Forum Pello v3.5 Sterownik Pello Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona1 / 2Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
kaluzas
|
Witam,
Właśnie stałem się posiadaczem pieca Ogniwo EKO PELLET 18KW a wraz z nim sterownika Pello 3.5 Po kilku klikach na platformie eSterownik prawie nigdzie w materiałach ale jak widać i na forum nie ma specjalnego miejsca dla tego sterownika. Kiedy czytam z czym współpracują poszczególne zestawy dostępne do rozbudowy sterowników wszędzie jest cała seria bruli.pl, eCoal.pl ..... a nie ma słowa o Pello . Intuicja trochę podpowiada, że albo platforma nie nadąża za nowym sterownikiem albo (tak lekko intuicyjnie podejrzewam ) jest on traktowany jako Pelletowa wersja eCoal i tak należy do niego na platformie podchodzić. Jaka jest prawda ? Czy będzie nowa kategoria na forum dla sterownika Pello czy dyskutować w którejś istniejącej ? |
|||
|
||||
konto usunięte
|
Intuicja dobrze Ci podpowiada, po słowie "albo".
|
|||
|
||||
PrzemekP
|
Słuszna uwaga - forum nie nadążyło - Dział został dodany.
|
|||
|
||||
marian1955
|
Ja też jestem świerzas w temacie Pello 3,5 plus modem radiowy....na razie jest nas tu niewielu ale mamy jak samochodziarze własny klubik i o to chodzi ...serdecznie pozdrawiam , grzeję cwu od miesiąca , dom od 2 dni...na razie brak przemyśleń i możliwości porad bo to ani specjalnych doświadczeń ani to zima ...na pewno mamy coś co jest extraklasą w branży , szkoda tylko ze nie można mieć kartona Żywca obok pieca i udawać że się go reguluje bo monterzy poinformowali Szanowną że takie rzeczy się robi przy komputerze i wtopa.
Ukłony dla wszystkich Marian. |
|||
|
||||
leON22
|
Przecież nic nie stoi na przeszkodzie żeby się na okres "strojenia" wyprowadzić od Szanownej z laptopem czy tabletem do kotłowni
PS. Oprócz ustawień musi być jeszcze obserwacja płomienia, co na palniku i w popielniku |
|||
|
||||
karoka65
|
Kotłów z Pello pracuje więcej jak by się wydawać mogło, jak zawsze pisałem: fora to garstka ludzi.
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
Cześć, też właśnie odpaliłem EcoPellet. NA tą chwilę mam problemy przy włączonej pogodówce (nie utrzymuje zadanej temperatury), jak uda mi się rozwiązać to powiem co zmieniłem Pozdrawiam |
|||
|
||||
marian1955
|
LEonnie...dzięki za sugestię...napisz mi jak wypadła ostatnia zima..czy były awarie czy było w domku ciepło...jaki metraż i ile ton , bo teraz czas zapomnieć o kosztach zakupu i montażu a zadziałać tak by nie puszczać ciepełka na ogródek. Tak po prawdzie to chciałbym wiedzieć ile kg /na sezon /na 1m2 , przy założeniu , że mamy do czynienia ze średnim zabezpieczeniem budynku...hej.. Niech zima będzie nam sprzyjać...M.
|
|||
|
||||
karoka65
|
Leon akurat pali wunglem
|
|||
|
||||
marian1955
|
A jo je Hanys co uciekł od wungla etwa 20 lot temu...mam za sobą dlugi okres drewno- brykietowy , no a teraz kolejna zmiana , ale tu każdy równy gość LEonn też...pozdrawiam wszystkich. M.
|
|||
|
||||
garjar
|
Czesc wszystkim.
Posiadacz OgniwaEkoPellet18KW od 2 tygodni. Pale od 3 dni. Nie mialem wczesniej doswiadczenia z podajnikiem wiec na poczatek dezorientacja i lekka panika Na chwile podlaczylem internet ale odczyty sa zaklamane poniewaz czujniki byly w kotlowni. Zakupie zestaw radiowy to bede ustawial na powaznie teraz to byl test. Pozdrowienia z przed kociolka dodane 2018-10-04 23:10Pierwszy dzien z zestawem radiowym minal. Obserwacja trwa. Pozdrawiam dodane 2018-10-05 22:52Mozecie podpowiedziec co kliknac zeby pojawily sie statystyki? Pozdrowienia |
|||
|
||||
marian1955
|
Wielce Szanowny kolego.......
Mamy dokładnie ten sam kociołek oraz brak doświadczenia w jego użytkowaniu....napisz mi laskawie jak Ci się układa współpraca z urządzeniem na te jesienne dni ,wieczory oraz noce , tzn. nas w końcu interesuje najbardziej - czy jest ciepło w domku no i ile tego towaru na dobę....aha mam system dodatkowy , radiowy i też się go uczę namiętnie , bo też sprawa idzie o to czy na mrozy będziemy "fachowcami" , inne tematy to ręcznie czy automat ...ile na kotle temp.? MOŻNA BY WYMIENIAĆ DO WIECZORA ....Pozdrawiam Marian1955 Majer , Jastrzebie-Zdrój. Hej........ |
|||
|
||||
pawel3
|
link do statystyk jakby ktoś potrzebował
|
|||
|
||||
garjar
|
marian1955 napisał » 2018-10-06 11:19 Wielce Szanowny kolego....... Mamy dokładnie ten sam kociołek oraz brak doświadczenia w jego użytkowaniu....napisz mi laskawie jak Ci się układa współpraca z urządzeniem na te jesienne dni ,wieczory oraz noce , tzn. nas w końcu interesuje najbardziej - czy jest ciepło w domku no i ile tego towaru na dobę....aha mam system dodatkowy , radiowy i też się go uczę namiętnie , bo też sprawa idzie o to czy na mrozy będziemy "fachowcami" , inne tematy to ręcznie czy automat ...ile na kotle temp.? MOŻNA BY WYMIENIAĆ DO WIECZORA ....Pozdrawiam Marian1955 Majer , Jastrzebie-Zdrój. Hej........ Grzeje od 2 tygodni, od 2 dni z zastawem, tak naprawde dzisiaj koledzy z Elektro-Sytem telefonicznie i za pomoca internetu pomogli mi ustawic parametry. Bardzo fachowa ekipa. Sam bym nie dal rady, bez wytlumaczenia przez nich co do czego sluzy bardziej bym puszczal pieniadze w atmosfere niz w budynek. Tam kazda 0,1 parametru ma znaczenie. Wazna sprawa to dobry pellet. Dlatego pale na automacie. Zerknij w moj schemat, zapewne jeszcze duzo do poprawy ale na poczatek niech przez kilka dni tak pracuje zeby miec lepszy poglad na prace. Pompa cwu pilnuje temperatury powrotu, obieg 1 na grzejniki z zaworem 4D i regulatorem pokojowym, obieg 2 na podlogowke z termostatem bez regulatora, jako pompa dodatkowa podpieta jest cyrkulacja cwu. Co ciekawe dostalem kociol z odwrotnie ustawionym mechanizmem do czyszczenia palnika przez co czesto nie mogl sie rozpalic i dawal alarmy. Dzisiaj temat rozwiazany. Generalnie w domu jest cieplo woda tez goraca 👍heej |
|||
|
||||
marian1955
|
dobre slowo na niedzielę już...pozdrawiam i dziekuję serdecznie za kontakt i wiadomości....Mnie też prowadzili fachowcy z serwisu ,bo to dla świerzasa jak ja było nie do przejscia.....Też idę w automaty bo to bezpieczniejsze na poczatek...jest to wciągająca zabawa i sporo tego w instrukcjach pisanych i w compie...napisz mi czy Twoja miejscowość to ta przed Skoczowem....bo jeśli tak to my sąsiady..U mnie jest trochę inaczej , bo jedna pompa obiega część mieszkalną a druga wali na lecznicę , tam będzie trochę problemow bo drzwi się otwierają milio razy...pellet mam b. dobry z Zebrzydowic...a TY SKĄD KUPUJESZ???
Pozdrowienia dla wszystkich w domu...Marian ...Hej |
|||
|
||||
garjar
|
marian1955 napisał » 2018-10-07 00:49 dobre slowo na niedzielę już...pozdrawiam i dziekuję serdecznie za kontakt i wiadomości....Mnie też prowadzili fachowcy z serwisu ,bo to dla świerzasa jak ja było nie do przejscia.....Też idę w automaty bo to bezpieczniejsze na poczatek...jest to wciągająca zabawa i sporo tego w instrukcjach pisanych i w compie...napisz mi czy Twoja miejscowość to ta przed Skoczowem....bo jeśli tak to my sąsiady..U mnie jest trochę inaczej , bo jedna pompa obiega część mieszkalną a druga wali na lecznicę , tam będzie trochę problemow bo drzwi się otwierają milio razy...pellet mam b. dobry z Zebrzydowic...a TY SKĄD KUPUJESZ??? Pozdrowienia dla wszystkich w domu...Marian ...Hej Pisze z Nowego Sacza i okolic wiec to nie te rejony ale klimat mozemy miec podobny z tym ze u mnie wystepuja zimą częste wiatry które dodatkowo wyciągają cieplo z domu. Testuje pellet o nazwie Poltarex (albo jakos tak) a za kilka dni wezme na probe Olczyk, takie cus ma moj najblizszy sklad opalu. I jedno i drugie cholernie sie ceni. Bede szukal jeszcze czegos innego. Pozdrowienia. Hej |
|||
|
||||
marian1955
|
No masz szczęście...jeśli kilka regionow kraju może uważać się za piękne no to też jesteśmy u Ciebie. Olczyk o ile mają oryginał to extraklasa krajowa , u nas są 3 mieszanki tej firmy od 840 do 1100....tego nie przeskoczymy ,idzie sprawa o to aby efektywnie rzecz spalić...u mnie oprócz wiatrów jest lecznica i drzwi się nie zamykają i w sumie też problemik...pozdrawiam..pozdrawiam Marian.
|
|||
|
||||
3397
|
W firmie Ogniwo odwrotnie ustawiony mechanizm czyszczenia rusztu to chyba norma. Też tak miałem. Dopiero serwis palnika telefonicznie pomógł mi ustawić mechanizm prawidłowo.Próbuję na wszelkie sposoby ustawić parametry, by kocioł reagował na wskazania czujników i we właściwym momencie się rozpalał, na razie bez sukcesów. Jutro skontaktuję się z serwisem sterownika może to pomoże ( dzisiaj jest święto ). Chyba, że już ktoś to przerabiał i może mi pomóc.
|
|||
|
||||
Olo74
|
Witam
Udało mi się już prawie wszystko poustawiać. Ale mam spory problem ze statystykami - pokazuje mi , że w 10h spaliłem 80% zasobnika a statystyki mówią, że łyka mi nawet 400k/d. Faktycznie nie zużyłem nawet pół worka. Podajnik kalibrowałem i nic to nie pomogło. Ktoś co może podpowiedziec? |
|||
|
||||
simko1
|
A jaki masz wpisany przesyp na minutę? Chyba że w pello inaczej to wygląda niż w ecoal
|
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona1 / 2Następna stronaOstatnia strona | ||||