Forum  eCoal.pl v3.5  cyrkulacja w trybie lato Subskrybuj
First pagePrevious page1 / 2Next pageLast page
2018-04-12 20:30
  procho Posts: 530 Ostrzeżenie: 0
Witam,
czy w sterowniku da się włączyć cyrkulację c.w.u. podczas postoju kotła - kocioł nie pracuje w trybie lato bo woda ogrzewana jest instalacja solarną)
2018-04-12 21:29
  login Posts: 47 Ostrzeżenie: 0

witammożna pompę od c.w.u podłączyć bezpośrednio do prądu wtedy będzie 
pracować cały czas ,można też założyć sterowanie czasowe i ustawić godziny pracy
2018-04-12 22:45
  Pink01 Posts: 126 Ostrzeżenie: 0
Da się. Trzeba w sterowniku w kalibracji czujników dać poprawkę czujnika kotła tak żeby stał powyżej zadanej i wyłączyć algorytm wygaszania, w kalibracji czujnika CWU dać poprawkę tak żeby stał powyżej temperatury startu pompy cyrkulacji i powyżej zadanej CWU, odłączyć wtyczki podajnika i dmuchawy żeby nie pracowały w podtrzymaniach, wyłączyć pompę CO i ustawić sobie cyrkulację jak tam chcesz. Będzie działać.
2018-04-13 07:43
  adam3773 Posts: 42 Ostrzeżenie: 0
ES obiecał dodać taką funkcję, gadałem z Nimi parokrotnie tylko pytanie czy się wyrobią przed sezonem 🤔 ale jak będzie większa presja od nas to może uda się to załatwić.
2018-04-13 08:46
  procho Posts: 530 Ostrzeżenie: 0
W takim razie prośba do załogi ES o wprowadzenia takiej funkcji na ten sezon "letni 
Byłoby wygodniej. 
Bez sensu jest odpinanie wtyczek i inne druciarstwo zamiast wyboru funkcji w sterowniku. 
2018-04-13 10:30
  Mucha Posts: 21 Ostrzeżenie: 0
Również przyłączam się do prośby do ES w sprawie wprowadzenia tej funkcji. Zresztą temat był już wcześniej poruszany, jak na razie bez skutku. Szkoda bo zabawa w omijanie systemu i wypinanie kabli żeby mieć dostępną funkcję programatora cyrkulacji CWU nie do końca dobrze świadczy o sterowniku. Tym bardziej że we wcześniejszej wersji sterownika nie było z tym problemu. 
2018-04-13 11:59
  Walter Posts: 112 Ostrzeżenie: 0
Można wygasić kocioł,  przełączyć kocioł w tryb ręczny i załączyć w menu pompę dodatkową,  pozostałe rzeczy  wyłączyć,  więc co za problem? O pobór sterownika 3-5W? Po co jakieś cuda? 
2018-04-13 12:59
  Pink01 Posts: 126 Ostrzeżenie: 0
Walter a pewny jesteś że w trybie ręcznym to ona ( ta pompa ) będzie pracować według harmonogramu? Czy może jednak pójdzie na stałe? Bo tak jak ja proponuję to będzie cyrkulować CWU według harmonogramu i w cyklach ustalonych przez usera. Pewnie że to druciarstwo i kombinatoryka - ale cel osiągnięty kosztem minuty roboty. Z kolei - znając gotowość ES do wprowadzania zmian sugerowanych przez użytkowników i tempo ich działania w tym zakresie, to na tę łatkę w sofcie możecie poczekać i ze 3 lata. Vide propozycje odnośnie kończenia grupy po osiągnięciu zadanej i kilka innych spraw. 
2018-04-13 13:10
  Mucha Posts: 21 Ostrzeżenie: 0
Walter napisał » 2018-04-13 11:59
Można wygasić kocioł,  przełączyć kocioł w tryb ręczny i załączyć w menu pompę dodatkową,  pozostałe rzeczy  wyłączyć,  więc co za problem? O pobór sterownika 3-5W? Po co jakieś cuda? 
W trybie ręcznym programator pompy nie działa.
2018-04-13 13:45
  Walter Posts: 112 Ostrzeżenie: 0
Może się Prz***am, ale gdzie w pierwszym poście jest napisane że ma chodzić cyklicznie? 
2018-04-13 14:26
  Pink01 Posts: 126 Ostrzeżenie: 0
 A jaki jest sens w pracy cyrkulacji non-stop? Zresztą do pracy non-stop to i do ściany można pompę załączyć. 
2018-04-13 16:16
  adam3773 Posts: 42 Ostrzeżenie: 0
Dokładnie lepiej bym tego nie ują 😜
2018-04-13 16:48
  procho Posts: 530 Ostrzeżenie: 0
Praca pompy cyrkulacyjnej c.w.u non-stop to stary energii.
Czy użytkownicy z ES będący na forum dadzą odpowiedz dot. pytania zadanego w pierwszym poście?
Sezon letni w pełni - brakuje tej funkcji.


2018-04-13 17:53
  Ameno25 Posts: 2374 Ostrzeżenie: 0
mozesz kupic od 20- 50zł  elektroniczny programator tygodniowy  , i na czas letni pompke cyrkulacyjną sterowac tym programatorem 
2018-04-13 20:11
  adam3773 Posts: 42 Ostrzeżenie: 0
Można a raczej trzeba bo na chwilę obecną sterownik tego nie obsłuży. Wot i odpowiedź na twoje pytanie.🤧
2018-04-13 20:39
  procho Posts: 530 Ostrzeżenie: 0
Można kupić ale mam już jeden programator do sterowania grzałką (w przypadku braku słońca....)
Szkoda że sterownik nie może tego obsłużyć... zważywszy że stara wersja eCoal obsługiwała cyrkulację

2018-04-13 20:42
  Pink01 Posts: 126 Ostrzeżenie: 0
Zostaje Ci opisane przeze mnie druciarstwo. Nic trudnego, parę klików i wypięcie 2 wtyczek.
2018-04-13 21:33
  karoka65 Posts: 2349 Ostrzeżenie: 0 Karoka-EKO
Jak nazwa wskazuje jest to tryb ręczny. Służy jak w każdym sterowniku tylko do rozpalenia kotła i włączenia i wyłączenia poszczególnych urządzeń podpiętych do sterownika ręcznie. ( włącz/ wyłącz )
To chyba proste jak pie......
Kobra daruj sobie te przytyki, wydaje mi się że jesteś tutaj tylko po to.
Masz super sterownik, producent robi CI wszystko na skinienie palcem to nie truj poopy.

dodane 2018-04-13 21:33Chcesz użyć eCoala do cyrkulacji, włącz tryb Lato, wypnij podajnik, wiatrak i pompkę CWU, będzie działać pompa cyrkulacji wraz z programatorem czy z czym się komu podoba.
Moim zdaniem trzymać włączony ster całe lato tylko dla cyrkulacji narażając go na przepięcia po wyładowaniach atmosferycznych to niezbyt szczęśliwy pomysł.
Ile kosztuje zwykły programatorek do gniazdka a ile naprawa sterownika?
Ale co ja tam wiem każdy ma swój rozum i robi jak chce.
2018-04-13 23:23
  adam3773 Posts: 42 Ostrzeżenie: 0
Listwa perzepięciowa załatwia sprawę. A w strowniku fajni to mieć
2018-04-13 23:25
  karoka65 Posts: 2349 Ostrzeżenie: 0 Karoka-EKO
Guzik załatwia tyle Ci powiem
Sterownik to ma ale nie jak dasz go w ręczny, nie mylić retortowy-ręczny.
First pagePrevious page1 / 2Next pageLast page
Users on-line: ansu, bardo1, Dawidnowakowski, maciejsch2, ogniwoTad, Pirat

Recently added

Krzysiek J - dom

See more

Wyszukiwarka

Wpisz moc kotła do wyszukiwarki - zobaczysz wszystkie kotł...

See more

Bruli.pl

Chcesz dowiedzieć si więcej o sterowniku bruli.pl ?...

See more

eCoal.pl

Chcesz dowiedzieć się więcej o sterowniku eCoal.pl ?...

See more