Od poniedziałku (07.04.2025r) będą przenoszone usługi Zdalnego dostępu. Mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Forum eCoal.pl v3.5 Ochrona powrotu przy niskiej zadanej temp w budynku Subskrybuj | ||||
|
||||
MarcinJ
![]() |
Zastanawiam się, jak rozwiązać następujący temat. Zrobiło się cieplej więc i w domu nie trzeba tyle grzać. Jednak chcę zabezpieczać piec i nie puszczać mu zbyt niskiej temp powrotu. Dlatego zastanawiam się jak to ugryźć. Aktualnie ochrona powrotu realizowana jest przez pompę CWU ale to wymaga otwarcia zaworu 4D na 100%. Mogłbym zmniejszyć ilość ciepła na zaworze na 50% żeby część od razu szła na powrót ale wtedy muszę wyłączyć pompę CWU bo w połączeniu z tak przestawionym zaworem bardzo wychładza mi powrót.
Dlatego myślę co lepsze - zostawić jak jest i np ustawić piec na 50 i z tego już nie schodzić. Ustawić piec na 55, wyłączyć ochronę przez CWU i dać zawór 4D na 50% i pogodzić się z tym, że jak CWU się dogrzewa to powrót na kilka minut spada do 30 stopni.
|
|||
|
||||
simko1
![]() |
Fachowcem nie jestem ale wydaje mi się że zasilanie CWU powinno być PRZED 4 d. Z Twojego opisu wynika że masz ZA 4 d.
|
|||
|
||||
przemekoep10kw
![]() |
tak powinno byc przed 4d i osobna pompka
|
|||
|
||||
Norbert
![]() |
MarcinJ kupiłeś kocioł na paliwo stałe a traktujesz go jak kocioł gazowy kondensacyjny, 50 st C na kotle i jeszcze martwisz się o temp powrotu!
Skoro posiadasz zawór 4D to zakładam że połączenie z kotłem wykonane jest prawidłowo, czyli rura do z kotła do zaworu o średnicy wyjścia z kotła, zawór takiej samej średnicy, a następnie powrót do kotła bez zmniejszania średnicy. Przy takiej konfiguracji kocioł z zaworem 4D pracuje na GRAWITACJI, a za zaworem jest obieg wymuszony przez pompkę. Takie rozwiązanie przy grzejnikach sprawdza się idealnie i bezproblemowo. Aby cieszyć się z osiągnięć kotła, musi na kotle być ustawiona odpowiednia temperatura np 65 st C, a zawór 4D nie powinien być otwarty powyżej 50%, bo to się nie uda, najlepiej jak jest otwarty do 40 %. Większe otwarcie zaworu powoduje, że z grawitacji d...pa i niska temp. powrotu. |
|||
|
||||
MarcinJ
![]() |
Zawor 4D na rurach o jednakowej srednicy. CWU wezownicą ogrzewane bezposrednio z pieca przed zaworem przez pompe dla CWU a za zaworem 4D dopiero pompa CO. Więc prawidłowo. Wylaczylem ochrone powrotu przez CWU, zawor dalem na 50% i jest OK. Powrot OK tak dlugo jak nie odpala sie dogrzewanie pompą CWU - wtedy temp powrotu mocno spada, ale jak dogrzeje wode w boilerze to znow wraca do normy.
|
|||
|
||||
Norbert
![]() |
skoro rurki i zawór masz 6/4 cala to nie masz się o co martwić, jedynie musisz się mentalnie przestawić i ustawić kocioł na 60-65 st C a zaworem dostosować odpowiednią temp na instalację lub dołożyć siłownik na zawór 4D który będzie pilnował odpowiedniej temp na instalację.
PS. producent sterownika jako jeden z pierwszych dostrzegł, że większość instalacji jest mówiąc wprost spartolona i dał możliwość "oszukania" temp powrotu używając pompki cwu jako mieszającej. Oszustwo to polega na tym, że włączając cwu mieszająca pozbawiasz się zaworu 4D na rzecz zaworu 3D z pompą mieszającą. Zawór 4D to kocioł z zaworem na grawitacji, gdzie zawór uzupełnia braki na instalacji, ale muszą być spełnione odpowiednie warunki, którym pokazujesz środkowy palec. Podejrzewam, że za jakiś czas któryś producent kotłów wpadnie na pomysł i zamontuje grzałkę 2 kW, a sterownik jak uzna że user lub instalacja nie daje rady to sam włączy zasilanie grzałki dla lepszego samopoczucia lub dla ładniejszych wykresów. |
|||
|
||||
MarcinJ
![]() |
Czyli ustawiam piec na 55 zawor 4D na 40 % bo tyle ciepla starczy a jak wtedy dogrzewa sie cwu? Grawitacyjnie czy pompa? Bo pompa automatycznie wychlodzi mi powrot.
|
|||
|
||||
Norbert
![]() |
Najlepiej zacznij od ustawienia temp kotła 60, a zawór na 25% i dostosuj do odpowiedniej temp na instalację, a cwu ustaw bez priorytetu to będą chodziły c.o. i cwu. Chwilowe skoki temp powrotu w Twoim przypadku dla kotła są nie istotne
|
|||
|
||||
MarcinJ
![]() |
OK. Czyli to, ze przez chwilę powrot spadnie bo uruchomi się pompa dogrzewająca boiler będę pomijał.
|
|||