Od poniedziałku (07.04.2025r) będą przenoszone usługi Zdalnego dostępu. Mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Forum eCoal.pl v3.5 OEP 25kW nie osiąga zadanej temperatury - zimno w domu Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona5 / 6Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
maciejtoya
![]() |
Dmuchawę ? Mogę isc spojrzeć i o ile znajdę tabliczkę znamionową to dam znać.
Swoją drogą nie wiem czy pisałem ale piec był mocno zawalony a czyscilem niedawno. |
|||
|
||||
olo73
![]() |
a max ustawiłbym na 25 kw podań 8 dmuchawę na 60 procent
dodane 2018-03-02 21:14piec się brudzi najbardziej jak chodzi w za niskiej tem. dodane 2018-03-02 21:16widzisz różnice już na zasilaniu jak masz priorytet włączony już masz wyższą tem |
|||
|
||||
maciejtoya
![]() |
Teraz pytanie z innej beczki. Jak ustawić by na schemacie był pełen zasobnik widoczny ?
Czyli teraz czas na obserwacje i ewentualne korekty jutro. Jest jakas szansa, że mi zgasnie przez noc piec ? |
|||
|
||||
pab11o
![]() |
Jak widać piec już dochodzi. Za godzinę musisz zobaczyc czy dziura w palniku czy przesypuje
|
|||
|
||||
olo73
![]() |
ustaw najpierw parametry na tym grupowym później się zrobi korekty
dodane 2018-03-02 21:20oki wywaliło coś mnie ale poradziliście dodane 2018-03-02 21:20zobacz co się będzie działo jak włączy się co |
|||
|
||||
maciejtoya
![]() |
No własnie teraz jak pójdę na piec to co mam zaobserwować ?
Proszę o porady. Dziękuję wszystkim za pomoc i liczę na dalsze sugestie. |
|||
|
||||
pab11o
![]() |
Ek pompa co ci nie dziala powinna się załączyc już od 40stopni
|
|||
|
||||
olo73
![]() |
o widzę że dajesz mu po watach haha
dodane 2018-03-02 21:28co załączy się jak cwu się nagrzeje ma włączony priorytet cwu niech tak zostanie |
|||
|
||||
maciejtoya
![]() |
Niech grzeje ostro chociaż dzisiaj. Jutro zmienię ewentualnie. No zastanawia mnie ta pompa CO. Kiedy się powinna włączyć ?
|
|||
|
||||
olo73
![]() |
zobacz co się dzieje jak załączy się co
|
|||
|
||||
pab11o
![]() |
No nie wiem ja bym normalnie ustawil priorytetowy co a nie cw i zmienil bym postój pompki z 5min na 3min
|
|||
|
||||
maciejtoya
![]() |
Dzięki. Bedę kombinować. Jak ustawić ten zasobnik ?
|
|||
|
||||
olo73
![]() |
można i tak ,ale on miał problem z dogrzaniem pieca do 60 stopmni ,a tak ma piec lżej
dodane 2018-03-02 21:34zawsze ustawia się cwu w priorytecie a nie co , tak mi sie zdaje |
|||
|
||||
pab11o
![]() |
No ale cwu temp nie potrzebna wiekasza jak 40 stopni a jem już to przebiło a pompka nadal nie dziala
dodane 2018-03-02 21:41Powrót pieca i tak będzie miał dogrzewany przez cwu |
|||
|
||||
olo73
![]() |
widzisz teraz różnice w temperaturach jutro będzie ciepło haha
dodane 2018-03-02 21:46ale on ma ustawioną na 45 cwu może lubi cieplejszą wodę |
|||
|
||||
maciejtoya
![]() |
No teraz grzejniki aż parzą
![]() I już temp leci w dół. |
|||
|
||||
olo73
![]() |
Maciej z mień sobie histeryza co na 1
dodane 2018-03-02 21:54zobacz co w piecu ? dodane 2018-03-02 21:56sorki na 0.1 ty masz troszkę inaczej widzę dodane 2018-03-02 21:59teraz ci spada te ale jak się dogrzeją mieszkania będzie inaczej , tylko że tobie startuje i chodzi na max |
|||
|
||||
pab11o
![]() |
Zobacz palnik bo wydaje mi się że nie masz kopczyka . Przy takim grzaniu powinieneś dochodzić do 300stopni na spalinach
|
|||
|
||||
maciejtoya
![]() |
||||
|
||||
caffe23
![]() |
Nie wiem czy to taki dobry sposob z tym priorytetem CWU jaki polecacie koledze. Nie w każdej instalacji się to sprawdza. Kocioł stoi bo ma za dużą moc na sam bojler a grzejniki zimne bo pompka CO nie pracuje. Ja bym ten priorytet wyłączył. Co do spalania to musisz czakać, nie ustawisz tego w godzinę. Patrząc na histogram spalania grupowego to zapowiada się dobrze. Na zdjęciu nie wiele widać. dodane 2018-03-02 23:13Podaję dwa odnośniki gdzie możesz zaczerpnąć trochę wiedzy na czym polega spalanie grupowe i jak czytać histogram. 1... 2... |
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona5 / 6Następna stronaOstatnia strona | ||||