Forum eCoal.pl v3.5 OEP 25kW nie osiąga zadanej temperatury - zimno w domu Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona5 / 6Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
maciejtoya
|
Dmuchawę ? Mogę isc spojrzeć i o ile znajdę tabliczkę znamionową to dam znać.
Swoją drogą nie wiem czy pisałem ale piec był mocno zawalony a czyscilem niedawno. |
|||
|
||||
olo73
|
a max ustawiłbym na 25 kw podań 8 dmuchawę na 60 procent
dodane 2018-03-02 21:14piec się brudzi najbardziej jak chodzi w za niskiej tem. dodane 2018-03-02 21:16widzisz różnice już na zasilaniu jak masz priorytet włączony już masz wyższą tem |
|||
|
||||
maciejtoya
|
Teraz pytanie z innej beczki. Jak ustawić by na schemacie był pełen zasobnik widoczny ?
Czyli teraz czas na obserwacje i ewentualne korekty jutro. Jest jakas szansa, że mi zgasnie przez noc piec ? |
|||
|
||||
pab11o
|
Jak widać piec już dochodzi. Za godzinę musisz zobaczyc czy dziura w palniku czy przesypuje
|
|||
|
||||
olo73
|
ustaw najpierw parametry na tym grupowym później się zrobi korekty
dodane 2018-03-02 21:20oki wywaliło coś mnie ale poradziliście dodane 2018-03-02 21:20zobacz co się będzie działo jak włączy się co |
|||
|
||||
maciejtoya
|
No własnie teraz jak pójdę na piec to co mam zaobserwować ?
Proszę o porady. Dziękuję wszystkim za pomoc i liczę na dalsze sugestie. |
|||
|
||||
pab11o
|
Ek pompa co ci nie dziala powinna się załączyc już od 40stopni
|
|||
|
||||
olo73
|
o widzę że dajesz mu po watach haha
dodane 2018-03-02 21:28co załączy się jak cwu się nagrzeje ma włączony priorytet cwu niech tak zostanie |
|||
|
||||
maciejtoya
|
Niech grzeje ostro chociaż dzisiaj. Jutro zmienię ewentualnie. No zastanawia mnie ta pompa CO. Kiedy się powinna włączyć ?
|
|||
|
||||
olo73
|
zobacz co się dzieje jak załączy się co
|
|||
|
||||
pab11o
|
No nie wiem ja bym normalnie ustawil priorytetowy co a nie cw i zmienil bym postój pompki z 5min na 3min
|
|||
|
||||
maciejtoya
|
Dzięki. Bedę kombinować. Jak ustawić ten zasobnik ?
|
|||
|
||||
olo73
|
można i tak ,ale on miał problem z dogrzaniem pieca do 60 stopmni ,a tak ma piec lżej
dodane 2018-03-02 21:34zawsze ustawia się cwu w priorytecie a nie co , tak mi sie zdaje |
|||
|
||||
pab11o
|
No ale cwu temp nie potrzebna wiekasza jak 40 stopni a jem już to przebiło a pompka nadal nie dziala
dodane 2018-03-02 21:41Powrót pieca i tak będzie miał dogrzewany przez cwu |
|||
|
||||
olo73
|
widzisz teraz różnice w temperaturach jutro będzie ciepło haha
dodane 2018-03-02 21:46ale on ma ustawioną na 45 cwu może lubi cieplejszą wodę |
|||
|
||||
maciejtoya
|
No teraz grzejniki aż parzą . Super. Boję się tylko że może mi zgasnąc albo zrobi się kalafior i piec zablokuje.
I już temp leci w dół. |
|||
|
||||
olo73
|
Maciej z mień sobie histeryza co na 1
dodane 2018-03-02 21:54zobacz co w piecu ? dodane 2018-03-02 21:56sorki na 0.1 ty masz troszkę inaczej widzę dodane 2018-03-02 21:59teraz ci spada te ale jak się dogrzeją mieszkania będzie inaczej , tylko że tobie startuje i chodzi na max |
|||
|
||||
pab11o
|
Zobacz palnik bo wydaje mi się że nie masz kopczyka . Przy takim grzaniu powinieneś dochodzić do 300stopni na spalinach
|
|||
|
||||
maciejtoya
|
||||
|
||||
caffe23
|
Nie wiem czy to taki dobry sposob z tym priorytetem CWU jaki polecacie koledze. Nie w każdej instalacji się to sprawdza. Kocioł stoi bo ma za dużą moc na sam bojler a grzejniki zimne bo pompka CO nie pracuje. Ja bym ten priorytet wyłączył. Co do spalania to musisz czakać, nie ustawisz tego w godzinę. Patrząc na histogram spalania grupowego to zapowiada się dobrze. Na zdjęciu nie wiele widać. dodane 2018-03-02 23:13Podaję dwa odnośniki gdzie możesz zaczerpnąć trochę wiedzy na czym polega spalanie grupowe i jak czytać histogram. 1... 2... |
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona5 / 6Następna stronaOstatnia strona | ||||