Forum  eCoal.pl v3.5  Duża ilość sadzy w piecu/wklęsły kopiec Subskrybuj
First pagePrevious page2 / 2Next pageLast page
2018-03-21 20:40
  bodziasty Posts: 1861 Ostrzeżenie: 0
adamGA napisał » 2018-03-21 18:23
teraz przez cały zasyp nie zamykam klapy

Powiem Ci - odważny jesteś.
Wiem że masz czujnik czadu - bo pisałeś, no ale teoretycznie nie ma cie w domu, niech ci coś się porobi z palnikiem np. pozatyka dysze, w kominie coś spadnie i dmuchawa nie da rady przepchnąć i gazy przez otwartą klapę  zasobnika będą się wydostawać - a wiadomo są one bardzo łatwopalne  - ja bym się nie odważył z otwartą klapą palić. 
2018-03-21 20:49
  adamGA Posts: 160 Ostrzeżenie: 0
NIE nie palą z otwartą klapą,
Klapę mam otwartą jak zasypuję węgiel do zasobnika, zsypuję węglarkami, wcześniej po każdej węglarce musiałem zamykać kalpę jak szedłem po kolejną węglarkę... jak mam te dosuszanie to już nic nie dymi podczas zasypywania.
O to chodziło ...

2018-03-21 20:57
  caffe23 Posts: 1241 Ostrzeżenie: 0
bodziasty napisał » 2018-03-21 20:40

Powiem Ci - odważny jesteś.
Wiem że masz czujnik czadu - bo pisałeś, no ale teoretycznie nie ma cie w domu, niech ci coś się porobi z palnikiem np. pozatyka dysze, w kominie coś spadnie i dmuchawa nie da rady przepchnąć i gazy przez otwartą klapę  zasobnika będą się wydostawać - a wiadomo są one bardzo łatwopalne  - ja bym się nie odważył z otwartą klapą palić. 


Chyba nie zrozumiałeś. Nie chodzi o spalenie całego zasypu z otwartą klapą tylko palenie z otwartą klapą w momencie gdy wsypuje węgiel do zbiornika

Jest to dla mnie nie wykonalne.
Gdy otwieramy klapę przestaje działać dosuszanie.

dodane 2018-03-21 20:57W sumie jest to możliwe mając potężny ciąg kominowy
2018-03-21 20:59
  esterowniksabaton Posts: 67 Ostrzeżenie: 0
I oczywiście przed zasypem wylaczales dmuchawe zawsze a mimo to dymiło? Miałem tak, za mało powietrza do kotłowni wpadało przez "zetkę". Dodatkowe uchylenie okna problem rozwiązało. A czy z zamontowanym osuszaniem czy bez, tak samo to wyglądało. 
2018-03-21 21:04
  bodziasty Posts: 1861 Ostrzeżenie: 0
A to zwracam honor - już byłem w szoku 
Ja też nie wyłączam pieca przy zasypie - nie ma sensu 
2018-03-21 21:16
  anaana Posts: 559 Ostrzeżenie: 0
Adam dużo spalasz, ten Twój eko jest bardzo drobny? 
2018-03-22 08:57
  adamGA Posts: 160 Ostrzeżenie: 0
anaana: ten groszek jest groszkowy ..jak na zdjęciu 5-25
Zasobnik do pustego wystarcza na 545min, zasypuję wcześniej 
Zasyp liczę 1 węglarka 14kg, nie ważę tażdej ... 
Wyciągam przy podawaniu 5 trochę nie dopalonego koksu
Przy założonych cegłach dopala mi więcej, ale z uwagi na bardzo duże zapopielenie tego węgla zapycha mi się cała przestarzeń po 3 dniach, taki urok węgla z Jankowic bardzo dużo popiołu. 
Po całym zasobniku popiołu po sam palnik

Na Chwałowicach jest znacząco lepiej, ale węgiel droższy 
2018-03-30 13:55
  simko1 Posts: 284 Ostrzeżenie: 0
Adam mam pytanie. Wymieniali ci cały kosz z powodu tej uszczelki ?
Pytam bo mam rocznego oep16 i tez na uszczelkę w dwóch miejscach odcisnieta mam śrubę.  Tak jak na twoim zdjęciu.  
2018-04-03 11:29
  adamGA Posts: 160 Ostrzeżenie: 0
Tak wymienili mi cały kosz, serwis Ogniwa jest OK, tylko trzeba rozmawiac normalnie jak z ludźmi
Zrobilem zdjęcia, wszystkiego i opisałem sytuacje

Ja miałem jakaś nieszczelnosni na koszu, może klapa była krzywa może tylko uszczelka. Każde otwarcie klapy to był ten biały dym i miałem czad od razu. 
Czasem czad był bez otwarcia klapy takze.
Po wymianie kosza, i dodania dosuszania jest bez dymu.
Axha oywarcie klapy =wyłączenie kotła.

W nowej klapie,koszu srube obrocilem i łebek oszlifowalem.

2018-04-03 17:25
  marceli Posts: 58 Ostrzeżenie: 0
jak sprawdzić czy nie dostaje się jakieś lewe powietrze? bo mi piec ostatnio mocniej kopci, w całej piwnicy czuć smród (nie tylko w kotłowni). Po zmianie groszku na inny jest dużo lepiej ale dalej więcej popiołu w kotłowni niż w zeszłym roku
dodane 2018-04-03 17:25jak sprawdzić czy nie dostaje się jakieś lewe powietrze? bo mi piec ostatnio mocniej kopci, w całej piwnicy czuć smród (nie tylko w kotłowni). Po zmianie groszku na inny jest dużo lepiej ale dalej więcej popiołu w kotłowni niż w zeszłym roku
2018-04-03 21:40
  ondrasz Posts: 3 Ostrzeżenie: 0
Użytkuję oepm 20kW.
Kociołek pracował w automacie i często miałem problem z zapadającym się kopczykiem.
Problem udało mi się rozwiązać - od mniej więcej 3 tygodni nie miałem żadnych problemów z zapadającym się kopczykiem.
Mój komin ma wymiar 14x27cm, długość ok. 10 metrów. Doszedłem do wniosku, że problemem jest zbyt duży ciąg kominowy.
Zainwestowałem 200zł w regulator ciągu kominowego i koniec problemów.
Aktualnie palę w automacie, czas podawania mam ustawiony na 7s, powietrze -5% i spokój.
Wcześniej zdarzało się, że sadzy było trochę ale działo się to wtedy kiedy miałem powietrze w granicach -7 / -9% w automacie natomiast kopczyk zapadał się i ciężko było go utrzymać przynajmniej na poziomie palnika. Codziennie ręcznie 1-2x podjeżdżałem do góry ale efekt był tylko chwilowy. Kopczyk zapadał się, płomień był coraz mniejszy, automat zaczynał dmuchać coraz mocniej przez co zaczynały się robić spieki, kalafiory a temperatura na piecu rosła bardzo wolno.
Także polecam rozważenie, czy ciąg nie jest zbyt duży. Nie wiem jak to zrobić ale gdyby ktoś mi wskazał i był zainteresowany to wrzucę filmik z pracy rck.
First pagePrevious page2 / 2Next pageLast page
Users on-line: kacperalf, peter14ekoplus

Recently added

Krzysiek J - dom

See more

Wyszukiwarka

Wpisz moc kotła do wyszukiwarki - zobaczysz wszystkie kotł...

See more

Bruli.pl

Chcesz dowiedzieć si więcej o sterowniku bruli.pl ?...

See more

eCoal.pl

Chcesz dowiedzieć się więcej o sterowniku eCoal.pl ?...

See more