Od poniedziałku (07.04.2025r) będą przenoszone usługi Zdalnego dostępu. Mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Forum eCoal.pl v3.5 Zbyt duże spalanie Ogniwo Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona2 / 4Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
leON22
![]() |
Ok , zawór 4D z siłownikiem zamontowany poprawnie
![]() ![]() ![]() PS. Czy dobrze masz zamontowany ( w odpowiednim miejscu ) czujnik powrotu ![]() |
|||
|
||||
pawelaa
![]() |
W układzie jest około 200 może 220 litrów
Poza tym Dzięki 😁 dodane 2018-02-09 20:29 Czujnik powrotu jest raczej w odpowiednim miejscu dodatkowo wyizolowany od zewnątrz |
|||
|
||||
karoka65
![]() |
Z tą pompą mieszającą to coś nie halo jest, niby kręci non-stop na schemacie a guzik z tego, prawie momentalnie po załączeniu tej pompy powrót powinien być jak trzeba.
Wygląda to tak że powrót raczej wychodzi z ochrony ( działania ) zaworu i temp. zadanej bo jak pisałem wcześniej po co pompa skoro jest zawór. |
|||
|
||||
leON22
![]() |
pawelaa wyłącz w piguły te pompy , które nic nie zmieniają ( mieszająca i Cwu ) zobaczymy czy to coś zmieni
![]() |
|||
|
||||
pawelaa
![]() |
A tak troszkę jaśniej
Powiem tak u mnie na wyjściu z pieca jest zawór 4d od niego podłączone jest wyjście na grzejniki drugie przyłącze powrót a trzecie krótki powrót tak wiec całym układem steruje zawór dodane 2018-02-09 20:45Dwu nie posiadam |
|||
|
||||
leON22
![]() |
No to je wyłącz na schemacie bo wprowadza to niektórych nawet wytrawnych userow w błąd . Temp. powrotu u Ciebie to temp. wody wracającej z obiegu co
![]() ![]() |
|||
|
||||
karoka65
![]() |
Pisałem wcześniej że ja tam nie widzę pracy pompy mieszającej.
Świeci tylko na schemacie a fizycznie jej raczej nie ma. |
|||
|
||||
pawelaa
![]() |
Ze schematu nie mogę wyłączyć tak wiec muszę w ustawieniach( odwód CWU i co dalej?)
|
|||
|
||||
leON22
![]() |
Faktycznie pisałeś ale on tego nie zaprzeczył . Dokładnie jak pisałeś o tych 2 grzybkach po co mu pompa na krótkim obiegó skoro jest 4 d ? Taki mały test . Niech obniży zadaną najpierw za zaworem o 10 st. jeżeli wtedy powrót wzrośnie to znaczy ,że pompa jest i mieli tyle ile pości zawór na krótkim obiegu
![]() |
|||
|
||||
karoka65
![]() |
Żeby wyłaczyc pompę CWU kliknij na schemacie na napis nad bojlerem, gdzie pisze ZAŁĄCZONE i daj WYŁĄCZONE
Później wejdź w ustawienia zaawansoowane i ochronę powrotu daj na wyłączona. |
|||
|
||||
pawelaa
![]() |
Przepraszam wszystkich ale muszę iść do roboty tak wiec nie mogę odpisywać ale czekam na sugestie i jestem jutro
Pozdrawiam dodane 2018-02-09 21:11W ochrona powrotu mam trzy możliwości Pompa mieszająca CWU Zawód 4 d Tak wiec co dalej? |
|||
|
||||
leON22
![]() |
Ok , nie ma za co
![]() ![]() |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
leON22 napisał » 2018-02-09 21:01 Faktycznie pisałeś ale on tego nie zaprzeczył . Dokładnie jak pisałeś o tych 2 grzybkach po co mu pompa na krótkim obiegó skoro jest 4 d ? Taki mały test . Niech obniży zadaną najpierw za zaworem o 10 st. jeżeli wtedy powrót wzrośnie to znaczy ,że pompa jest i mieli tyle ile pości zawór na krótkim obiegu ![]() A po to że jeśli na małym obiegu 4d nie ma obiegu grawitacyjnego , wstawia sie pompę na powrocie z 4d do kotła i nie są to dwa grzyby w barszczu tylko powszechnie stosowany zabieg . Zresztą jeśli autor nie opisze lub nie wrzuci zdjęć kotłowni lub narysuje jakis dokładny schemat to można sobie gdybać i napisać niepotrzebych 5 stron |
|||
|
||||
leON22
![]() |
Faktycznie znowu wróżymy , ale jak widać zmniejszył zadaną za zaworem a temp powrotu nie wzrasta
![]() ![]() |
|||
|
||||
pawelaa
![]() |
Powrót jest załączony do 4 d tak wiec nie mam grawitacyjnego
Dzięki wszystkim i narka do jutra Pozdro |
|||
|
||||
karoka65
![]() |
Coś jest skopane. Zawór zamknięty bo obniżył temp. za zaworem na 34 a powrót zjechał na pysk a powinien być prawie jak zadana na kotle.
|
|||
|
||||
leON22
![]() |
Jak widać ta pompa mieszająca nic nie robi , po obniżeniu zadanej za zaworem leci na łeb na szyję
![]() ![]() Ps. Może niech zmieni kierunek otwierania zaworu w lewo ![]() ![]() |
|||
|
||||
pawelaa
![]() |
Co znaczy pewny bo nie chciał bym coś skopac
|
|||
|
||||
leON22
![]() |
Musisz sprawdzić ten kierunek otwierania siłownika , zmień na lewo i reset sterownika z poziomu aplikacji
![]() ![]() ![]() Ps. Jeżeli to nie pomoże to zawór 4d do wglądu czy jest dobrze zamontowany , chodzi o przegrodę w nim czy jest odpowiednio ustawioną ale to już trzeba zobaczyć inaczej się nie da ![]() dodane 2018-02-09 21:53Widzę , że coś ruszyło , bądźmy dobrej myśli ![]() |
|||
|
||||
pawelaa
![]() |
Daj znac bo zmieniłem kierunek zaworu
Jak się zmienia na lepsze to tak na razie zostawie |
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona2 / 4Następna stronaOstatnia strona | ||||