Od poniedziałku (07.04.2025r) będą przenoszone usługi Zdalnego dostępu. Mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Forum eCoal.pl v3.5 Zbyt duże spalanie Ogniwo Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona1 / 4Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
pawelaa
![]() |
Witam serdecznie
Prosze o fachowa rade co do ustawień pieca którego to jestem posiadaczem od początku stycznia( ogniwo eko plus 20 kw) Na początku piec pracował w trybie auto lecz spalał około 30 kg ekogroszku 25Mj zero spisków itd. Dom budowany w latach 70 , 150 metrów parter+ piętro (pustak i cegła ) bez steropianu ale nowe okna i drzwi Po rozmowie z doradcami firmy Esterowniki zmieniłem na spalanie grupowe następnie zmiany mocy minimalnej na 20 kw dalej dodanie jednego cyklu podawania ( z 5 na 6 ) zmniejszenia ciągu kominowego i tak dalej ( co konsultant to inna propozycja) piec pali około 40 do 45 kg Prosze o podpowiedz co do ustawień czy tez inne opcje które wpłyną na niższe spalanie Dodam ze piec posiada zawór 4d z silownikiem ( czujnik i pompa za zaworem) + pompa obiegowa , termostat pogodowy bez zbiornika na wodę Pozdrawiam Wszystkich i czekam na odpowiedzi
|
|||
|
||||
ryszyla
![]() |
Witaj, podglądnij na forum, jakie ustawienia mają użytkownicy tego pieca.
|
|||
|
||||
ozyrus
![]() |
Mam coś podobnego też bez CWU i z zaworem 4D, kostka z lat 70, ocieplona styropianem 5cm
![]() |
|||
|
||||
karoka65
![]() |
A może budynek ma po prostu takie straty i palić tyle musi.
40 czy 45kg/dobę to około 8 do 9kW. |
|||
|
||||
procho
![]() |
oszczędny ten er-be-er
![]() ![]() |
|||
|
||||
karoka65
![]() |
ozyrus napisał » 2018-02-09 18:45 Mam coś podobnego też bez CWU i z zaworem 4D, kostka z lat 70, ocieplona styropianem 5cm ![]() Eeee tam, przypadek ![]() Byłem i widziałem domek ![]() dodane 2018-02-09 18:49 procho napisał » 2018-02-09 18:47 oszczędny ten er-be-er ![]() ![]() Ozyrus opisywał swój przypadek szerzej na forum. |
|||
|
||||
pawelaa
![]() |
Dzieki za sugestie
Co do forum gdzie mniej więcej mam szukać bo nie jestem osoba która korzysta zbyt często z forow🧐 |
|||
|
||||
leON22
![]() |
ozyrus napisał » 2018-02-09 18:45 Mam coś podobnego też bez CWU i z zaworem 4D, kostka z lat 70, ocieplona styropianem 5cm ![]() ozyrus mam ten kociołek i u mnie ochrona powrotu przez pompę CWU , temp.wody w bojlerze zbliżona do zadanej na kotle i też mi pali 18kg w obecnych warunkach ![]() ![]() pawelaa wyłącz regulator pogodowy , zadaj mu 58*C , wyłącznie pompy po dogrzaniu pomieszczenia zmień na NIE , zobaczymy jak zareaguje sterownik na te zmiany ![]() ![]() ![]() |
|||
|
||||
pawelaa
![]() |
Temperatura około 22’
Temp. Ustawiona za zawodem 45 ( na razie tak reguluje temp. na grzejniki) muszę dokupić regulator pokojowy Nie wiem czy dobrze ustawiłem automat siłownika tj.(lewy czy prawy) mam prawy😁 dodane 2018-02-09 19:25Co do zmiany kotla🤔 Huba je po to wydałem nie małe pieniądze na zakup + gadżety i montaż żeby go teraz wywalić i bać oś innego🤣 |
|||
|
||||
karoka65
![]() |
Czujniki wewnętrzne ( pokojowe ) powinieneś dostać z kotłem chyba że Cię ograbili w sklepie, często słysze i takich przypadkach.
Może nie wiesz ze masz? ![]() Nie wiem też czy będą CI one potrzebne bo jednym czujnikiem na obieg grzewczy nie utrzymasz komfortu cieplnego w kilku pomieszczeniach. |
|||
|
||||
pawelaa
![]() |
Sorki za ten drugi wpis ( coś nie tak poszło)
Chciałem napisać ze je po to kupowałem PiS żeby go teraz wymieniać |
|||
|
||||
leON22
![]() |
Podnieś tą temp.na kotle zobaczymy jak zawór zareaguje na jej zmianę , powinien się przymknąć żeby utrzymać tą zadaną , obniżoną za zaworem daj 5st , 15st to za duży skok
![]() ![]() |
|||
|
||||
karoka65
![]() |
Wydaje się że kierunek zaworu ustawiony jest dobrze ale można to w mig sprawdzić bez podnoszenia temp. na kotle
![]() |
|||
|
||||
leON22
![]() |
Właśnie pawelaa się nie kwapi do zmian
![]() ![]() |
|||
|
||||
pawelaa
![]() |
Co do drugiego termostatu nie został podłączony (za sugestia instalatora ale to chyba był błąd)
Posiadam i dołączę do instalacji ale dopiero za tydzień bo na razie jestem 1100 km od domu |
|||
|
||||
leON22
![]() |
Dobre , no to jak niby mamy Ci pomóc
![]() ![]() |
|||
|
||||
pawelaa
![]() |
Spoko moment bo nie ogarniam wszystkiego na raz i do tego klopotki z netem
dodane 2018-02-09 19:44Staram wszystko robić poprzez telefon |
|||
|
||||
karoka65
![]() |
Pompy mieszającej to chyba tam nie ma bo byłoby głupotą dawać dwa "grzybki" w jeden barszcz.
|
|||
|
||||
leON22
![]() |
pawelaa napisał » 2018-02-09 19:44 dodane 2018-02-09 19:44Staram wszystko robić poprzez telefon No chyba wszystkiego się nie da ![]() |
|||
|
||||
pawelaa
![]() |
Jedna pompa jest na dużym obiegu a druga na krótkim na powrocie
dodane 2018-02-09 20:21Jeszcze małe pytanko bo nie znam się na kotłach Czy lepiej jest mieć duża różnice między temp. zadana a powrotem czy mała ( przykład 58 wyjście 45 powrót czy np. 52 wyjście i 48 powrót🤔☹️ |
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona1 / 4Następna stronaOstatnia strona | ||||