Forum eCoal.pl v3.5 pomoc w ustawieniu pieca oep 25kw Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona7 / 16Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
wisnia1920
|
cały w środku jest tak zasyfiony na ściankach ze masakra podejrzewam że to przez złe.nastawy dmuchawy tak syfi a taki jak on jest ciepły to.nie wsadze rąk do środka a w róże z pieca do komina to zbiera mi się więcej sadzy jak palilem Starym kopciuchem
dodane 2018-01-31 23:01kopczyk fajnie jak by się chociaż utrzymywał na równo ale przy widocznym zapadnięciu zaczynają się problemy z temp podajnika dodane 2018-01-31 23:28caffe23 Ty nigdy nie wygaszasz kotla do czyszczenia ja to tam początkujący w tej materii jestem |
|||
|
||||
bodziasty
|
A próbowaliście długie podania 15-20 sekund ? Kaloryczny węgiel to raczej lubi poleżeć dłużej, no i może nie będzie tak wypalał się na palniku.
Tak to jest z burkami - dobry węgiel = kłopoty Po co wygaszać - zatrzymać, przelecieć i dalej palić - nie ma sensu wygaszać |
|||
|
||||
caffe23
|
Już nie wiem co mam napisać. Rozbroiłeś mnie tym wygaszaniem
dodane 2018-01-31 23:37Na 14 czy 13 próbował i się zapada. Chciałem żeby zobaczył na krótkich ale napisał, że wygasza. |
|||
|
||||
wisnia1920
|
w ecoalu max czas podania to 15 sekund
dodane 2018-01-31 23:48ktos musi rozweselac towarzystwo tym razem wypadło na mnie |
|||
|
||||
bodziasty
|
||||
|
||||
wisnia1920
|
wygląda na to że obcieli
|
|||
|
||||
gregors
|
A co Ci kolego szkodzi przejść na grupowe?
Oczywiście jak wystudzisz, wyczyścić i odpalisz |
|||
|
||||
wisnia1920
|
nic nie szkodzi tylko narazie proboje ogarnąć to w automacie niby jesteśmy blisko cały czas temp osiąga lub w kręci w jej okolicy zostAje tylko rozzwiazac ten nieszczęśliwy problem z zapadajacym się ogniem i temp podajnika
|
|||
|
||||
leON22
|
wisnia1920 jedyne co mi przychodzi do głowy w tym momencie , to dostawienie po bokach palnika połówek cegły szamotowej ( coś na wzór OEPM ) popiół będzie wtedy spadał z przodu i tyłu palnika , będzie go trochę więcej na "kopcu" tylko wtedy mogą się tworzyć "kalafiory" bo cegły podniosą temp. palnika pewny
PS. Tak mam obecnie u siebie , póki co jest OK Opał mix 50/50% Ekomiał siany Karena i Silver Bartex & wapno dodane 2018-02-01 08:19 |
|||
|
||||
caffe23
|
Jak "wisnia1920" będzie zmieniał opał co tydzień, łącznie z wygaszaniem i gruntownym czyszczeniem, dokładaniem cegieł na palnik, skakaniem po różnych trybach pracy to będzie się tak bujał przez dwa lata zanim cokolwiek zacznie rozumować
|
|||
|
||||
leON22
|
Dokładnie , myślę że kierunek mu pokazaliśmy , teraz wszystko w jego rękach , a raczej głowie
|
|||
|
||||
gregors
|
I co z tego że pokazaliscie kierunek, moze nawet koledze uda się ustawić że będzie git, ale zmieni opał lub przyjdzie duży mróz i wszystko od nowa.
Tylko grupowe. Po co masz opanowywać automat jak i tak skończysz na grupowym szkoda czasu i węgla na automat. |
|||
|
||||
wisnia1920
|
||||
|
||||
caffe23
|
To co widać na wierzchu samo spadło z palnika czy zrzucane przez Ciebie podczas wczorajszego podnoszenia żaru? Niedopalony węgiel, żużlu dosłownie dwa kawałeczki. Tutaj trzeba by dawać więcej powietrza. Na tym węglu i przy tym palniku to nie sądzę by udało się ustawić poprawnie kocioł. Możesz spróbować jeszcze z 4 sekundowym podawaniem lub przejść na inny tryb pracy kotła. Jeżeli planujesz zakup nowego węgla za tydzień, to może kup go szybciej o ile pozwalają możliwości finansowe. |
|||
|
||||
wisnia1920
|
mam już przywieziony ekogroszekChwałowice niby miał być słabszy teraz problem po czyszczeniu kotla dym wychodzi komora wyczystna
|
|||
|
||||
caffe23
|
Nie wiem o jaką komorę Ci chodzi. Może coś źle poskładałeś?
|
|||
|
||||
wisnia1920
|
a co do popiołu to raz zrzucilem to co przesypalem tak porządnie a reszta to z samoczynnie spadło do szuflady
dodane 2018-02-01 11:47wychodzi spod dekla co do czyszczenia zawirowaczy przednia częścią od strony drzwiczek już sprawdzałem kilka razy czy coś źle nie poskladalem |
|||
|
||||
caffe23
|
Najwyraźniej źle skoro wcześniej, przed czyszczeniem nie dymiło. Czopuch, ta rura w której jest czujnik spalin jest drożna? wlot spalin do komina?
|
|||
|
||||
wisnia1920
|
wszystko drożne teraz jeszcze tylko rewizję komina wyczyszcze czyli według Ciebie ostatnia próbę podjąć na automacie z krótkim czasem podania i dmuchawa zostać tak jak była czy ja podnieść albo spróbować na grupowym
|
|||
|
||||
gregors
|
Na grupowym....
Będziesz Pan zadowolony |
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona7 / 16Następna stronaOstatnia strona | ||||