Forum eCoal.pl v3.5 pomoc w ustawieniu pieca oep 25kw Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona6 / 16Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
leON22
![]() |
karoka65 rozumiem algorytm eCoala , wszystko OK jak piszecie żeby oscylował w granicy temp. zadanej martwi mnie tylko w tym trybie podbijanie dmuchawy tak , że temp. spalin skacze powyżej 200 st i całe ciepło ulatuje przez komin
![]() dodane 2018-01-31 19:00 Czyli spokojnie może zostawić 10s i też powinno być OK , tylko korekta dmuchawą pozostaje ![]() |
|||
|
||||
caffe23
![]() |
Coś mi się wydaje, że przy tym węglu jaki ma wisnia1920 to pasowałoby dać krótkie czasy podawania, wtedy będzie podawał mniej ale częściej.
|
|||
|
||||
wisnia1920
![]() |
aktualnie mam ekogroszek w eglosmyk 28mj a od przyszłego tygodnia będę próbował ekogroszek Chwałowice
|
|||
|
||||
caffe23
![]() |
Najlepiej może być jak da 4s podawanie, tylko może go wkurzać częste włączanie (praca) podajnika
![]() dodane 2018-01-31 19:06 wisnia1920 napisał » 2018-01-31 19:04 aktualnie mam ekogroszek w eglosmyk 28mj a od przyszłego tygodnia będę próbował ekogroszek Chwałowice To znów będziesz musiał dostroić dmuchawę ![]() |
|||
|
||||
wisnia1920
![]() |
czyli co proponujecie na ile.zmienic czas podawania z tymi spalinami widzę że jest dmuchawa -9 i ma ponad 200 stopni jak była dmuchawa na -3 to spaliny wedrowaly na 220/230
dodane 2018-01-31 19:12ciekawi mnie jak piec był ustawiony na inną ochronę powrotu to piec przesypywal ale nie osiągał temperatury nic się nie z apadalo a spaliny też wedrowaly na ponad 200 |
|||
|
||||
caffe23
![]() |
Na pewno nie zmieniaj dmuchawy na wyższą moc bo wrócisz do zapadniętej dziury.
Wyczyścisz kocioł to temp. spalin spadnie. Zmienisz za tydzień węgiel na mniej kaloryczny i będzie OK ![]() Masz doprowadzić teraz do tego by się żar nie zapadał. |
|||
|
||||
wisnia1920
![]() |
już dziś nie będę dosypywal groszku i jutro z rana czyszczenie kotla
|
|||
|
||||
caffe23
![]() |
Ale czyścić można i przy pełnym zbiorniku.
Jak chcesz to możesz zmienić czas podawania na 4s i poobserwować. Dmuchawy nie ruszaj, Chyba, że się dalej zapada. |
|||
|
||||
leON22
![]() |
wisnia1920 napisał » 2018-01-31 19:12 dodane 2018-01-31 19:12ciekawi mnie jak piec był ustawiony na inną ochronę powrotu to piec przesypywal ale nie osiągał temperatury nic się nie z apadalo a spaliny też wedrowaly na ponad 200 Możesz spróbować ograniczyć pracę pompy CWU i ochrony powrotu .Nie będzie pracować cały czas , wyłączy się jak temp. zadane ( CWU i powrotu ) zostanią osiągnięte ![]() ![]() ![]() |
|||
|
||||
wisnia1920
![]() |
||||
|
||||
procho
![]() |
płomień niezły na tej drugiej fotce ale chyba coś nisko z żarem
p.s. ja nie mam tak ładnego płomienia a tez pale w eCoal-u - dlaczego? ale za to mam kopiec a nie krater |
|||
|
||||
wisnia1920
![]() |
no właśnie walczę już drugi dzień z tym zeby się nie zapadal ale ciężko to idzie
dodane 2018-01-31 22:17już dzisiaj kilkakrotnie go przesypalem ale cały czas po chwili wraca do zapadnietego paleniska |
|||
|
||||
caffe23
![]() |
Ale Ty przed robieniem fotek zrzucasz z palnika popiół? Nie rób tego następnym razem, niech on się otuli w popiele.
Podnieś teraz ręcznie i obniżaj do końca moc dmuchawy. Jak to zrobisz to do jutra nic nie zmieniaj i nie dotykaj palnika. Rano zrób fotkę jak znajdziesz czas. Jak do jutra nic się nie zmieni to w automacie nie da rady żeby to ustawić. Trzeba by ten groszek pomieszać z niskokalorycznym lub z miałem. dodane 2018-01-31 22:30Możesz jeszcze dać fotkę, co tam masz w szufladzie na popiół. |
|||
|
||||
wisnia1920
![]() |
pomału wygaszam piec żeby mi fajnie wystygl do rana w szufladzie będzie dużo badziewia co było p rzesypywane
|
|||
|
||||
caffe23
![]() |
Zmień dodatkowo czas podawania na 6s niech on krócej leży.
|
|||
|
||||
wisnia1920
![]() |
Ale zrobię zdjęcie wsadu z szuflady nie ma problemu
|
|||
|
||||
caffe23
![]() |
Po co wygaszasz?
|
|||
|
||||
wisnia1920
![]() |
żeby go solidnie wyczyścić bo jest już dość mocno zabrudzonu a muszę go ogarnąć do piątku żeby działał prawidłowo bo muszę wyjechać na 3 dni i nie będzie miał się kto kociolkiem zaopiekować
|
|||
|
||||
caffe23
![]() |
To co Ty czyścisz kocioł jak się węgiel skończy a kocioł wygaśnie i się wystudzi? ![]() Tylko nie mów, że odkurzaczem wybierasz wszystko z palnika bo spadnę z fotela ![]() dodane 2018-01-31 22:51Palnik musi solidnie zapełnić się opałem jak i popiołem. Inaczej nigdy go nie ustawisz! Ja jak coś robię z palnikiem mam opróżniony to przed ponownym odpaleniem sypię do palnika szufelkę popiołu. |
|||
|
||||
gregors
![]() |
procho napisał » 2018-01-31 22:09 płomień niezły na tej drugiej fotce ale chyba coś nisko z żarem p.s. ja nie mam tak ładnego płomienia a tez pale w eCoal-u - dlaczego? ale za to mam kopiec a nie krater Palisz takim samym węglem jak kolega? Pewnie nie, i stąd różnica w wysokości płomienia, ja, jak paliłem WęgloSmykiem to płomień był nie za wysoki, po przejściu na Wesołą, ale bez zmiany ustawień, płomień prawie wyłaził kominem ![]() Co do problemu kolegi, jeżeli nie ma spieków, nie mówię tu o pojedynczych małych spiekach, bo takie mogą być (lepszy spiek niż niedopał) ale o kalafiorach, to wiatr bym zostawił a skupił się tylko na ilości podawanego węgla. Taka rada do poduszki ![]() To jest węgiel, i raz się bardziej wypali a raz mniej, nie masz na to wpływu. |
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona6 / 16Następna stronaOstatnia strona | ||||