Od poniedziałku (14.04.2025r) planowane są prace przy usłudze Zdalnego dostępu dla sterowników 3.5/4.0.
W poniedziałek mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne (wykresy i statystyki) będą uzupełniane na bieżąco - może to potrwać dłuższy czas.
W poniedziałek mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne (wykresy i statystyki) będą uzupełniane na bieżąco - może to potrwać dłuższy czas.
Forum bruli.pl Sterownik Bruli jak zamontować czujnik temperatury spalin Subskrybuj | ||||
|
||||
alexlukasz
![]() |
Dzień Dobry.
Jestem nowy na tym forum. Posiadam piec na eko z podajnikiem żmijkowym. Aktualnie posiadam sterownik Argon 3, ale zakupiłem sterownik Bruli 3.5 używany. Chciałbym go dobrze podłączyć i mam takie pytania: 1. Gdzie zamontować czujnik temperatury spalin w czopuchu zaraz za piecem, w czopuchu za regulacją ciągu. Czy trzeba go jakoś skalibrować (czujnik zakupiony nowy), jak głęboko ma być włożony czujnik? 2. Pozostałe czujniki używane czy trzeba je kalibrować? 3. W jaki sposób oblicza się ilość spalonego opału? 4. Niestety nie ma gniazdka internetu w kotłowni. Zakupiłem wzmacniacz sygnału RP-N12 jego łącze przewodem ze sterownikiem oraz po WIFI ze swoja macierzystą siecią coś jeszcze jakieś ustawienia? Z góry dziękuje za podpowiedzi |
|||
|
||||
leON22
![]() |
Witam , ten podajnik żmijkowy to po naszemu ślimakowy
![]() ![]() ![]() 1. Czujnik spalin zamontuj w czopuchu zaraz za piecem ok 20cm , ok 2/3 długości czujnika ![]() 2.Wszystkie czujniki powinno się skalibrować ( sposób dowolny np. spiąć wszystkie włożyć do garnka z wodą o określonej temp. termometr i wprowadzić korekty +/- w sterowniku w odpowiedniej zakładce ) 3.Nie wiem jaki masz kociołek ale w ogniwie jest to przelicznik kg/min pracy podajnika ( np. zasypujesz 100kg opału i sprawdzasz na jak długo go wystarczyło powiedzmy że tak jak u mnie 460 min . Dzielisz 100 : 460 =0.22 i ta wartość wpisujesz w odpowiednim miejscu przy zakupie paliwa w statystykach , a w zaawansowanych wpisujesz wartość 460 min w zakładce czas do opróżnienia zasobnika , to tyle ![]() |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
witam,
https://esterownik.pl/nasze-produkty/bruli-v35 na dole tej strony jest instrukcja PDF jak podłączyć ster do platformy. |
|||
|
||||
alexlukasz
![]() |
Mam jeszcze pytanie czy można przedłużyć przewody do czujników. Jak tak to jaki przewód dokupić i jak zaizolować połączenie, jak max długość przewodu
|
|||
|
||||
karoka65
![]() |
Tak może przedłużyć. Przewód 2 X 0,25mm2 lub 2 X 0,5mm2. Jeśli po przedłużeniu czujniki będą przekłamywać zrobisz kalibrację. Poczytaj instrukcję albo forum, nie ma potrzeby tworzenia następnych stu wątków.
|
|||
|
||||
Da-rek
![]() |
witam,
Moje pytanie, czy karta pamięci w sterowniku ma wpływ na połączenie przez wifi . Od kilku dni nie mogę połączyć się ze swoim sterownikiem po wymianie AP . |
|||
|
||||
leON22
![]() |
Karta pamięci nie ma wpływu na połączenie , zmieniłeś AP-ka musisz go odpowiednio skonfigurować
![]() |
|||
|
||||
Da-rek
![]() |
leON22 napisał » 2018-01-28 18:41 Karta pamięci nie ma wpływu na połączenie , zmieniłeś AP-ka musisz go odpowiednio skonfigurować ![]() Konfiguruje według instrukcji ,pisze urządzenie skonfigurowane jako AP podpinam do stera wchodzę a tu komunikat urządzenie niepodłączone i klapa. Brakuje mi pomysłu, przez cztery lata działało. Jakiś pomysł |
|||
|
||||
mnich
![]() |
Czy po wymianie AP na nowo zostały ustawione parametry sieci lokalnej w sterowniku? IP, Maska, Brama
|
|||
|
||||
Da-rek
![]() |
mnich napisał » 2018-01-29 07:33 Czy po wymianie AP na nowo zostały ustawione parametry sieci lokalnej w sterowniku? IP, Maska, Brama W sterowniku nic nie ustawiałem.Jako AP używam wzmacniacza sygnału wi-fi tylko skonfigurowanego jako AP, takie maleństwo zasilane prosto z gniazdka. To mój trzeci AP poprzednie przestały działać i kupiłem innej marki . Przy poprzednich nic w sterowniku nie ustawiałem tylko konfiguracja na AP i podpięty kabel i działało. Brak mi pomysłów ![]() |
|||
|
||||
pawel3
![]() |
Sprawdź połączenie lokalne bezpośrednio komputer-sterownik
|
|||
|
||||
Da-rek
![]() |
pawel3 napisał » 2018-01-29 07:52 Sprawdź połączenie lokalne bezpośrednio komputer-sterownik Będe działał po południu. Na razie dziękuję. |
|||
|
||||
rafalsk
![]() |
Da-rek napisał » 2018-01-29 07:50 W sterowniku nic nie ustawiałem.Jako AP używam wzmacniacza sygnału wi-fi tylko skonfigurowanego jako AP, takie maleństwo zasilane prosto z gniazdka. To mój trzeci AP poprzednie przestały działać i kupiłem innej marki . Przy poprzednich nic w sterowniku nie ustawiałem tylko konfiguracja na AP i podpięty kabel i działało. Brak mi pomysłów ![]() Jakiej marki jest ten wzmacniacz? Może właśnie inaczej trza go ustawić niż poprzednie? Ja mam wzmacniacz (też taki do gniazdka) TP-Link-a i nie ustawiam go właśnie jako AP tylko jako typowy wzmacniacz, czyli wi-fi jest odbierane przez tego tp-linka i wzmacnianie czyli zwiększony zasięg, a tam gdzie podpinamy kabelek mam po prostu internet przewodowy. No i tam podpinam sterownik. W moim przypadku przestawienie wzmacniacza na AP działałoby zupełnie odwrotnie, czyli kabelkiem musiałbym spiąć wzmacniacz z routerem, żeby uzyskać wifi w kotłowni. No i taka CHYBA jest zasada tego urządzenia. zapodaje screen z ustawień mojego wznacniacza dla przykładu i na dowód ![]() ![]() |
|||
|
||||
Da-rek
![]() |
rafalsk napisał » 2018-01-29 08:29
Da-rek napisał » 2018-01-29 07:50 W sterowniku nic nie ustawiałem.Jako AP używam wzmacniacza sygnału wi-fi tylko skonfigurowanego jako AP, takie maleństwo zasilane prosto z gniazdka. To mój trzeci AP poprzednie przestały działać i kupiłem innej marki . Przy poprzednich nic w sterowniku nie ustawiałem tylko konfiguracja na AP i podpięty kabel i działało. Brak mi pomysłów ![]() Jakiej marki jest ten wzmacniacz? Może właśnie inaczej trza go ustawić niż poprzednie? Ja mam wzmacniacz (też taki do gniazdka) TP-Link-a i nie ustawiam go właśnie jako AP tylko jako typowy wzmacniacz, czyli wi-fi jest odbierane przez tego tp-linka i wzmacnianie czyli zwiększony zasięg, a tam gdzie podpinamy kabelek mam po prostu internet przewodowy. No i tam podpinam sterownik. W moim przypadku przestawienie wzmacniacza na AP działałoby zupełnie odwrotnie, czyli kabelkiem musiałbym spiąć wzmacniacz z routerem, żeby uzyskać wifi w kotłowni. No i taka CHYBA jest zasada tego urządzenia. zapodaje screen z ustawień mojego wznacniacza dla przykładu i na dowód ![]() ![]() Ten ostatni to Everest EWR-523N2 a poprzedni ,AK243 WZMACNIACZ REPEATER AP WiFi 300Mbps 2.4GHz to działa w ten sposób ; wzmacniacz ustawiony jako AP wpięty do gniazdka w kotłowni do niego wpięty kabel od sterownika i wszystko działało puty puki nie wymieniłem AP na nowy. Internet w kotłowni po wi-fi. |
|||
|
||||
rafalsk
![]() |
To przychodzą mi na myśl dwa pomysły. Po pierwsze jeśli w tym wzmacniaczu masz dwa gniazdka RJ45 to sprawdź do którego masz wpięty kabelek sterownika. Powinny być gniazdka opisane na obudowie. Być może jedno masz LAN a drugie WAN. Sterownik podpinamy do LAN. Jeżeli miałeś podpiete dobrze to ewentualnie zmień tryb nie jako AccesPoint a jako zwykły Repeater. Nic nie stoi na przeszkodzie żeby tak spróbować. Najwyżej jak nie zadziała to wrócisz do swoich poprzednich ustawień
![]() Poza tym żeby sprawdzić czy internet działa na kabelku, podłącz jakiegoś laptopa (jak masz jakiegoś) kabelkiem do wzmacniacza (wyłączając oczywiście w laptopie wifi) i będziesz widział czy to sprawa samego połączenia czy sterownika. |
|||