Forum  bruli.pl  Sterownik Bruli jak zamontować czujnik temperatury spalin Subskrybuj
2018-01-23 20:42
  alexlukasz Posts: 3 Ostrzeżenie: 0
Dzień Dobry.
Jestem nowy na tym forum. Posiadam piec na eko z podajnikiem żmijkowym.  Aktualnie posiadam sterownik Argon 3, ale zakupiłem sterownik Bruli 3.5 używany. Chciałbym go dobrze podłączyć i mam takie pytania:
1. Gdzie zamontować czujnik temperatury spalin w czopuchu zaraz za piecem, w czopuchu za regulacją ciągu. Czy trzeba go jakoś skalibrować (czujnik zakupiony nowy), jak głęboko ma być włożony czujnik?
2. Pozostałe czujniki używane czy trzeba je kalibrować?
3. W jaki sposób oblicza się ilość spalonego opału?
4. Niestety nie ma gniazdka internetu w kotłowni. Zakupiłem wzmacniacz sygnału RP-N12 jego łącze przewodem ze sterownikiem oraz po WIFI ze swoja macierzystą siecią coś jeszcze jakieś ustawienia?

Z góry dziękuje za podpowiedzi
2018-01-23 22:51
  leON22 Posts: 2570 Ostrzeżenie: 1
Witam , ten podajnik żmijkowy to po naszemu ślimakowy Chyba że to jakaś nowość pewny  
1. Czujnik spalin zamontuj w czopuchu zaraz za piecem ok 20cm  , ok 2/3 długości czujnika
2.Wszystkie czujniki powinno się skalibrować ( sposób dowolny np. spiąć wszystkie włożyć do garnka z wodą o określonej temp. termometr i wprowadzić korekty +/- w sterowniku w odpowiedniej zakładce ) 
3.Nie wiem jaki masz kociołek ale w ogniwie jest to przelicznik kg/min pracy podajnika ( np. zasypujesz 100kg opału i sprawdzasz na jak długo go wystarczyło powiedzmy że tak jak u mnie 460 min . Dzielisz 100 : 460 =0.22 i ta wartość wpisujesz w odpowiednim miejscu przy zakupie paliwa w statystykach , a w zaawansowanych wpisujesz wartość 460 min w zakładce czas do opróżnienia zasobnika , to tyle )
2018-01-24 07:04
  ES_Serwis Posts: 360 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM
witam,
https://esterownik.pl/nasze-produkty/bruli-v35

na dole tej strony jest instrukcja PDF jak podłączyć ster do platformy.
2018-01-28 11:54
  alexlukasz Posts: 3 Ostrzeżenie: 0
Mam jeszcze pytanie czy można przedłużyć przewody do czujników. Jak tak to jaki przewód dokupić i jak zaizolować połączenie, jak max długość przewodu
2018-01-28 12:23
  karoka65 Posts: 2434 Ostrzeżenie: 0 Karoka-EKO
Tak może przedłużyć. Przewód 2 X 0,25mm2 lub 2 X 0,5mm2. Jeśli po przedłużeniu czujniki będą przekłamywać zrobisz kalibrację. Poczytaj instrukcję albo forum, nie ma potrzeby tworzenia następnych stu wątków.
2018-01-28 14:57
  Da-rek Posts: 61 Ostrzeżenie: 0
witam,
Moje pytanie, czy karta pamięci w sterowniku ma wpływ na połączenie przez wifi . Od kilku dni nie mogę połączyć się ze swoim sterownikiem po wymianie AP .
2018-01-28 18:41
  leON22 Posts: 2570 Ostrzeżenie: 1
Karta pamięci nie ma wpływu na połączenie , zmieniłeś AP-ka musisz go odpowiednio skonfigurować
2018-01-29 06:28
  Da-rek Posts: 61 Ostrzeżenie: 0
leON22 napisał » 2018-01-28 18:41
Karta pamięci nie ma wpływu na połączenie , zmieniłeś AP-ka musisz go odpowiednio skonfigurować

Konfiguruje według instrukcji ,pisze urządzenie skonfigurowane jako AP podpinam do stera wchodzę a tu komunikat urządzenie niepodłączone i klapa. Brakuje mi pomysłu, przez cztery lata działało. Jakiś pomysł
2018-01-29 07:33
  mnich Posts: 172 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / SERWIS
Czy po wymianie AP na nowo zostały ustawione parametry sieci lokalnej w sterowniku? IP, Maska, Brama
2018-01-29 07:50
  Da-rek Posts: 61 Ostrzeżenie: 0
mnich napisał » 2018-01-29 07:33
Czy po wymianie AP na nowo zostały ustawione parametry sieci lokalnej w sterowniku? IP, Maska, Brama

W sterowniku nic nie ustawiałem.Jako AP używam wzmacniacza sygnału wi-fi tylko skonfigurowanego jako AP, takie maleństwo zasilane prosto z gniazdka. To mój trzeci AP poprzednie przestały działać i kupiłem innej marki . Przy poprzednich nic w sterowniku nie ustawiałem tylko konfiguracja na AP i podpięty kabel i działało. Brak mi pomysłów 2
2018-01-29 07:52
  pawel3 Posts: 342 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / SERWIS
Sprawdź połączenie lokalne bezpośrednio komputer-sterownik
2018-01-29 07:58
  Da-rek Posts: 61 Ostrzeżenie: 0
pawel3 napisał » 2018-01-29 07:52
Sprawdź połączenie lokalne bezpośrednio komputer-sterownik

Będe działał po południu. Na razie dziękuję.
2018-01-29 08:29
  rafalsk Posts: 11 Ostrzeżenie: 0
Da-rek napisał » 2018-01-29 07:50

W sterowniku nic nie ustawiałem.Jako AP używam wzmacniacza sygnału wi-fi tylko skonfigurowanego jako AP, takie maleństwo zasilane prosto z gniazdka. To mój trzeci AP poprzednie przestały działać i kupiłem innej marki . Przy poprzednich nic w sterowniku nie ustawiałem tylko konfiguracja na AP i podpięty kabel i działało. Brak mi pomysłów 2

Jakiej marki jest ten wzmacniacz? Może właśnie inaczej trza go ustawić niż poprzednie? Ja mam wzmacniacz (też taki do gniazdka) TP-Link-a i nie ustawiam go właśnie jako AP tylko jako typowy wzmacniacz, czyli wi-fi jest odbierane przez tego tp-linka i wzmacnianie czyli zwiększony zasięg, a tam gdzie podpinamy kabelek mam po prostu internet przewodowy. No i tam podpinam sterownik. W moim przypadku przestawienie wzmacniacza na AP działałoby zupełnie odwrotnie, czyli kabelkiem musiałbym spiąć wzmacniacz z routerem, żeby uzyskać wifi w kotłowni. No i taka CHYBA jest zasada tego urządzenia.
zapodaje screen z ustawień mojego wznacniacza dla przykładu i na dowód

2018-01-29 08:56
  Da-rek Posts: 61 Ostrzeżenie: 0
rafalsk napisał » 2018-01-29 08:29
Da-rek napisał » 2018-01-29 07:50

W sterowniku nic nie ustawiałem.Jako AP używam wzmacniacza sygnału wi-fi tylko skonfigurowanego jako AP, takie maleństwo zasilane prosto z gniazdka. To mój trzeci AP poprzednie przestały działać i kupiłem innej marki . Przy poprzednich nic w sterowniku nie ustawiałem tylko konfiguracja na AP i podpięty kabel i działało. Brak mi pomysłów 2

Jakiej marki jest ten wzmacniacz? Może właśnie inaczej trza go ustawić niż poprzednie? Ja mam wzmacniacz (też taki do gniazdka) TP-Link-a i nie ustawiam go właśnie jako AP tylko jako typowy wzmacniacz, czyli wi-fi jest odbierane przez tego tp-linka i wzmacnianie czyli zwiększony zasięg, a tam gdzie podpinamy kabelek mam po prostu internet przewodowy. No i tam podpinam sterownik. W moim przypadku przestawienie wzmacniacza na AP działałoby zupełnie odwrotnie, czyli kabelkiem musiałbym spiąć wzmacniacz z routerem, żeby uzyskać wifi w kotłowni. No i taka CHYBA jest zasada tego urządzenia.
zapodaje screen z ustawień mojego wznacniacza dla przykładu i na dowód
  
Ten ostatni to  Everest EWR-523N2  a poprzedni ,AK243 WZMACNIACZ REPEATER AP WiFi 300Mbps 2.4GHz
 to działa w ten sposób ; wzmacniacz ustawiony jako AP wpięty do gniazdka w kotłowni do niego wpięty kabel od sterownika   i wszystko działało  puty puki nie wymieniłem AP na nowy. Internet w kotłowni po wi-fi.
2018-01-29 09:36
  rafalsk Posts: 11 Ostrzeżenie: 0
To przychodzą mi na myśl dwa pomysły. Po pierwsze jeśli w tym wzmacniaczu masz dwa gniazdka RJ45 to sprawdź do którego masz wpięty kabelek sterownika. Powinny być gniazdka opisane na obudowie. Być może jedno masz LAN a drugie WAN. Sterownik podpinamy do LAN. Jeżeli miałeś podpiete dobrze to ewentualnie zmień tryb nie jako AccesPoint a jako zwykły Repeater. Nic nie stoi na przeszkodzie żeby tak spróbować. Najwyżej jak nie zadziała to wrócisz do swoich poprzednich ustawień
Poza tym żeby sprawdzić czy internet działa na kabelku, podłącz jakiegoś laptopa (jak masz jakiegoś) kabelkiem do wzmacniacza (wyłączając oczywiście w laptopie wifi) i będziesz widział czy to sprawa samego połączenia czy sterownika.
Users on-line:

Recently added

Przemysław - dom

See more

Wyszukiwarka

Wpisz moc kotła do wyszukiwarki - zobaczysz wszystkie kotł...

See more

Bruli.pl

Chcesz dowiedzieć si więcej o sterowniku bruli.pl ?...

See more

eCoal.pl

Chcesz dowiedzieć się więcej o sterowniku eCoal.pl ?...

See more