Forum  eCoal.pl v3.5  Retortowy-ecoal Subskrybuj
2018-01-10 13:10
  klapoluchy Posts: 82 Ostrzeżenie: 0
Witam
Mam pytanie odnośnie trybu auto czy były jakieś zmiany wprowadzane w algorytm spalania od poprzedniego sezonu?
Pytam ponieważ w zeszły roku 2 razy próbowałem palić w tym trybie i była tragedia, spalanie z poziomu 20kg w trybie grupowym wzrastało do prawie 30kg w trybie auto. Jakiś czas temu pojawił się temat o trybie auto i część kolegów twierdziła że spalanie ma minimalne wyższe niż w grupowym. Postanowiłem spróbować raz jeszcze i jestem w szoku bo spalanie mam minimalnie mniejsze jak na grupowym, popiół podobny jak w grupowym. Opału nie zmieniałem, temperatura w domu cały czas taka sama, temperatura na dworzu też podobna.
 Jedyny minus to taki że na grupowym temperatura kotła wahała się w granicach 2.5C a w auto to jest 5C a nawet czasem bujnie bardziej. I tu pytanie do twórców, czy da się coś z tym zrobić żeby był stabilniej?
2018-01-10 18:47
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
Przy trybie auto przebijanie temp o 5 stopni to normalna sytuacja
2018-01-10 19:07
  jendrek Posts: 105 Ostrzeżenie: 0
 @ klapoluchy, myślę, że w algorytmie spalania nic się nie zmieniło. W automacie palę niemal cały czas. Na grupowe przechodzę dla zabawy, jak chcę popatrzeć na histogram. W auto nie spala więcej niż w grupowym, a w kotle jest  czyściej.
2018-01-10 22:17
  fred Posts: 238 Ostrzeżenie: 0
Ja testowałem spalanie w automacie i grupowym, i twierdzę, że w grupowym spala trochę mniej i nie ma żadnej różnicy dot. zanieczyszczenia kotła; wręcz odwrotnie. Palę więc w grupowym, a opał mam paskudny (groszkomiał z dużą ilością części pylących, o niskiej kaloryczności i z dużą ilością popiołu), choć dobrze się wypala.
Dziś przywiozłem na próbę chwałowicki groszek, 125kg i w piątek zasypię. Zobaczymy.
2018-01-11 23:57
  berni641 Posts: 40 Ostrzeżenie: 0
@jendrek, mylisz się, na grupowym spala mniej, ale tej "zabawy" jest więcej, niż obserwowanie słupków histogramu. Trzeba poświęcić nawet kilka dni na obserwację spalania na palenisku i dobór tychże parametrów, ale efekt jest widoczny. Przynajmniej w moim przypadku, palę wysokokalorycznym "Skarbkiem"
2018-01-12 11:00
  jendrek Posts: 105 Ostrzeżenie: 0
@berni641, każda sroka swój ogonek chwali. Sterownik eCoal jest świetną zabawką,  obojętnie w jakiej wersji. W związku z tym, że posiada wiele algorytmów spalania bawiłem się różnymi. Najbardziej odpowiadający efekt spalania uzyskałem w automacie. Zabawa  trwała kilka dni. W automacie również musisz dobrać odpowiedni algorytm , ustawić moc wentylatora i czas podawania. Nie ma tak, że włączasz automat, sypiesz węgiel do zasobnika i po sprawie.    
2018-01-12 11:15
  caffe23 Posts: 1244 Ostrzeżenie: 0
Ja bym powiedział, że prawidłowe ustawienie automatu i dopasowanie go do naszej instalacji CO wymaga większej wiedzy, cierpliwości i zapoznania się z pracą algorytmu niż przy ustawieniu retortowy-ręczny
2018-01-12 11:38
  jendrek Posts: 105 Ostrzeżenie: 0
Zgadzam się 
2018-01-12 12:27
  klapoluchy Posts: 82 Ostrzeżenie: 0
A to z tym czasem podawania w auto to nie jest tak że w zależności jakim opałem palimy (spiekający lub szybko wypalającym się) można poprawić sytuacje na palniku a algorytm do czasu podawania skraca lub wydłuża czas dopalenia? Czyli posiadając przyzwoity opał całe ustawianie sprowadziło by się tylko do skorygowania dmuchawy.
A odnośnie dmuchawy to czy u was ona moduluje w auto? Bo u siebie zaobserwowałem że cały czas pracuje na 38%, piecyk obecnie pracuje z mocą 4kw i odstawia się. Zastanawiam się czy nie dać jej trochę w minus i to może zmusiło by go do pracy ciągłej.
2018-01-12 12:28
  gmaj22 Posts: 2115 Ostrzeżenie: 0
Jeśli nie pojawi się niedopał albo czarny dym z komina, to spróbować można.
2018-01-12 12:33
  klapoluchy Posts: 82 Ostrzeżenie: 0
Właśnie pewnie jak bym palił czymś normalnym to by poszło a że mam ten badziew to pewnie zaraz będzie czarno wszędzie.
2018-01-12 12:52
  gmaj22 Posts: 2115 Ostrzeżenie: 0
To zamiast dmuchawy rusz czas podawania i zmniejsz o sekundę-dwie.  Inna szkoła mówi, że należałoby zwiększyć, aby opał poleżał na palniku.
 Nie wiem, która lepsza - musisz sam sprawdzić
2018-01-12 12:55
  jendrek Posts: 105 Ostrzeżenie: 0
U mnie dmuchawa moduluje w zależności od zapotrzebowania na ciepło. Przejdź z ustawionego 25 kW na mniejszą moc. Ja mam kocioł OEP 16 kw i pracuje na 15 kw. Z dmuchawa zjechałem maksymalnie w dół. Z czasem podawania musisz się pobawić i poobserwować co się dzieje na palniku. Krótszy czas podawania - mniejsza porcja paliwa, częściej podaje, częściej wzrusza palący się węgiel na palniku i zapobiega tworzeniu się spieków. Musisz to sobie samemu wypośrodkować.  
2018-01-12 13:28
  klapoluchy Posts: 82 Ostrzeżenie: 0
Zjechałem dmuchawą, zobaczymy.
2018-01-12 20:08
  berni641 Posts: 40 Ostrzeżenie: 0
@jendrek, pisałem jak może zauważyłeś o swoim przypadku. Również, zanim przeszedłem na grupowe, testowałem automat, ale ten tryb nie ma praktycznie podtrzymania. Wnioski nasuwają się same - jeżeli ustawiłeś automat i uzyskałeś efekt, który Cię satysfakcjonuje, to OK. Ale na grupowym można zrobić to jeszcze lepiej. 
2018-01-12 21:20
  jendrek Posts: 105 Ostrzeżenie: 0
Tylko po co ma przechodzić w podtrzymanie. Każde przejście w podtrzymanie to niedopalenie cząstek lotnych, przygaszenie palnika, obniżenie temperatury żaru. Palnik węglowy to nie palnik gazowy, potrzebuje czasu aby się rozbujać i dopalić cząstki lotne. Z tego powodu prowadzę kocioł w automacie, chociaż podobny efekt uzyskałem w grupowym. Jednak czyściej w kotle jest paląc w automacie, brak sadzy a zużycie grochu niczym się nie różni.
2018-01-12 21:42
  roman7 Posts: 7 Ostrzeżenie: 0
Witaj Jędrek mam pytanie, dlaczego masz kocioł ustawiony na 15 kw? Są z tego jakieś korzysci..mniejsze spalanie? Bylbym wdzięczny za odpowiedz.
2018-01-12 21:43
  jendrek Posts: 105 Ostrzeżenie: 0
W tym algorytmie kocioł produkuje tyle energii ile potrzeba na pokrycie strat budynku i nie przechodzi w podtrzymanie.
2018-01-12 21:45
  roman7 Posts: 7 Ostrzeżenie: 0
Ok. Dzięki.
2018-01-13 02:06
  karoka65 Posts: 3142 Ostrzeżenie: 1 Karoka-EKO
roman7 napisał » 2018-01-12 21:42
Witaj Jędrek mam pytanie, dlaczego masz kocioł ustawiony na 15 kw? Są z tego jakieś korzysci..mniejsze spalanie? Bylbym wdzięczny za odpowiedz.

Bo to co jest niby dedykowane dla tego kotła w teorii nie bardzo jest dedykowane w praktyce, lepiej to pracuje na tych nie dedykowanych rzeczach, hehe
Users on-line: alkapone, Aniela5809, Grzegorz_Cz, Hodofca, korek101, Kornel2, Marek74, mircze, muchy, mus102, panmarian, piotrkwl, PMAZUREK, Radek1980