Forum eCoal.pl v3.5 Ogniwo Eko Plus M - sterownik nie wie co robi Subskrybuj | ||||
|
||||
kapikp910i
|
Witam, proszę o podpowiedź co mam źle ustawione. Sterownik w trybie
automatycznym nie potrafi utrzymać stałej temperatury na kotle przy stałych odbiorach ciepła. Po osiągnięciu temperatury zadanej dalej podaje groszek i kręci dmuchawą co kończy się przejściem w podtrzymanie lub takim "zwolnieniem" podawania węgla i powietrza że temperatura ucieka mu 10-15 poniżej zadanej zanim się ogarnie. Dom 240m2 nie ocieplony, duża kubatura wysokość pomieszczeń około 4m +CWU. Kilka parametrów: czas podawania -4s korekta dmuchawy - -5% Temp zadana na kotle - 62C Temp zadana za zaworem 4 drogowym - pogodówka + harmonogram ale waha się pomiędzy 45-57C link do podglądu online - https://esterownik.pl/device/16119 |
|||
|
||||
caffe23
|
Takie są uroki palenia w automacie retortowy-ecoal. On pracuje do zadanej + 5 stopni. Zapewne jak dojdzie u Ciebie do 67st. to się wyłącza ponieważ jest za niski odbiór ciepła. Proponuję zmienić typ podajnika z retortowy-ecoal na retortowy-grupowe lub retortowy-ręczne. Jeżeli chcesz pozostać w retortowy-ecoal to dobierz tak zadaną aby nie dał rady ogrzać o te dodatkowe 5 stopni i pracował cały czas. Do tego oczywiście odpowiednia regulacja zaworu 4D. Ja nie potrafię podpowiedzieć gdyż mam stary typ sterownika i zawór 4D obsługuję ręcznie. U mnie chodzi w automacie bez odstawiania. |
|||
|
||||
konto usunięte
|
A co to za kocioł ?
Stawiam ze jakis rbr cermaiczny Masz termostaty na grzejnikach ? Jest tam jakies OP? Jak zbudowana jest kotłownia ? dodane 2018-01-08 20:57Pierwsze pytanie nieaktualne |
|||
|
||||
karoka65
|
A ja stawiam na ogniwo bez ceramiczne
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
Daj mu na zaworze 4d histereze 2* i wydłuż czas reakcji do 90s
|
|||
|
||||
sitkowskib
|
Ja odnoszę wrażenie, że przed aktualizacją z kwietnia 2017 automat e-coal pracował lepiej. Niewykluczone, iż jest to moje subiektywne odczucie. Tak czy inaczej pracuje na minimalnych obrotach dmuchawy, co skutkuje znacznym spadkiem temperatury, następnie wali dmuchawą na maksa i tak w kółko. Żadnych wiatrów pośrednich. To chyba nie wpływa na stabilność pracy kotła.
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
Wprowadzanie ciągłych zmian w sterowniku jak i zbyt duża różnica temperatur wyjścia i powrotu niezbyt dobrze wpływa na pracę kotła.
Jak wygląda spalanie groszku ?? dopala ,nie dopala ? |
|||