Od poniedziałku (07.04.2025r) będą przenoszone usługi Zdalnego dostępu. Mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Forum eCoal.pl v3.5 Różnice miedzy Eko Plus 16 kW a 15 kW ? Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona1 / 2Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
slayter
![]() |
Witam. Jak w temacie, jest jakas roznica miedzy tymi typami kotlow w ustawieniach na Retortowy eCoal?
dodane 2018-01-04 21:34Widze ze nie ma nikogo kto by wiedzial. Chodzi mi o to ze mam kociolek eko plus 10 kw ale w sterowniku nie ma takiej opcji, wiec nie wiem co mam ustawic. |
|||
|
||||
Olek85
![]() |
jak palisz w automacie eko groszkiem ustaw eko plus 16 kw, jak się nie mylę to 15kw ustawiali niektórzy paląc miałem, bo tam jest dłuższy czas dopalenia i chyba dłuższe przerwy w podawaniach
|
|||
|
||||
leON22
![]() |
Jak masz EkoPlus 10kW , to w Ustawieniach - Spalanie : Retortowy e-Coal - Typ kotła - Eko Plus
![]() |
|||
|
||||
Olek85
![]() |
leon22 ma rację właśnie sprawdziłem tam jest tylko EkoPlus bez 16, zasugerowałem się mocą mojego kotła
![]() |
|||
|
||||
caffe23
![]() |
W starym typie sterownika prawidłowe ustawienia dla automatu retortowy eCoal to Eko plus niezależnie od mocy kotła. Możesz sobie wypróbować na wszystkich typach kotła i wybrać to co Ci najbardziej odpowiada, wprowadzając ewentualne korekty nadmuchu lub czas podawania. Ja również mam kocioł 10kW i w automacie najlepiej sprawdza się w ustawieniach 15kW. |
|||
|
||||
Olek85
![]() |
caffe23, a czym dokładnie się różnią te ustawienia, masz taką wiedzę?
|
|||
|
||||
caffe23
![]() |
Tak, jak wyżej napisałeś, są dłuższe przerwy między podaniami.
15kW pracuje "delikatniej" z mniejszą mocą niż Ekoplus. U mnie na takich ustawieniach jest najmniejsze spalanie. |
|||
|
||||
leON22
![]() |
Olek85 nie mam jeszcze takiej wiedzy ale podejrzewam , że pewnie różnią się odpowiednio dopasowanym do typu i mocy kotła algorytmem spalania
![]() |
|||
|
||||
caffe23
![]() |
Dwa lata temu jak paliłem z wapnem hydratyzowanym to nadmuch przy 15kW był 36% przy samym groszku tak jak jest automatycznie czyli 38%. Teraz mam więcej otworów w palniku i nadmuch mam jeszcze niżej.
|
|||
|
||||
Olek85
![]() |
caffe23 napisał » 2018-01-04 22:08 Tak, jak wyżej napisałeś, są dłuższe przerwy między podaniami. 15kW pracuje "delikatniej" z mniejszą mocą niż Ekoplus. U mnie na takich ustawieniach jest najmniejsze spalanie. ![]() leON22 napisał » 2018-01-04 22:11 Olek85 nie mam jeszcze takiej wiedzy ale podejrzewam , że pewnie różnią się odpowiednio dopasowanym do typu i mocy kotła algorytmem spalania ![]() ![]() |
|||
|
||||
caffe23
![]() |
leON22 napisał » 2018-01-04 22:11 Olek85 nie mam jeszcze takiej wiedzy ale podejrzewam , że pewnie różnią się odpowiednio dopasowanym do typu i mocy kotła algorytmem spalania ![]() Gdyby tak było to nie powinien się sprawdzać ten typ w kotle 10kW. Moce są umowne tak jak w retortowy-grupowe. |
|||
|
||||
Olek85
![]() |
my tu gadu gadu a zainteresowanego, jak to ostatnio było w kilku przypadkach, brak
![]() ![]() ![]() dodane 2018-01-04 22:17Ja pytam z ciekawości, bo automat za dużo spala, na grupowym nawet do 5 kg mniej spalam |
|||
|
||||
caffe23
![]() |
Olek85 napisał » 2018-01-04 22:17 Ja pytam z ciekawości, bo automat za dużo spala, na grupowym nawet do 5 kg mniej spalam Też tak kiedyś myślałem. Mnie się wydaje, że to złudzenie. |
|||
|
||||
leON22
![]() |
caffe23 napisał » 2018-01-04 22:15 leON22 napisał » 2018-01-04 22:11 Olek85 nie mam jeszcze takiej wiedzy ale podejrzewam , że pewnie różnią się odpowiednio dopasowanym do typu i mocy kotła algorytmem spalania ![]() Gdyby tak było to nie powinien się sprawdzać ten typ w kotle 10kW. Moce są umowne tak jak w retortowy-grupowe. Dokładnie masz rację co do tych mocy umownych ![]() ![]() |
|||
|
||||
caffe23
![]() |
Ja się odważę i napiszę, że u mnie najniższe spalanie jest właśnie w automacie 15kW. W ustawieniach ręcznych jest podobnie tyle, że jak trzeba mocy to na ręcznych ta moc się nie zwiększy a w automacie dopasuje się automatycznie. Ustawiając retortowy-ręczny na wyższą moc mam spalanie wyższe niż w automacie. |
|||
|
||||
bodziasty
![]() |
A u mnie na automacie 15 kW i na grupowym podobnie. O pełnym auto - szkoda gadać. Ręczny - nie dla mnie - nie mam czasu na latanie i patrzenie co się dzieje w piecu.
|
|||
|
||||
caffe23
![]() |
caffe23 napisał » 2018-01-04 22:12 Dwa lata temu jak paliłem z wapnem hydratyzowanym to nadmuch przy 15kW był 36% przy samym groszku tak jak jest automatycznie czyli 38%. Teraz mam więcej otworów w palniku i nadmuch mam jeszcze niżej. Tutaj się pomyliłem ale nie można edytować posta. Przy samym groszku dmuchawa 36% a z wapnem 38% paląc miałem z odsiewu również 38% |
|||
|
||||
Olek85
![]() |
15 kw nie próbowałem, moze spróbuję, po czyszczeniu pieca w sobotę, zobaczymy, czemu nie parę kilo więcej jak spale nic się nie stanie, a może coś przyoszczędzę
![]() |
|||
|
||||
caffe23
![]() |
Olek85 napisał » 2018-01-04 22:48 15 kw nie próbowałem, moze spróbuję, po czyszczeniu pieca w sobotę, zobaczymy, czemu nie parę kilo więcej jak spale nic się nie stanie, a może coś przyoszczędzę ![]() Dopasuj tylko nadmuch aby na palniku było ładnie i będziesz zadowolony. Czas pracy podajnika nie ma znaczenia. |
|||
|
||||
Olek85
![]() |
w sobotę przypada czyszczenie i zasyp, to spróbuję
![]() dodane 2018-01-04 22:56czy mam się sugerować jakoś nadmuchem z grupowego, od czego zacząć, teraz na moich ustawieniach wydaje mi się zę jest ideolo - mało spieków - drobne kruche, czasem się trafi jakiś większy ale jak go dźgnąć pogrzebaczem to się rozpada , ładnie chodzi, kopczyk wysoko |
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona1 / 2Następna stronaOstatnia strona | ||||