W dniu 26 maja (wtorek) będą niedostępne schematy dla urządzeń w wersji 3.5. Prace związane będą z aktualizacją serwisu eSterownik
Niedługo również zostanie wyłączona synchronizacja danych do wykresów oraz statystyk. Dane będą zsynchronizowane po zakończeniu prac.
Forum  eCoal.pl v3.5  Propozycja zmian Subskrybuj
First pagePrevious page2 / 3Next pageLast page
2017-11-26 10:10
  Powolniak Posts: 43 Ostrzeżenie: 0
A kiedy w ogóle planowana jest nowsza wersja softu??
2017-11-27 09:02
  proknet Posts: 38 Ostrzeżenie: 0
Witam
Moja propozycja, której brakuje (nie wiem czy jest możliwa do wykonania) to:
- "wakacje wyjazd"-
Marzy mi się abym jadąc na ferie/wakacje - kliknął kafelek - "wyjazd na wakacje" - ustawił czy zimowe czy letnie - sterownik sam się wtedy przestawia i podtrzymuje temp. miniamlną, nie grzeje CWU itd.
To byłoby super.
pozdr
Rafał
2017-11-27 15:18
  falcon32 Posts: 38 Ostrzeżenie: 0
Witam
Ja mam propozycję zmian smsów które przychodzą. Niestety z treści sms nie wiadomo o który kocioł chodzi jeśli się ma więcej niż jeden.
2017-11-27 23:55
  tadwit Posts: 5 Ostrzeżenie: 0
Ja też zgłaszam propozycję innego liczenia dosypanego paliwa. Wychodząc z domu musiałem "na szybko" wsypać dwa worki węgla. Po wpisaniu 50kg i  wyzerowaniu zasobnik pokazał oczywiście 100% , ale faktycznie wypełniony był do 1/3. Zrobił się  bałagan! Moim zdaniem to totalna klapa Jest kilka rozsądnych propozycji kolegów forumowiczów. ES! Prosimy, poprawcie to!
2017-11-29 07:24
  sq9tbu Posts: 1172 Ostrzeżenie: 0
Patrząc na wykresy myli mi się CO1 z CO2. Można by dać opcję opisu np. grzejniki góra, podłogówka. Zawsze się zastanawiam gdzie jest co1 a gdzie co2.
2017-11-30 22:07
  slawtaz Posts: 74 Ostrzeżenie: 0
Moje propozycje dot. pokoi:

1. Możliwość skorygowania wskazań czujników. Położyłem sobie dwa czujniki BT1 koło siebie i różnica wskazań wilgotności to 5%, temp. jest ok. Natomiast obecna różnica między BT1 i BT2, to jest ok 0,6*, więc trochę sporo. O ile między dwoma czujnikami BT1 jest różnica roku, więc może mają inny soft, to porównywane BT1 i BT2 są nowe, wczoraj podłączone. Fajnie jakby wskazywały to samo.

2. Możliwość dodania czujnika przewodowego do pokoju. Leży mi taki jeden (a nawet dwa) co dostałem z kotłem, bo wszystko mam na bezprzewodowych i chętnie bym sobie go podpiął w kotłowni, czy pomieszczeniu obok po kablu, bo wejścia w sterowniku i tak są nie używane.
2017-12-05 10:34
  bigesdiges Posts: 45 Ostrzeżenie: 0
Witam, czy jest możliwość uwzględnienia ręcznego sterowania zaworem 4D w trybie ecoal? Np. ustawienie go na mieszanie 50% i żeby puszczał na grzejnik to co wyjdzie a nie zadaną temp. Mam na grzejnikach termiki, sprawa wygląda tak, że jak się zamkną to zawór dochodzi do 10% zmniejszając temp, piec nie dogrzewa, później się coś otworzy i temp w obiegu spada, zawór się  otwiera ale piec nie ma zapasu nagrzanej wody, zawór otwiera się prawie na 100%, temp powrotu spada, piec z zadanej spada o 10 stopni i grzeje na 20kW zamiast lekko pykać.  Lepiej gdyby pracował i ustawić sobie stałą mieszania i regulować na pokojach termikiem. Wiem, że mogę wyłączyć w CO zawór 4D, ale wtedy tracę informację o temp za zaworem i możliwość sterowania siłownikiem nawet w trybie ręcznym.
2017-12-05 14:50
  sq9tbu Posts: 1172 Ostrzeżenie: 0
slawtaz napisał » 2017-11-30 22:07
Moje propozycje dot. pokoi:

1. Możliwość skorygowania wskazań czujników. Położyłem sobie dwa czujniki BT1 koło siebie i różnica wskazań wilgotności to 5%, temp. jest ok. Natomiast obecna różnica między BT1 i BT2, to jest ok 0,6*, więc trochę sporo. O ile między dwoma czujnikami BT1 jest różnica roku, więc może mają inny soft, to porównywane BT1 i BT2 są nowe, wczoraj podłączone. Fajnie jakby wskazywały to samo.

2. Możliwość dodania czujnika przewodowego do pokoju. Leży mi taki jeden (a nawet dwa) co dostałem z kotłem, bo wszystko mam na bezprzewodowych i chętnie bym sobie go podpiął w kotłowni, czy pomieszczeniu obok po kablu, bo wejścia w sterowniku i tak są nie używane.

To niemożliwe patrząc na parametry urządzenia.
Dokładność pomiaru temperatury: ±0,2 °C w zakresie 5–40 °C, ±0,5 °C w pozostałym zakresie
- Zakres pomiaru wilgotności: 0% ... 100%
- Dokładność pomiaru wilgotności: ±2% w zakresie 20–80%, ±3% w pozostałym zakresie
dodane 2017-12-05 14:50Ustawienia ochrony powrotu zaworem 4D
Minimalna powrotu 45deg
Aktualnie na powrocie 40deg
Na panelu 0% , zawór fizycznie zamknięty aż do krańcówek.
Piec co jakiś czas próbuje zamknąć zawór ponad krańcówki pomimo iż soft pokazuje 0%  otwarcia a więc w 100% zamknięty.
Czy nie jest to błąd w oprogramowaniu?
2017-12-05 15:18
  jacekh Posts: 6 Ostrzeżenie: 0
Mi się bardzo marzy wprowadzanie trybu "auto-legionella". Chodzi o zabicie bardzo groźnych drobnoustrojów. Chcialbym aby wprowadzono możliwość wybrania daty i godziny kiedy kocioł podgrzeje cwu do powiedzmy 65 stopni oraz na jakiś czas wlaczy pompę cwu. Proszę pomyślcie o tym gdyż problem jest poważny.
Pozdrawiam




2017-12-05 17:44
  sq9tbu Posts: 1172 Ostrzeżenie: 0
Już było. Legionella występuje w wodzie stojącej. Przy 65 nie zabijesz bakterii, musiałby grzać na 80 by mieć pewność.
2017-12-09 19:36
  simko1 Posts: 381 Ostrzeżenie: 0
Czy jest możliwość aby w aplikacji mobilnej w kafelku temp. za zaworem poprzez kliknięcie w ten kafelek była możliwość zmiany temperatury tak jak np. w kafelku temp. kotła. Nie trzeba by było za każdym razem wchodzić w ustawienia-zaawansowane.
dodane 2017-12-09 19:36Czy jest możliwość aby w aplikacji mobilnej w kafelku temp. za zaworem poprzez kliknięcie w ten kafelek była możliwość zmiany temperatury tak jak np. w kafelku temp. kotła. Nie trzeba by było za każdym razem wchodzić w ustawienia-zaawansowane.
2017-12-09 20:07
  bobas Posts: 777 Ostrzeżenie: 0
sq9tbu napisał » 2017-12-05 17:44
Już było...Przy 65 nie zabijesz bakterii, musiałby grzać na 80 by mieć pewność.

Nic bardzej mylnego, w temperaturze 55°C bakterie Legionella żyją około 20 min, w temperaturze 60°C – około 2 minut, a giną natychmiast w temperaturze ok. 70°
2017-12-09 20:39
  LiMat Posts: 154 Ostrzeżenie: 0
Przepraszam ale nie zaglądałem tu od dawna.
Co do zasypu różnych"paliw":
- przy rejestracji zakupów podajemy wszystkie parametry danego "paliwa" np. Wesoła, Pieklorz, Pellet...plus zużycie każdego z nich
- jeden rodzaj zostaje oznaczony jako AUTO, zapisuje się samoczynnie przy zasypie np. Pieklorz jak u mnie
- pozostałe paliwa: odznaczany AUTO podczas zapisu zasypów 
- zasypując np. 50 kg Pieklorza, z automatu mamy jego parametry i wpisane przez nas zużycie np. 0,22
- pozostały zasyp np. 45 kg pelletu wprowadzamy z menu statystyki - zdarzenia - zasyp. W dacie musimy otworzyć kalendarz i kliknąć datę zasypu. Pojawi się wtedy belka z rodzajem paliwa - wybieramy pellet i zatwierdzamy.
- zapisany zasyp przez kliknięcie na "wskazanie" zasobnika albo z panelu operatora, dotyczy jednego paliwa. Możemy je edytować w statystykach/zdarzeniach z AUTO na inny rodzaj paliwa wcześniej zapisany w zakupach.
- statystyka kalkuluje na podstawie danych paliw i ilości ich zasypu / zużycia, według wpisanych przez nas wskaźników np. 0,22
- grafika kosza zasypowego to tylko grafika, którą możesz zmieniać przez zmianę czasu do opróżnienia, w opcjach zaawansowanych.
Pozdrawiam
2017-12-09 23:27
  corrado0155 Posts: 4 Ostrzeżenie: 0
Witam!
Zwiększyć zakres regulacji głowic termostatycznych szczególnie w niższym zakresie ............... poprzednia wersja regulacji  była bardziej dokładna....... od momentu pojawienia się suwaka nawet na zakresie 5 nie mogę uzyskać temp. zadanej w pomieszczeniu  21st. tylko 22 i wyżej ............. temperaturę reguluje bardziej temperatura pieca niż głowica......... nadmienię , że jest zamontowana na pierwszym grzejniku w instalacji. Myślę ,że domyślna wartość 40% jest stanowczo za dużo. Dziękuję i pozdrawiam
2017-12-10 21:44
  mitasu Posts: 3 Ostrzeżenie: 0
Moja propozycja. 
Dodanie do czujników pokojowych bezprzewodowych alarmów np. pożarowego. Chodzi o to, że jak na czujniku wskazanie przekroczy temp np. 55 stopni, wtedy sterownik powiadamia czy sms czy mailem o zbyt wysokiej temperaturze w pomieszczeniu. Oczywiście można też zrobić w 2 stronę, informację o zbyt niskiej temp. Powiadomienie mogłoby działać bez względu czy czujnik pracuje w trybie regulatora pokojowego czy nie.
2017-12-15 00:23
  1000 Posts: 1 Ostrzeżenie: 0
Fajnie by  jakby aplikacja mobilna wyświetlała alarmy wiadomościami Push-ap.
2017-12-15 08:11
  sq9tbu Posts: 1172 Ostrzeżenie: 0
bobas napisał » 2017-12-09 20:07
sq9tbu napisał » 2017-12-05 17:44
Już było...Przy 65 nie zabijesz bakterii, musiałby grzać na 80 by mieć pewność.

Nic bardzej mylnego, w temperaturze 55°C bakterie Legionella żyją około 20 min, w temperaturze 60°C – około 2 minut, a giną natychmiast w temperaturze ok. 70°

Pałeczki Legionella były izolowane z systemów wody ciepłej o temperaturze nawet do 66 °C
Odsyłam do wikipedii.
2017-12-15 11:25
  Michal_T Posts: 20 Ostrzeżenie: 0
bigesdiges napisał » 2017-12-05 10:34
Witam, czy jest możliwość uwzględnienia ręcznego sterowania zaworem 4D w trybie ecoal? Np. ustawienie go na mieszanie 50% i żeby puszczał na grzejnik to co wyjdzie a nie zadaną temp. Mam na grzejnikach termiki, sprawa wygląda tak, że jak się zamkną to zawór dochodzi do 10% zmniejszając temp, piec nie dogrzewa, później się coś otworzy i temp w obiegu spada, zawór się  otwiera ale piec nie ma zapasu nagrzanej wody, zawór otwiera się prawie na 100%, temp powrotu spada, piec z zadanej spada o 10 stopni i grzeje na 20kW zamiast lekko pykać.  Lepiej gdyby pracował i ustawić sobie stałą mieszania i regulować na pokojach termikiem. Wiem, że mogę wyłączyć w CO zawór 4D, ale wtedy tracę informację o temp za zaworem i możliwość sterowania siłownikiem nawet w trybie ręcznym.


Dopisuję się do prośby
2017-12-16 14:18
  berni641 Posts: 37 Ostrzeżenie: 0
Jak wyżej
2017-12-16 16:48
  corrado0155 Posts: 4 Ostrzeżenie: 0
Proponuję w szacie graficznej sterownika zmienić w zasobniku wygląd paliwa tzn. przy ustawieniu paleniem grochem tak jak dotychczas natomiast przy paleniu pelletem zmienić kolor na taki jak w nowej wersji sterownika do najnowszego pieca Ogniwa.
First pagePrevious page2 / 3Next pageLast page
Users on-line: barbara70, michalloo5, Wiktorowo