Forum bruli.pl v3.5 Varmo 2017 - czy już ktoś pali ?? Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona11 / 22Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
leON22
|
40kg Varmo Premium na testy zakupione , jutro jak zejdzie stary zasyp , zatankuję pellet i zobaczymy co pokarze
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
"pokarze" to Cię P.B.
|
|||
|
||||
leON22
|
vmilo Ty mój "Miodku" mam nadzieję , że to jakiś głupi żart , a nie jakaś klątwa czy groźba z Twojej strony Jak już chcesz ze mną polemizować , to pewnie kiedyś ukarze każdego z nas bez wyjątku , "bo nie znamy dnia ani godziny", to się okaże - apage satanas ek , a Varmo ma pokazać co potrafi na palniku mojego Burka
PS. Ponoć w promieniu 1km od Jasnej Góry , nie rusza |
|||
|
||||
gmaj22
|
Auto-lato ustaw sobie na 20 C, bo może nie byc warunków do "testów"
|
|||
|
||||
leON22
|
Dzięki gmaj22 właśnie dlatego kupiłem tylko 40kg , wiem że ma się zrobić ciepło u nas nawet do 15 st , najwyżej temp. CWU ustawię również wyżej , a jakby co , to podniosę temp.wew Mam długi weekend w poniedziałek dopiero na noc Mam nadzieję , że P.B. mnie nie za to nie pokarze jak wróży , nasz wróżbita vmilo
PS. Póki co gaśnica będzie pod ręką |
|||
|
||||
onlinemaster
|
Tak, ja już paliwem Varmo się nacieszyłem i więcej tego cholerstwa nie kupię. Wszystko było dobrze, byłem nawet całkiem zadowolony, jest trochę tańsze niż węglowy groszek, spalało tego ciut ale zawsze mniej, było zajebiście suche, kaloryczne, w worku jak napisali - tyle kilogramów było, żadnej ściemy, tylko hajcować, dopóki nie cofnął się żar do podajnika. Dlaczego się kur... cofnął? Ano na dworze [nie na polu, nie na łące, nie w lesie, na dworze! pozdrawiam Kraków ] zrobiło się cieplej, ilość podań drastycznie zmalała, piec zaczął przechodzić w tryb wstrzymania częściej i na dużo dłużej, a Varmo hajcuje się całkiem dobrze, na tyle kuźwa dobrze, że żar zaczął przechodzić w stronę podajnika szybciej, niż ślimak był w stanie pchać paliwo w stronę retorty. Oczywiście że miałem zabezpieczenie, czujnik temp. podajnika, ustawiony na 90*C włączył alarm a sterownik przełączył ślimak na pracę ciągłą, aby wyrzucić wszystek żar w stronę retorty. udało mu się i paliwo w zasobniku nie zapaliło się, gdyby się zapaliło, problem byłby dużo większy... Strażaka zamontować nie mogę, bo u mnie podajnik w całości, razem ze ślimakiem jest wykonany z żeliwa, gdyby go zalało wodą ze strażaka, to by go mógł ch... strzelić, przynajmniej takie mam obawy, rozgrzane żeliwo z wodą nigdy się nie dogadają... Tej zimy paliłem węglem i paliłem Varmem, z węglem problemów nie miałem, jedynie standardowo że mokry, że drożej i że więcej popiołu, i to co najmniej dwukrotnie więcej, jednak takie jaja się nie działy. Węgla jak dotąd wypaliłem 2 t. a Varmo 3 t., tak że porównanie mam. Oczywiście nie mam zamiaru nikogo do Varmo zniechęcać, chcę tylko, abyście byli świadomi, że taki problem może się wam przydarzyć, i to w najmniej spodziewanym momencie i dotychczasowe niedowierzania kilku forumowiczów, między innymi i moje, się nie sprawdziły, Varmo może się i nie zapali w podajniku, bo zabezpieczenia na to nie pozwolą, ale problem występuje, przekonałem się na własnej skórze! Peace!
|
|||
|
||||
leON22
|
onlinemaster czy masz zamontowane dosuszanie zasobnika i jak wygląda u Ciebie sprawa ciągu kominowego
|
|||
|
||||
przemekoep10kw
|
vermo jest produkowane z mulu i flotu? poznij zamienia sie w ksiezniczke 🐵
|
|||
|
||||
Vitis
|
onlinemaster jak miałeś ustawiony tryb podtrzymania na tym paliwie?
|
|||
|
||||
anaana
|
||||
|
||||
leON22
|
Ok , 40kg Varmo Premium zasypane , zaczynam test na "Burku" Jakieś sugestie odnośnie ustawień , z góry thx
|
|||
|
||||
Pink01
|
Pink01 napisał » 2018-02-16 14:35 Pisałem że na lato się za bardzo nie nada. W postojach i mnie grzało palniki. Radziłem sobie skracaniem przerwy przepalania i ustawianiem minimalnego nadmuchu w przepalaniu. Na miśku miałem przerwę 15 minut, 2 podania po 6 sekund z krótką przerwą 20 sekund i minimalnym wiatrem - bodaj 20 ( bo nie chodzi o to żeby go rozdmuchać, ale żeby uzupełnić to co i tak sobie wypali w postoju ). Ustawiając podtrzymanie nie wolno zapominać, że podajnik daje na VARMO niewiele więcej niż połowę tego co na ekogroszku..... Nie sądzę żeby się to nadawało do grzania samego CWU latem - ze względu na małą ilość popiołu raczej nie utrzyma jakoś specjalnie długo żaru a z kolei częste przedmuchy zapewne spowodują grzanie podajnika i być może też nadmierny wzrost temperatury kotła w postojach...... dodane 2018-03-10 18:50 przemekoep10kw napisał » 2018-03-10 15:37 VARMO robią z flotu. A flot to nie to samo co muł - nawet bardzo nie to samo. vermo jest produkowane z mulu i flotu? poznij zamienia sie w ksiezniczke 🐵 |
|||
|
||||
onlinemaster
|
leON22 napisał » 2018-03-10 15:27 czy masz zamontowane dosuszanie zasobnika i jak wygląda u Ciebie sprawa ciągu kominowego Nie mam dosuszania i nie planuję, to stary piec, nie będę już w niego inwestował, padnie to kupię nowy, porządny, nowoczesny i będzie miał wszystkie bajery Ciąg kominowy mam sterowany ręcznie (moc ciągu), nie ma z nim problemu Vitis napisał » 2018-03-10 16:02 jak miałeś ustawiony tryb podtrzymania na tym paliwie? co 30 min. 25sec podawania (jedno podanie) i wiatr na 30% Pink01 napisał » 2018-03-10 18:50 Pink01 napisał » 2018-02-16 14:35 Pisałem że na lato się za bardzo nie nada. W postojach i mnie grzało palniki. Radziłem sobie skracaniem przerwy przepalania i ustawianiem minimalnego nadmuchu w przepalaniu. Na miśku miałem przerwę 15 minut, 2 podania po 6 sekund z krótką przerwą 20 sekund i minimalnym wiatrem - bodaj 20 ( bo nie chodzi o to żeby go rozdmuchać, ale żeby uzupełnić to co i tak sobie wypali w postoju ). Ustawiając podtrzymanie nie wolno zapominać, że podajnik daje na VARMO niewiele więcej niż połowę tego co na ekogroszku..... Nie sądzę żeby się to nadawało do grzania samego CWU latem - ze względu na małą ilość popiołu raczej nie utrzyma jakoś specjalnie długo żaru a z kolei częste przedmuchy zapewne spowodują grzanie podajnika i być może też nadmierny wzrost temperatury kotła w postojach...... będzie trza zmienić parametry albo i nawet zmienić paliwo na węgiel, przynajmniej na czas, gdy za oknem już ciepło EDIT: zmieniłem podtrzymanie bo nawet mi się żar zapadał, z 30 min postoju na 15, a wiatr na 25%, mniej się nie da, przypomniało mi się również o dodatkowej możliwości odbioru nadwyżek energii, kiedy dom nie potrzebuje, mianowicie bojler, który większość zimy przechodzil na grzałce elektrycznej |
|||
|
||||
adkwapniewski
|
Czekam na testy przy końcówce marca - jak wilgotność powietrza wzrośnie , zacznie się wykraplać w koszu a zapotrzebowanie będzie niskie ...
|
|||
|
||||
leON22
|
||||
|
||||
gregors
|
Tak tak, Leon, i daj więcej cegieł....i szamotki
|
|||
|
||||
leON22
|
gregors właśnie idę je usunąć i zobaczymy jaki będzie efekt , wtedy będę miał jasność , czy to pic na wodę fotomontaż
|
|||
|
||||
karoka65
|
Gregors ja ze 3 tygodnie palę na varmo, teraz ciepło, podajnik w normie, kopiec ok, dosuszanie mam jak każdy RBR, i od uja szamotu w środku
|
|||
|
||||
gregors
|
A ja mam przepyszny bimberek, i też mam cieplo
Pozdrawiam Was gorąco |
|||
|
||||
leON22