Forum bruli.pl v3.5 Varmo 2017 - czy już ktoś pali ?? Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona5 / 22Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
karoka65
|
Pink01 napisał » 2018-02-16 00:02 W tym sezonie już w to raczej nie wejdę, ale jak węgiel w przyszłym sezonie będzie taki drogi to na pewno VARMO będę miał w ofercie. Pisałeś ze chyba próbowałeś tym palić? Czy ma to tendencje do spiekania? Mam dostać w poniedziałek próbkę z JSW, zobaczymy. Jak będzie się to jarać jak tu opowiadają to trzeba będzie przywieźć tira. W opolskim nikt tego nie sprzedaje z tego co udało mi się dowiedzieć a i dolnośląskie mam za płotem dodane 2018-02-16 12:10A tanie to ono wcale nie jest |
|||
|
||||
leON22
|
Witam , dzwoniłem przed chwilą do producenta VARMO w Katowicach i podali mi dwa nr do sprzedawców w/w opału blisko Cz-wy jeden to Koziegłowy , a drugi Kłomnice cena za worek 18 zeta , czyli wychodzi 900zł/T , na pewno kupię na testy i wkrótce zdam relację Pytałem , o możliwość zapłonu pelletu w zasobniku , ponoć były takie przypadki Miły Pan zajmujący się dystrybucją opału powiedział , że nadmierny ciąg kominowy może być ( ale nie musi ) tego przyczyną . Dla pewności zaleca montaż klapki odcinającej dopływ powietrza , na dmuchawie
PS. Klapka do mojej dmuchawy DM32SF zamówiona u producenta , firma A-Fan w Tczewie , koszt klapki z dostawą 35 zeta |
|||
|
||||
Pink01
|
karoka65 napisał » 2018-02-16 12:10 Spaliłem tego paletę, na Sztokerze 12 kW i na Defro 29 kW z obrotówką Ardeo. Jest OK, tylko temperatury podajnika są tak z 10 stopni wyższe niż na ekogroszku. Popiołu malutko i raczej proch, koksu brak, nie kopci i moc deklarowaną ma. Sporo pyłu osadza na półkach, bo większość popiołu to naprawdę mąka i lubi sobie polatać. Paliłem to na Cobrze2 w PID i na dwustanie, na SPP, na miśku w grupowym i na automacie eCoal. Wszystkie sterowania poza automatem eCoal dawały radę, automat eCoal chyba nie umie się dostosować do faktu że VARMO ma bardzo małą masę nasypową, nawet pomimo maksymalnej korekcji nadmuchu w dół wiatru jest zdecydowanie za dużo. Może na jakiejś malutkiej dmuchawce typu WPA 07 by jakoś poszedł i ten automat. Wady - do kosza wejdzie połowa tego co ekogroszku, sypać trzeba będzie częściej. Trzeba sporo więcej miejsca na składowanie. Nie sądzę żeby się to nadawało do grzania samego CWU latem - ze względu na małą ilość popiołu raczej nie utrzyma jakoś specjalnie długo żaru a z kolei częste przedmuchy zapewne spowodują grzanie podajnika i być może też nadmierny wzrost temperatury kotła w postojach. Co do ceny - dla PPW hurtowo u nich ( czyli loco Suszec niedaleko Pszczyny ) standardowa cena wychodzi koło 760 zeta za tonę, pewnie można coś jeszcze ponegocjować a transport raczej się ogarnie w przyzwoitej cenie przy zakupie naczepy 30 palet.
Pink01 napisał » 2018-02-16 00:02 W tym sezonie już w to raczej nie wejdę, ale jak węgiel w przyszłym sezonie będzie taki drogi to na pewno VARMO będę miał w ofercie. Pisałeś ze chyba próbowałeś tym palić? Czy ma to tendencje do spiekania? Mam dostać w poniedziałek próbkę z JSW, zobaczymy. Jak będzie się to jarać jak tu opowiadają to trzeba będzie przywieźć tira. W opolskim nikt tego nie sprzedaje z tego co udało mi się dowiedzieć a i dolnośląskie mam za płotem dodane 2018-02-16 12:10A tanie to ono wcale nie jest |
|||
|
||||
onlinemaster
|
arek810316 napisał » 2018-02-09 07:14 Ja mam właśnie podajnik ślimakowy żeliwny, nie ma żadnego problemu, do tego stopnia, że nie mam zamiaru wracać do groszku węglowego, właśnie powoli kończę drugą paletę varmo i będę zamawiał kolejnąWitam. Jak sie ten Varmo spisuje w podajniku slimakowym żeliwnym,pali z Was ktoś na takim palniku?? |
|||
|
||||
konto usunięte
|
Niedługo sprawdzę co to warte, ale Twoje słowa podnoszą na duchu
Możesz zdradzić jaki przesyp masz ustawiony (nie będę musiał sprawdzać ile ustawić ) ? |
|||
|
||||
gmaj22
|
Teoretycznie 0.6 tego co masz dla miału. Varmo ma gęstość nasypową bodajże 650 kg/m3, czyli zbliżonaą dopelletu.
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
Dzięki. Miałem nie palę, ale spoko
|
|||
|
||||
Pink01
|
U mnie na Sztokerze 12 kW to z tymi przesypami jest tak: miału 23 z Piasta ( dużo drobnej frakcji ) daje 4,2 g/s. Jareta 22 MJ z Sobieskiego ( dość grube ziarno ) daje 3 g/s. Mojej tajemnej mieszanki 26 MJ ( nie za gruba, ziarno 6-20 ) daje 3,2 g/s. A VARMO daje 1,7 g/s. To nie jest tylko kwestia masy nasypowej, chodzi też o to że te wałeczki są w miarę spore i równe, ślimak to inaczej zabiera. Nie ma co zasypać wolnych przestrzeni między ziarnami bo nie ma drobniejszej frakcji. Dlatego też bardziej grzeje podajnik i potrzebuje mniej wiatru - no bo i w rurze i na palniku jest ułożone znacznie mniej ściśle niż ekogroszek czy miał.
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
No to mam parametr wyjściowy, dzięki. Po jednym baniaku będę wiedział dokładnie.
Ze spalaniem nie będzie myślę problemu. Mam mało dziurek w palniku, i czym drobniejsze tym trudniej. Czyli z tym powinna być baja. Się zobaczy |
|||
|
||||
gmaj22
|
No i wypadałoby zapiąć słabszą dmuchawę WPA07 zamiast 06
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
||||
|
||||
Pink01
|
Śmiało można i na mocnej dmuchawce działać. Ja na Sztokerze mam WPA 06 i radziła sobie z VARMO sterowana Cobrą2, SPP i miśkiem w grupowym. Na Defro mam palnik Ardeo z WBS 6 al i też paliło się VARMO na SPP i na miśku w grupowym. A dzisiaj zasypałem w Sztokerka ostatnie 2 worki VARMO ( zostało po testach i jakoś tak sobie leżało ) i koło południa zeźliło mnie - że niby jak to ja sobie nie poradzę z ustawieniem miśkowego automatu na tym opale? Około 4-rech godzin trwały walki z miśkiem. Po starannym doborze typu kotła, długości podania i korekty dmuchawki - wygląda na to że jednak da radę. I też na WPA 06. Tylko neta mam coś słabowitego dziś na zakładzie, zdarza się że dostaję komunikat " urządzenie nie podłączone ". Co dziwne, to nawet kiedy dostaję ten komunikat to co prawda nie widzę schematu i nie mam dostępu do działań przez neta ale wciąż widać aktualny wykres. Nawet dość stabilnie teraz to sobie pyka pomimo malutkiego odbioru. A tak swoją drogą to nasadziłem między 12.03 a 15.47 kropek pod wykres tyle że i na rok by dość było.
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
U mnie każda dmuchawa pójdzie, zresztą wiesz, boś liznął wczesnej wersji. Mam założoną 07, bo wystarcza
Tym wcześniejszym varmo paliłeś ? Tym co to się rozsypywało ? |
|||
|
||||
Pink01
|
Tym co się rozsypywało paliłem jakieś 2 lata temu, spaliłem tego jakoś po 200 kilo na obydwu moich kotłach ( wtedy miałem jeszcze Skama z Ardeo a w Defro była fajka ) i stwierdziłem że syf jest to straszliwy. W worach sporo mąki, kurz niemiłosierny. Po spaleniu popiół zachowywał formę tych wałeczków, objętościowo wyglądało tak że ileś włożył tyleś wyjął. Smród jakiś dziwny się z tego rozchodził wokół chałupy, może się tym zasugerowałem ale zdawało się mi że to już i w worku śmierdzi. Sporą ilość ślimak przecierał na pył w trakcie podawania. W końcu zablokowało fajkę bo sobie ślimak poucierał tego na drób tyle że zebrało się w kolanie i nie puściło ślimaka. To była pierwsza przygoda z VARMO. No a jakoś w listopadzie 2017 po przeczytaniu kilku pochlebnych opinii i po tym jak Jarecki opisał spalanie tego w swoim kociołku kupiłem i spaliłem paletę tego nowego ( VARMO Premium się nazywa ) i muszę przyznać że jest OK. Teraz dopalam te ostatnie 2 worki z tej listopadowej palety na zakładowym Sztokerku i mam ambicję je spalić na Retorta - eCoal.
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
Czyli tamto varmo, to była wtopa. Zamówiłem premium, zobaczę czy to opłacalne vs Retopal.
eCoal spala dobrze, gdy ma odpowiednie warunki do pracy. |
|||
|
||||
gmaj22
|
Szczęściarz, bo za płotem masz producenta
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
A za dostawę 156zeta
|
|||
|
||||
arek810316
|
Jednej palety...a za 1 tone wiecej...ta wysylka troche droga..
A czy macie przy tym opale zamontowane w kotlach tzw "dosuszanie"?? ja na ekogroszku mam i nie wiem czy przy tym opale moze byc ,czy moze lepiej to dosuszanie przy Varmo zlikwidowac?? |
|||
|
||||
konto usunięte
|
Mam dosuszanie, jak wsypię varmo, to zawór OFF.
|
|||
|
||||
mamut
|
Ja dziś wsypałem varmo i narazie "dosuszanie" działa. Będę obserwować temp podajnika. W oepku, jak się okazało, wyrównanie ciśnień może mieć spore znaczenie, więc wolałbym tego nie offować.
|
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona5 / 22Następna stronaOstatnia strona | ||||