Forum bruli.pl v3.5 Varmo 2017 - czy już ktoś pali ?? Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona19 / 22Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
budgie1
|
Na palniku bajka. Jak obniżę zadaną, to mi powrót spadnie
dodane 2019-02-24 19:10W ręcznym powiadasz...hmmm dodane 2019-02-25 08:03Kocioł się jako tako ustabilizował. Nie rozumiem tylko, że średnia spalania zmalała, a zużycie wzrosło dodane 2019-02-25 17:58LeON - też ci średnia spalania spada |
|||
|
||||
konto usunięte
|
Dziś w końcu przeczyściłem złoma, Karcher podbity na max pyłem hehe. Ale paliwo z odpadów OK ;]
|
|||
|
||||
leON22
|
A niby jest zakaz palenia mułem i flotem węglowym Skleili to do kupy, nazwali pellet i interes kwitnie . Tak się robi kasę w naszym kochanym kraju
|
|||
|
||||
budgie1
|
Lepsze to, niż nie jeden ekogroszek
dodane 2019-02-25 18:43Proszę, spójrzcie na moj schemat i może jakieś "ulepszenia".. |
|||
|
||||
leON22
|
Nie przesadzasz , co chcesz jeszcze ulepszać pali się , ciepło w domu No chyba , że chcesz bardziej wyprostować wykresy
dodane 2019-02-25 18:50 budgie1 napisał » 2019-02-25 18:43 Lepsze to, niż nie jeden ekogroszek Potwierdzam , nie ma sadzy i pachnie jak w kościele |
|||
|
||||
budgie1
|
Najchętniej bym plecy wyprostował Dam mu tak popracować i zobaczę spalanie.
dodane 2019-02-25 18:50Najchętniej bym plecy wyprostował Dam mu tak popracować i zobaczę spalanie. |
|||
|
||||
leON22
|
Jak tam grupowe z Varmo , przegryzo się już
|
|||
|
||||
budgie1
|
Jest całkiem...całkiem Sam oceń leON
|
|||
|
||||
leON22
|
Nie jestem ekspertem ale w/g mnie Na bank planuję większy zakup na przyszły sezon
|
|||
|
||||
budgie1
|
Jak już pisałem, nie chcę już nic innego w piwnicy
|
|||
|
||||
karoka65
|
verb napisał » 2019-02-25 18:28 Dziś w końcu przeczyściłem złoma, Karcher podbity na max pyłem hehe. Ale paliwo z odpadów OK ;] A nie dawno ktoś mi mówił że więcej tego goowna nie kupi |
|||
|
||||
budgie1
|
Kurde - przesypuje mi opał do popielnika...pomocy
dodane 2019-02-27 19:03I do tego ta niska temp. spalin. |
|||
|
||||
leON22
|
Jak dziecko , przesypuje bo za dużo podaje i nie spala Jak nie spala , to niskie spaliny Zwiększyć nadmuch albo zmniejszyć ilość podań , ze wskazaniem na to drugie
|
|||
|
||||
budgie1
|
Ze mną jak z dzieckiem leON, za rączkę i na piwo dzięki. Zwiększę nadmuch.
|
|||
|
||||
leON22
|
Dobrze , że nie na kruchy lód . Właśnie dzieciaki z Cz-wy dały popis z nurkowaniem pod lodem w Parku Lisiniec , po browarze na wagarach tym razem mieli szczęście
|
|||
|
||||
budgie1
|
Słyszałem właśnie w wiadomościach.
dodane 2019-02-27 19:46Poddaje się - wracam do ecoala dodane 2019-02-28 17:07Po czyszczeniu czopucha powracam do grupowego |
|||
|
||||
Pink01
|
A ja za 5 stówek kupiłem tonę noname pelletu drzewnego 8 mm w 20-sto kilowych workach. Ciemny i jest trochę wykruszu - tak koło 2 do 4% w worku. Na razie spaliłem tego na obrotowym Ardeo jakieś 80 kilo, zostało z tego garść popiołu w formie proszku. Zaskoczył mnie dziś milutko - prądu nie było przeszło 3 godziny. I wstał, a pewny byłem że wygaśnie. Trochę mu trudno się było pozbierać, ale wstał i zagrzał. I nawet podajnika nie podgrzał jakoś specjalnie. ma mieć koło 18 MJ według producenta, ale to sprawdzę jak mi Bolecki moje SPP odeśle bo mi coś czytanie przepływu z ciepłomierza zaszwankowało i musiałem mu odesłać do naprawy.
|
|||
|
||||
leON22
|
Panowie mogę przerwać Wam ten muzyczny wątek Musiałem wprowadzić małą korektę współczynnika pracy podajnika z 0,11 na 0,13 kg/min, bo widzę, że już jadę na oparach Varmo + Jutro po południu przejście na Greenpala, została ostatnia tona
dodane 2019-03-01 15:19Z zakupionych 80kg Varmo + po jego spaleniu w popielniku zostało 6.5kg popiołu , czyli wynik mieści się w granicach normy producenta 6-8% Póki co dopalam Greenpala i pozostaje kwestia zakupu opału na przyszły sezon |
|||
|
||||
budgie1
|
LeON - i co sądzisz o tych kilku dniach z Varmo?
|
|||
|
||||
leON22
|
Myślę, że wszystko o Varmo+ zostało już powiedziane w tym temacie Po dobraniu odpowiednich parametrów spalania pozostaje tylko zasyp i opróżnianie popielnika Dobry opał w dobrej cenie pod warunkiem, że jego skład jest w okolicy i można go samemu przywieźć ( odchodzi cena transportu ). Szkoda, że nie można go kupić w większych marketach budowlanych Dobra opcja, jak ktoś nie ma miejsca na jego magazynowanie
|
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona19 / 22Następna stronaOstatnia strona | ||||