Od poniedziałku (07.04.2025r) będą przenoszone usługi Zdalnego dostępu. Mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Forum eCoal.pl Kaloryfery raz zimne raz ciepłe, jak ustawić kociol RBR Ekouniwersal? Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona1 / 2Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
CePeeN
![]() |
Dzień dobry wszystkim,
Mam kociol RBR Ekouniwersal i w sumie od 4 lat w nim palę, ale nie umiem go ustawić tak żeby było komfortowo. Dom ma 150m2, ocieplony 15cm, nowe budownictwo. Problem jest taki, że kaloryfery sa ciepłe raz na jakis czas, a w wiekszosci czasu są raczej zimne. Do tej pory nie było to problemem, ale w domu sa małe dzieci i w jednym z pokoi (córki) temperatura jest zbyt niska. Jakie informacje były by potrzebne, żeby moć dostać pomoc, na forum? Podłączenie kotła do sieci chwilowo nie wchodzi w grę. Dodatkowo, czym jest tryb podtrzymania, bo może to jest problemem, a chyba nie do końca rozumiem jak to działa. Można prosić o krótkie wyjaśnienie trybów pracy kotła?
|
|||
|
||||
Radek_Skoc ...
![]() |
U Ciebie problem będzie raczej w instalacji... bo rozumiem, że kociołek pracuje i ma te ok. 60stC tylko woda nie chce płynąć do kaloryferów. Napisz jaką masz instalacje, zrób zdjęcia w kotłowni itp
|
|||
|
||||
Stan
![]() |
Niekoniecznie, a może ma ustawiony tryb pracy wg programatora ?
|
|||
|
||||
gregors
![]() |
Masz termostaty na grzejnikach?
Jeżeli tak, to je bardziej odkręć. ![]() |
|||
|
||||
rafalsk
![]() |
A może jest termostat pokojowy czy regulator, który kontroluje temperaturę w najcieplejszym pokoju i (jeśli dobrze rozumiem, że on tak działa bo sam takowego nie mam) to on wyłącza pompe CO jak temp. w pomieszczeniu osiągnie zadaną wartość, czego skutkiem są zimne kaloryfery? A jak temperatura spadnie w tym najcieplejszym pokoju z regulatorem to pompa się odpala i wtedy przez jakiś czas kaloryfery są ciepłe.
A czy na kaloryferach są zamontowane jakieś głowice termostatyczne? |
|||
|
||||
leON22
![]() |
rafalsk bardzo słuszne spostrzeżenie , jeżeli tak jest u CePeeN ( mowa o regulatorze pokojowym , zamontowanym czujniku temp.wew.pomieszczenia ) to proponuję zmienić w Ustawieniach - Obwody CO - Obwody CO+zawór 4D - Zatrzymanie pompy po dogrzaniu pomieszczenia - NIE
![]() |
|||
|
||||
adam3773
![]() |
DOKŁADNIE Zatrzymanie pompy po dogrzaniu pomieszczenia - NIE
|
|||
|
||||
CePeeN
![]() |
Tak, macie racje, kocioł ustawiony jest na programator z czujnikiem w pokoju (notabene w zupełnie złym miejscu, ale to moja wina
![]() Niestety chyba mam jakaś stara wersje oprogramowania bo nie mogę znaleźć w ogóle takiej opcji. Mam podział na parametry spalania, użytkownika, programatory, internet, datę i godzinę oraz zaawansowane. |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Ustawienia - Użytkownika - Regulator temperatury wewnętrznej - WYŁĄCZONY |
|||
|
||||
Radek_Skoc ...
![]() |
albo w ustawianiach zaawansowanych: Tryb pracy pompy CO dla reg. wewnętrznego: ZAłączona |
|||
|
||||
CePeeN
![]() |
Ok dziękuje bardzo. Czy te ustawienia są tożsame?
EDIT: ustawiłem tryb pracy pompy CO na Załączona. Teraz pytanie, czy piec będzie wiedział kiedy "przestać" ? Czy skolei nie będzie zużywał zbyt dużo paliwa i czy nie będzie za gorąco? Bo jeśli rozumiem to ustawienie powoduje ze pompa CO chodzi na okrągło? EDIT 2: albo inaczej, jak regulować temperaturę w domu? |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Kolego podaj może jaka masz wersje sterownika , bo widze ze jedni podpowiadają do nowej wersji drudzy do starej .
|
|||
|
||||
rafalsk
![]() |
Albo też (tylko niech ktoś to potwierdzi) na czas testów czy bedzie dobrze grzało, podwyższyć temp. na tym regulatorze o kilka dobrych stopni lub też o ile sie da wyłączyć regulator pokojowy. Jak będzie ciepło, to potem już kombinować z regulatorem.
|
|||
|
||||
CePeeN
![]() |
Żebym jeszcze wiedział gdzie to sprawdzić
![]() |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
w instrukcji sterownika będziesz miał napisane , a najlepiej w ogóle to jakbys kocioł mial podłączony do internetu wtedy pomoc jest o wiele łatwiejsza
|
|||
|
||||
CePeeN
![]() |
Aa chodzi o wersje sprzetowa to jest 2.1
|
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
czyli masz stara wersje , a koledzy podpowiadają Ci ustawienia do nowej wersji a Ty biedny szukasz
![]() Ja Ci nie pomogę bo juz dawno dawno nie bawiłem sie starszą wersja i z pamięci nie pamiętam ![]() |
|||
|
||||
CePeeN
![]() |
Chyba trochę pomogli bo to ustawienie pompy co wyglada jakby to było to. Zreszta w instrukcji jest napisane nawet ze przy ustawieniu Załączona nie przestaje działać po osiągnięciu temperatury pomieszczenia.
|
|||
|
||||
oxalis3
![]() |
W wersji V 2.4 kiedy jest regulator pokojowy pompa c.o. możne pracować jako załączona i wtedy po dogrzaniu pomieszczenia obniży Ci temperaturę do wartości jaką ustaliłeś w ustawieniach użytkownika, może jako wyłączona wtedy wyłącza pompę c.o po dogrzaniu pomieszczenia oraz jako cykliczna pracuje tak jak ustawiasz to w ustawieniach zaawansowanych. |
|||
|
||||
rafalsk
![]() |
No i co? Córce w pokoju już jakoś cieplej?
![]() |
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona1 / 2Następna stronaOstatnia strona | ||||