Usługi zdalnego dostępu powoli powinny wracać do normy.
Za wszystkie utrudnienia przepraszamy
Forum  eCoal.pl  Kaloryfery raz zimne raz ciepłe, jak ustawić kociol RBR Ekouniwersal? Subskrybuj
First pagePrevious page1 / 2Next pageLast page
2017-10-31 08:57
  CePeeN Posts: 7 Ostrzeżenie: 0
Dzień dobry wszystkim, 
Mam kociol RBR Ekouniwersal i w sumie od 4 lat w nim palę, ale nie umiem go ustawić tak żeby było komfortowo. 
Dom ma 150m2, ocieplony 15cm, nowe budownictwo. 
Problem jest taki, że kaloryfery sa ciepłe raz na jakis czas, a w wiekszosci czasu są raczej zimne. Do tej pory nie było to problemem, ale w domu sa małe dzieci i w jednym z pokoi (córki) temperatura jest zbyt niska. Jakie informacje były by potrzebne, żeby moć dostać pomoc, na forum? Podłączenie kotła do sieci chwilowo nie wchodzi w grę. 
Dodatkowo, czym jest tryb podtrzymania, bo może to jest problemem, a chyba nie do końca rozumiem jak to działa. Można prosić  o krótkie wyjaśnienie trybów pracy kotła?
2017-10-31 10:20
  Radek_Skoc ... Posts: 56 Ostrzeżenie: 0
U Ciebie problem będzie raczej w instalacji... bo rozumiem, że kociołek pracuje i ma te ok. 60stC tylko woda nie chce płynąć do kaloryferów. Napisz jaką masz instalacje, zrób zdjęcia w kotłowni itp
2017-10-31 11:18
  Stan Posts: 2564 Ostrzeżenie: 0
Niekoniecznie, a może ma ustawiony tryb pracy wg programatora ?
2017-10-31 11:43
  gregors Posts: 316 Ostrzeżenie: 0
Masz termostaty na grzejnikach? 
Jeżeli tak, to je bardziej odkręć.  
2017-10-31 11:46
  rafalsk Posts: 26 Ostrzeżenie: 0
A może jest termostat pokojowy czy regulator, który kontroluje temperaturę w najcieplejszym pokoju i (jeśli dobrze rozumiem, że on tak działa bo sam takowego nie mam) to on wyłącza pompe CO jak temp. w pomieszczeniu osiągnie zadaną wartość, czego skutkiem są zimne kaloryfery? A jak temperatura spadnie w tym najcieplejszym pokoju z regulatorem to pompa się odpala i wtedy przez jakiś czas kaloryfery są ciepłe.
A czy na kaloryferach są zamontowane jakieś głowice termostatyczne?
2017-10-31 15:15
  leON22 Posts: 4734 Ostrzeżenie: 1
rafalsk bardzo słuszne spostrzeżenie , jeżeli tak jest u CePeeN ( mowa o regulatorze pokojowym , zamontowanym czujniku temp.wew.pomieszczenia ) to proponuję zmienić w Ustawieniach - Obwody CO - Obwody CO+zawór 4D - Zatrzymanie pompy po dogrzaniu pomieszczenia - NIE 
2017-10-31 15:19
  adam3773 Posts: 43 Ostrzeżenie: 0
DOKŁADNIE  Zatrzymanie pompy po dogrzaniu pomieszczenia - NIE 
2017-10-31 15:51
  CePeeN Posts: 7 Ostrzeżenie: 0
Tak, macie racje, kocioł ustawiony jest na programator z czujnikiem w pokoju (notabene w zupełnie złym miejscu, ale to moja wina ).
Niestety chyba mam jakaś stara wersje oprogramowania bo nie mogę znaleźć w ogóle takiej opcji. Mam podział na parametry spalania, użytkownika, programatory, internet, datę i godzinę oraz zaawansowane. 
2017-10-31 16:02
  marcinbb Posts: 1583 Ostrzeżenie: 1

Ustawienia - Użytkownika - Regulator temperatury wewnętrznej - WYŁĄCZONY
2017-10-31 16:06
  Radek_Skoc ... Posts: 56 Ostrzeżenie: 0

albo w ustawianiach zaawansowanych: Tryb pracy pompy CO dla reg. wewnętrznego: ZAłączona
2017-10-31 16:28
  CePeeN Posts: 7 Ostrzeżenie: 0
Ok dziękuje bardzo. Czy te ustawienia są tożsame?

EDIT: ustawiłem tryb pracy pompy CO na Załączona. Teraz pytanie, czy piec będzie wiedział kiedy "przestać" ? Czy skolei nie będzie zużywał zbyt dużo paliwa i czy nie będzie za gorąco? Bo jeśli rozumiem to ustawienie powoduje ze pompa CO chodzi na okrągło?

EDIT 2: albo inaczej, jak regulować temperaturę w domu?
2017-10-31 16:49
  Ameno25 Posts: 2743 Ostrzeżenie: 0
Kolego podaj może jaka masz wersje sterownika ,  bo widze ze jedni podpowiadają do nowej wersji drudzy do starej .
2017-10-31 16:49
  rafalsk Posts: 26 Ostrzeżenie: 0
Albo też (tylko niech ktoś to potwierdzi) na czas testów czy bedzie dobrze grzało, podwyższyć temp. na tym regulatorze o kilka dobrych stopni lub też o ile sie da wyłączyć regulator pokojowy. Jak będzie ciepło, to potem już kombinować z regulatorem.
2017-10-31 16:49
  CePeeN Posts: 7 Ostrzeżenie: 0
Żebym jeszcze wiedział gdzie to sprawdzić nie było nic aktualizowane a kocioł mam od lipca 2013
2017-10-31 16:52
  Ameno25 Posts: 2743 Ostrzeżenie: 0
w instrukcji sterownika będziesz miał napisane , a najlepiej w ogóle to jakbys kocioł mial podłączony do internetu wtedy pomoc jest o wiele łatwiejsza 
2017-10-31 16:58
  CePeeN Posts: 7 Ostrzeżenie: 0
Aa chodzi o wersje sprzetowa to jest 2.1
2017-10-31 17:01
  Ameno25 Posts: 2743 Ostrzeżenie: 0
czyli masz stara wersje , a koledzy podpowiadają Ci ustawienia do nowej wersji a Ty biedny szukasz i nie znajdziesz .
Ja Ci nie pomogę bo juz dawno dawno nie bawiłem sie starszą wersja i z pamięci nie pamiętam
2017-10-31 17:37
  CePeeN Posts: 7 Ostrzeżenie: 0
Chyba trochę pomogli bo to ustawienie pompy co wyglada jakby to było to. Zreszta w instrukcji jest napisane nawet ze przy ustawieniu Załączona nie przestaje działać po osiągnięciu temperatury pomieszczenia.
2017-10-31 18:14
  oxalis3 Posts: 173 Ostrzeżenie: 0

W wersji V 2.4 kiedy jest regulator pokojowy pompa c.o. możne pracować jako załączona i wtedy  po dogrzaniu pomieszczenia obniży Ci temperaturę do wartości jaką ustaliłeś w ustawieniach użytkownika, może jako wyłączona wtedy wyłącza pompę c.o po dogrzaniu pomieszczenia oraz jako cykliczna pracuje tak jak  ustawiasz  to w ustawieniach zaawansowanych. 
2017-10-31 18:39
  rafalsk Posts: 26 Ostrzeżenie: 0
No i co? Córce w pokoju już jakoś cieplej?
First pagePrevious page1 / 2Next pageLast page
Users on-line: