Forum eSterownik.pl Dziura w korpusie podajnika Burner S Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona8 / 14Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
ogonowski
|
Witam,
Trochę to trwało ale zamówiłem i zamontowałem z tym stalowym zamiennikiem. Dokupiłem jeszcze osłonę motoreduktora, ponieważ w starym ślimaku to zabierak spełnia tą funkcję. Jak na razie kocioł dopiero uruchomiony i jest ok, zobaczymy przez najbliższe dni czy się nic nie dzieje.. |
|||
|
||||
leON22
|
Witam, @ogonowski jak tam pracuje zamiennik oryginału
|
|||
|
||||
zbysiula
|
Przed sezonem 2019/2020 wymieniłem łatanego Burnera na nowego Batorego. Z perspektywy czasu widzę wyraźnie, że konstrukcja tego pierwszego niestety nie jest najlepsza. Wycieranie końcówki ślimaka i gniazda w palniku prowadzą do przetarć korpusu podajnika i powstawania dziur. Po pewnym czasie palnik traci też szczelność między segmentami czego konsekwencją jest wyraźny wzrost produkcji sadzy. I to jest największy mankament tego palnika. Batory spala lepiej, nie produkuje dużo sadzy. Węgiel ładnie się dopala. Zużycie węgla spadło o około 25% Czas pokaże jak długo będzie trwała sielanka. To już ostatni mój kociołek na węgiel. Ceny gazu, pomp ciepła, fotowoltaika wszystko to w szybkim tempie eliminuje węgiel. I bardzo dobrze. Może w niedalekiej perspektywie będzie można wyjść wieczorem na osiedle i nie mieć wrażenia że to wyprawa do wędzarni...
|
|||
|
||||
janklos12
|
U mnie Burner 7 sezon grzeje i stan jego jest ok. ale znajomemu zamontowałem małego Batorego. Będę miał okazje go poobserwować jak się spisuje, martwi mnie tylko czy da radę przy 180m średnio ocieplonego domu.
|
|||
|
||||
karoka65
|
da
|
|||
|
||||
minertu
|
Spokojnie da radę. Po nowym roku puszczam 2 szt w PL. Z ramką pod zbiornik.
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
Ja chyba puszczę jeden ze zbiornikiem, chyba że chcesz go przejąć, to Ci dobrą cenę zrobię ? ;]
|
|||
|
||||
gmaj22
|
Z jaką najwyższą mocą można małego Batorego puścić bez ryzyka dużych spieków na Karliku?
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
Nie liczyłem, ale palę tym, i max u mnie to 9:43, wyżej brakło wiatru z WPA07, na 06 pewnie by poszedł 1:2, czyli ograniczenia nima. Karlikowi musisz dmuchać mocno, dużo mocniej.
|
|||
|
||||
gmaj22
|
Ale to przy jakim motoreduktorze? Bo ja u siebie zostawiłem ten z Ekoenergii, czyli potencjał ok. 12,5 kg/h (208 g/min)
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
Ja mam norda 1:1
|
|||
|
||||
gmaj22
|
1:1000 chyba ale to szczegół...
Około 1 obrót na minutę? |
|||
|
||||
konto usunięte
|
Tak, 1rpm : 1min
|
|||
|
||||
chrisp
|
Witam Panowie,
Podepnę się pod temat bo chyba mam również dziurę w Burnerze w moim OEP 10KW:(:( Piec pracuje nieprzerwanie (!) od grudnia 2012r - ekogroszek z dobrego źródła, wysokokaloryczny. Piecyk ogrzewa dwa domy - 162m2 dobrze zaizolowany oraz około 100m2 "starego" domu ze średnią izolacją. Ale dziś po otwarciu drzwiczek zauważyłem nadmierną ilość dymu "poruszającego się w nienaturalny" sposób. Rzućcie proszę okiem czy to objaw dziury w podajniku. Niestety nie wiem jak załadować tu film więc wrzucam linka Link do fimiku: https://megawrzuta.pl/download/2c5529247a09bde8459e416439f5d7af.html |
|||
|
||||
gmaj22
|
usuń tego https-a z linku, bo pokaże błąd 404
|
|||
|
||||
chrisp
|
gmaj22 - dzięki za uwagę - tylko teraz nie mogę edytować swojego posta:(
wrzucam jeszcze raz: megawrzuta.pl/download/2c5529247a09bde8459e416439f5d7af.html a jak wrzucić filmik żeby się otwierał tu na stronie (bez pobierania pliku)? |
|||
|
||||
gmaj22
|
Może TAK
|
|||
|
||||
chrisp
|
chodziło mi o to, aby film był widoczny tu w poście (bez odsyłaczy), jako ikonka tak jak w przypadku zdjęć.
Wydaje mi się że widziałem tu na forum tak wstawiane filmiki |
|||
|
||||
leON22
|
To musisz wrzucić na kanał YT i na dole jak piszesz post , masz odpowiednią zakładkę
|
|||
|
||||
chrisp
|
leON22 dziękuję
dodane 2019-12-29 19:36czy na podstawie filmiku można stwierdzić, że jest dziura z tyłu palnika? kombinowałem z lusterkiem ale nijak nie idzie nic dojrzeć |
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona8 / 14Następna stronaOstatnia strona | ||||