User profile

zbysiula

 

 

Registration: 2017-12-19 17:04

Login: 2018-01-06 06:15

Devices: 0

Topics: 0

Posts: 1

user posts 
2017-12-30 23:42 Topic: eSterownik.pl » Dziura w korpusie podajnika Burner S
  zbysiula Posts: 1
W tym, sezonie mnie również spotkała dziura w podajniku OEP 26 - rok produkcji 2011. Postanowiłem zreanimować korpus - naspawałem kawałek blachy na dziurę. Prowizorka ale uznałem że wiek pieca nie uzasadnia inwestycji w nowy podajnik z palnikiem i ślimakiem.  Ale dużo ciekawsze były spostrzeżenia dotyczące powodów perforacji. Otóż wyrobiło się gniazdo w czołowej płycie palnika albo trzpień ślimaka  - a duży luz doprowadził do przetarcia ścianki podajnika. Na szczęście znalazłem tuleję która pozwoliła na zminimalizowanie luzów. Wewnątrz podajnika zero korozji, ślimak w stanie prawie fabrycznym . W tym miejscu kilka krytycznych uwag o konstrukcji fachowców z Biecza:
- gniazdo oraz końcówkę ślimaka wystarczyło wykończyć pierścieniami stalowymi a żywotność takiego łożyska ślizgowego byłaby wystarczająca na cały okres eksploatacji pieca. 
- sposób zamknięcia kanałów powietrznych zdumiał mnie. Wykonano to dwoma kawałkami kątownika zimnowalcowanego zapaćkanych pastą , która uległa wykruszeniu i żegnaj szczelności. 
- sposób mocowania zasobnika do podajnika urąga elementarnym zasadom konstrukcji maszyn. Kto musiał odkręcić a potem ( o zgrozo) przykręcić zasobnik wie o czym piszę - otwory są tak blisko ścianek zasobnika, że nawet w warunkach fabrycznych musi to być trudne a co dopiero w warunkach piwnicznych gdzie dostęp do zasobnika często jest utrudniony .
Po tych wszystkich opatrunkach palnik i podajnik pracują dobrze. Na jak długo wystarczą - czas pokarze. Natomiast gdybym dzisiaj wybierał piec to raczej z podajnikiem stalowym.

Recently added

Hermansky_4CV+ST431

See more

Wyszukiwarka

Wpisz moc kotła do wyszukiwarki - zobaczysz wszystkie kotł...

See more

Bruli.pl

Chcesz dowiedzieć si więcej o sterowniku bruli.pl ?...

See more

eCoal.pl

Chcesz dowiedzieć się więcej o sterowniku eCoal.pl ?...

See more