Rozgrzewamy jesienne temperatury i z tej okazji przygotwaliśmy dla Państwa OBNIŻKI CENOWE wybranych produktów w naszym sklepie eSterownik.pl!
W zakładce "PROMOCJA" znajdziecie wszystkie produkty objęte rabatem
Forum  eCoal.pl v3.5  co jest nie tak Subskrybuj
First pagePrevious page1 / 2Next pageLast page
2017-10-13 20:55
  jaca67 Posts: 3 Ostrzeżenie: 0
    Witam wszystkich palę w oep10 od kilkunastu dni a więc jestem zielony w temacie wczoraj dodałem czujniki zew i wew martwią mnie poszarpane wykresy zwłaszcza 4D może ktoś zerknie coś doradzi pozdrawiam
2017-10-13 23:10
  Pink01 Posts: 195 Ostrzeżenie: 0
Spróbuj wydłużyć czas reakcji do 60 sekund, obniżyć współczynnik wzmocnienia na 1 i histerezę pracy zaworu obniżyć na 1 stopień.
2017-10-14 09:57
  jaca67 Posts: 3 Ostrzeżenie: 0
Witam zrobiłem jak napisałeś będę obserwował dzięki
2017-10-14 18:01
  Pink01 Posts: 195 Ostrzeżenie: 0
Strasznie nerwowo Ci ten mieszacz reaguje. Ja bym mu jeszcze zmniejszył współczynnik. A prawdę mówiąc spróbowałbym dać na 0, w ogóle bez wzmocnienia niech próbuje regulować.
2017-10-14 20:13
  leON22 Posts: 5812 Ostrzeżenie: 0
jaca67 jak chcesz ustabilizować pracę Twojego kociołka , to po pierwsze zrezygnuj z programatora temp.kotła tzn.wyłącz temp.obniżoną ( ustaw na sztywno temp.zadaną np.55*C w automacie i tak pdbije Ci ją o 5*C w górę ) . Po drugie podnieś temp.powrotu na min.42*C taka jest zalecana przez producenta . Po trzecie w Obwodach CO - Obwód CO1 zawór 4D - Zatrzymanie pompy po dogrzaniu pomieszczenia zmień na NIE . Co do ustawień samego zaworu 4D , jak widzisz do ogrzania pomieszczenia w którym masz podłączony czujnik temp.wew. do zadanej temp.normalnej 21*C wystarczy za zaworem temp.38 ( ustaw właśnie taką , a obniżoną zmień na 2 ) , powodzenia
2017-10-16 17:20
  jaca67 Posts: 3 Ostrzeżenie: 0
pozmieniałem i będę obserwował

dodane 2017-10-16 17:20Pomogło zawór przestał szaleć.
2017-10-19 01:01
  Johny112 Posts: 4 Ostrzeżenie: 0
Witam. Jak wielu na tym forum, proszę o poradę w sprawie ustawienia kotła.
Jestem świeżakiem w paleniu w kotle z podajnikiem, więc ustawienia wpisał mi znajomy, który ma podobny kocioł trochę dłużej. Poczytałem trochę i próbowałem ustawiać na rożne sposoby, ale czuję, że nie za bardzo mi to wychodzi. najwięcej mam zastrzeżeń do mocy kotła i ilości spalania. Wg moich statystyk średnie spalanie to ok. 15 kg/d, co przy obecnych dodatnich temperaturach nie wychodzi najlepiej, aż się boję co będzie przy minus 15 st.C. Obserwując od czasu do czasu wskazania sterownika, kocioł pracuje na mocy 12kW (moc dmuchawy 37%), dlaczego? Natomiast średnia moc wg statystyki to 2,9 kW. Co zmienić w ustawieniach?
Nie mam podłączonych czujników temp. wewn. i zewn, zawór 4-ro drogowy jest sterowany ręcznie, a czujnik temp. za zaworem jest podpięty dla obserwacji temp wychodzącej.
Byłbym wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam.
J.
2017-10-19 08:26
  leON22 Posts: 5812 Ostrzeżenie: 0
Johny112 żeby ustabilizować pracę kotła zmniejsz jego histerezę w grupowym z 2*C na 0.5*C , podnieś jego temp.zadaną na min.55*C , algorytm wygaszania kotła - Tylko w grzaniu , minimalna temp.powrotu 45*C , zatrzymanie pompy po dogrzaniu pomieszczenia - NIE , tyle moich sugestii . Jak możesz to podłącz dedykowane czujniki temp.wew. i zew. zawsze to więcej danych do ewentualnych zmian ustawień , pozdrawiam  
PS. Opisz dokładniej swoją instalację , jaki masz kociołek ile metrów do ogrzania , czy dom ocieplony itp. wtedy można się zastanowić czy nie za dużo spalasz , a tak to czarna magia
2017-10-19 12:12
  pawel3 Posts: 495 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / SERWIS
Johny112 te moce w spalaniu grupowym określają czas pracy podajnika który dla 8kw wynosi 5s a dla każdej kolejnej mocy jest wydłużony o 2s czyli dla 12kw  pracuje podajnika przez 7s itd... Czyli nie sugerujemy się tym że mamy ustawione w grupowym moc 12 kw a w statystykach jest coś innego. W razie pytań czy wątpliwości w sprawie ustawienia spalania proszę do nas zadzwonić 605780882 w tygodniu czynne do 20 a w soboty do 16
P.S.
Jeżeli ustawiamy algorytm wygaszania kotła "tylko w grzaniu" to dobrze jest w parametrach spalania>podtrzymanie ustawić ilość powtórzeń na 2 aby nie dopuścić do wygaszenia w kotle
2017-10-19 12:42
  dziuniek Posts: 76 Ostrzeżenie: 0
Twoje ustawienia nie są jakieś straszne, oczywiście rady leON22 i pawel3 jak najbardziej słuszne. Kosmicznego zużycia nie szukajmy od razu w błędnych ustawieniach, a raczej w możliwych stratach ciepła np.:
- pompa cyrkulacyjna CWU (fajna sprawa ale może zabierać sporo ciepła z zasobnika)
- odkręcony grzejnik w pomieszczeniu bez ocieplenia (lub co się czasami zdarza otwarte, uchylone okno i zapomniane)
- nieocieplone i nie odcięte poddasze o ogrzewanej części domu
- niezaizolowane rurki w kotłowni, która jest w piwnicy lub nieocieplonej części domu
- nieocieplony dom.
Możliwości jest wiele a nasze piece starają sobie z tym radzić.
2017-10-19 12:51
  Pink01 Posts: 195 Ostrzeżenie: 0
Blokowanie wyłączania pompy po dogrzaniu pomieszczenia jest kosztowne. Szczególnie w ocieplonych domkach. Pół biedy jeżeli jest siłownik na zaworze, można ustawić odpowiednie przymknięcie mieszacza. Ale jeżeli mieszacz jest sterowany ręcznie to kicha. Brak zatrzymania pompy skutkuje przegrzewaniem pomieszczeń ( szczególnie w okresach obowiązywania temperatury obniżonej, jeżeli takowa jest ustawiona ), zwiększeniem zużycia opału ( nawet i 30 - 40% ) i zwiększeniem zużycia energii elektrycznej przez pompę CO ( nawet i dwukrotnym - dobrze jeszcze jeżeli pompa jest energooszczędna a nie jakiś smok 80 czy 100 watów ). Kocioł jest dla usera, nie na odwrót. Ma robić wtedy kiedy potrzeba i to co potrzeba. I pies tańczył z równymi kreskami. Są na rynku sterowniki z którymi mój np. kocioł poustawiany do pracy ciągłej ( bez zatrzymywania pomp i zamykania mieszacza ) potrafi zapierdzielać całą dobę z uchybem nie przekraczającym 1 stopnia. Pół w górę i pół w dół. No i co z tego niby wynika dla mojej kieszeni, że on pójdzie tak równiutko? 
2017-10-20 01:45
  Johny112 Posts: 4 Ostrzeżenie: 0
Witam.
Dziękuję za zainteresowanie. Uzupełniłem informacje o piecu i budynku ( w razie potrzeby uzupełnię) i pozmieniałem parametry wg sugestii leON22 i pawel3. Teraz będziemy obserwować. dziuniek - ja sobie zdaję sprawę z pewnych spraw jak ta, że mam za mały zbiornik CWU na 6 osób, że dom nie ocieplony, że są straty na cyrkulacji, że otwiera się okno zamiast skręcić ogrzewanie itd..... Pracuję nad obniżeniem kosztów i poprawiam co jest możliwe, ale jak na pewno wiesz - nie wszystko da się zmienić od razu, m.in. ze wzgl. na kasę, a raczej jej brak.  Wracając... rozumiem, że te czujniki wew. i zew. nie są bezprzewodowe i trzeba kupić kabelek  zwykły-dwużyłowy czy jakiś specjalny? czy odległość od sterownika ma znaczenie?
Będę wdzięczny za dalszą pomoc.
Jeszcze jedno odnośnie pisania postów - jak wyłączyć pogrubienie (jakoś się włączyło) i nie mogę zmienić.
2017-10-20 07:20
  pawel3 Posts: 495 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / SERWIS
montaż czujników przewodowych zalecamy wykorzystując przewód 2x0,25 lub 0,5 mm2 . Po zamontowaniu czujników należy owe czujniki skalibrować.
Aby wyłączyć pogrubienie trzeba nacisnąć ponownie kafelek "B", który znajduje się pod pisanym oknem tekstowym
2017-10-22 08:55
  piotrtesznar Posts: 12 Ostrzeżenie: 0
Witam forumowicze. Czy bez czujników temperatury wew podpiętych pod pompy C.O. można wysterować piec tak aby przechodził w stan podtrzymania czy jest to raczej niemożliwe. Dodatkowo mam pytanie co zrobić aby zaczęły mi działać statystyki w esterowniku. Przy okazji jak ktoś ma chwilę zerknąć na moje ustawienia i ewentualnie coś doradzić ws zmian parametrów będę wdzięczny. Generalnie spalanie mam dosyć spore bo 125kg eko 26-28MJ schodzi przy grzaniu wody w ok 3 tygodnie a przy centralnym nie dobijam nawet do 5 dni...
https://esterownik.pl/device/14283
Dzięki z góry za dobre rady i pomoc.
2017-10-22 11:55
  leON22 Posts: 5812 Ostrzeżenie: 0
piotrtesznar po pierwsze czujników temp.wew. nie wpina się do pompy CO tylko w odpowiednie miejsce w sterowniku . Masz ustawioną pracę w automacie a w tym trybie kocioł dąży do pracy ciągłej , dodatkowo podbija zadaną temp. o 5*C . W ustawieniach masz straszny bałagan , co innego w schemacie , co innego w ustawieniach . Jednym słowem niezły bałagan , żeby nie powiedzieć gorzej Opisz dokładnie swoją instalację , masz ustawioną ochronę powrotu przez zawór 4D , którego nie widać na schemacie , masz takowy  Dodatkowo 4 pompy ( mieszająca , CWU i dwie CO ( grzejniki i podłogówka ) czy tak jest w/g schematu tak wynika ale czy na pewno  
Widać , że za ostro dmuchasz temp. spalin powyżej 200*C może trzeba wyczyścić czujnik temp. spalin , czopuch , komin i sam kociołek Co do statystyk to musisz prawidłowo uzupełnić wszystkie dedykowane pola . Dodać zakup i zasyp itp. polecam lekturę , co i jak - > CLICK STATYSTYKI , powodzenia
2017-10-26 12:19
  Johny112 Posts: 4 Ostrzeżenie: 0
Witam.
Podłączyłem czujniki zew. i wew. załączyłem pompę CWU jako ochrona powrotu i zaczęło się - pompa załącza się co kilkadziesiąt sekund, podbija temp. CWU, a jak pracuje to spada mi temp. zasilania CO i w domu robi się zimno. Chyba to nie tak ma wyglądać. Zostałem zmuszony wyłączyć ochronę i polepszyło się w domu. Wprawdzie są spadki temp. na zasilaniu, ale trwa to kilka, kilkanaście minut do uzupełnienia temp. CWU, a nie cały czas jak wcześniej.
 Jak napisałem w pierwszym poście, zawór 4D jest sterowany ręcznie i ustawiony na 2, a czujnik za zaworem jest dla podglądu. Czy ten czujnik nie zaburza pracy sterownika? Co dalej robić, żeby temp. w domu była stabilniejsza i nie było spadków temp. na zasilaniu? Czy odkręcić zawór więcej, czy wyrzucić go z ustawień pieca i zostawić tylko pompę CO+reg. pokojowy? Czy podnieść temp. pieca? Czym, w zasadzie steruje regulator pokojowy, czy ma podnieść temp. pieca, czy otworzyć więcej zawór 4D? Nie kumam, dlatego proszę o sugestie i podpowiedzi. 
Pozdrawiam.
J.
2017-10-26 13:20
  leON22 Posts: 5812 Ostrzeżenie: 0
Johny112 przy ustawieniu pompy CWU jako ochrona powrotu , pompa będzie pracować cały czas , efektem tego jest wysoka temperatura wody w zbiorniku cwu ( mnie to nie przeszkadza lubię ciepłą wodę ) Moje sugestie : podnieść temp.kotła na 60 st. temp,( przy takiej mocy kotła to minimum ) temp.powrotu 50st. , załącz ochronę powrotu jako pompa CWU , podnieś zadaną temp.cwu na 50 st. co do zaworu 4D , to zostaw jak jest . Musisz znaleźć taką temp. za zaworem ( grzejnikach ,czyli w obiegu CO ,  ) która da Ci zadaną temp.wew.pomieszczenia w którym zamontowany jest czujnik . Jak przegrzewa skręcić delikatnie zawór ( zmniejszyć tem.za zaworem ) lub podnieść Właśnie to jest funkcja regulatora pokojowego ( zawór z siłownikiem sam sobie zmienia ustawienia w zależności od zadanych wartości ) Przykład : masz ustawioną temp. za zaworem 34 st , a obniżona 5 st. jeżeli pomieszczenie osiągnie zadaną temp.normalną 23 st. to jest ok , a jeżeli temp.wew. skoczyła by na 24 st zawór automatycznie , się przestawi i zmniejszy temp.o 5 st czyli za zaworem będzie 29 st . jeżeli obniży się temp. w pomieszczeniu na 22 st to znowu się otworzy . Powodzenia  
2017-10-26 13:24
  gmaj22 Posts: 2213 Ostrzeżenie: 0
Zawór 4D ustawiony na 2 powoduje, że zaledwie niewielka ilość wody idzie na instalację (o ile zwierciadło i skala poprawnie zamontowane ). Jeśli masz termostaty na grzejnikach, zrób eksperyment: ustaw zawór 4D na 10 i zaobserwuj, czy objawy są podobne po włączeniu pompy c.w.u. Jeśli tak, to pewnie brakuje zaworów zwrotnych za pompami.
@leON - zawór 4D jest sterowany RĘCZNIE
2017-10-26 15:01
  leON22 Posts: 5812 Ostrzeżenie: 0
gmaj22 wiem że jest sterowany ręcznie wytłumaczyłem tylko na jakiej zasadzie działa regulator pokojowy i do jego pełnej funkcjonalności lepiej zamontować silownik a tak żeby obniżyć temp.wew.musi biegać i kręcić zaworem😉
2017-10-27 20:33
  Johny112 Posts: 4 Ostrzeżenie: 0
leON22, tak dokładnie myślałem, że trzeba zwiększyć temp. pieca i odkręcić ciut więcej zawór 4D żeby osiągnąć wyższą temp. na zasilaniu. Nie chciałem żeby mi zbytnio podnosiło temp. ciepłej wody bo za gorąca może być niebezpieczna, zwłaszcza dla dziecka, a poza tym gdzieś czytałem, że powyżej 55-60 st.C. osadza się kamień w wymienniku, czego chciałbym uniknąć. No i potwierdza się potrzeba zakupu siłownika zaworu bo nie będę w stanie cały czas kontrolować przymknięcia lub otwarcia zaworu. Martwi mnie tylko to czy dam radę ogarnąć coraz więcej techniki bo lata już nie te .
Póki co dziękuję za rady, jutro spróbuję podziałać z tymi temperaturami.
pozdrawiam.
J.
First pagePrevious page1 / 2Next pageLast page
Users on-line: Adrianus1, CHIENA1234, MIRO69, nicop, pabloc15d, renata