Od poniedziałku (07.04.2025r) będą przenoszone usługi Zdalnego dostępu. Mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Forum eCoal.pl v3.5 Różnice temperatur zasilanie powrót Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona1 / 4Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
grafik1979
![]() |
Cześć wszystkim. Jakie macie różnice między zasilaniem a powrotem? Ja obecnie puszczam na kaloryfery 32 stopnie a wraca mi 30, pompa obiegowa na 2. Czy tak powinno być?
|
|||
|
||||
leON22
![]() |
Witam , u mnie zadana na kotle 57* , powrót 47*( ochrona przez pompę CWU ) na grzejniki lecą 32* w domu 24* , czyli różnica wynosi 10*
![]() ![]() ![]() |
|||
|
||||
karoka65
![]() |
grafik1979 napisał » 2017-10-06 23:18 Cześć wszystkim. Jakie macie różnice między zasilaniem a powrotem? Ja obecnie puszczam na kaloryfery 32 stopnie a wraca mi 30, pompa obiegowa na 2. Czy tak powinno być? Jak taki masz powrót to albo wykasuj ten post albo zbieraj kasę na następne cudo techniki ![]() |
|||
|
||||
anaana
![]() |
Może koledze chodzi o różnicę temperatur pomiędzy zasilaniem domu a powrotem. W piecu powrót może być wyższy.
U mnie nie ma znaczenia jaka jest różnica, pompa pracuje na 1 biegu i zużywa 4W, działa aż temperatura osiągnie 21.8. W instalacji jest wymiennik płaszczowo rurowy. |
|||
|
||||
grafik1979
![]() |
Właśnie o to mi chodzi anaana ![]() |
|||
|
||||
mamut
![]() |
@grafik1979 czyli ochronę powrotu masz jeszcze jakimś termostatem realizowaną?
|
|||
|
||||
anaana
![]() |
Kierunek otwarcia zaworu 4d masz w utawieniach zaawansowanych, można wybrać w lewo lub prawo, jeśli Ci wystarcza do ogrzania domu temperatura 30st to ok.
|
|||
|
||||
grafik1979
![]() |
mamut napisał » 2017-10-07 12:34 @grafik1979 czyli ochronę powrotu masz jeszcze jakimś termostatem realizowaną? Przed pompą mieszającą mam zawór termostatyczny na 55* dodane 2017-10-07 18:51 anaana napisał » 2017-10-07 16:18 Kierunek otwarcia zaworu 4d masz w utawieniach zaawansowanych, można wybrać w lewo lub prawo, jeśli Ci wystarcza do ogrzania domu temperatura 30st to ok. Puszczam na grzejniki 32* teraz, w domu 23*. Dom "gierkówka" z końca lat 80, ocieplona 10cm styropianu grafitowego, dach ocieplony wełną mineralna 10cm, same grzejniki bez podłogówki. dodane 2017-10-07 20:08 leON22 napisał » 2017-10-06 23:51 Witam , u mnie zadana na kotle 57* , powrót 47*( ochrona przez pompę CWU ) na grzejniki lecą 32* w domu 24* , czyli różnica wynosi 10* ![]() ![]() ![]() Chodziło mi o to ,że puszczam na grzejniki 32* a wraca mi 30* ![]() ![]() |
|||
|
||||
pawciobiel
![]() |
Ja na wyjściu mam 67, na powrocie 57, obiegowa na 2, 4D manualnie na 1, na grzejniki puszczam 34.1 a z grzejników wraca mi 31.6 (różnica 2.5 stopnia)
To twoje 2 stopnie, chyba wydają się być ok, choć muszę przyznać że ciekawa konfiguracja ![]() ps, nie kupuj cudów techniki od lokalnych handlarzy krążących po forum. Powinno powstać jakieś określenie, coś w stylu domokrążca, może forumokrążca(?) |
|||
|
||||
Matti
![]() |
witam , mam problem ja mam zadana 52 stopnie dobija do 53.3 ale powrot mam 33.7 moim zdaniem jest chyba za duza roznica wogole nie wchodzi mi w podtrzymanie . zawor 4d ustawiony na 3 minilamnie idzie na instalacje wiec o co biega pomocy
|
|||
|
||||
toriman
![]() |
@Matti - zacznij od dokładnego opisu instalacji, ogrzewanego budynku, dodaj masę zdjęć instalacji w kotłowni zrobionych tak aby można było domyślić się jak to zostało zrobione, najlepiej zrób rysunek co i gdzie masz podłączone a co najciekawsze - nie napisałeś nawet JAKI MASZ KOCIOŁ!
Czego oczekujesz? Wróżenia z fusów? Mimo najszczerszych chęci nikt Ci nie pomoże bez powyższych danych. Poza tym, przepraszam, ale załóż swój własny wątek bo się naprawdę śmietnik robi i poczytaj trochę forum bo może znajdziesz rozwiązanie swojego problemu? |
|||
|
||||
leON22
![]() |
Matti za mało danych
![]() ![]() ![]() dodane 2019-12-01 21:11PS. toriman wróżenie się skończyło , teraz liczy się sama esencja ![]() |
|||
|
||||
Matti
![]() |
na poczatku przeprosze moze zbyt szybko napisalem . Mianowicie ja teraz obecnie znajduje sie w UK a moja zona w PL dlatego desperacja jest wieksza cos sie zaczelo dziac i dlatego napisalem na szybko . Piec ogniwo eko plus m 20 kw paliwo to pellet budynek jest nie ocieplony o powierchni okolo 200 mk instalacja wykonana z miedzi grzejniki metalowe posiadam zawor 4D . dodane 2019-12-01 21:23czujnik temperatury powrotu jest i dwa zegary analogowe na wyjsciu i wejscu pompa obiegowa jedna chodzi na 3 biegu dodane 2019-12-01 21:26nie wiem jak udostepnic wam sterownik :/ czytalem zeby moze zmienic tryb podajnika z retortowy ecoal na grupowy ale nie jestem pewnien czy dobrze wogole u znajomego piec ma zadana temperatuje 57 i osiagnie 57,7 i wchodzi w podtrzymanie a ja od zadanem mam jeszcze plus 5 a piec nie osiaga zadanej plus 5:/jestem troche laikiem wiec pisze nie skladnie |
|||
|
||||
leON22
![]() |
Jeszcze za mało danych
![]() ![]() |
|||
|
||||
toriman
![]() |
Jeżeli nie możesz udostępnić sterownika oraz schematu instalacji - niestety - tak się nie da nic w zasadzie zrobić w rozsądny sposób. To jak wróżenie z fusów, z kuli czy czegokolwiek...
Znajdź porządnego instalatora - niech zdiagnozuje problem na miejscu. Pozdrawiam |
|||
|
||||
Matti
![]() |
pellet drewniany na grzejnikach sa termostaty ale takie proste zadne skomplikowane zawor 4 d nie ma silownika manual jest w polozeniu 3 ale skala jest od prawej 0-10 a zasilanie z pieca z lewej ( nie wiem czy hydraulik dobra skale nakleil ) temperatura na wyjscu na grzejniki wedluj zegara jest 38 stpni a na wejsciu 29
dodane 2019-12-01 21:38ja moge udostepnic ale jak to zrobic dodane 2019-12-01 21:40mam podac login i haslo ? |
|||
|
||||
leON22
![]() |
To już coś ale ... temp. zadana na kotle 52st , no to jest moc jak dla kotła 20kW
![]() |
|||
|
||||
Matti
![]() |
a jaka jest prawidlowa tem. zadana
dodane 2019-12-01 21:44? |
|||
|
||||
leON22
![]() |
Taka żeby w domu było ciepło i mało się spalało
![]() |
|||
|
||||
toriman
![]() |
Aby udostępnić sterownik należy go sparować z platformą esterownik. Nie trzeba podawać loginu i hasła.
https://esterownik.pl/faq#jak-dodac-nowy-sterownik-do-uslugi-zdalny-dostep |
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona1 / 4Następna stronaOstatnia strona | ||||