W dniu 26 maja (wtorek) będą niedostępne schematy dla urządzeń w wersji 3.5. Prace związane będą z aktualizacją serwisu eSterownik
Niedługo również zostanie wyłączona synchronizacja danych do wykresów oraz statystyk. Dane będą zsynchronizowane po zakończeniu prac.
Forum  eCoal.pl  Instalacja fotowoltaiczna w zastępstwie kotła Subskrybuj
First pagePrevious page100 / 111Next pageLast page
2020-04-08 18:25
  karoka65 Posts: 2873 Ostrzeżenie: 0 Karoka-EKO
To coś tam cysternę tego napędził?
2020-04-08 19:14
  Inter-qrwa-nauta Posts: 320 Ostrzeżenie: 0

leON22 napisał » 2020-04-07 20:38
@Inter... no to doopa zbita i cały misterny plan poszedł się ... 
Niop...
zbigmaz01 napisał » 2020-04-07 21:08
Wystąpić o zgodę na przycięcie korekcyjne, można do 1/3 korony
Tak, pod warunkiem, że na jesień gmina nie ochlasta 2/3 od dołu, teraz, gdyby obciąć koronę to zostaną same patyki. Tak cięli, bo tam idą słupy z prądem, i gałęzie już dotykały drutów.

Ja ino zięciowi stacjonarkę wyp... przez okno, a zaraz zużycie będzie niskie.

2020-04-08 20:05
  marcinbb Posts: 1385 Ostrzeżenie: 0

karoka65 napisał » 2020-04-08 18:25
To coś tam cysternę tego napędził?


Cysterny to nie... ale mam 7l duszy takiej 80-85%, i 12l nie-duszy. Zamiast kega po piwie 30l wziąłem, szybkowar 17 i dwa razy głupiego robota. Zalejesz 15l zacieru i wyjdzie z tego pi razy oko 1 l "spirytu", i 1,5l pogonów

A później te pogony trzeba raz jeszcze przegotować, spiryt zawsze można rozrobić do 72% dolać octu, mydło w płynie i masz płyn do dezynfekcji. Na kuchence indukcyjnej słabo temperaturę można kontrolować bo mam skok 400W to za mało, 800W gotuje i pauza na kilka sekund nadaje się na koniec później 1000W a to za dużo nawet na początek.

Chciałem kupić profilaktycznie 10 paczek drożdży gorzelniczych, ale w internecie się wyprzedali i nie wiadomo kiedy będą te które chce, normalne drożdże piekarskie są u mnie w regionie tylko w 300g paczkach a cukru mam zawsze zapas. Zresztą gadałem z ojcem który mieszka w Warszawie nawet w Instytucie Biotechnologii Przemysłu rol-spoż na Rakowieckiej nie ma. I sam powiedział że cała Polska pędzi na potęgę, bo jesteśmy teraz tak bogaci że spirytusem ręce myjemy.
Zresztą z nierządu też już się śmieją miało być 1 mil. samochodów elektrycznych, 100000 mieszkań z mieszkanie +, 100 obwodnic na 100 dni Rządu, a zwykłe maseczki ich pokonały. A skoro cały naród pędzi, i szyje maseczki nasuwa się pytanie po co nam w ogóle rząd.
2020-04-09 12:22
  rajmund Posts: 80 Ostrzeżenie: 0

na PV monitor ewidentnie są wykresy że foto działa najlepiej pare godz w południe czyli panele są instalowane na dachachwkierunku południowym

ja jak dojdę do zainstalowania foto to  na stówka% będzie platforma automatycznie dostosowana na epicentrum promieniowania słońca -  tylko nie 7kw tylko połowa z tego i panelami z wyżej półki założę
może koledzy wiedzą czy ktoś ma na pv monitor ma podgląd jak działa platforma automatyczna  dostosowująca się do słońca







2020-04-09 13:59
  marcinbb Posts: 1385 Ostrzeżenie: 0

Koszt samego trakera do instalacji 2kW to około 12000 PLN do tego jakieś 3m sześcienne betonu jako "fundament" czyli dodatkowe jakieś 700 PLN.
Podsumowyjąc około 13000 za traker i instalacja 2kW około 9000 PLN w sumie 22000 PLN za 2kW cena za 1kWp = 11000 PLN - poroniony pomysł.
Za 22000 można zainstalować stacjonarne 5kW które wyprodukuje więcej niż 2kW na trakerze .
2020-04-09 21:16
  BBasiek32a Posts: 16 Ostrzeżenie: 0

Mnie to kosztowało mniej więcej:

- profile stalowe na dwa trackery ok. 1200 zł. Kupowałem w Centrostalu. Ludzie często budują z profili ze złomu, albo z tego co znajdą na podwórku. Wtedy jest taniej.
- siłowniki 4 szt 1200 zł. Kupowałem najsolidniejsze na jakie znalazłem, o sile ciągu 600 kg.
- kontroler trackera z czujnikiem słoneczka ok 400 zł.
- czujnik wiatru 150 zł.
- łożyska, śruby i co tam jeszcze z drobnicy ok 200 zł.
Ceny brutto.

Do tego trzeba doliczyć oczywiście koszt fundamentów, ale to koszt nawet jeśli kupuje się gotowy tracker. U mnie są dwa zbrojone fundamenty, każdy ma ok 1,4 m3. Mnie to kosztowało tyle, co piasek i cement.
 
To jest wklejony tekst użytkownika Elwizardos  z Civic Forum. Czyli można coś taniej wyprodukować własnymi siłami.


Na stronie PV Monitor bodajże użytkownik o nicku LukaszBalka z Łaszczowa ma trakera.
2020-04-09 22:10
  marcinbb Posts: 1385 Ostrzeżenie: 0
BBasiek32a napisał » 2020-04-09 21:16


To jest wklejony tekst użytkownika Elwizardos  z Civic Forum. Czyli można coś taniej wyprodukować własnymi siłami.

Znalazłem 2 siłowniki każdy po 600kg w cenie 3950 PLN
Więc nie wiem kiedy ten "ktoś" kupował sprzęt ale może w tamtym czasie kosztowały trochę inaczej.
2020-04-09 23:39
  bodziasty Posts: 1874 Ostrzeżenie: 0
Pink01 napisał » 2020-04-05 09:22
Znawcy się nie odezwali to może ja. Przewymiarowanie paneli względem mocy falownika o 20 - 25% nic mu nie zrobi. Przed dołożeniem paneli trzeba koniecznie sprawdzić max napięcie wejścia falownika po DC, napięcie układu otwartego panela powiększyć o współczynnik temperaturowy dla najniższej temperatury dla Twojej lokalizacji i pomnożyć przez planowaną liczbę sztuk. Jak puszcza to można dokładać. To jest połączenie szeregowe, więc panele najlepiej dokładnie te same, a już co najmniej o takich samych parametrach napięciowo - prądowych.

Narazie z tego co mi napisałeś to odczytałem to:




Jest jeszcze kupe innych parametrów do podglądu ale to ja sie nie znam co potrzeba




Jeszcze moc maksymalna


mak idzie 3 w pełnym słońcu teraz - w lecie w zenicie może i dobije czasami do 4
ampery też do max mu brakuje

2020-04-10 09:11
  rajmund Posts: 80 Ostrzeżenie: 0

nazwisko trakera z Łaszczowa mi jest znane będę obserwował wykresy na pv monitor
dla mnie jedyne co mi się nie widzi co do platformy obrotowej to szalejące wiatry jakie były 2019r

a co do położenia na dachu paneli u nas na zakopconym śląsku to mam podgląd z około 50-60 metrów na nie jak zmieniły wygląd za 90 dni -jedynie pozostaje zwyżka i karcher co do konstrukcji platformy wykonania kosztów napędu sterowania - to grosze od tych 12000 tyś i myję kiedy chce bo wiadomo o co chodzi

bbasiek32a dzięki
2020-04-10 09:59
  Pink01 Posts: 169 Ostrzeżenie: 0
Bodziasty Twój falownik spokojnie łyknie te 3 - 4 panele więcej. Ważne żeby miały takie same warunki pracy jak te co już leżą na dachu. I jeszcze sprawdź na jakie napięcie pracy Ci dali SPD w  rozdzielce DC,
2020-04-10 20:30
  tryt Posts: 397 Ostrzeżenie: 0
Od wczoraj wyprodukowany prąd mierzę już w "mega" watach, miesiąc jeszcze nie minął. Brzmi dumnie, co najmniej jak moc elektrowni atomowej
Po ustaniu wszelkich ograniczeń, które nas dotykają, oraz utrzymaniu się przy życiu, trzeba będzie zaplanować kupno i montaż pompy ciepła. Naczytałem się już dużo o firmach, rodzajach, mocach. Im więcej wiem, tym wątpiwości też więcej. Ponoć warto przed instalacją wyczyścić (odmulić) CO (mam na całości kaloryfery, instalacja starego typu, na grubych rurach). Ponoć pompa powinna pracować w układzie zamkniętym, bez zbiornika wyrównawczego, co mnie zaskoczyło.
Jakie są Wasze doświadczenia?
2020-04-10 21:15
  karoka65 Posts: 2873 Ostrzeżenie: 0 Karoka-EKO
Nie będziesz miał wyrównawczego to będziesz miał przeponowe, jeśli pompa trochę "mądrzejsza" będzie miała zabudowane naczynie jeśli nie to będziesz miał zewnętrzne..
2020-04-10 21:28
  tryt Posts: 397 Ostrzeżenie: 0
karoka65 napisał » 2020-04-10 21:15
Nie będziesz miał wyrównawczego to będziesz miał przeponowe, jeśli pompa trochę "mądrzejsza" będzie miała zabudowane naczynie jeśli nie to będziesz miał zewnętrzne..

Ale czy koniecznie trzeba likwidować zbiornik wyrównawczy? Nie upieram się przy nim, tylko nie znam powodu
2020-04-10 23:27
  bodziasty Posts: 1874 Ostrzeżenie: 0
Pink01 napisał » 2020-04-10 09:59
Bodziasty Twój falownik spokojnie łyknie te 3 - 4 panele więcej. Ważne żeby miały takie same warunki pracy jak te co już leżą na dachu. I jeszcze sprawdź na jakie napięcie pracy Ci dali SPD w  rozdzielce DC,

takie mi dali - 1060 V:







2020-04-14 20:16
  minertu Posts: 1974 Ostrzeżenie: 0 MINERTU.EU
tryt napisał » 2020-04-10 21:28
karoka65 napisał » 2020-04-10 21:15
Nie będziesz miał wyrównawczego to będziesz miał przeponowe, jeśli pompa trochę "mądrzejsza" będzie miała zabudowane naczynie jeśli nie to będziesz miał zewnętrzne..

Ale czy koniecznie trzeba likwidować zbiornik wyrównawczy? Nie upieram się przy nim, tylko nie znam powodu
Pompy Ciepła mają pracować na układach zamkniętych.

dodane 2020-04-14 20:14Gdyby ktoś był zainteresowany panelami to zapraszam do kontaktu.
Za 15 dni dojadą 320 W full black http://http://minertu.eu/produkt,55/mono-crystallain-spm660
dodane 2020-04-14 20:16Gdyby ktoś na śląsku był zainteresowany zestawem montażowym w własnym zakresie to zapraszam do kontaktu.
2020-04-15 01:27
  marcinbb Posts: 1385 Ostrzeżenie: 0
minertu napisał » 2020-04-14 20:16
Gdyby ktoś na śląsku był zainteresowany zestawem montażowym w własnym zakresie to zapraszam do kontaktu.

Sprzęt w VAT 23% czy może 8%?

By człowiek pomyślał to by 5 lat temu te same rzeczy odstawiał na forum w pierwszym poście z tej serii, i zachęcał do kupna daję se prawą dłoń obciąć przy samej dupie że bym sprzedał kilkanaście zestawów. Ale człowiek jest honorowy... nie stara się wcisnąć nikogo na minę, chce doradzić, pomóc. A później takie firmy na tym chcą zarobić.

Liczę że twoja durna oferta zniknie stąd wcześniej niż zapytam o POPRAWNY adres www/VAT/gwarancję/papiery/

Idziesz prawie jak Polska do "odmrożenia" gospodarki z ilością testów na Gowin19 przed wyborami:
10 kwietnia - 10,6 tys.
11 kwietnia - 11,2 tys.
12 kwietnia - 8,4 tys.
13 kwietnia - 5,6 tys.

14 kwietnia - 4,6 tys.

@
lockdown2 za kilka tygodni wzorem Bawarii o której teraz nikt nie mówi:
posłużę się źródłem wybory korespondencyjne 1 tura 15 marca, 2 tura 29 marca:


2020-04-16 15:33
  oracz Posts: 1 Ostrzeżenie: 0
krzzab napisał » 2020-04-01 17:49


Instalacja oddana 27 02 2020 Licznik wymiana po 3 dniach. położenie wschód-zachód Moc 5,2 kw
produkcja marzec 510kwh
dodane 2020-04-01 17:49



No ok tylko jak to się ma do oszczędności bo trzeba by to policzyć. Na co patrzeć bo jak wpisuje wejde na fotowoltaika kalkulator to mogę tylko kwoty wpisywać. To nie jest tak że lepiej dać na wschód ? i miałbyś parę kw więcej? Czy istnieją jakieś konkretne kalkulatory gdzie mogę wpisać ustawienie domu, może jakieś nasłonecznienie? coś konkretniejszego niż fotowoltaika kalkulator bo fanie że niby poznasz oszczędność ale każde miejsce zamieszkania i dom się różni.


Czy jest w ogóle opłacalne przy chacie 350mkw montowanie paneli?
2020-04-16 15:55
  elezibi Posts: 221 Ostrzeżenie: 0
minertu napisał » 2020-04-14 20:16
Pompy Ciepła mają pracować na układach zamkniętych.




Mógłbyś to rozwinąć
(czytałem instrukcję do pompy i nic nie było o układzie zamkniętym, tylko wymagane ciśnienie min. 0.05bar i oczywiście przepływy)
też stoję przed tematem pompy i interesuje mnie jej wpięcie do układu otwartego
(wymiennik i buforek na glikolu po stopnie pompy monoblok)

a może by tak na wprost??
2020-04-16 16:58
  karoka65 Posts: 2873 Ostrzeżenie: 0 Karoka-EKO
Nie studiuję instrukcji wszystkich pomp ale moja też musi być w zamkniętym, odkręciłem naczynie, wkręciłem korek i już był układ zamknięty , wszystkie zabezpieczenia wraz z naczyniem przeponowym jest w obudowie pompy.
Elezibi nie wiem co powoduje Twój wybór na monobloka, ja zacząłem o nich trochę czytać i jak szybko zacząłem tak szybko skończyłem.
dodane 2020-04-16 16:58
oracz napisał » 2020-04-16 15:33

Czy jest w ogóle opłacalne przy chacie 350mkw montowanie paneli?

Tak z ciekawości, co ma piernik do wiatraka?
2020-04-16 22:08
  Pink01 Posts: 169 Ostrzeżenie: 0
Jest ograniczenie metrażowe w stosowaniu 8% VAT - to tak na pierwszy ogień się mi kojarzy.
First pagePrevious page100 / 111Next pageLast page
Users on-line: Kiler5, kiminero