Rozgrzewamy jesienne temperatury i z tej okazji przygotwaliśmy dla Państwa OBNIŻKI CENOWE wybranych produktów w naszym sklepie eSterownik.pl!
W zakładce "PROMOCJA" znajdziecie wszystkie produkty objęte rabatem
Forum  eCoal.pl v3.5  Potrzebna pomoc - początkujący palacz :) Subskrybuj
First pagePrevious page1 / 4Next pageLast page
2017-04-28 21:49
  grafik1979 Posts: 55 Ostrzeżenie: 0
Witam wszystkich. Jestem tu nowy i zostałem palaczem nowego mojego kociołka Ogniwo eko plus 25kw. Proszę bardzo wszystkich o pomoc ,gdyż nie bardzo wiem co i jak nastawić. Milion nastaw aż mi w głowie wiruje. Proszę o szybką interwencję w mojej sprawie. Dziekuję i czekam
2017-04-29 07:16
  adamGA Posts: 163 Ostrzeżenie: 0
co ty tam chcesz nastawiać ? ustaw Ecoal auto i juz 
2017-04-29 10:15
  grafik1979 Posts: 55 Ostrzeżenie: 0
Czy ten kocioł ma chodzić non stop czy ma się wyłączać? Czy włączyć pogodówkę i czujnik pokojowy? Jakie temperatury na kotle i na dom ?( same grzejniki). Jak długie podawanie nastawić i moc dmuchawy? Jeśli przejdzie w podtrzymanie to jak je nastawić? Jak widać to nie takie proste jak piszesz
2017-04-29 11:49
  adamGA Posts: 163 Ostrzeżenie: 0
1. Najpierw udostępnij sterownik bo go nie widac.
2. Włącz go jako TYP Podajnika = Retortowy Ecoal  masz to w menu użytkownika
3. W menu spalanie wybierz Typ kotła: Eco Plus 
4. Nastaw kocioł na 60C 
Resztę dopasujesz, nie wiemy jaka masz instację jakie zawory, czy 3D , 4D czy sprzęgło itp . 

dodane 2017-04-29 11:49i nic wiecej nie ustawiaj, nie zmieniaj podawania czy nadmuch ten sterownik to sam robi. 
Sterownik daży do pracy ciagłej wiec sie nie bedzie odstawiać 
2017-04-29 19:53
  grafik1979 Posts: 55 Ostrzeżenie: 0
Gdzie się udostępnia to urządzenie aby wszyscy widzieli?
dodane 2017-04-29 13:33ok udostepnilem

dodane 2017-04-29 19:53Proszę o dalsze porady wszystkich kolegów a może i koleżanki

2017-04-29 20:21
  leON22 Posts: 5954 Ostrzeżenie: 3
grafik1979 za dużo zmian na raz i kociołek nie może się ustabilizować , w/g mnie masz za wysoką temp. za zaworem 4D :( Widzę , że masz termostat albo termostaty co w połączeniu z zaworem 4D daje niezły galimatias w instalacji i pracy kotła . Osobiście zmniejszyłbym temp. zadaną kotła na  55 st. przy pracy w automacie sterownik i tak podbija temp. o 5 st. , wyłączyłbym w Obwody CO regulator pogodowy ( ewentualnie zmienił zakres temp.na mniejszy , czy naprawdę potrzebujesz za zaworem 50 st. przy +10 st )  lub ustawił temp. za zaworem na sztywno zmniejszył temp.obniżoną z 5 na 2*C i zatrzymanie pompy po dogrzaniu pomieszczenia dał na nie , tyle moich uwag , powodzenia
2017-04-29 21:16
  grafik1979 Posts: 55 Ostrzeżenie: 0
Dzięki za porady,to po co mi te wszystkie czujniki skoro mam wszystko wyłączyć? Jak ustawiasz temperature na kotle gdy robi sie bardzo zimno?
2017-04-29 21:24
  leON22 Posts: 5954 Ostrzeżenie: 3
Możesz włączyć regulator pogodowy w ustawienia - kocioł tryb pracy ( krzywa grzania dla -10* i dla +10*C ) osobiście ustawiam na sztywno optymalną temp. dla kotła taką żeby pracował stabilnie z odpowiednią mocą do panujących warunków atmosferycznych
2017-04-29 21:26
  grafik1979 Posts: 55 Ostrzeżenie: 0
No ale przy -20*C to ile masz na piecu?
2017-04-29 21:36
  leON22 Posts: 5954 Ostrzeżenie: 3
Jak znajdziesz właściwą temp. do swojego kotła do temp.-10*C to do -20 st sterownik dobierze sobie odpowiednią temp. sam ( mowa o włączeniu regulatora pogodowego ) Mam jeden sezon grzewczy za sobą , tak że u mnie wystarczyło 60*C żeby ogrzać pomieszczenia do 24st. przy -20st na zewnątrz , jak pamiętam to było nawet -25 Max za zaworem 4D w obieg na grzejniki szło 42 st

PS. Jak masz pompę mieszającą ( wnioskuję że masz bo masz przez nią ochronę powrotu ) to zmień w ustawieniach zaawansowane - funkcja pompy dodatkowej na mieszająca , schemat będzie wyglądał bardziej przejrzyście
Najlepiej opisz dokładnie swoją instalację jak Ci radził adamGA , bo nie wiadomo jak ona wygląda w rzeczywistości , na schemacie widać dwa obwody CO 
2017-04-29 22:20
  grafik1979 Posts: 55 Ostrzeżenie: 0
Już zmieniłem ale i tak pokazuje 2 obieg . Pewnie hydraulik coś pomieszał, mam cztery pompy w instalacji w tym 1 cyrkulacyjna. Ile spalasz eko w ciągu sezonu ?
dodane 2017-04-29 22:12A jak najlepiej nastawić podtrzymanie aby nie zjadało kopczyka? Co robić jak zjada kopczyk na automacie?

dodane 2017-04-29 22:20Ile Ci idzie eko dziennie przy takiej pracy kotła?
2017-04-29 22:33
  leON22 Posts: 5954 Ostrzeżenie: 3
Przy pracy w automacie zużycie opału na pewno jest trochę większe , tym bardziej że masz większy kociołek , ja jadę na grupowym . Do tej pory od września 2016 spaliłem ok. 3.6 T opału . Co do zapadającego kopca to korekta dmuchawy na minus i czas pracy podajnika na plus ( najlepiej stopniowo o jedno oczko jedno i drugie ) i obserwacja  
PS. Te 4 pompy to CO , CWU , Mieszająca i Cyrkulacyjna tak ? Jak masz tylko jeden obieg z grzejnikami to wyłącz ten drugi ( Obwody CO - Obwód CO2 - Typ obwodu - Wyłączony ) Moje dzienne zużycie masz w moich statystykach
2017-04-29 22:42
  grafik1979 Posts: 55 Ostrzeżenie: 0
Tak właśnie to wszystkie moje pompy . Korekty w jednym czasie rozumiem nadmuchu i podawania? Też będę palił pewnie grupowym ale narazie nie mam pojęcia co to jest . Może coś podpowiesz i opowiesz Jak ustawić podtrzymanie tak jak u Ciebie?
2017-04-29 22:53
  leON22 Posts: 5954 Ostrzeżenie: 3
Możesz spróbować z grupowym co do ilości podań i % nadmuchu tu sprawa jest bardziej skomplikowana , nie ma jednej recepty musisz trochę pokombinować , dosłownie i w przenośni Wtedy patrzysz na to co na palniku i co w popielniku i korygujesz aż do skutku , pomocny będzie histogram ( wykres spalania dla mocy min i max ) poczytaj co i jak było o tym na forum , jak coś zawsze możesz zapytać ktoś odpowie
PS. Możesz zwiększyć ilość podań w podtrzymaniu z 1 do 2 . W Retorowy-eCoal daj korektę dmuchawy na -3% , min. temp. powrotu wystarczy 45*C . Wyłącz na schemacie obwód CO2 skoro go nie masz
2017-04-29 23:20
  grafik1979 Posts: 55 Ostrzeżenie: 0
A jak ustawić poziom paliwa w zasobniku, bo wciąż nie mam pojęcia??
2017-04-29 23:46
  leON22 Posts: 5954 Ostrzeżenie: 3
Tu masz temat co i jak - STATYSTYKI
Przeczytaj ze zrozumieniem jeszcze ten , pomoże Ci co nieco  rozjaśnić wiedzę na temat spalania -> Poradnik Palacza
PS.Miłej lektury , pozdrawiam
2017-04-30 00:12
  grafik1979 Posts: 55 Ostrzeżenie: 0
Dzięki wielkie
2017-05-02 10:11
  leON22 Posts: 5954 Ostrzeżenie: 3
Widzę że kociołek pracuje już stabilnie , co z tymi statystykami ogarnąłeś już temat 
PS.Widzę , że masz wpisane dwa zasypy po 25 kg ale nie masz wpisanego zakupu paliwa , musisz dodać zakup paliwa np. 50 kg z datą wcześniejszą od zasypu i odpowiednio wypełnić wszystkie pola , powodzenia
2017-05-02 20:26
  grafik1979 Posts: 55 Ostrzeżenie: 0
No dziś już troszkę namieszałem,eksperymentuję ,ale chodził już stabilnie. Ustawiłem na grupowym na takich parametrach jak Twoje, nie wiem czy to dobrze u mnie ale zobaczę . Statystyki jeszcze muszę ogarnąć. Jeśli masz jakieś podpowiedzi jeśli chodzi o grupowe to poproszę,kiedy mniej kiedy więcej dmuchać.Pozdrawiam
2017-05-02 21:02
  leON22 Posts: 5954 Ostrzeżenie: 3
Tu masz lekturę na temat spalania grupowego - Spalanie Grupowe a tak na "chłopski rozum" jak wysokie słupki na histogramie są po jego prawej stronie za mały nadmuch , jak po lewej za duży
PS. U siebie masz włączoną jedną moc 12kW możesz spróbować dołożyć drugą , albo wyższą albo niższą w zależności od zapotrzebowania ( czyli ustawiasz w grupowym moc min np.8kW a max - 12kW , albo 12-16kW ) , powodzenia
First pagePrevious page1 / 4Next pageLast page
Users on-line: faco