Forum Defro Smart II Problem z CWU Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona1 / 2Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
kuba88
|
Witam....mam taki problem ....po ostatniej aktualizacji sterownika mam taki problem że pompa od CWU nie chce się załączyć....czy to jest w trybie zał" czy "Prog" czy "+1" itp,nieraz jeje się zdarzy załączyć jak ręcznie pogrzebie w sterowniki ale tez nie zawsze....wczesniej miałem na "Prog" i wszystko było ok....włączała się wedlug programatora i nie było ok tym problemu.....też tak macie ?
|
|||
|
||||
leON22
|
kuba88 w najnowszej aktualizacji sterownika "Dodano zabezpieczenie przed załączeniem pompy CWU jeśli temp. kotła zrówna się z temp. w zasobniku CWU" może to jest odpowiedź na Twój problem 😉
|
|||
|
||||
kuba88
|
Nie nie ....temp. na kotle mam o wiele mniejszą niż tem. CWU (jakies 20 stopni ponad) także na pewno to nie jest to przyczyna ale dzięki za info 😉
|
|||
|
||||
leON22
|
No właśnie masz za niską temp.na kotle 52* w stosunku do zadanej CWU - 60* ( po jakiego grzyba ustawiasz tak wysoką temp.cwu skoro kociołek jej nie osiągnie ) spróbuj obniżyć ją do 50 st. i sprawdź czy załączy może sterownik nie pozwoli dogrzać CWU do 60 st bo to już jest dla niego problem ( przekroczona temp.) no chyba że się mylę, powodzenia 😉
|
|||
|
||||
kuba88
|
Tak ustawilem bo wczesniej jak dobilo mi temp. w CWU to mimo ze było włączone na prog. to pompka od CWU się nie włączała i miałem zimna wodę w kranie....a jak ustawilem na wyższa to wszystko było ok...po aktualizacji cos się zmieniło.....z tego co widzę to nieraz się załącza....ustawilem wszystko od nowa jeżeli chodzi o programator....zobaczymy czy cos pomoże....ta temp zmienił np na 55 stopni.
|
|||
|
||||
leON22
|
kuba88 żeby temp.cwu szybciej dochodziła do zadanej , podnieś temp.kotła na min.55*
|
|||
|
||||
karoka65
|
Kuba ja Ci napiszę tak, myślę prosto jak chłop krowie na rowie
Pomyśl, czy jest możliwe że jak trzymasz na kotle 52 stopnie to można wtedy nagrzać wodę w bojlerze do 60 stopni? Przeczytaj poprzednie trzy posty które napisał leON22, tylko powoli. Dlaczego dzieje się tak po aktualizacji odpowiedział Ci w pierwszym poście. |
|||
|
||||
kuba88
|
no ok....ale jak mi temp. dojdzie do zadanej na cwu to będzie sie popka załączać według programatora ? Bo chciałbym mieć cały czas ciepłą wode w kranie a nie czekać az 5 litrów zleci
|
|||
|
||||
leON22
|
Jak nie chcesz czekać to zamontuj do obwodu cwu pompę cyrkulacyjną i po problemie , programator będzie działał poprawnie jak nie zadasz mu wartości z kosmosu o których cały czas piszesz , najlepiej wyłącz ten programator , ustaw na sztywno zadaną temp.cwu i problem z głowy , powodzenia
|
|||
|
||||
kuba88
|
Panowie dalej mam problem z tą pompą CWU.... Ni cholery nie chce sie załączyc zgodnie z programatorem.... Nie mam pojęcia czemu...
|
|||
|
||||
seba
|
||||
|
||||
kuba88
|
Ona żyje własnym życiem a nie według programatora
|
|||
|
||||
seba
|
Programator masz dziwnie poszatkowany, co godzinę albo włączony a przez następna godzinę wyłączony.
Pompa ładująca zasobnik cwu załączy się gdy temperatura w zasobniku spadnie o wartość histerezy poniżej temperatury zadanej. I tak to się u Ciebie odbywa. |
|||
|
||||
kuba88
|
To bez sensu...wczesniej było tak ze pompa cwu mieszała mi wodę żebym miał cały czas ciepła w kranie o wyznaczonych godzinach.... A teraz mam cały czas zimna bo temperatura nie spada poniżej zadanej a jak dam większą to będzie chodzić cały czas i będę miał straty ciepła.będę musiał kupić taka czasowke w kontakt i tam sobie ustawić np co 3 godziny żeby pompa przemieszala wode
|
|||
|
||||
karoka65
|
A pompkę do cyrkulacji ma? bo sama pompa CWU nie jest pompą która "zrobi" Ci ciepłą wodę w kranie zaraz jak go odkręcisz.
|
|||
|
||||
gmaj22
|
Tak coś właśnie widzę, że kolega nie odróżnia pompy cwu od pompy cyrkulacyjnej i roli, jaką spełniają.
|
|||
|
||||
kuba88
|
No właśnie ze zrobi bo podlaczylem pod gniazdo w kompie pompę cwu jako pompke cyrkulacyjna, ustawilem w programatorze odpowiednie godziny zalaczania teraz ciepła wodę mam cały czas
|
|||
|
||||
simko1
|
Gmaj22 masz rację. Kuba 88 nie rozróżnia pompki cwu od cyrklacji.
|
|||
|
||||
kuba88
|
Rozróżniam....tylko z pompki cwu zrobiłem sobie cyrkulacje i tyle.... Efekt który chciałem osiągnąć to osiagnalem..... Można zamknąć temat
|
|||
|
||||
janeta31
|
witam a ja mam problem z piecem odkad go zakupilam ciagle cos... chodzi o sterowniki defro ...czy ktos moze mi doradzic dlaczego wylacza mi sie piec jesli przelacze z recznego na auto ..po 30 minutach gasnie w piecu myslalam z poczatku ze moze komin zapchany wezwalam kominiarza niestety nic to nie zmienilo wydaje mi sie ze cos jest z dmuchawa na recznym dziala niestety na auto koniec nie mam pojecia co sie tam dzieje dzwonilam do obslugi niestety zbyli mnie tyle razy ze po prostu zal chydraulik wywalil na mnie tylek i powiedzial ze nie wie mam dzwonic do serwisu czy ktos moze mi pomoc moze kontakt z normalnym chydraulikiem ktory ma pojecie o tym piecu i pomoze mi .niestety ja jako kobieta nie mam pojecia o tym ale dalam sie namowic na ten piec czego teraz zaluje prosze pomozcie jesli wiecie gdzie moge zasiegnac porady w inny sposob uruchomic ten piec jest zima i takie reczne dokladanie to naprawde wielki klopot
|
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona1 / 2Następna stronaOstatnia strona | ||||