W dniu 26 maja (wtorek) będą niedostępne schematy dla urządzeń w wersji 3.5. Prace związane będą z aktualizacją serwisu eSterownik
Niedługo również zostanie wyłączona synchronizacja danych do wykresów oraz statystyk. Dane będą zsynchronizowane po zakończeniu prac.
Forum  eCoal.pl v3.5  Alarm STB & Alarm termik kotła :( Subskrybuj
First pagePrevious page2 / 2Next pageLast page
2018-01-21 10:14
  daroo12 Posts: 9 Ostrzeżenie: 0
Noc po wykresie była spokojna ale odłączę go dla pewności . Dzięki za poradę.
2018-01-22 07:19
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
Witam,wieczorem miałeś załączony tryb LATO. Stąd zamknięcie zaworu i wzrost temp kotła.
2018-01-22 16:46
  daroo12 Posts: 9 Ostrzeżenie: 0
Wieczorem to sam załączyłem tryb lato i patrzyłem na reakcję ,mnie niepokoi ta anomalia po 14-tej i skąd te resety sterownika. Do pieca jest podłączony ups przerwy w zasilaniu nie było bo oglądałem skoki.Na razie wszystko jest ok.Dzięki za odpowiedź.
2018-08-10 09:23
  Zamer Posts: 25 Ostrzeżenie: 0
Witam

U mnie pojawił się ten sam alarm. Spadku napięcia nie odnotowałem. Po wykresie zauważyłem otwarcie zaworu 4d na 100% a w trybie lato jest wyłączony.
2019-08-27 15:02
  piwkot Posts: 7 Ostrzeżenie: 0
U mnie te same błędy pojawiły się wczoraj.  Co jeszcze zauważyłem na wykresie, sama skokowo zmienia się temp. zadana za zaworem - dlaczego?
2019-08-27 15:16
  leON22 Posts: 3637 Ostrzeżenie: 1
Bo masz aktywny regulator pogodowy w Obwody CO1- zawór 4D
2019-11-24 13:44
  boojak Posts: 5 Ostrzeżenie: 0
Wyskakuje mi co tydzień Wystąpienie alarmu: Zabezpieczenie termiczne kotła i Wystąpienie alarmu: STB

Co powinienem sprawdzić? bo po wykresach nic sie nie stało z za wysoką temp. 

Nie mogę tego skasować z telefonu i gaśnie przez to w piecu ://

dodane 2019-11-24 13:44

2019-11-24 14:24
  leON22 Posts: 3637 Ostrzeżenie: 1
Sprawdź, czy w Twojej instalacji elektrycznej nie dochodzi do spadków napięć? Może podłącz dla testów jakiegoś upsa i zobaczysz czy problem zniknie? 
2020-06-17 11:11
  ogniwoTad Posts: 5 Ostrzeżenie: 0
Dzień dobry. 
Wczoraj 16.06.2020 po 12.00 z powodu awarii sieci wyłączono prąd - tak na dwa razy tzn: wyłączono - załączono na 2 min i znów wyłączono. Efektem tego było wystąpienie alarmu STB. Piec pracował w trybie LATO, automatycznie. Po wystąpieniu zaburzeń w dostawie prądu opisanych na wstępie przełączył się na tryb RĘCZNY wystąpił alarm STB i puścił wodę na grzejniki przez zawór 4D. Po skasowaniu alarmu STB piec zaczął pracować normalnie.
Dobrze, że byłem w pobliżu i zareagowałem inaczej nie wiem jak dalej by nie sprawa miała czy po półtoragodzinnej przerwie w dostawie energii praca pieca wróciła by do normalności?
W czasie 9 mies użytkowania pieca miałem drugi raz taką sytuację - więc nie ma tragedii. Pytanie do ES czy mała korekta w oprogramowaniu nie jest w stanie wyeliminować tego typu zachowania sterownika podczas wyłączeń prądu - awaryjnych i planowych gdzie zazwyczaj energetyka daje dwa lub trzy ostrzeżenia krótkotrwałych wyłączeń przed dłuższą przerwą w dostawie. Mój piec: /device/19762
Pozdrawiam serdecznie.
2020-06-17 14:00
  mnich Posts: 206 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / SERWIS
Witam
Zmiany w sofcie nic nie dadzą, w tym przypadku problemem jest niewłaściwe napięcie w sieci które zakłóca poprawną pracę sterownika. W przyszłości będziemy dokładać wszelkich starań żeby wyeliminować takie problemy. 
Na chwilę obecną w przypadku takich zdarzeń losowych proponuje skorzystać z powiadomień sms.
Pozdrawiam
2020-06-18 11:38
  -adek Posts: 26 Ostrzeżenie: 0
ogniwoTad Kup sobie UPS i po problemie dzisiaj to już nie kosztuje dużo..
2020-06-20 11:57
  janjan Posts: 62 Ostrzeżenie: 0
koledzy przetwornica ups +aku. i po sprawie, uważam ze przy takich burzach jakie występują, wyłączanie dopływu prądu będzie częste i niebezpieczne dla sterownika i innej elektroniki ,przetwornica ups+aku jest pewnym i sprawdzonym zabezpieczeniem polecam w 100 %
First pagePrevious page2 / 2Next pageLast page
Users on-line: BasiaDom, berabs