Od poniedziałku (07.04.2025r) będą przenoszone usługi Zdalnego dostępu. Mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Forum eCoal.pl v3.5 Wygaszenie kotła na lato Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona1 / 3Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
Wojtal
![]() |
Witam, kończe palenie na ten sezon i całkowicie wyłanczam piec (wode ogrzewam gazem)
Jak właściwie przygotować go na okres letni, tak aby jaknamniej ucierpiał. OEP 25kw
|
|||
|
||||
miazio
![]() |
wyczyścić wymalować wewnątrz olejem , i zostawić pootwierane wszystkie drzwiczki i klapy
|
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
usuń również pozostały węgiel z podajnika
|
|||
|
||||
mamut
![]() |
A jeśli piec stoi w mocno wilgotnym pomieszczeniu, to szczelnie zamknąć drzwiczki, zasłonić otwór w dmuchawie, a do kotła i zasobnika można wstawić coś co pochłania wilgoć. Otworzyć wyczystkę komina żeby w nim samym był przewiew.
|
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
pozamykać i do srodka pochłaniacz wilgoci
|
|||
|
||||
marleyy
![]() |
już kończysz palenie? Czy ktoś jeszcze kończy już sezon grzewczy?
|
|||
|
||||
murat1814
![]() |
ja mam zamiar palić w piecu drewnem ( tylko do podgrzewania CWU) na ruszcie awaryjnym i mam pytanie czy zasłaniać palenisko szamotem czy lepiej używać dmuchawy do rozpalania drewna ?
|
|||
|
||||
marleyy
![]() |
murat1814 a jaki masz kocioł? Szczerze ? Chciałem robić tak samo w tamtym roku (mam oep10) Obniżyłem sobie ruszt i dołożyłem do pieca
![]() |
|||
|
||||
miazio
![]() |
marleyy zależy jakie drewno ( na pewno nie iglaste) ja drewnem przepalam raz na 6 mc w celu wypalenia smoły
Obniżam ruszt drewno układam pod sam korek rozpalam dmuchawa na 50-60 % odkręcam wszystko na max ( kaloryfery , podłogówka CWU ustawiam na maksa po -30 min dokładam ponownie drewno i powtarzam procedurę Po tym wszystkim cała smoła jest wypalona odstają płaty . |
|||
|
||||
DKo70
![]() |
murat1814 napisał » 2017-03-30 10:23 Paliłem latem 2014r samymi kilkudziesięcioletnimi dechami z podłogi na grzanie cwu. Drewno zapalało się od zapałki. ja mam zamiar palić w piecu drewnem ( tylko do podgrzewania CWU) na ruszcie awaryjnym i mam pytanie czy zasłaniać palenisko szamotem czy lepiej używać dmuchawy do rozpalania drewna ? I co? Smoły w kotle więcej niż na papie. Tak jak pisze miazio, nie bardzo kocioł ten nadaje się do drewna. Troszkę tego syfu już odpadło lub zeskrobałem ale w kanałach nadal jest śliskie szkliwo smoły. Ale spróbuję jeszcze tak jak napisał miazio. Załaduję drewno i dam duży nadmuch. Poprzednio dmuchałem 30-kilka %. Szamot wyciągnięty. |
|||
|
||||
sq9tbu
![]() |
Tak tylko jak opanować temperaturę by nie zagotowało jak ten piec ma malutki zbiorniczek na wodę.
|
|||
|
||||
DKo70
![]() |
Masz rację. I bardzo szybko podnosi temperaturę.
Trzeba to zrobić przy dużym odbiorze ciepła. Np. cwu i pierwsze jesienne odpalenie, gdy w domku zrobi się chłodno. No i odpalone 2. pompy, bo grawitacja może nie nadążyć odbierać ciepała. |
|||
|
||||
murat1814
![]() |
Mm OeP 16 kw. Napaliłem pierwszy raz i chyba ostatni .
CWU zagrzała się w 40 minut ( do 45 stp )po tym czasie temperatura na piecu ponad 70 stopni i musiałem uruchomić pompę na CO - latem nie ma opcji przy 30 stopniach na zewnątrz dom ogrzewać a temperaturę na piecu jakoś zbić trzeba . Na ścianach w piecu od cholery smoły aż strach pomyśleć co w kominie się dzieje no i ten wszędobylski dym cała piwnica zadymiona ( bo otwierałem drzwiczki żeby dołożyć drewna ) Drewno miałem wysezonowane głównie deski które przeleżały sobie kilka lat . Także macie rację ruszt awaryjny to tylko do awaryjnego ogrzewania |
|||
|
||||
leON22
![]() |
murat1814 napisał » 2017-03-31 11:50 Mm OeP 16 kw. Napaliłem pierwszy raz i chyba ostatni . murat1814 masz na myśli palenie drewnem , oczywiście ![]() ![]() |
|||
|
||||
DKo70
![]() |
TRYB AWARYJNY
Pięknie to brzmi. A teraz mam zadanie dla zainteresowanych i ciekawskich. Odłączcie zasilanie od kotła i po wygaszeniu palnika obniżcie ruszt i spróbujcie rozpalić ogień na RUSZCIE AWARYJNYM i np. zagrzać cwu lub grzać normalnie grzejniki. Powodzenia Czekam na relację i wnioski z do tego doświadczenia. Zdrówka |
|||
|
||||
karoka65
![]() |
murat1814 napisał » 2017-03-31 11:50 Mm OeP 16 kw. Napaliłem pierwszy raz i chyba ostatni . Jak karoka i minertu pisali że to kit jaki cisną Wam producenci kotłów i broń mnie panie Boże żeby nie było to że piję do Ogniwa bo dotyczy to każdego kotła z podajnikiem to wyskakiwał jakiś giguś i pisał że to nie prawda. Prawda jest jedna ruszy awaryjny trzeba traktować jak wskazuje na to jego nazwa a palenie na nim to jedno wielkie nieporozumienie i wprowadzanie błąd potencjalnego nabywcy ale jest to dokładnie to co ten nabywca chciałby przeczytać ![]() Dla mnie jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego. Dobranoc. |
|||
|
||||
leON22
![]() |
karoka65 napisał » 2017-03-31 23:36 Prawda jest jedna ... karoka65 i tu się mylisz , bo są trzy ![]() ![]() |
|||
|
||||
karoka65
![]() |
Znam te "trzy prawdy"
![]() W przypadku palenia na ruszcie stosować prawdę numer 3 ![]() Miałem okazję sprawdzić kilka lat temu jak to wygląda na "smoku" 19kW ( mniejszych wtedy nie było ) i obym więcej nie musiał praktykować ![]() Teraz mam drugi kocioł bez rusztu a nawet możliwości jego zamontowania i ani mi w głowie żeby go mieć. |
|||
|
||||
murat1814
![]() |
leON22 napisał » 2017-03-31 12:34 murat1814 napisał » 2017-03-31 11:50 Mm OeP 16 kw. Napaliłem pierwszy raz i chyba ostatni . murat1814 masz na myśli palenie drewnem , oczywiście ![]() ![]() oczywiście że drewnem próbowałem teraz sie zastanawiam czy nie wstawić dodatkowego małego pieca na drewno bo mam w sumie nieograniczone zasoby drewna w zapasie ![]() |
|||
|
||||
login
![]() |
Witam
co do palenia na ciepłą wodę w letnim sezonie to ja palę ekogroszkiem miękkim brunattym założyłem sterowanie czasowe do gniazda prądowego i mam ustawione że sterownik załancza się rano na 3 godziny i nagrzewa wodę oraz wieczorem ten sam cykl czyli rano od 5.00 do 8.00 i wieczorem od 18.00 do 21.00 kocioł na tym ekogroszku odpala się sam po tak długim przestoju ekogroszek NIEDŹWIEDŹ z marketu kocioł EKO-PLUS 25kw |
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona1 / 3Następna stronaOstatnia strona | ||||