Forum  bruli.pl v3.5  Prośba do aktualizacji Subskrybuj
2017-03-24 18:37
  marcinwojciech Posts: 3 Ostrzeżenie: 0
Witam,
po pierwsze: Czas do opróźnienia zasobnika jest za mały ja potrzebuje aż 1895 minut na opróżnienie zasobnika
po drugie: W spalaniu grupowym moc kotła co najmniej do 55kW.
A tak więcej to bardzo dobry sterownik
2017-03-25 09:30
  pawel3 Posts: 256 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / SERWIS
>>A tak więcej to bardzo dobry sterownik   <<  Miło to nam słyszeć, dziękujemy..
>>
Czas do opróżnienia zasobnika jest za mały ja potrzebuje aż 1895 minut << Zauważyliśmy że nasze sterowniki są montowane na coraz to większych kotłach (zasobnikach), co wydłuża czas pracy podajnika. Czas ten zwiększymy w następnej aktualizacji
>>
W spalaniu grupowym moc kotła co najmniej do 55kW << W spalaniu grupowym którym Pan pali jest typoszereg mocy od 8... do 30 kw. Pod tymi mocami kryje się czas podawania węgla który dla 8kw wynosi 5s a dla kolejnej mocy z typoszeregu jest wydłużany o 2s. Kolejnym parametrem na który mamy wpływ aby uzyskać temp zadaną jest ilość powtórzeń, czyli ilość porcji paliwa w jednym cyklu. Ilość powtórzeń w następnej aktualizacji zostanie zwiększona co w znaczący sposób powinno pomóc w uzyskaniu temp zad. przy kotłach większej mocy
W razie pytań, wątpliwość w ustawianiu kotła proszę dzwonić 605 780 882  
2017-03-28 17:41
  sq9tbu Posts: 1105 Ostrzeżenie: 0
Ja bym chciał aby w ustawieniach pompy cyrkulacyjnej była też temperatura wyłączenia co by za bardzo nie schłodzić zasobnika cwu.
2017-03-29 07:47
  seba Posts: 1352 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM
sq9tbu napisał » 2017-03-28 17:41
Ja bym chciał aby w ustawieniach pompy cyrkulacyjnej była też temperatura wyłączenia co by za bardzo nie schłodzić zasobnika cwu.

Jest taki parametr

2017-03-29 18:48
  Koli80 Posts: 3 Ostrzeżenie: 0
Witam czy w aktualizacji do tłokowy-auto mozna dodać funkcje przedmuchu ustawiona na czas +siłe dmuchawy ? (Funkcja ta miała by byc nie zależna od podtrzymania i grzania sprawdza sie to przy bardzo kalorycznym opale) 
2017-03-30 19:01
  sq9tbu Posts: 1105 Ostrzeżenie: 0
Czyli rozumiem że jak mam ustawione 50 a w zasobniku mam 54 to odpala pompę a jak woda spadnie do 49 to ją wyłączy.
2017-04-18 10:32
  maslak Posts: 66 Ostrzeżenie: 0
Jak temat zaczął się od zasobnika - to do listy życzeń dorzucę "zasyp częściowy" - tj. czasem zdarzy się że trzeba zasypać zamiast full zasobnika np. 1 worek, a system każdy zasyp traktuje jako 100%, dzięki czemu nie do końca działają statystyki - jeżeli podam mu że mój zasobnik zmieści 120kg, bo tyle zwykle zasypuję - dobrze byłoby po zasypaniu 60kg aby nie pokazywał pełnego zasobnika ale połowę...  bo inaczej po jednej takiej akcji wychodzą statystyczne cudaki
2017-04-18 15:22
  anaana Posts: 553 Ostrzeżenie: 0
Zasyp nie ma wpływu na statystyki- chyba.  Statystyki są liczone wg liczby minut obrotów ślimaka.  Kiedyś tak było.
2017-04-18 17:12
  maslak Posts: 66 Ostrzeżenie: 0
anaana napisał » 2017-04-18 15:22
Zasyp nie ma wpływu na statystyki- chyba.  Statystyki są liczone wg liczby minut obrotów ślimaka.  Kiedyś tak było.

zasyp ma wpływ na czas jaki pozostał do opróżnienia zasobnika - wprowadza się tylko jeden parametr - nie ma opcji zasypu częściowego, bez względu na to czy przy zasypie podam 10 czy 110kg - i tak dostanę prognozę że skończy mi się węgiel za 420minut pracy podajnika - a nie za czas proporcjonalnie krótszy (brak informacji o max zasypie).
2017-09-04 07:13
  Kulin Posts: 85 Ostrzeżenie: 0
Witam.
Czy można dorobić opcję, że przy ręcznym sterowaniu, ekran nie przełącza sie na główną stronę ? Albo jeszcze lepiej aby pod przyciskami dało się przypisać sterowanie podajnika i wentylatora jak kociołek jest w trybie ręcznym ? Wygodne by to było w przypadku pracy ręcznej, a tak po krókim czasie przeskakuje na główny ekran i znowu trzeba iść do strony ręcznych funkcji...
ps. czy będzie kiedyś funkcja rozładowania ciepła kotła (tego co ponad ustawioną temperaturę jest) do CWU ?
Pozdrawiam
Kulin
2017-09-04 07:27
  minertu Posts: 1955 Ostrzeżenie: 0 MINERTU.EU
To tylko 2 kliknięcia i jesteś na ustawieniach ręcznych,każdy sterownik tak ma,że wraca do ekranu głównego po jakimś czasie.
Co do nadwyżek ciepła to rozładowuje 
w trybie ręcznym po przekroczeniu 65deg na CO 5deg wcześniej na CWU
w automacie po przekroczeniu 80deg na CO 5deg wcześniej na CWU
2017-09-22 13:32
  miron1210 Posts: 14 Ostrzeżenie: 0
Witam,prosiłbym twórców oprogramowania aby była możliwość ręcznego ustawienia temperatury startu wentylatora,w trybie zasypowym było by to przydatne .wiem że można ustawić algorytm wygaszania pieca ale za to wyje alarm.
2017-11-28 17:35
  Koli80 Posts: 3 Ostrzeżenie: 0
Witam czy jest możliwość dołożenie funkcji do Bruli 3.5 do pieca tłokowego (tłokowy automatyczny) żeby po zdefiniowaniu temperatury spalin zmniejszał lub wyłączał dmuchawę dodatkowo żeby można było zadeklarować najniższą wartość spalin żeby wtedy dmuchawa chodziła na minimum. Było by to funkcja która ograniczała by wydmuchiwanie ciepła do komina .... po ustawieniu na stałe procentowa wartość niższa żeby temperatura spalin nie osiągała np 200 stopni robią się spieki prawie na większości odmian węgla ... pozdrawiam i proszę o rozpatrzrnaje takiej opcj ... w retortowym to jest w tłokowym tez by się przydało myśle ze to nie jest większy problem pozdrawiam 
2017-11-28 18:25
  seba Posts: 1352 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM
Problemem jest to, że kocioł tłokowy jest kotłem jedno-mocowym. Nie ma możliwości podania mniejszej dawki paliwa a tym samym zmniejszenia mocy dmuchawy. Musisz dostarczyć zawsze tyle powietrza aby dopalić paliwo, więc zmniejszanie dmuchawy przy dochodzeniu do temperatury zadanej nie ma sensu.
2017-11-28 18:43
  karoka65 Posts: 2320 Ostrzeżenie: 0 Karoka-EKO
Koli80 napisał » 2017-11-28 17:35
Witam czy jest możliwość dołożenie funkcji do Bruli 3.5 do pieca tłokowego (tłokowy automatyczny) żeby po zdefiniowaniu temperatury spalin zmniejszał lub wyłączał dmuchawę dodatkowo żeby można było zadeklarować najniższą wartość spalin żeby wtedy dmuchawa chodziła na minimum. Było by to funkcja która ograniczała by wydmuchiwanie ciepła do komina .... po ustawieniu na stałe procentowa wartość niższa żeby temperatura spalin nie osiągała np 200 stopni robią się spieki prawie na większości odmian węgla ... pozdrawiam i proszę o rozpatrzrnaje takiej opcj ... w retortowym to jest w tłokowym tez by się przydało myśle ze to nie jest większy problem pozdrawiam 

Wystarczyło tylko nie wpakować się w goowno znaczy w tłoka.
Ile to razy pisałem i nie tylko tutaj że kocioł tłokowy to jedna z tych rzeczy która nigdy nie powinna być wynaleziona mimo to następni stali się ofiarami słodkich zapewnień ich producentów o "cudownych" właściwościach tych wynalazków.
Całe szczęście że nadszedł ich słuszny koniec.
2017-11-28 23:46
  marleyy Posts: 449 Ostrzeżenie: 0
Co do akualuzacji :
- Częściowy zasyp - popieram
- Zapisywanie oraz przywracanie konfiguracji ustawien (o tym chyba juz  kazdy pisal!)
2017-11-29 07:37
  sq9tbu Posts: 1105 Ostrzeżenie: 0
Konfig nr1- miał siany, konfig 2 wesoła, konfig 3 pelet konfig4 inny 
Mogłoby tak być by to zapisywał łącznie ze zmianą palnika.
Users on-line: 1983, anaana, peter14ekoplus

Recently added

Piotr Sypień - dom

See more

Wyszukiwarka

Wpisz moc kotła do wyszukiwarki - zobaczysz wszystkie kotł...

See more

Bruli.pl

Chcesz dowiedzieć si więcej o sterowniku bruli.pl ?...

See more

eCoal.pl

Chcesz dowiedzieć się więcej o sterowniku eCoal.pl ?...

See more