W dniu 26 sierpnia (środa) będzie wykonywana aktualizacja serwera. Strona eSterownik.pl będzie w tym czasie niedostępna.
Czas zarezerwowany na aktualizację to 48h.
Forum  eCoal.pl v3.5  Priorytet grzania CWU Subskrybuj
2016-12-30 17:21
  Tomisss Posts: 56 Ostrzeżenie: 0
Jak ustawic priorytet grzania cwu? Kiedyś było na forum ale poszło w p...
Wie ktoś czy dzwonić do producenta?

2016-12-30 17:31
  Hajtaler Posts: 102 Ostrzeżenie: 0
Histerezę #2 CWU musisz ustawić na taką poniżej której chcesz aby zatrzymały się pompy CO 
2016-12-30 21:45
  karoka65 Posts: 2887 Ostrzeżenie: 0 Karoka-EKO
Jeśli histereza 2 ma ustawioną wartość inną jak 30 jest już włączony priorytet CWU.
2017-04-22 12:01
  leON22 Posts: 3844 Ostrzeżenie: 1
Wczoraj bawiłem się ustawieniami priorytetu CWU , ustawiłem histereze #2 na 10*C i podbicie temp.kotła o 5st. , temp.zadana CWU 50 st. gdy temp. CWU spadła na 40 st. całkowicie zamknął się zawór 4D a temp. kotła nie została podniesiona o zadane 5 st. Moje pytanie brzmi czy tak ma być , czy w moim przypadku jak mam ustawioną ochronę powrotu pompą CWU nie wystarczyło by samo podbicie temp.kotła bez zamykania obwodu CO  Temp.wew. sterowana za pomocą czujnika temp.wew. tak że siłownik sam się odpowiednio ustawi żeby nie przegrzać pomieszczenia .
2017-04-22 12:51
  mnich Posts: 210 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / SERWIS
Wyjściową temperaturą przy podbiciu temp. kotła jest temperatura zadana na CWU.
Np. Dla podbicia ustawionego na 5 stopni.
a) Jeśli na CWU mamy zadaną 50, a na kotle 45. to przy aktywnym priorytecie na kotle
zadana przestawi się na 55 stopni. Czyli o 5 więcej niż mamy na CWU.
b) Jeśli na CWU mamy zadaną 50, a na kotle 56. to przy aktywnym priorytecie na kotle
zadana nie przestawi się bo i tak już jest wyższa o przynajmniej 5 stopni.

Nie wszystkie instalacje są wyposażone w zawór 4D.
Przy ustawieniu priorytetu chodzi o jak najszybsze nagrzanie CWU, dlatego wyłączamy pozostałe obwody grzewcze.
2017-04-22 14:58
  leON22 Posts: 3844 Ostrzeżenie: 1
W takim razie w moim przypadku ten priorytet nie spełnia moich oczekiwań , thx mnich za fachowe wyjaśnienie w/w tematu , pozdrawiam
PS. Czy jest taka możliwość żeby w przyszłości dla posiadaczy zaworów 3D lub 4D poprawić tą funkcję , czyli żeby podbiło temp.kotła w celu dogrzania CWU , bez zamykania obwodów CO  
2019-02-23 08:40
  kostek Posts: 16 Ostrzeżenie: 0
#Histereza 2 ustawiona na 30 ( to znaczy że gdy woda w zasobniku spadnie do 30 cwu będzie priorytet grzania wody w zasobniku?)
2019-02-23 09:08
  pawel3 Posts: 486 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / SERWIS
Wartosc histerezy 2=30 to priorytet nie działa. Może w baniaku spać od zadanej o 5, 10, 30, czyli o dowolną wartość a priorytetu nie będzie
Dopiero histereza #2 <30 ( mniejsza od 30) określa kiedy załączy się priorytet. 
2019-02-23 10:11
  Sa1666 Posts: 95 Ostrzeżenie: 0
Kostek oznacza to ze jezeli spadnie o dana wartosc np 5 stopni ponizej zadanej na cwu to wtedy elaczy sie priorytet. Wartosc 30 stopnia oznacza priorytet wylaczony. Reszta jak mowi kolega pawel
2019-02-23 12:32
  gmaj22 Posts: 2051 Ostrzeżenie: 1
Tu trzeba wyjść od podstaw: priorytet CWU sprawdza się przy kotłach "na styk" lub niedowymiarowanych, ewentualnie przy dużych wymiennikach CWU z mocnymi wężownicami.
Przy przewymiarowanym kotle oraz małym bojlerze korzystanie z priorytetu moim zdaniem jest bez sensu.
dodane 2019-02-23 12:32
leON22 napisał » 2017-04-22 14:58
(...)
PS. Czy jest taka możliwość żeby w przyszłości dla posiadaczy zaworów 3D lub 4D poprawić tą funkcję , czyli żeby podbiło temp.kotła w celu dogrzania CWU , bez zamykania obwodów CO  



To zadanie spełniłoby wprowadzenie funcji "minimalne otwarcie zaworu". 
Ale mamy "maksymalne otwarcie" i mozna tu nieco oszukać
Zakładasz siłownik ustawiony na "0"  na mieszacz ustawiony fizycznie na 10-20% (niektóre adaptery na to pozwalają).
Musisz tylko ograniczyć jego otwarcie do maksymalnie 75%-80%. 
Oczywiście tylko Ty wtedy wiesz, że wskazanie na sterowniku np. 40% otwarcia tak naprawdę oznacza 60%
Nie sprawdzałęm, czy da sie również "oszukać" zmieniajac w nastawieniach czas pełnego otwarcia zaworu, czyli wpisanie np. 100 sek dla zaworu o czasie całkowitym 120 sek. To juz zależy, co decyduje o zakresie otwarcia: czas czy wyłączniki krańcowe w siłowniku.
2019-02-23 17:24
  leON22 Posts: 3844 Ostrzeżenie: 1
Grzesiu wszystko się zgadza  Można powiedzieć , że kociołek mam lekko przewymiarowany , 10-ka w zupełności by wystarczyła . Mam poddasze na razie nieużytkowe  Jak tam kiedyś w przyszłości dołożę grzejników albo "podłogówkę" , to powinno być OK Obecnie przy ochronie powrotu realizowanej "półśrodkiem" jak tam kiedyś , ktoś to nazwał tzn.przez pompę CWU , woda w bojlerze cały czas ciepła żeby nie powiedzieć gorąca ale na 120l to moment zużycia i robi się chłodna
PS. Powyższy post pisałem na początku mojej przygody z OEP i spalaniem w kotle z podajnikiem, teraz po lekturze na forum wszystko jest o wiele prostsze , nawet wykresy na schemacie
2019-02-25 11:43
  pawel3 Posts: 486 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / SERWIS


gmaj22 "Nie sprawdzałęm, czy da sie również "oszukać" zmieniajac w nastawieniach czas pełnego otwarcia zaworu, czyli wpisanie np. 100 sek dla zaworu o czasie całkowitym 120 sek. To juz zależy, co decyduje o zakresie otwarcia: czas czy wyłączniki krańcowe w siłowniku."


Czas otwarcia zaworu służy głownie  do określania/wyświetlania pozycji zaworu. Tak wiec zmniejszenie zwiększenie czasu otwarcia nic nie wniesie w zakresie pracy zaworu. Podczas zamykania zaworu  sterownik wysyła napięcie aż krańcówka w siłowniku rozłączy obwód.  
2019-02-26 10:20
  gmaj22 Posts: 2051 Ostrzeżenie: 1
OK, czyli "oszustwo" z czasem pełnego otwarcia nie poskutkuje. Natomiast pierwsza opcja, czyli przestawienie osi zaworu o pewien kąt i założenie na niego w tej pozycji ustawionego na "0" siłownika powinno zadziałać, ponieważ to siłownik albo adapter odpowiada za ograniczenie i blokadę jego obrotu a nie konstrukcja samego zaworu.  
Nie z każdym zaworem oraz siłownikiem ten numer przejdzie. Trzeba sprawdzić.
A potem można ewentualnie wykorzystać funkcję "czas pełnego otwarcia" , żeby zsynchronizować własciwą pozycję zaworu z tą wyświetlaną. Należy jednak ograniczyć pełne otwarcie, żeby siłownik nie przekręcił zaworu poza jego maksymalnie otwarcie.
2019-02-26 14:51
  leON22 Posts: 3844 Ostrzeżenie: 1
gmaj22 tylko czy wtedy w trybie Lato zawór nie będzie puszczał ciepłej wody w obieg pewny 
2019-02-26 18:01
  gmaj22 Posts: 2051 Ostrzeżenie: 1
Coś za coś, jak to z półśrodkami bywa.
Trzeba naciskac na ESystem, żeby jeszcze minimalne otwarcie wprowadził. Z tym wyjątkiem, że "auto lato|" zamyka mieszacz całkowicie.
Users on-line: GREG1983, xyz123