Forum eSterownik.pl Algorytm retortowy-Proporcjonalny - na podstawie pomyslu Janusza - python Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona37 / 38Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
mark3k
|
Pierwszy napis który się pojawi po uruchomieniu skryptu z podglądem to chyba : opóźnienie ....
I teraz trzeba trochę poczekać na pojawienie się kolejnych napisów. |
|||
|
||||
Stan
|
Jak realizujesz podgląd ?
Czekałem długo i nic się nie działo, ale całkiem możliwe że coś zrobiłem źle skoro u Was działa |
|||
|
||||
mark3k
|
Odpalam skrypt w konsoli PuTTY - nie w z pliku autostartu z systemem. Można użyć screen, ale u mnie jest jakiś problem.
/python retortowy-P3.pyc dodane 2015-11-26 14:59A na 100% skrypt się nie odpala? Nie masz zmian na pdgladzie www/ ecoal ..... ? |
|||
|
||||
uzi18
|
polecam screen-a do podgladu stanu skryptu
dodane 2015-11-26 15:08jak bedzie potrzeba to Ci pokaze jak z niego korzystac, jest naprawde przydatny |
|||
|
||||
Stan
|
Screen ? Rozumiem że trzeba coś doinstalować ?
|
|||
|
||||
uzi18
|
tak, apt-get install screen
|
|||
|
||||
Stan
|
hoho, najpierw muszę zrobić aktualizację linuxa na RPi , a na moim łączu trochę to potrwa
|
|||
|
||||
uzi18
|
Nie ma tam wiecej niz pare-set mega max
|
|||
|
||||
Stan
|
pakiety się ściągają a ja reguluję sobie retortowegoP
dodane 2015-11-26 20:25Jak się używa tego screna ? |
|||
|
||||
janusz
|
VERB napisał » 2015-11-23 08:31 A mój też sobie pyka i z CWU już sobie radzi jeszcze na poranne wietrzenia nie znalazłem sposobu wykres około godz 9-tej |
|||
|
||||
mark3k
|
Stan napisał » 2015-11-26 20:25 pakiety się ściągają a ja reguluję sobie retortowegoP dodane 2015-11-26 20:25Jak się używa tego screna ? Wpisz w konsoli: screen -S skrypt /......./10plusbtlo.py /......./ - tutaj katalog w którym masz skrypt. |
|||
|
||||
Stan
|
A gdzie i co trzeba dopisać żeby skrypt startował z RPi w screenie ?
dodane 2015-11-26 21:43Chyba powoli udaje mi się okiełznać retortowyP. |
|||
|
||||
mark3k
|
Jeśli tak odpalisz skrypt: /......./10plustlo.py >/tmp/informacje 2>&1
To w katalogu tmp będą zapisy z pracy skryptu. dodane 2015-11-26 21:46Aby skrypt startował w screen to trzeba wpisać w : /etc/rc.local |
|||
|
||||
Stan
|
Czyli rozumiem że do /etc/rc.local
trzeba dopisać linijkę screen -S skrypt / .....pełna ścieżka do skryptu. Nie poprzedzamy tego python itd. ? |
|||
|
||||
mark3k
|
Python dotyczy skryptu skmpilowanego *.pyc
Dodatkowe info do screen-a: Wszystkie operacje zamykania, zabijania, wylogowywania itp wykonujemy poprzez kombinację klawiszy Ctrl + a oraz odpowiedni przycisk, np: CTRL+a,c (create-tworzy konsole) d rozlacza zkonsoli CTRL+a,0 wlacza konsole 0,1,2,3itd. zalezy jaka cyfre wpiszecz CTRL+a,? - pokazuje help CTRL+a,n lub spacja przelacza w kolo na nastepna screen -ls wyświetla listę sesji screen screen -r nazwa_sesji wznawia sesję o nazwie nazwa_sesji „Ctrl + a” a potem szybko „d” powoduje „uśpienie” sesji (program dalej działa w tle) „Ctrl + a” + „k” zabija sesję powodując całkowite wyłączenie programu „Ctrl + a” +„x” zablokowuje terminal screen -m -d tworzy sesję, lecz nie loguje się do niej |
|||
|
||||
Stan
|
doczytałem właśnie że screen -S nazwa ścieżka
Przełącznik -S powoduje że to co jest za nim staje się nazwą tej sesji screena, można to potem wywołać poleceniem screen -r nazwa, dobre gdy otwierasz dużo sesji. dodane 2015-11-26 22:04Testuję właśnie retortowegoP, i całkiem ładnie zaczął pracować. Waham się czy zostawić go na noc |
|||
|
||||
mark3k
|
Ja tam ryzykuję i zawsze zostawiam testy non stop.
dodane 2015-11-26 22:11Mam zabezpieczenie sprzętowe na podajnik i dmuchawę, gdyby coś , kiedyś.... |
|||
|
||||
uzi18
|
widze ze screen juz opanowany, jesli jest tylko jedna sesja to mozna jej nazwe pominac dla przelacznika -r
screen sie przydawal w zamierzchlych czasach ... gdy lacza byly slabe lub do sesji na irc czesto tez jak sie kompilowalo jadro systemu to tez sie uzywalo |
|||
|
||||
Stan
|
ten arkusz w googlach to trzeba udostępnić jakoś dla sterownika ?
Umknęło mi to wczoraj jakoś, kombinuję i nie wychodzi. dodane 2015-11-27 17:56Jak często jest sprawdzany ten arkusz w googlach ? |
|||
|
||||
uzi18
|
co 10s.
musi byc udostepniony na email, zawarty w pliku z certyfikatem |
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona37 / 38Następna stronaOstatnia strona | ||||