Forum  eSterownik.pl  Moje boje - czyli własny sterownik Subskrybuj
First pagePrevious page32 / 40Next pageLast page
2016-10-17 21:46
  mark3k Posts: 484 Ostrzeżenie: 0
Na chwilę obecną Dallasy.
I mapowanie odczytów temp. z eCoala i Bruli.
2016-10-17 23:53
  uzi18 Posts: 1343 Ostrzeżenie: 0
www: dodanie termostatu

    v0.1.0.59
        - dodanie informacji o obnizeniu t.za zaworem na strone
        - nowy parametr ZAWOR4D-OBNIZONA, przy zwartym wejsciu A6 do masy obniza
          temperature zadana za zaworem 4D
        - poprawienie pracy rozruchu na algorytmie RRM

Masz racje MAX31855 chwilowo jest wylaczony, dobrze ze mi przypomniałeś ...
nie mozna go aktualnie jak zmapować

dodane 2016-10-17 22:48ebyna: TeamViewer uruchom i podaj mi na PW ID i hasło.

dodane 2016-10-17 23:53bzyk: po rozwarciu styku powinna byc chyba obnizona (czyli na odwrot) ?
2016-10-18 00:59
  bzyk Posts: 68 Ostrzeżenie: 0
uzi18 napisał »

dodane 2016-10-17 23:53bzyk: po rozwarciu styku powinna byc chyba obnizona (czyli na odwrot) ?
Pewnie zależy o regulatora, ten co mam - tak.
2016-10-18 20:01
  uzi18 Posts: 1343 Ostrzeżenie: 0
ok, to poprawie

dodane 2016-10-18 16:56    v0.1.0.60
        - zawor 4D otwieramy poprawnie po osiagnieciu t_max pieca
        - termostat pokojowy w pelnych stopniach (ZAWOR4D-OBNIZONA=3 - 3 deg.)
        - termostat pokojowy - odwrocenie dzialania styku
          zwarty A6 do masy   - grzejemy normalnie
          rozwarty A6 od masy - temperatura obnizona

www: aktualizacja ...

dodane 2016-10-18 20:01bzyk dorysujesz termostat na schemacie?
2016-10-19 00:37
  bzyk Posts: 68 Ostrzeżenie: 0
uzi18 napisał » 2016-10-18 20:01
ok, to poprawie
dodane 2016-10-18 16:56    v0.1.0.60
        - zawor 4D otwieramy poprawnie po osiagnieciu t_max pieca
        - termostat pokojowy w pelnych stopniach (ZAWOR4D-OBNIZONA=3 - 3 deg.)
        - termostat pokojowy - odwrocenie dzialania styku
          zwarty A6 do masy   - grzejemy normalnie
          rozwarty A6 od masy - temperatura obnizona
www: aktualizacja ...
dodane 2016-10-18 20:01bzyk dorysujesz termostat na schemacie?
się wie że dorysuję (no może nie w tej chwili...)
Rozumiem że zadowolony z działania warstw w pdf?. Logiczne to i intuicyjne?  Zawsze to jeden rys a nie 5.
Zadziałanie termostatu dobrze by było jakby nie tylko miało wpływ na 4D ale jeszcze włączało pompę obiegu z pracy ciągłej w cykliczną (długość cykli jako opcja w config).
2016-10-19 07:33
  uzi18 Posts: 1343 Ostrzeżenie: 0
bzyk: słabo się jeszcze te warstwy zgrywają ze sobą, ale jest potencjał, dobry pomysł

Właśnie wykryłem na ali profesjonalne detektory zera ...
tzn. one nimi z założenia nie są ale po wycięciu 1 elementu, już tak.
2016-10-19 10:45
  wwpiotr Posts: 3 Ostrzeżenie: 0
Witam wszystkich,
Chciałbym dołączyć do Waszego projektu, jako że mam doświadczenie z piecami "nieco" większymi - 1000KW do 3500KW mogę pomóc z zakresu spalania biomasy (trociny pelletu itp) więc w razie pytań proszę pisać. Doświadczenia z zakresu spalania ekogroszku mam jakieś 20 lat - pierwsze piece firmy Urzoń z lat 90tych 50KW pali do dziś i do niego chciałbym zastosować sterownik.
 
Sprzęt do projektu zamówiłem MEGA 2560, przkazniki, W5100, W5500, RTC, MAX3232, MAX31855K, ACS712
Teraz moje pytanie, przeczytałem pobieżnie cały wątek lecz mam pytanie o wyświetlacz, nie mam eCoal ani Bruli czy mogę zastosować inny wyświetlacz (jakiegoś gotowca chińskiego) aby podejrzeć i zmienić parametry czy zostaje mi tylko www ?? 

2016-10-19 11:42
  uzi18 Posts: 1343 Ostrzeżenie: 0
Witamy i zapraszamy!
Aktualnie jest tylko www, ale panelik jakis wymyslimy w przyszlosci
eCoal czy Bruli byly potrzebne na poczatku projektu, teraz Lucjan dziala juz samodzielnie.
Jak chcesz sterowac dmuchawa?
Sporo tego nakupiles, a jeszcze nie wszystko jest w uzyciu - MAX byl do bruli/ecoal,
wiec go nie potrzebujesz, ACS na razie sobie darowalismy bo slabe odczyty daje,
W5200 w niedalekiej przyszlosci ... czekam na modul, a pozniej przetestuje W5500.

Napisz czego oczekujesz od Lucjana?
2016-10-19 13:12
  wwpiotr Posts: 3 Ostrzeżenie: 0
Mam dmuchawę AC z kondensatorem. Aktualnie do sterowania nią mam regulator napięcia jak na zdjęciu. Dmuchawa startuje do 40% obr. bardzo wolno (około 30 sekund) ale nie grzeje się i działa od dwóch lat więc można powiedzieć że sprawdzone rozwiązanie. A docelowo dla mnie obojętne, byleby działo i nie wymieniać dmuchawy.

Czego oczekuje to jeszcze nie wiem bo musiałbym przeczytać cały wątek i mieć sterownik na biurku, wkrótce opiszę.
A sprzętu zamówiłem trochę bo dokładanie części trwa 4 tygodnie (ebay) więc lepiej mieć niż później czekać.

Co do wyświetlacza czy da rade upchnąć jeden z poniższych modeli?? 
 
ceny do 20zł
2016-10-20 21:42
  uzi18 Posts: 1343 Ostrzeżenie: 0
No to jesli kupisz modul z triakami to moglbys po zmianie MOC-a i dodaniu
detektora fazy regulowac moc nadmuchu ze sterownika.


dodane 2016-10-20 21:42    v0.1.0.61
        - przyspieszenie restartu sterownika
        - dodanie mapowania dla MAX31855 przyklad:
          TSPALINY = MAX31855[0]

2016-10-20 21:57
  mark3k Posts: 484 Ostrzeżenie: 0
DaR3k napisał » 2016-10-17 21:34
Witam
Złożyłem sobie sterownik tylko mam problem z max31855 nie pokazuje temperatury, czy on jest obsługiwany?

Pozdrawiam



Już działa i masz full opcję sterownika

2016-10-21 02:31
  bzyk Posts: 68 Ostrzeżenie: 0
uzi18 napisał » 2016-10-19 07:33
bzyk: słabo się jeszcze te warstwy zgrywają ze sobą, ale jest potencjał, dobry pomysł
Co rozumiesz przez "słabe zgrywanie"?
2016-10-21 06:49
  uzi18 Posts: 1343 Ostrzeżenie: 0
bzyk napisał » 2016-10-21 02:31
uzi18 napisał » 2016-10-19 07:33
bzyk: słabo się jeszcze te warstwy zgrywają ze sobą, ale jest potencjał, dobry pomysł
Co rozumiesz przez "słabe zgrywanie"?

Testowalem te warstwy w adobe i po wylaczeniu warstwy wire dziwnie to wygladalo,
moze warto czesc polaczyc w 1 pt. Baza
2016-10-21 11:02
  bzyk Posts: 68 Ostrzeżenie: 0
uzi18 napisał »

bzyk: słabo się jeszcze te warstwy zgrywają ze sobą, ale jest potencjał, dobry pomysł
bzyk napisał »

Co rozumiesz przez "słabe zgrywanie"?
uzi18 napisał »

Testowalem te warstwy w adobe i po wylaczeniu warstwy wire dziwnie to wygladalo, moze warto czesc polaczyc w 1 pt. Baza
Czyli działa jak powinno. Sterujemy tylko warstwami z podkreśleniem na początku (jak w instrukcji na rysunku). Innych nie tykamy.
2016-10-21 11:14
  uzi18 Posts: 1343 Ostrzeżenie: 0
Czyli jest ok. Co sadzisz jakby na przewodach dodac w niektorych miejscach gdzie prowadza do plytki Mega?
2016-10-21 23:15
  bzyk Posts: 68 Ostrzeżenie: 0
uzi18 napisał » 2016-10-21 11:14
Czyli jest ok. Co sadzisz jakby na przewodach dodac w niektorych miejscach gdzie prowadza do plytki Mega?
zrobi się...
2016-10-25 21:45
  MajerM Posts: 54 Ostrzeżenie: 0
Cześć. Uzi chciałem zapytać czy Twoja wersja oprogramowania może działać na eCoal v3.5 ??
I drugie pytanie czy jest możliwość zautomatyzowania pewnego cyklu. 
Mianowicie włączyć nawiew, potem włączyć "pompę2" (tam podłączyłbym grzałkę), poczekać aż się rozpali (sprawdzając np. powietrze na wyjściu lub ustawić czasowo np. 5minut). po czym wyłączyć grzałkę i przejść na automat na pewną liczbę godzin (nagrzanie bojlera), przejść na ręczny i wygasić do następnego cyklu.


Wiem, że nie jest to coś domyślnego, ale jak każdy leń-kombinator szukam różnych nowych rozwiązań.
2016-10-28 21:02
  uzi18 Posts: 1343 Ostrzeżenie: 0
nie dziala z 3.5 i nie ma takiej mozliwosci, jedyne co mi przychodzi na mysl to jakis skrypt w python na np. rpi albo jakims nas-ie co bedzie czekal az piec sie uruchomi i wtedy zalaczac grzalke, a jaki sens ma to co chcesz osiagnac?
dodane 2016-10-28 21:02    v0.1.0.62
        - 4D: po uzyskaniu t.zadanej czekamy na pomiar ustalony czas
        - ECOAL: info o bledach polaczenia
        - TRIAC: dodanie informacji o zakluceniach
        - MAX31855K dodanie filtrowania

2016-10-29 00:38
  bzyk Posts: 68 Ostrzeżenie: 0
uzi18 napisał » 2016-10-28 21:02
nie dziala z 3.5 i nie ma takiej mozliwosci, jedyne co mi przychodzi na mysl to jakis skrypt w python na np. rpi albo jakims nas-ie co bedzie czekal az piec sie uruchomi i wtedy zalaczac grzalke, a jaki sens ma to co chcesz osiagnac?
Moim zdaniem chce używać kotła z podajnikiem tylko do cwu - zagrzać zasobnik i zgasić kocioł.
2016-10-29 21:16
  uzi18 Posts: 1343 Ostrzeżenie: 0
bzyk: mozliwe, zmylila mnie ta grzalka ...

update:
    v0.1.0.63
        - Pompa CYRKULACJI dziala teraz tylko jesli jest w harmonogramie.
        - dodanie wczytywania harmonogramu z konfiguracji
        - dodanie mozliwosci podejrzenia harmonogramu
        - dodanie obslugi harmonogramu
        - TRIAK: poprawienie drukowanej informacji
        - RTC: regularnie uaktualniamy czas z rtc

First pagePrevious page32 / 40Next pageLast page
Users on-line: 8854971, Falke, KrzysF, leON22, marcell7, Mysza, pg57, Rafaeloo12, ziareusz

Recently added

Krzysiek J - dom

See more

Wyszukiwarka

Wpisz moc kotła do wyszukiwarki - zobaczysz wszystkie kotł...

See more

Bruli.pl

Chcesz dowiedzieć si więcej o sterowniku bruli.pl ?...

See more

eCoal.pl

Chcesz dowiedzieć się więcej o sterowniku eCoal.pl ?...

See more