Forum eSterownik.pl Moje boje - czyli własny sterownik Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona33 / 40Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
bzyk
|
uzi18 napisał » 2016-10-29 21:16 Grzałka ma rozpalić kocioł (pellet?) ... chyba o to chodzi pytaczowi (my se tu gdybamy a on milczy...)bzyk: mozliwe, zmylila mnie ta grzalka ... |
|||
|
||||
uzi18
|
Możliwe
mały update: v0.1.0.64 - harmonogram: poprawienie kolejności dni |
|||
|
||||
MajerM
|
Cześć. Sorki miałem trochę innych zajęć i nie wchodziłem na forum.
Chodzi o zautomatyzowane grzania cwu. Nastawiamy harmonogram wtedy włącza się grzałka z nadmuchem grzeje piec i cwu po czym tryb ręczny i wygaszanie. Zwykle grzanie ogarnąłem już w tym roku, najekonomiczniej wychodzi mi grzanie w trybie grupowym ale w lato wydaje mi się ze zuzyje to więcej węgla niż przy opalaniu go na harmonogramie. Zrobię testy na wiosnę to przedstawię na forum. Najgorsze że na 3.5 nic nie działa, z Waszych usprawnień. Sam mam trochę wiedzy o programowaniu, mógłbym sobie dostosować piecyk ale do 3.5 wszystko tajne. :-( P.s. pisze z telefonu, sorki za błędy, a ten słownik do szału mnie doprowadza. |
|||
|
||||
uzi18
|
v0.1.0.65 - RTC: czas zimowy - buzzer na pinie 31, sygnalizuje alarm - www: mozliwosc skasowania bledu ze strony dodane 2016-11-05 22:45 v0.1.0.66 - sterowanie triakiem dmuchawy (A13) zdublowane na pin 32 Bzyk dzięki za aktualizacje schematu, będziemy musieli przenieść się z pinów Ax (zwłaszcza dmuchawa) z prostej przyczyny - procesor ma jakiś bug powodujący zakłócenia na wyjściach przełączanych z "wysoką" częstotliwością. |
|||
|
||||
bzyk
|
uzi18 napisał » Świetnie się składa. Będzie możliwość podłączenia wreszcie porządnie modułu triaków do arduino. Przesuń max 31855 (42-43), zaś do triaków zaprogramuj wyjścia 46-dmuchawa, 47-pompa cwu2, dalej 48 do 53 dowolnie. Pozwoli to na podłączenie triaków taśmą ze złączami kanda a nie plątaniną kabli. 45 zaprogramuj jak dla dmuchawy ale na 100% mocy. Chodzi o to, że można 1 i 2 opto triak dać moc3020 i przyszłościowo 45 wyjściem sterować pompą obiegową solarów, regulując obrotami w zależności od różnicy temperatur. Proponuję całkowicie wyrzucić wyjścia odwrócone przekaźników - skoro są moduły sterowane wysokim potencjałem w tej samej cenie, po co niepotrzebnie blokować wyjścia, będziemy musieli przenieść się z pinów Ax (zwłaszcza dmuchawa) z prostej przyczyny - procesor ma jakiś bug powodujący zakłócenia na wyjściach przełączanych z "wysoką" częstotliwością. |
|||
|
||||
uzi18
|
MAX31855 można tylko z A7 przenieść, gdzieś indziej chyba ze będę używał soft-SPi.
Nie da się tak zrobić jak proponujesz. Bo piny 50/51/52 są spięte ze SPI czyli kartą SD,sieciowka, a tu by sie prosilo o wpiecie KANDA ze wzgledu na to ze na kolkach skrajnych jest masa. Z drugiej strony mamy +5V wiec tez odpada. Wtyczka tez jest szersza wiec zasloni kilka pinow. |
|||
|
||||
bzyk
|
No to kiszka. Przesuń więc wszystkie z A6-A15 na 22-49 ale tak, aby kolejne sygnały do modułu wykonawczego (triak lub przekaźniki ) były na odpowiednich kolejnych pinach nieparzystych lub parzystych. Wtyk Kanda 10 do triaków, z drugiej wtyk jednorzędowy z rastrem 2,54 (gnd osobno). Z tym, że pompa CWU2 zaraz za dmuchawą. Albo dodaj pompę dla solarów zaraz za dmuchawą i możliwość sterowania jej obrotami proporcjonalnie do różnicy temp z dwóch czujników. W module triaków, pierwszy i drugi optotriak dać moc3020. Będzie można regulować wydajnością pompy solarów w zależności od mocy uzyskiwanej z kolektorów. Po co pompa ma hulać na max, skoro słońce ledwo grzeje. I usuń wyjścia odwrócone przekaźników.
|
|||
|
||||
Prozaq
|
Panowie a może by tak dodać wyswietlacz 2×16 ewentualnie jakiś dotykowy do raspberry i wrzucić konfigurację wartości podstawowych do manualnej zmiany z palca na zasadzie inicjalizacji setpointa
|
|||
|
||||
uzi18
|
Najlepiej pasowalby wyswietlacz jakikolwiek z encoderem tyle ze nie znalazlem ... sensownego i dostepnego modulu.
Wyswietlacz bedzie niezaleznym modulem spinanym modulem glownym to na 100%. Moze znajdziecie cos ciekawego? |
|||
|
||||
Prozaq
|
||||
|
||||
uzi18
|
Wlasnie tego modulu ze zdjecia chcialem uniknac ...
|
|||
|
||||
makog
|
Sorki ze nie w temacie, ale jest gotowy ster z Verbomatem, oplaca wam sie tak dalej meczyc ?
|
|||
|
||||
uzi18
|
W temacie, w temacie.
Racja z tym że do sterownika z Verbomatem już nic nie dopiszesz/więcej nie podłączysz ... taka mała różnica. Na Lucjanie parę osób już pali z sukcesami ... m.in. trociny. |
|||
|
||||
konto usunięte
|
A co chcesz podłączyć?
|
|||
|
||||
adkwapniewski
|
Cokolwiek, np grzałkę - może być ?
|
|||
|
||||
uzi18
|
Za to jeśli ktoś potrzebuje tylko tego algorytmu Verba to czemu nie.
Mozna go tez dopisac do Lucjana, nic nie stoi na przeszkodzie, co proponowalem swego czasu. Mark3k uzywa np. palenia 6mocowego z kilkoma dodatkami m.in kolegi Verba, z tym ze to idzie na skyptach a te nie zawsze poprawnie i pewnie dzialaja. energotop: to co ja i osoby inwestujace w rozwoj Lucjana bedą potrzebować, moge dopisac sobie nietypowe funkcje i takich kilka juz Lucjan posiada. adkwapniewski: moze byc, np. sterowanie solarami lub ogniwami fotovoltaicznymi oczywiscie kazda nowa funkcje i mozliwosc przedyskutowujemy, to nie jest tak ze wszystko wchodzi jak leci ... Dobrze ze przypomnieliscie ... musze zrobic liste dzialajacych/zrobionych rzeczy i do zrobienia ... aktualnie jak ktos sledzi issues lub commitlog w github to wie co sie dzieje ... |
|||
|
||||
Prozaq
|
Uzi mozna wiedziec dlaczego tego akurat modułu chcial bys uniknac?
|
|||
|
||||
uzi18
|
Oczywiscie mam go u siebie ale sam zauwaz jest malo nowoczesny.
Wymaga kilku otworow i kombinacji z przyciskami ... do tego ma mala pojemnosc informacji, w stosunku do zajmowanej przestrzeni. Lecz jesli bedzie wiecej chetnych do uzycia wlasnie jego to pewnie skorzystamy ... dodane 2016-11-11 23:51Ten za to mi sie podoba link jest spory i ma encoder niestety nie jest juz taki tani Inna opcja: wyswietlacz (tylko wiekszy np. 20x4) z konwerterem i2c + modul encodera, moze nawet daloby sie to wpiac w ... Lucjana bezposrednio ... |
|||
|
||||
Prozaq
|
||||
|
||||
uzi18
|
Właśnie kupiłem na testy:
- LCD 4x20 NIEBIESKI - 28PLN - moduł ENKODER - 6,4PLN - konwerter I2C na HD44780 - 6,8PLN - gałke do enkodera x2 - 1,2PLN Czyli nie jest źle. Wyświetlacz 4x20 to juz troche wiecej miejsca na informacje ... Mam LCD 2x16 i kowerter moze zrobie wstepne testy na mniejszym. dodane 2016-11-12 19:28 v0.1.0.69 - fix warningu kompilatora - LCD: dodanie informacji o temperaturach CO/CWU podczas pracy - LCD: dodanie obslugi LCD 16x02 podlaczonego do konwertertera I2C->LCD - LCD: dodanie monitu o wersji Lucjana podczas uruchamiania - dodanie wykrywania EEPROM i Konwertera od LCD - harmonogram - usuniecie warningu kompilatora - zmiana logiki brakRTC -> jestRTC - NTP: dodanie mozliwosci aktualizacji czasu tez podczas pracy sterownika - zmiana logiki wykrywania kart SD - mv rtc -> i2c |
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona33 / 40Następna stronaOstatnia strona | ||||