Forum eSterownik.pl Moje boje - czyli własny sterownik Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona15 / 40Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
uzi18
|
na moim sterowaniu 4D to smiga ale mam wyzsza t.co wiec moze tak bardzo tego nie widac, pompka co na 1 predkosci jest
dodane 2015-11-12 20:46ten + widac jako strzal w spalinach dodane 2015-11-12 20:47zanim zmniejszylem calkowanie 20 na 10s. tez bardzo bujalo t.podlogowa w zaleznosci jak t.co rosla lub spadala |
|||
|
||||
konto usunięte
|
mark3k - może Cię zainteresuje przejście postój/praca ?
- wyjście z trybu praca: praca -> przekroczenie t.CO -> dopalanie 33%/60sec + 30%180sec - powrót do trybu praca / podtrzymanie: timer lub spadek t.CO -> rozruch 60%/10sec / 37% + podajnik 6sec / 32%/50sec -> timer lub spadek t.CO/praca tak to rysuje - jak widać, obecnie timer nie obowiązuje na palniku poziom utrzymany. |
|||
|
||||
mark3k
|
Rozwiązałem to troszkę inaczej w wersji z dopalaniem + Tło.
przekroczenie t.CO -> dopalanie 33%/30sec + Tło 30% + co 5 min. dodanie dawki paliwa chyba 5s. Trwa ten stan do chwili spadku tempCO do zadanej. W wersji z odstawianiem: powrót do trybu praca / podtrzymanie: spadek t.CO do TempZadanej -> rozruch 75%/5sec / 45%/10s + podajnik 3s + 3s / 41%/70sec -> spadek t.CO/praca dodane 2015-11-13 10:51Jak w Pythonie zrobiłeś Timer? Nie Time.sleep, a Timer. Bez solidnego algorytmu zastanawiam się coraz bardziej nad sensem budowy sterownika. Podstawa dobrego sterownika jest jego algorytm doboru takich ustawień, aby nie kołysało kotłem na wszystkie strony. Na dzisiaj takiego algorytmu nie umiem napisać. Owszem spalanie mam ładne i w komorze szaro, ale to i tak nie jest to. |
|||
|
||||
konto usunięte
|
Tło to zło Palenie dla idei - wg mnie.
Użyłem skrótu timer, w skrypcie jest time.sleep. added 2015-11-13 11:27 mark3k napisał » 2015-11-13 10:51 Nie wiem czy da się napisać algorytm, który zaspokoi mocno rozchwianą instalację - ja uważam, że nie. Bez solidnego algorytmu zastanawiam się coraz bardziej nad sensem budowy sterownika. Podstawa dobrego sterownika jest jego algorytm doboru takich ustawień, aby nie kołysało kotłem na wszystkie strony. Tak czy siak, ma spalać optymalnie i to jest ważne. Wygląd kresek jest sprawą drugorzędną. Obserwuję od początku co tu się dzieje... bez urazy, ale chaos to określenie, które mi najbardziej pasuje. |
|||
|
||||
mark3k
|
Nie mam termostatów na grzejnikach i stąd być może tak to wygląda. Zawór 4D dość mocno rozwala stabilność układu grzewczego. W przyszłym roku najprawdopodobniej założę termostaty.
Tło mogę w każdej chwili wyłączyć. To nie problem. Przy małym rozbiorze ciepła kocioł i tak powinien się odstawić. W ciepłe dni pale algo z odstawieniem, a gdy będzie zimno to być może z tłem, choć pewnie tło nie będzie się w ogóle załączało, bo kocioł będzie pracował non-stop. A teraz już weekendzik i odpoczywanie. |
|||
|
||||
konto usunięte
|
Mógłbyś spróbować wrzucić pompę CWU na pierwszy bieg, i zmusić do ciągłej pracy.
Zobaczylibyśmy, czy będzie lepiej. Wg mnie, soft będzie miał mniej roboty. Co o tym myślisz ? |
|||
|
||||
janusz
|
Jestem zdania że pompy powinny chodzić na małych obrotach ale non stop
to daje większą gwarancje równej pracy kociołka dodane 2015-11-13 17:11a temp powrotu w moim przypadku zapewnia pompa CWU która pracuje non stop cyklicznie tylko pompa podłogowego ogrzewania pracuje oczywiście to tytko moje zdanie |
|||
|
||||
konto usunięte
|
Zobaczymy, czy mark3k zechce spróbować
|
|||
|
||||
janusz
|
Pożyjemy zobaczymy
Wydaje się że ten wątek zaczyna uciekać mojemu rozumowaniu co do własnego prowadzenia pieca |
|||
|
||||
konto usunięte
|
Właśnie to chciałem przekazać w poście z 11:27.. też tego nie ogarniam.
|
|||
|
||||
janusz
|
Czytałem więc dlatego pozwoliłem sobie na taką wypowiedz
Ale mają chłopaki zajęcie Ja pomału zaczynam się nudzić bo w kodzie już chyba nie mam co zmieniać więc trochę nad grafiką swojego panelu popracowałem lecz prawda jest taka że żaden zemnie grafik |
|||
|
||||
konto usunięte
|
Mnie Twoja strona z wykresami się podoba, schemat... hmm
|
|||
|
||||
janusz
|
No jeżeli chodzi o kolory to daltonistą nie jestem lecz potrafię najtrafniej określić kolor jako ładny lub brzydki
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
Jak prawdziwy facet Szarości nie męczą, ale nudzą ciut.
Mnie przypasowały kolory bruliego, eCoalowe mnie wnerwiają po dłuższym gapieniu. Nowa szata graficzna.. taka sobie, kwestia przyzwyczajenia. |
|||
|
||||
janusz
|
||||
|
||||
uzi18
|
VERB: przykłady, gdzie ten chaos?
|
|||
|
||||
janusz
|
Ooo VERB po uszach sie nam dostanie
|
|||
|
||||
uzi18
|
janusz: ptaszki domaluj bedzie wiosna
Naprawde nie zmuszam do zabawy we wlasny sterownik. |
|||
|
||||
konto usunięte
|
janusz napisał » 2015-11-13 17:55 Miałem na myśli nową szatę sterów 3.5 - odnośnie przyzwyczajenia.Zgadam się do wszystkiego można się przyzwyczaić Twój schemat jest całkiem fajny, zrób z paletą, tak by każdy mógł sobie pokolorować wg siebie.. wiesz |
|||
|
||||
janusz
|
Nie chodzi o zmuszanie
zaczynam wymiękać jak chodzi o sprawy sprzętowe to nie moja dziedzina a ptaszka to mam własnego w dobrym miejscu ulokowanego może i mały ale cieszy |
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona15 / 40Następna stronaOstatnia strona | ||||