Forum eSterownik.pl Moje boje - czyli własny sterownik Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona8 / 40Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
mark3k
|
Logowanie do RPi z użyciem kluczy zrobione. . Teraz będzie łatwiej i szybciej.
|
|||
|
||||
uzi18
|
ufff w koncu spaliny jakos lepiej beda wygladac ... - generuje wykres ... wkleje niebawem ...
dodalem skrypt do RPi do wrzucania programu do sterownika dodalem na laptopie skrypt wysylajacy i programujacy sterownik - teraz 1 komenda programuje i testujemy dodalem w programie sterowanie podajnikiem ..., chce jeszcze cos podlubac w dmuchawie ..., jak bedzie ok to ruszam z dopisaniem retortowego recznego z kilkoma bajerami. |
|||
|
||||
mark3k
|
Podłączyłem dzisiaj dodatkowy czujnik na termoparze typu "K" i faktycznie szybciej odwzorowuje pomiar.
Dzisiaj także niemal w 100% wyciąłem z wykresu zakłócenia pomiaru temp. spalin wywołane przez falownik. Pomogły trzy filtry ferrytowe. dodane 2015-11-07 17:34Tak cicho było o sterowniku, myślałem, że pojechałeś gdzieś na Bari lub Rodos, a Ty w ciszy pracujesz. |
|||
|
||||
uzi18
|
||||
|
||||
mark3k
|
Jeden z filtrów wstawiłem na wyjściu falownika. Ogólnie całość wyeliminowałem problem. Niestety w swoich zasobach nie mam filtra RFI.
|
|||
|
||||
uzi18
|
Co sadzisz o trendzie? Chyba juz jest 10000x lepiej
|
|||
|
||||
mark3k
|
Obserwuję trend spalin, ale nie widzę zależności między charakterystycznym spadkiem temp. spalin a kolejną dawką podawania paliwa (kolejnymi dawkami w podawaniu grupowym).
Do grupowego spalania nie mam przekonania bo mi przewęglał palnik a dodatkowo bez dopalania po odstawieniu (a to jest raczej nieuniknione) dym i sadza z palnika. |
|||
|
||||
uzi18
|
Chodzi mi o wykres ...
|
|||
|
||||
mark3k
|
Wykres jest ok, czytelny i nie przeładowany, ale, czy nie za bardzo go wygładziłeś?
|
|||
|
||||
uzi18
|
||||
|
||||
janusz
|
Słuchajcie a czy wasz skrypt potrafi czytać z zewnętrznych plików ?
Ja mam tzw plik INI w którym mam dane dotyczące parametrów które mogę zmieniać nie ingerując w skrypt i nie przerywając pracy skryptu |
|||
|
||||
uzi18
|
janusz: skrypt retortowy-P nie ma ale TRK ma taka funkcje, nie jest problemem takie cos dodać
Panowie, znow sukces ... jeszcze przed chwila mojemu sterownikowi pomiar z termopary zajmowal ok 680ms. Aktualnie robi to samo w ok. 1-2 ms. |
|||
|
||||
mark3k
|
Bartek pisze równolegle. To co widać to chyba program z arduino. Skrypty pisane w pythonie jak na teraz nie mają pliku czy innego osobnego skryptu z danymi. Obecnie gdy wprowadzę jakiekolwiek dane. muszę cały skrypt "reloadować" - fajnie po polski brzmi - bardziej po polskiemu by pasowało powiedzieć. .
Dla Ciebie nie ma problemu, ja kombinowałem z plikiem z danymi, ale nie chciało mi to działać. |
|||
|
||||
uzi18
|
Ten temat jest o sterowniku na bazie arduino, stopniowo dodaje w nim rozne rzeczy i opisuje co zrobilem.
Wykresy sa pobierane z tego sterownika i pokazuje wam efekty ... Skrypt TRK ma funkcje dynamicznej zmiany parametrow jesli plik konfiguracyjny zostanie zaktualizowany, do praktycznie kazdego z waszych skryptow w python mozna to dodac. dodane 2015-11-07 22:10Mysle ze juz niebawem kilka osob z tego forum sobie cos takiego zlozy. Wiem ze musze jeszcze uporzadkowac komunikacje ze sterownikiem, bo jak na razie funkcja wysyla tylko komende statusu a chcialbym miec dostep do reszty zasobow, tak jak w skryptach python. |
|||
|
||||
mark3k
|
Jeszcze z tym powalczę. W TRK super działało.
|
|||
|
||||
janusz
|
Szkoda że nie można
To duże udogodnienie w biegu można korygować |
|||
|
||||
mark3k
|
Napisz jaki algorytm spalania zamierzasz wdrożyć na arduino?
|
|||
|
||||
uzi18
|
janusz: mozna
mark3k: chcesz to Ci dopisze, skoro juz ma byc w repozytorium to niech bedzie jakis standard. |
|||
|
||||
janusz
|
A jak można to korzystajcie z tego jest wygodne
|
|||
|
||||
uzi18
|
Algorytmy beda takie jak bedziecie chcieli. Jeden bankowo bedzie malpowac prace sterownika aby w razie
jakiegos problemu/bledu mozna bylo bez przelaczania sie uruchomic algorytm oryginalnego sterownika. |
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona8 / 40Następna stronaOstatnia strona | ||||