Forum eSterownik.pl Moje boje - czyli własny sterownik Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona9 / 40Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
mark3k
|
Tylko, że ja pracuję na 10plus, który do Ciebie wysłałem. Na 1000% byłoby to dużym udogodnieniem. Jeśli znajdziesz czas, to bardzo proszę.
|
|||
|
||||
uzi18
|
janusz: kiedys na ten pomysl wpadlem i dopisalem, bylo zdecydowanie wygodniej niz ciagle zatrzymywanie i uruchamianie skryptu, jestem z tych co zycie staraja sobie ulatwiac ...
dodane 2015-11-07 22:17mark3k: co to za roznica - do kazdego da sie dopisac |
|||
|
||||
mark3k
|
Jest to bardzo przydatne, nawet do tego aby zrobić jakąś prostą wizualizację z wpisywaniem danych do sterownika.
Choć jeśli zrobimy stery na RPi + arduino, to dodatkowej wizualizacji nie ma sensu robić. dodane 2015-11-07 22:18Oczywiście , że się da, ale jeszcze trzeba umieć. A to już inna bajka. |
|||
|
||||
janusz
|
No właśnie to ciągłe zatrzymywanie destabilizuje pracę kociołka
zmiana parametrów w biegu to droga do sukcesu ! |
|||
|
||||
uzi18
|
widze ze teraz trend dziala jeszcze stabilniej aktualnie spada t.spalin, ciekawe jak bedzie przy wzroscie
|
|||
|
||||
janusz
|
Tylko daj mu popracować spokojnie jakiś czas nie gmeraj za często w skrypcie
|
|||
|
||||
uzi18
|
janusz: nie jade na skrypcie, pisze program do sterownika, aktualnie jestem na etapie analizy t.spalin na bazie czujnika w formie termopary typu K.
Widze same plusy, nie spali sie jak pt100 - max temeratura to 1250 deg., reaguje szybciej na zmiany t.spalin, ach i och! |
|||
|
||||
janusz
|
A to inna bajka
już sie nie wcinam |
|||
|
||||
uzi18
|
janusz: skrypty pozwalaja w prosty sposob osiagnac co sie chce, pozniej mozna to przepisac na C/C++ i zaprogramowac w sterowniku
|
|||
|
||||
janusz
|
Co do zaprogramowania w sterowniku to już za wysoko jak na moją wiedzę
no i braki sprzętowe |
|||
|
||||
uzi18
|
janusz: sprzet jest tani i dostepny ... raz w miesiacu 1 modulik kupisz i nie zauwazysz kiedy wszystko uzbierane.
|
|||
|
||||
janusz
|
Może i tak ale już pisałem że moja " energooszczędność " nie pozwala mi na taki wysiłek
składać montować i coś tam jeszcze .... |
|||
|
||||
uzi18
|
||||
|
||||
janusz
|
Każdego rajcuje co innego
klocków to mi wnusio nie da ale super że masz taką wenę twórczą |
|||
|
||||
uzi18
|
janusz: mysle ze po udanych testach, znajda sie i chetni aby im zlozyc klocki.
|
|||
|
||||
janusz
|
Jeżeli pokarzesz to na wykresach swojego sterownika to nie mam wątpliwości że tak będzie
bo jak nie widzą to nie uwierzą |
|||
|
||||
uzi18
|
janusz: moja instalacja nie jest taka zgrabna jak wasze ... wykresy nie beda idealne, zobaczymy co z tego wyjdzie ...
sterowniczek umie coraz wiecej, chociaz samodzielnie nie pali w piecu jeszcze zanim jakiekolwiek algorytmy beda napisane, bede potrzebowal aby kilka osob przetestowalo u siebie dmuchawe, to jest warunek konieczny aby sie brac za spalanie |
|||
|
||||
konto usunięte
|
uzi18 napisał » 2015-11-07 23:07 ..... po udanych testach, znajda sie i chetni aby im zlozyc klocki. Może napisz jakie elementy są potrzebne.. się poogląda co, za ile, i do czego to wpakować żeby było ładnie. Z dmuchawą chyba błądzisz, ale OK. |
|||
|
||||
mark3k
|
Tutaj masz opisane:
https://esterownik.pl/forum/posty,2174/moje-boje-czyli-wlasny-sterownik?m=72260#72260 W skrócie: Lista elementów systemu: - płyta bazowa: Arduino Mega 2560 (taki jak w bruli/ecoal) - płytka interfejsu sieciowego, koniecznie z gniazdem karty uSD: Ethernet Shield - płytka konwertera RS232C-TTL i przewód null modem - płytka sterowania dmuchawa AC (w przygotowaniu) lub jesli masz modul triaków to potrzebujesz tylko modul detekcji "0" sieci (schemat UWAGA: zamiast rezystora 22kOhm nalezy uzyc 2x30kOhm/2W one beda sie grzały). - moduł przekaźników 5V (ile przekaznikow to zalezy od was - podajnik,CO,CWU,cyrkulacja - 4) lub moduł 8 triaków (AVT1679) - ja kupilem w wersji C tj. zlozony - karta uSD na strone WWW. - dodatkowo drobnica - obudowa,kabelki arduino (męski-męski i żeński-męski),gniazda C13 do obudowy, gniazdo C19 do obudowy (jesli sterowanie 3D/4D), przewód zasilający, moze jeszcze cos o czym nie pamietam (np. dodatkowo switch 5 port do kotlowni) Wszystko jest tanie a portalu aukcyjnym alledrogo, a u chinoli jeszcze taniej. |
|||
|
||||
konto usunięte
|
Około 260zł, plus płytka sterowania dmuchawką (nie znalazłem), plus drobnica.
Nie jest źle. A jak z aktualizacją softu, samodzielnymi zmianami ? |
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona9 / 40Następna stronaOstatnia strona | ||||