Forum  eSterownik.pl  Moje boje - czyli własny sterownik Subskrybuj
First pagePrevious page34 / 40Next pageLast page
2016-11-13 17:14
  mark3k Posts: 484 Ostrzeżenie: 0
Do Lucjana dodany na próbę mały wyświetlacz LCD 2x16.
Docelowo będzie możliwość wyboru wyświetlacza: 2x16 lub 4x20.
Fotka:

dodane 2016-11-13 17:14
2016-11-17 20:42
  uzi18 Posts: 1343 Ostrzeżenie: 0
aktualizacja:
    v0.1.0.70:
        - DETEKTOR ZERA: dodanie wewnetrznego podciagniecia do +5V
        - TRIAK: poprawienie wylaczania dmuchawy
        - CWU: dodanie testu CO<CWU - wylaczamy
        - WWW: przeniesienie serwera bezposrednio do kodu

    v0.1.0.71
        - Z4D: dodanie histerezy
        - Z4D: dodanie trybu pracy
        - Z4D: dodanie zadanej jako stałej
        - KRZYWA: kontrola zakresu danych
    
    v0.1.0.72
            -Z4D: poprawienie wczytywania trybu pracy



dodane 2016-11-17 20:42    - aktualizacja opisu polaczen dla MAX31855K
    - dodanie przykladu konfiguracji czujnika DALLAS dla t.pieca

    v0.1.0.73
        - usuniecie warningow kompilatora
        - Z4D: poprawki w dzialaniu histerezy

2016-11-19 04:32
  bzyk Posts: 68 Ostrzeżenie: 0
Niechże wyświetla w takiej postaci....

2016-11-19 17:29
  uzi18 Posts: 1343 Ostrzeżenie: 0
Fajne,  a masz namiar na te fonty? 
2016-11-19 22:48
  bzyk Posts: 68 Ostrzeżenie: 0
Zamieściłem na github. Znalazłem w czeluściach internetu. Autorem jest Dale Gass i Michael Pilcher.
Definicje zawierają jedynie duże litery i cyfry.
Nie do końca mi się podobają, (jedynka może się pomylić z siódemką) ale na razie mogą być. Może kiedyś  poprawimy...
2016-11-22 03:38
  uzi18 Posts: 1343 Ostrzeżenie: 0
    v0.1.0.74
    - dodanie enkodera (pin 38-CLK,36-DT,34-SW)
    - dodanie BIG fontu
    - dodanie kilku stron z temperaturami do testów

screeny:



dodane 2016-11-22 03:38    v0.1.0.75
        - dodanie zegarka na LCD - TAK, MAMY ZEGAREK W KOTŁOWNI

    v0.1.0.76
        - poprawki w pracy enkodera
        - przełączenie enkodera na pin: CLK-15,DT-14


2016-11-22 12:00
  bzyk Posts: 68 Ostrzeżenie: 0
Jaki enkoder zastosowałeś? (tzn goły czy z elektroniką)
2016-11-22 12:17
  uzi18 Posts: 1343 Ostrzeżenie: 0
Taki z plytka, na ktorej sa rezystory podciagajace do plusa.  
Enkoder jest z zaintegrowanym przyciskiem. 
2016-11-22 19:45
  Stan Posts: 2564 Ostrzeżenie: 0
Tak to u mnie teraz wygląda, idziemy powoli do przodu




dodane 2016-11-22 19:35Na wyświetlacz i enkoder przyjdzie maskownica.

dodane 2016-11-22 19:45Lucjana już tylko ciut ciut i można będzie nazwać pełnoprawnym sterownikiem.
Działa już właściwie wszystko, dorabiamy teraz obsługę miejscową (jak widać na załączonym obrazku )
Jak to zostanie zrobione to sterownik z trybem pracy ręcznej retorty już będzie w pełni samodzielny.
Wtedy zabieramy się za dorabianie innych algorytmów pracy.
I dobrze, nareszcie
2016-11-23 02:38
  bzyk Posts: 68 Ostrzeżenie: 0
Pokażże co w środku, a nie fasadę.
Co to za czary? CO-49, a CWU-53? Perypetuum czy solary? Po 10s wyświetla mi się alarm zamiast zegarka. O co biega?
2016-11-23 03:48
  uzi18 Posts: 1343 Ostrzeżenie: 0
aktualizacja:
    v0.1.0.78
        - LCD: dodanie strony z alarmami

    v0.1.0.77
        - LCD: uzupelnienie stron z temperaturami
        - LCD: dodanie menu trybu recznego
        - dodanie timera co 10ms
        - dodanie odczytu stanu przycisku

Bzyk po zaktualizowaniu mozesz sprawdzic co za alarm Ci wyskoczyl - o ile masz enkoder ...
Prawodopodobnie masz alarm z detektrora - zaklocenia, slabe polaczenie, itp.
Szukaj informacji w terminalu z identyfikatorem TRIAC.

2016-11-23 08:48
  Stan Posts: 2564 Ostrzeżenie: 0
bzyk napisał » 2016-11-23 02:38
Pokażże co w środku, a nie fasadę.
Co to za czary? CO-49, a CWU-53? Perypetuum czy solary? Po 10s wyświetla mi się alarm zamiast zegarka. O co biega?



Proszę






No tak mam solary (fotowoltaika), i potrafi tam być 70 deg
Gdy pojawia się jakiś alarm to tak jest, sygnalizacja alarmu wskakuje zamiast zegarka.
Generalnie obsługa wyświetlacza jest w trakcie tworzenia, więc na razie mamy tylko przegląd bez żadnych akcji.
2016-11-23 09:28
  mecenas Posts: 6 Ostrzeżenie: 0
Witam

Obserwuję Wasz wątek od niedawna, widzę że temat sterownika nieźle się rozwija.
Postanowiłem więc sam spróbować uruchomić taki sterownik, oraz być może posłużyć jakimś wsparciem, jeśli tylko podołam.

Na dzień dzisiejszy zaopatrzyłem się w Mega 2560, W5100, AVT1679 (z podmienionym MOC3023), moduł detekcji 0 (wykonany samodzielnie), RTC DS1307.

Próbowałem poskładać to wszystko w całość na stole, jednak napotkałem na pewne problemy.

Podłączyłem na próbę 4szt. Dallasów, przypisałem do kilku temperatur. Po ustawieniu na tryb RRM steruje dmuchawą oraz podajnikiem, jednak w żaden sposób nie mogę zmusić zaworu 4D do działania - na wyjściach 4D nie pojawia się żaden sygnał, temperaturę zadaną ustawiałem przykładowo na 32, 40 deg. C, zawór w trybie ZADANA. W trybie KRZYWA zawór również nie reaguje.

Na tą chwilę nie mam podłączonego modułu detekcji 0, sterowanie dmuchawą badam za pomocą LED-a na AVT1679, a wejście tymczasowo podpiąłem na pin 7 (PWM).

Na pinie 31 (ALARM) ciągle występuje sygnał alarmu, nie umiem go skasować, nie wiem też czy istnieje możliwość podglądu jaki alarm jest zgłaszany bez podłączonego wyświetlacza (interfejs i2c na wyświetlacz oraz enkoder dopiero dojedzie).

Kolejny problem to zapis konfiguracji na kartę SD. Podczas prób zapisu konfiguracji ze strony www niektóre próby kończą się powodzeniem, jednak dość często zdarza się, że tracę komunikację z www, a po włożeniu karty do PC okazuje się, że plik config.txt ma 0 bajtów. Podobnie było gdy z poziomu Banana Pro (akurat nie mam maliny a tą płytkę posiadałem) próbowałem aktualizować pliki strony www, również nie chciały się zaktualizować poprawnie.
Czy napotkał się może ktoś z podobnym problemem?

Zakupiłem również moduł MAX31855K, dopiero zaczynam testować, jednak widzę że będzie potrzebna konwersja 5V/3.3V, jak dorobię to się przetestuje.

Pozdrawiam

2016-11-23 13:22
  uzi18 Posts: 1343 Ostrzeżenie: 0
Od konca:
Max31855 wystarczy ze zasilisz z 3v3 ktore masz na plytce Mega. 

Zgadza sie cos czasem sie dzieje i plik wylatuje w kosmos ale jesli nie zresetowales sterownika,  mozesz go wyslac jeszcze raz. 
Mozesz tez wysylac konfig skryptem upload_config.bat ta metoda zawsze dziala. 
Wyglada to na problem z windowsowymi przeglądarkami bo na linux nie zaobserwowalem takiej sytuacji.
Inne opcje to problem z gniazdkiem karty SD (kilkukrotnie wlozyc i wyjac karte)  lub sama karta. 
Zawartosc pliku sprawdzisz wpisujac w przegladarce adreslucjana/config.txt

Alarm- podaj co sie pokaze po otworzeniu adresu adreslucjana/thermos.json

Bez modulu detekcji dmuchawa nie bedzie stabilnie pracowac,  modul używamy tez do kontroli przepalonego bezpiecznika wiec stad moze byc i Twoj alarm. 

Zawor 4d musi mies skonfigurowany czujnik.
Wklej swoj konfig, to zobaczymy. 

Sterownika uzywam na codzien i gdyby nie aktualizacje i nowosci to zapomnialbym ze jest w kotlowni. 
Sporo rzeczy mozna w nim skonfigurowac,  wczesniej nie bylo lcd i enkodera,  a dalo sie korzystac.



2016-11-23 15:07
  mecenas Posts: 6 Ostrzeżenie: 0
Dzięki za szybką odpowiedź.

MAX31855 próbowałem zasilić z 3v3, ale działy się bardzo dziwne rzeczy, TSPALINY skakała losowo od -1000-2000 degC do +1000-3000 DegC, mogę pokazać wykres, ale niestety nie zrobiłem screena więc muszę procedurę powtórzyć, będę miał możliwość najwcześniej dzisiaj późnym wieczorem. Dziwne że po odpięciu modułu MAX w "locie" te dziwne wskazania nadal się utrzymywały, do czasu zresetowania Arduino. Po zresetowaniu TSPALINY pokazywała 0 do momentu podłączenia modułu MAX, po czym zaczynała szaleć. Jeśli moduł MAX był podłączony podczas załączania zasilania to te wskazania wariowały od razu.
Na razie nie znam przyczyny, dlatego zacznę od dorobienia konwersji poziomów, może to powodować jakiś problem. Mój moduł MAX oprócz scalaka i kondensatora 100n na zasilaniu nie ma nic więcej, więc powinien dostawać na wejścia max 3v3, a dostaje w tej chwili 5V.

Do 4D próbowałem przypisywać różne czujniki, jednak żaden nie spowodował zadziałania wyjść 4D.

Po błędnym wgraniu config.txt nie mam możliwości wysłać go ze strony, ponieważ strona przestaje działać, przestają się odświeżać jakiekolwiek wskazania łącznie z wykresem, przycisk Reset itp. również nie działa.
Nie podejrzewam również zbytnio gniazda SD, ponieważ kartę zdążyłem już wyciągnąć i włożyć ponownie dziesiątki razy, po każdym błędnym wgraniu config.txt.

Jeszcze jedna rzecz, o której zapomniałem napisać wcześniej to Dallasy. Działają poprawnie, jednak czasem przy pierwszym uruchomieniu, podczas detekcji temperatury wskakuje na moment na 85 degC (jest to domyślna wartość dla Dallasa jeśli nie dokonał poprawnej konwersji temperatury). Po chwili temperatury wyświetlane są poprawnie, ale ten moment wystarcza aby załączyła się ochrona podajnika (wyrzut przez 5 minut). Myślę, że dobre byłoby takie rozwiązanie, że algorytm pomija chwilowy skok temperatury na 85.0 stopni, jeśli się nie powtarza i przemija. Z mojego dotychczasowego doświadczenia z Dallasami czasami zdarzały im się takie błędne odczyty, i w tym momencie odczytywał równe 85.0 degC.

Co do braku detekcji 0 wyszedłem z założenia, że skoro na razie na stole nie podpinam prawdziwej dmuchawy, to nie jest mi potrzebna detekcja 0, ponieważ wentylatory DC pracują bez niej. No chyba że stosując wentylator DC istnieje potrzeba podłączenia detekcji, tylko w celu wykrycia przepalenia bezpiecznika.

Sprawdzę wszystkie sugestie wieczorem i dam znać.

Poniżej mój config.txt (czujnik 4D możliwe że błędnie ustawiony, ale testowałem już sporo innych ustawień):

#Konfiguracja sieci:
#Adres IP (dla automatycznej konfiguracji sieci piszemy: NET_IP=auto):
NET_IP=192.168.1.111
#Adres MAC (w hex):
NET_MAC=1A1B1C1D1E1F
#Adresy pozostale
NET_BRAMA=192.168.1.1
NET_MASKA=255.255.255.0
NET_DNS=192.168.1.1

Parametry dmuchawy:
DM_OFFSET = 0
DM_INWERSJA_PWM = 0
DM_MODULACJA = 1

Parametry modulacji (gdy DM_MODULACJA = 1):
DM_ROZRUCH_CZAS = 90
DM_ROZRUCH_MOC = 80
DM_PLUS_CZAS = 10
DM_PLUS_MOC = 10
DM_DOPALANIE_CZAS = 60
DM_DOPALANIE_MOC = 40
DM_TLO_MOC = 30


TPIEC =DALLAS[28C002A701000086]
TZEW =DALLAS[281DB9B601000080]
TPOWROT =DALLAS[2814B8B6010000DB]
TPODAJNIK =DALLAS[2833BDB60100003A]
TT1 =DALLAS[2833BDB60100003A]

# mapowanie modulu termopary
TSPALINY = MAX31855[0]

zabezpieczenie przed cofaniem sie zaru
czas wyrzutu paliwa z podajnika
w przypadku przekroczenia temperatury
PODAJNIK_CZAS_WYRZUTU = 5
PODAJNIK_T_MAX = 60

#czas w sekundach potrzebny do oproznienia pełnego zasobnika
PODAJNIK_CZAS_DO_OPROZNIENIA = 69000
#aktualny czas pozostaly do oproznienia zasobnika w sekundach

#procent ponizej ktorego ma wystapic alarm pustego zasobnika
PODAJNIK_ALARM_MIN = 15
#stała zalezna od opału w g./min.
PODAJNIK_PREDKOSC_PODAWANIA = 240

zabezpieczenie przed zbyt wysoka temperatura pieca
PIEC_T_MAX = 90

temperatura zalaczenia pomp
PIEC_T_MIN = 27

tryb pracy pieca (palnika) - zgodny z ECOAL,RR,RRM,...
PIEC_ALGORYTM = RRM
PIEC_ZADANA = 30
uwaga histereza pieca * 0.1deg
PIEC_HISTEREZA = 2

parametry algorytmu RR, czas podtrzymania w minutach, reszta w sekundach:
RR_PODTRZYMANIE_CZAS = 10
RR_PODTRZYMANIE_PODANIE = 10
RR_PODTRZYMANIE_POSTOJ = 30
RR_PODTRZYMANIE_MOC = 40

RR_PRACA_PODANIE = 6
RR_PRACA_POSTOJ = 30
RR_PRACA_MOC = 40


tryb pracy pompy co (ECOAL,BRULI,ZIMA,LATO)
CO_TRYB = ZIMA
algorytm pracy pomy CO (CIAGLY,CYKLICZNY)
CO_ALGORYTM = CIAGLY

tryb pracy pompy cwu (ECOAL,BRULI,WLACZ,WYLACZ,MIESZANIE)
CWU_TRYB = WYLACZ
algorytm pracy pomy cwu (CIAGLY,CYKLICZNY)
CWU_ALGORYTM = CIAGLY
CWU_ZADANA = 40
CWU_HISTEREZA = 0
zabezpieczenie przed zbyt wysoka t.cwu gdy CWU_T_MAX > 0
CWU_T_MAX = 0

CWU2_TRYB = WYLACZ
CWU2_ALGORYTM = CIAGLY
CWU2_ZADANA = 0

# praca pompki cyrkulacyjnej cwu: algorytm CIAGLY,CYKLICZNY,WYLACZONY
CYRKULACJA_ALGORYTM = WYLACZONY
# minimalna temperatura CWU przy ktorej bedzie dzialac cyrkulacja
CYRKULACJA_TMIN = 40
# parametry dla trybu cyklicznego w minutach:
CYRKULACJA_CZAS_WLACZ = 1
CYRKULACJA_CZAS_WYLACZ = 10

#harmonogram cyrkulacji
#*,PO,WT,SR,CZ,PT,SO,ND
#w poniedzialek 6-8 i 10-12
PROG_CYRK_PO=6:0-8:0
PROG_CYRK_PO=10:00-12:00
#we wszystkie dni tygodnia od 18:00-24:00
PROG_CYRK_*=18:00-

#krzywa grzania dla 4D (uwaga min.30 max 60):
KRZYWA_GRZANIA-30 =57
KRZYWA_GRZANIA-20 =54
KRZYWA_GRZANIA-10 =48
KRZYWA_GRZANIA-0 =40
KRZYWA_GRZANIA+5 =35
KRZYWA_GRZANIA+15 =30

# tryb pracy: WYLACZONY,ZADANA,KRZYWA (nastawa z krzywej grzania)
ZAWOR4D-TRYB = ZADANA
#jesli TRYB ZADANA - to ponizej ustawiamy wartosc
ZAWOR4D-ZADANA = 30

#ZAWOR4D parametry 120s pelne otwarcie, krok 2s,pomiar co 50s:
ZAWOR4D-CZAS_OTWARCIA = 120
ZAWOR4D-CZAS_KROK = 2
ZAWOR4D-CZAS_POMIARU = 50
# ktory czujnik polozony jest za zaworem i nalezy uzyc go do pomiaru
ZAWOR4D-CZUJNIK = T1

# histereza na + i na - od zadanej przy ktorej ma dzialac korekcja zaworu (w 0,1deg)
ZAWOR4D-HISTEREZA=2

# o ile deg. ma byc obnizona tzadana za zaworem jesli A6 zwarte do GND
ZAWOR4D-OBNIZONA=1


koniec pliku
2016-11-23 16:38
  uzi18 Posts: 1343 Ostrzeżenie: 0
Wpisales na stronie w odpowiednim polu adres i kliknales zapisz?
Max31855 zasilasz z 3,3v z plytki mega linie sygnalow bez konwertera.
Kto wie czy sobie nie spaliles tego chipa.

Nie mielismy takich przypadkow z temperatura 85,  
moze masz problemy z zasilaniem ktoregos czujnika? 

Co do 4D to jest jasno napisane,  ze wystarczy wskazac czujnik,  ale czujnik musi dzialac,  
wieczorem sprawdze czy moze byc jeszcze jakis powod.
2016-11-23 16:47
  mecenas Posts: 6 Ostrzeżenie: 0
Tak, na stronie mam wpisany adres, i dopóki config.txt jest poprawny na karcie, to wszystko hula. MAX zasiliłem poprawnie z 3v3, ale linie SCK i CS dochodzą z Mega jako 5-woltowe. Jestem w trakcie dorabiania dzielników na szynach SCK i CS żeby dostosować 5V do 3v3, ostatecznie sprawdzę analizatorem czy w ogóle istnieje komunikacja tego MAX-a z Megą.

Co do Dallasów i 85stC to możliwe że niestabilnie pracują, ale myślę, że nienajgorszym rozwiązaniem byłoby takie ich oprogramowanie, by chwilowe skoki na 85,0 stC nie powodowały załączenia ochrony podajnika, tak na wszelki wypadek.
2016-11-23 16:53
  uzi18 Posts: 1343 Ostrzeżenie: 0
Sygnaly do max moga byc 5V, bo ja tak mam i dziala.
Tam jak pisalem,  wgrywajac skryptem a nie ze strony masz pewnosc co do konfiga i zawsze kopie masz na kompie lub RPi. 
Po wgraniu ze strony zawsze mozesz go wczytac i zobaczysz czy trzeba wyslac raz jeszcze. 
Co do dallasow szukalbym problemow w sprzecie,  np.  Wymienil czujnik,  
jak dotad nie mielismy takich temperatur na tych czujnikach.
Jesli za to sie bedzie pojawial to cos zaradzimy. 
2016-11-23 22:38
  mecenas Posts: 6 Ostrzeżenie: 0
Dane z thermos.json:

{"thermos":[{"t": 22.3},{"t": 22.3},{"t": 22.1},{"t": 22.1},{"t": 0.0},{"t": 0.0},{"t": 0.0},{"t": 0.0},{"t": 0.0},{"t": 0.0},{"t": 0.0},{"t": 0.0},{"t": 0.0},{"t": 0.0},{"t": 0.0},{"t": 0.0}],"wen0": 40,"wen1": 40,"podcz": 36,"podczzas": 4022328879,"podczdo": 69000,"podgmin": 240,"pod": 0,"co": 0,"cwu1": 0,"cwu2": 0,"cyrk": 0,"ter": 0,"al": 256,"time":198,"ver":"0.1.0.74"}
2016-11-23 22:41
  uzi18 Posts: 1343 Ostrzeżenie: 0
Czyli brak podpietego i sprawnie dzialajacego detektora - przepalony bezpiecznik
First pagePrevious page34 / 40Next pageLast page
Users on-line:

Recently added

Krzysiek J - dom

See more

Wyszukiwarka

Wpisz moc kotła do wyszukiwarki - zobaczysz wszystkie kotł...

See more

Bruli.pl

Chcesz dowiedzieć si więcej o sterowniku bruli.pl ?...

See more

eCoal.pl

Chcesz dowiedzieć się więcej o sterowniku eCoal.pl ?...

See more