Forum  eSterownik.pl  Moje boje - czyli własny sterownik Subskrybuj
First pagePrevious page21 / 40Next pageLast page
2015-12-31 04:33
  bzyk Posts: 68 Ostrzeżenie: 0
Witam.
Gratuluję zacięcia w poprawianiu rzeczywistości.
Z zainteresowaniem przeczytałem te 20 stron wątku.
Od chwili (czyli rok), gdy stałem się posiadaczem używanego Ling Duo 15kW dręczy mnie chęć poprawy tego wytworu niezbyt zdolnych konstruktorów z Klimosza (przewody zasilające wyprowadzone wprost na czopuch i komin, sterownik umieszczony bezpośrednio nad drzwiczkami dymnic, "slepe" zawiasy drzwiczek, sterownik, przy którym trzeba warować, żeby rozpalić piec, itp, itd, ogólnie niechlujnie wykonany twór).
Niektóre błędy konstrukcyjne już poprawiłem. Został tylko sterownik.... Ale na szczęście jest ten wątek i kilku zapaleńców.
W związku z tym, czy ustrojstwo zadziała bez RPi i bez bruli?
W wątku przewijała się możliwość obsługi wyświetlacza ale jak się wydaje nie została wprowadzona. Jest szansa na to?
Pozdrawiam 
2015-12-31 07:36
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
bzyk napisał » 2015-12-31 04:33
W związku z tym, czy ustrojstwo zadziała bez RPi i bez bruli?
Prototyp niezależnego sterownika istnieje, przechodzi testy funkcjonalne.
2015-12-31 14:59
  bzyk Posts: 68 Ostrzeżenie: 0
Wiem, że istnieje prototyp, ale zrozumiałem, że Twórcy nie zamykają projektu  dla zastosowań niekomercyjnych a poprzez udostępnienie wsadu chcą zaprosić innych do testowania. Ja też chciałbym potestować, ale nie do końca rozumiem w jakim miejscu znalazł się sterownik, bo na początku był "nakładką" na bruli a docelowo miał być niezależnym ustrojem. I dalej nie znam odpowiedzi na moje pytania.
2015-12-31 15:02
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
Nasmaruj priva do uzi18, on Ci powie więcej. Mają chłopaki składankę na otwarty soft.
2015-12-31 17:54
  Stan Posts: 2564 Ostrzeżenie: 0
Na chwilę obecną , żeby zachować kompatybilność wsteczną z utworzonymi już algorytmami sterownik sklada się z RPi , Arduino Mega oraz modułu triaków AVT.
Jest zamysł żeby sprawdzone i dobre algorytmy przenieść do arduino , ale do tego jeszcze daleka droga, głównie dlatego że brak jest testerów, jest nas tylko trzech.
Przy czym mój sterownik jest wpradzie złozony ale jeszcze nie był uruchomiony na piecu, tak więc jestem hamulcowym .
Jak masz ochotę przyłączyć do testów, to zapraszamy.
2016-01-03 10:51
  bzyk Posts: 68 Ostrzeżenie: 0
Stan napisał » 2015-12-31 17:54
Na chwilę obecną , żeby zachować kompatybilność wsteczną z utworzonymi już algorytmami sterownik sklada się z RPi , Arduino Mega oraz modułu triaków AVT.
Jest zamysł żeby sprawdzone i dobre algorytmy przenieść do arduino , ale do tego jeszcze daleka droga, głównie dlatego że brak jest testerów, jest nas tylko trzech.
Przy czym mój sterownik jest wpradzie złozony ale jeszcze nie był uruchomiony na piecu, tak więc jestem hamulcowym .
Jak masz ochotę przyłączyć do testów, to zapraszamy.

No to czuję się oficjalnie zaproszony!
Szpeje rozpoznaję "na popularnym serwisie aukcyjnym" (kitajce mają taniej, ale chciałbym w tym sezonie potestować a nie latem).
Malinka niezbędna, czy tylko do wrzucania programu do arduino i wizualizacji? Mogę użyć zamiast niej laptopa? Czy do arduino nie trzeba dodatkowego modułu karty SD? Jakich czujników używacie? (jest o tym w wątku?) do komina termopara?
2016-01-08 04:54
  uzi18 Posts: 1343 Ostrzeżenie: 0
hej, po kolei, wszystko w miare jest na 1 stronie watku.

VERB pisze o swojej propozycji rozwiazania - własna nowa płytka.
My poszlismy w DIY - z gotowym modulow skladasz sobie sterownik,
ma to jeden wielki plus - brak ograniczen i mozliwosc przyszlej rozbudowy platformy.

W zaleznosci od tego co chcesz osiagnac.
RPi wykorzystujemy jako proxy/serwer "www" (strona szybciej sie wczytuje) i programator do arduino,
nie jest jednak niezbedne, bo arduino udostepnia ta sama strone z karty SD w sieci.
Jak sie cos dzieje w sofcie to sa czesto aktualizacje i bedziesz musial poleciec do kotlowni.
Mozesz je zastapic jakimkolwiek komputerem z (najwygodniej) zainstalowanym linuxem.

Modul ethernet z gniazdem karty SD to juz wymagany sprzet.

Jesli wystarczy Ci tryb dwustanu z kilkoma bajerami to mysle ze niebawem sie pojawi.
Dmuchawa DC dziala poprawnie (i taka moge polecic), AC jest nadal w trybie rozwojowym.
Konfiguracja jest aktualnie w formie pliku na karcie SD - mozna ja wyslac przez siec do sterownika.

Jedyne co Cie interesuje to nie ma jeszcze wsparcia dla czujników podpietych
bezposrednio do arduino, to mozna oczywiscie poprawic - raczej zorganizuj
sobie czujniki typu KTY 81-210 takie jak w bruli/ecoal, bo niestety nie jest dobrym
wyborem czujnik DS18x20, mimo ze jest wygodny - nie polecam.
2016-01-08 06:58
  _Kb_ Posts: 136 Ostrzeżenie: 0
Uzi, czy ja mogę "przyczepić się" do ostatniego zdania?
Napisałeś, że DS-y nie są dobrym wyborem. Możesz to krótko uzasadnić, bo myślałem o pójściu w tym kierunku właśnie, żeby pozbyć się niestabilnych i płynących od roku KTY.
2016-01-08 21:10
  uzi18 Posts: 1343 Ostrzeżenie: 0
fakt nie podalem argumentu, najwiekszym ich minusem jest czas pomiaru, ok. 0.75s przy 12bitach plus dodatkowo kazdy czujnik oddzielnie trzeba komunikowac, co da sie oczywiscie zrobic ale co 1s nie gwarantuje pomiaru



czemu Ci plywaja pomiary? przedluzales przewody?
dodane 2016-01-08 21:10oczywiscie mozemy proby wykonac ...
2016-01-09 18:03
  _Kb_ Posts: 136 Ostrzeżenie: 0
No fakt... czas konwersji jest długi dla 12 bitów, ale DSy można umieścić po jednym na porcie/linii. W razie konieczności można by nawet cały jeden mikrokontroler przeznaczyć tylko na "czytnik temperatur". To załatwiłoby by temat 

Jeżeli chodzi o KTY, to zawsze kiedy je sprawdzam, trzeba poprawić offset. Może nie dużo, ale liczyłem, że po roku już się wygrzały i nie będzie potrzebna kolejna korekta.
2016-01-10 01:18
  bzyk Posts: 68 Ostrzeżenie: 0
uzi18 napisał » 2016-01-08 04:54
hej, po kolei, wszystko w miare jest na 1 stronie watku.
VERB pisze o swojej propozycji rozwiazania - własna nowa płytka.
My poszlismy w DIY - z gotowym modulow skladasz sobie sterownik,
ma to jeden wielki plus - brak ograniczen i mozliwosc przyszlej rozbudowy platformy.
W zaleznosci od tego co chcesz osiagnac.
RPi wykorzystujemy jako proxy/serwer "www" (strona szybciej sie wczytuje) i programator do arduino,
nie jest jednak niezbedne, bo arduino udostepnia ta sama strone z karty SD w sieci.
Jak sie cos dzieje w sofcie to sa czesto aktualizacje i bedziesz musial poleciec do kotlowni.
Mozesz je zastapic jakimkolwiek komputerem z (najwygodniej) zainstalowanym linuxem.

Modul ethernet z gniazdem karty SD to juz wymagany sprzet.

Jesli wystarczy Ci tryb dwustanu z kilkoma bajerami to mysle ze niebawem sie pojawi.
Dmuchawa DC dziala poprawnie (i taka moge polecic), AC jest nadal w trybie rozwojowym.
Konfiguracja jest aktualnie w formie pliku na karcie SD - mozna ja wyslac przez siec do sterownika.

Jedyne co Cie interesuje to nie ma jeszcze wsparcia dla czujników podpietych
bezposrednio do arduino, to mozna oczywiscie poprawic - raczej zorganizuj
sobie czujniki typu KTY 81-210 takie jak w bruli/ecoal, bo niestety nie jest dobrym
wyborem czujnik DS18x20, mimo ze jest wygodny - nie polecam.

Witam prowodyra całego "zamieszania" z niezależnym sterownikiem.
Dobrze, że nie potraktowałeś mnie jak jakiegoś ignoranta nie umiejącego wydłubać z wątku potrzebnych danych. Niestety dla osoby (jak ja) nie mającej wcześniej kontaktu z produktami  Elektro-System nie wszystko jest oczywiste.
Nie mam ich sterownika, wszystkim musi więc sterować andruino. Gdzie mogę zdobyć schemat lub opis połączeń elementów wykonawczych i czujników z arduino dla tego projektu? Szpeje dopiero zamawiam, w połowie tygodnia powinienem ruszyć z testami. Raczej zastosuję wentylatory komputerowe. Czekam na rozbudowę programu o czujniki temperatury - KTY skoro na takie padło.
Były przymiarki do obsługi wyświetlacza, moim zdaniem jest niezbędny. Wiadomo, że wygodniej zmieniać na stronie, ale często w kotłowni jest potrzeba przynajmniej podstawowe nastawy zmieniać. Wydaje mi się, że ten Arduino LCD KeyPad Shield
by był odpowiedni.
2016-01-10 20:28
  uzi18 Posts: 1343 Ostrzeżenie: 0
_Kb_ napisał » 2016-01-09 18:03
No fakt... czas konwersji jest długi dla 12 bitów, ale DSy można umieścić po jednym na porcie/linii. W razie konieczności można by nawet cały jeden mikrokontroler przeznaczyć tylko na "czytnik temperatur". To załatwiłoby by temat 

Jeżeli chodzi o KTY, to zawsze kiedy je sprawdzam, trzeba poprawić offset. Może nie dużo, ale liczyłem, że po roku już się wygrzały i nie będzie potrzebna kolejna korekta.

Hmm, caly mikrokontroler? Moze modul pomiarowy zrobic w formie shielda ...ma to sens.
Nie wiem czy to ma sens ciagle kalibrowanie - wazniejsza jest powtarzalnosc pomiaru.

Nie ukrywam ze mozna zrobic test z tymi czujnikami, jesli znajda sie chetni ..., poniewaz aktualnie sporo rzeczy testujemy wiec taki test moze sie tez przydac, co na to mark3k i Stan?
Postaram sie wydzielic ktorys konkretny pin na komunikacje 1wire oraz wybiore piny na pomiar KTY.
Ile szt. czujników bierzemy pod uwage?

Opis podlaczen sterownika jest w repozytorium na github - link na poczatku watku (katalog arduino).


dodane 2016-01-10 17:55
bzyk napisał » 2016-01-10 01:18

Witam prowodyra całego "zamieszania" z niezależnym sterownikiem.
Dobrze, że nie potraktowałeś mnie jak jakiegoś ignoranta nie umiejącego wydłubać z wątku potrzebnych danych. Niestety dla osoby (jak ja) nie mającej wcześniej kontaktu z produktami  Elektro-System nie wszystko jest oczywiste.
Nie mam ich sterownika, wszystkim musi więc sterować andruino. Gdzie mogę zdobyć schemat lub opis połączeń elementów wykonawczych i czujników z arduino dla tego projektu? Szpeje dopiero zamawiam, w połowie tygodnia powinienem ruszyć z testami. Raczej zastosuję wentylatory komputerowe. Czekam na rozbudowę programu o czujniki temperatury - KTY skoro na takie padło.
Były przymiarki do obsługi wyświetlacza, moim zdaniem jest niezbędny. Wiadomo, że wygodniej zmieniać na stronie, ale często w kotłowni jest potrzeba przynajmniej podstawowe nastawy zmieniać. Wydaje mi się, że ten Arduino LCD KeyPad Shield
by był odpowiedni.


Pytac warto, projekt jest otwarty na potrzeby osob ktore chca brac w nim udzial, kazdy pomysl jest analizowany.
Co do wyswietlacza, ten modul jest tak zbudowany ze musialbys cale arduino przymocowac do plyty czolowej., a to juz nie jest wygodne.
Modul wyswietlacza iklawiatury musi byc w formie "zdalnej" - pozwalajacej odsunac sie od płyty głównej tak to widze.

dodane 2016-01-10 18:03Co do dmuchawki z wentylatorow komputerowych (serwerowych) sprawdz dokladnie ich parametry - na malych palnikach musza byc 2 szt. w kaskadzie oraz koniecznie z przeslona aby mozna bylo wyregulowac min. doplyw powietrza. U siebie wrzucilem dwie i jest bardzo fajnie...

dodane 2016-01-10 20:28bzyk: poczekaj z tymi czujnikami (zakupem), niebawem zrobimy testy z DS-ami ich najwiekszymi atutam sa kalibracja fabryczna i cyfrowa komunikacja - przewod nie ma tak wielkiego znaczenia jak w kty.
2016-01-10 22:49
  Stan Posts: 2564 Ostrzeżenie: 0
Co do DS-ów ja nawet je juz zakupiłem do testów.
2016-01-11 02:13
  bzyk Posts: 68 Ostrzeżenie: 0
uzi18 napisał »

(...) Co do wyswietlacza, ten modul jest tak zbudowany ze musialbys cale arduino przymocowac do plyty czolowej., a to juz nie jest wygodne.
Modul wyswietlacza iklawiatury musi byc w formie "zdalnej" - pozwalajacej odsunac sie od płyty głównej tak to widze.


To nie jest moim zdaniem problem. Można
wyświetlacz podpiąć taśmą

niebawem zrobimy testy z DS-ami ich najwiekszymi atutam sa kalibracja fabryczna i cyfrowa komunikacja - przewod nie ma tak wielkiego znaczenia jak w kty.

Mam kilka DS, jak trzeba KTY to kupię.
Wspominałeś o czujniku żaru. Masz jakiś sposób na umieszczenie? Bo jak nie, to mam rozwiązanie konkurencji...
2016-01-11 04:45
  uzi18 Posts: 1343 Ostrzeżenie: 0
bzyk napisał » 2016-01-11 02:13
uzi18 napisał »

(...) Co do wyswietlacza, ten modul jest tak zbudowany ze musialbys cale arduino przymocowac do plyty czolowej., a to juz nie jest wygodne.
Modul wyswietlacza iklawiatury musi byc w formie "zdalnej" - pozwalajacej odsunac sie od płyty głównej tak to widze.


To nie jest moim zdaniem problem. Można
wyświetlacz podpiąć taśmą

Wiem ze mozna ale trzeba brac pod uwage jeszcze zakłucenia z przekaznikow/triakow (a tak naprawde z obciazen mocy), efekt jest taki ze na wyswietlaczu zostaje sieczka.
Mysle ze moze zamiast przyciskow zastosowac pojedynczy encoder?

bzyk napisał » 2016-01-11 02:13
uzi18 napisał »

niebawem zrobimy testy z DS-ami ich najwiekszymi atutam sa kalibracja fabryczna i cyfrowa komunikacja - przewod nie ma tak wielkiego znaczenia jak w kty.

Mam kilka DS, jak trzeba KTY to kupię.
Wspominałeś o czujniku żaru. Masz jakiś sposób na umieszczenie? Bo jak nie, to mam rozwiązanie konkurencji...


Jesli to mozlwie to zbieraj juz pozostale moduly, wyjdzie Ci taniej w przeliczeniu na miesiac wydatków, a skladanie tez troche czasu wymaga.
Znalazles opis podlaczen, o ktorym pisalem?
Czujnik zaru to jeszcze daleka przyszlosc, wymaga modyfikacji palnika ... do uchwytu czujnika i prowadzenia przewodu.
2016-01-11 14:45
  bzyk Posts: 68 Ostrzeżenie: 0
uzi18 napisał »


Wiem ze mozna ale trzeba brac pod uwage jeszcze zakłócenia z przekaznikow/triakow (a tak naprawde z obciazen mocy), efekt jest taki ze na wyswietlaczu zostaje sieczka.
Rzeczywiście może to być problem, ale jakby z głową poprowadzić przewody....
uzi18 napisał »

Mysle ze moze zamiast przyciskow zastosowac pojedynczy encoder?
Enkoder byłby niezły. Łatwiej zabudować niż przyciski. Nie ma (chyba) gotowych plytek z wyświetlaczem, można by np 
taki albo jakiś goły za kilka zł.

uzi18 napisał »

Jesli to mozlwie to zbieraj juz pozostale moduly, wyjdzie Ci taniej w przeliczeniu na miesiac wydatków, a skladanie tez troche czasu wymaga.
Znalazles opis podlaczen, o ktorym pisalem?
Czujnik zaru to jeszcze daleka przyszlosc, wymaga modyfikacji palnika ... do uchwytu czujnika i prowadzenia przewodu.
Szpejki zamówione, mam też kilka DS w razie W. Opis połączeń oczywiście znalazłem (szukałem obrazków, a tu w txt!).
Czujnik żaru wiadomo, dopiero po zgaszeniu kotła. Spróbuję w wolnej chwili coś podziałać z tym rozwiązaniem "konkurencji", choć u mnie może być to troczę problematyczne, bo mam obrotowy ruszt...
2016-01-11 16:08
  uzi18 Posts: 1343 Ostrzeżenie: 0
Tez mam obrotowy ruszt - na razie nie skupiaj sie na czujniku - a jesli, to raczej zorganizuj sobie przetwornik termopary max31855 w formie modulu.

Z tym prowadzeniem przewodow bywa roznie ... a musi byc gwarancja,
ze jak ktos sobie zlozy to bedzie dzialac bez wzgledu na polaczenia.
Mysle ze cos takiego jako wyswietlacz z enkoderem na panel ale jeszcze nie podjalem decyzji moze cos innego znajde LCD Graficzny
lub LCD 4x20
Chyba ze jakas mala plyteczke z oddzielnym mikrokontrolerem ..., na razie to temat odlegly, najpewniej bedzie ale nie na już.

Co do opisu na razie jest w txt za to na bieżąco aktualizowany, kiedys moze sie ktos podejmie rysowania

Ps. do algorytmu dmuchawy dodane zostało jeszcze rozpalanie po rozruchu, jeszcze nie wyslalem na serwer bo testuje u siebie.
2016-01-18 01:37
  bzyk Posts: 68 Ostrzeżenie: 0
uzi18 napisał » 2016-01-11 16:08
Tez mam obrotowy ruszt - na razie nie skupiaj sie na czujniku - a jesli, to raczej zorganizuj sobie przetwornik termopary max31855 w formie modulu.
Z tym prowadzeniem przewodow bywa roznie ... a musi byc gwarancja,
ze jak ktos sobie zlozy to bedzie dzialac bez wzgledu na polaczenia.
Mysle ze cos takiego jako wyswietlacz z enkoderem na panel ale jeszcze nie podjalem decyzji moze cos innego znajde LCD Graficzny
lub LCD 4x20
Chyba ze jakas mala plyteczke z oddzielnym mikrokontrolerem ..., na razie to temat odlegly, najpewniej bedzie ale nie na już.
Klocki dotarły. Złożone do kupy i zaprogramowane aktualnym wsadem. Czekam na jakąś wersję programu z czujnikami, bo jak na razie oglądam sobie stronę wykresu z poziomą kreską...
Rozumiem, że w obecnej wersji odczyt i zadawanie parametrów jest przez bruli / ecoal. Nie mam więc na razie nie potestuję.

uzi18 napisał »

Co do opisu na razie jest w txt za to na bieżąco aktualizowany, kiedys moze sie ktos podejmie rysowania
Ja to narysuję, rzuć hasło gdzie czujniki podpinamy.
2016-01-18 19:40
  Stan Posts: 2564 Ostrzeżenie: 0
Dokładnie odczyt jest po RSie z ecoal/bruli.

Co dokładnie złożyłeś ?
2016-01-18 19:59
  uzi18 Posts: 1343 Ostrzeżenie: 0
masz login jakis na gmail.com? napisz mi na PW dodam Cie do naszej konferencji
First pagePrevious page21 / 40Next pageLast page
Users on-line: interauto24, kaleb, krzysiek8621, MarekHoracek, Mariuszr70, pawlop, Seweryn

Recently added

Josef Jansa - dom

See more

Wyszukiwarka

Wpisz moc kotła do wyszukiwarki - zobaczysz wszystkie kotł...

See more

Bruli.pl

Chcesz dowiedzieć si więcej o sterowniku bruli.pl ?...

See more

eCoal.pl

Chcesz dowiedzieć się więcej o sterowniku eCoal.pl ?...

See more