Forum  eSterownik.pl  Moje boje - czyli własny sterownik Subskrybuj
First pagePrevious page19 / 40Next pageLast page
2015-11-18 17:21
  uzi18 Posts: 1343 Ostrzeżenie: 0
super, moge tylko potwierdzic ze arduino spokojnie z nim sobie radzi z palcem w d..., bo sprzetowo
2015-11-18 17:50
  mark3k Posts: 484 Ostrzeżenie: 0
To już jest DUŻY PLUS .
2015-11-18 22:26
  uzi18 Posts: 1343 Ostrzeżenie: 0
Niestety pewnie z 1/2-2/3 bedzie trzeba przeslonic ...
2015-11-18 22:35
  mark3k Posts: 484 Ostrzeżenie: 0
Pisałem, że możę być za mocna. Zobaczymy - chyba że u siebie testowałeś na kotle.
2015-11-18 23:20
  uzi18 Posts: 1343 Ostrzeżenie: 0
zastanawiam sie nad wycieciem laserem z blachy tego adaptera
2015-11-19 07:14
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
janusz napisał » 2015-11-16 17:56
..wietrzyć potrafi  godzinami do czasu aż do szanownej pupy zimno sie nie dobierze
Zamilkłeś coś kolego... a lubię Cię czytać
2015-11-19 10:42
  uzi18 Posts: 1343 Ostrzeżenie: 0
tłum skanduje: janusz! janusz! janusz!
2015-11-19 14:34
  janusz Posts: 540 Ostrzeżenie: 0
Jestem obecny
Zamilkłem bo w obecnej fazie wątek jest poza moją wiedzą
Tak więc po co komu "głos z kuchni"
Celem opisania "gzk" dodam
przykład 1
Prowadzimy sobie ożywioną dyskusję tz. ja i moje wewnętrzne ja
a "gzk" poucza
lepiej byście poprawili to tamo i owamto słyszę że jest was dwóch to będzie szybciej
przykład 2
Zaglądam do lodówki a "gzk" poucza
nie gap się tak w tą lodówkę to nie TV
Ale skąd taki "gzk" może wiedzieć że rozważamy poważny męski problem
weekend się zbliża sprawdzamy zasoby browara
by podjąć jedyną słuszną decyzję co do ilości nowego zakupu
Tu muszę zaznaczyć że "gzk" ma wyrobione ucho
i jak tylko usłyszy odgłos otwieranej puszki ("pssyt")
to od razu woła a gdzie dla mnie
dlatego muszę przewidzieć ile tych "psytów " usłyszy i o jaką ilość uszczupli moje zasoby

Więc na obecnym etapie nie będę pouczał w sprawach o których mam nikłe lub żadne  pojęcie


dodane 2015-11-19 14:34No i znowu
Przykręć tą śrubkę bo wystaje  z blatu
Ale skąd taki "gzk" może wiedzieć ze to nie śrubka tylko wkręt
a haczy bo nie dobiłem młotkiem żeby blatu nie uszkodzić
Bo jak sama nazwa wskazuje wkręt służy do wbijania
a nacięcia na łebku ( w starych to -  a w nowych + ) 
służą do tego by młotek sie nie slizgał
2015-11-19 14:51
  uzi18 Posts: 1343 Ostrzeżenie: 0
a masz tak?:... otwierasz kotlownie, patrzysz a tam sterownik z atrapa, znow ten bol, na szczescie moja druga polowa rozumie czemu musze chwile posiedziec i pokodowac na komputerze (mimo ze nie wie co robie), cieszy ja za to ze teraz nie znikam w kotlowni bo nowy program moge w kilka sekund wrzucic do procesora z drugiego konca domu, poprzez nie takie slawne wifi
2015-11-19 15:19
  janusz Posts: 540 Ostrzeżenie: 0
Uzi18 w pewnym wieku zaczynamy akceptować pewne poczynania naszych polówek
nawet jeżeli racjonalnie nie powinniśmy się na to godzić
Taki nasz los   

dodane 2015-11-19 15:19Od czasu gdy steruję wg własnego pomysłu do kotłowni wchodzę tylko by wyczyścić i nakarmić mojego cudaka
2015-11-19 15:49
  uzi18 Posts: 1343 Ostrzeżenie: 0
janusz napisał » 2015-11-19 15:19
Od czasu gdy steruję wg własnego pomysłu do kotłowni wchodzę tylko by wyczyścić i nakarmić mojego cudaka


To fakt od czasu gdy steruje obciazeniem piecyka po swojemu ... tez nie mam z nim problemow

dodane 2015-11-19 15:49Temperatura grzejnikow tez jest ustalona zeleznie od t.zew., w sumie moglbym zaczac zime i nic juz nie dotykac,
malzonka sie cieszy z ciepelka na poziomie wystarczajacym


2015-11-19 15:57
  mark3k Posts: 484 Ostrzeżenie: 0
Przepisałem skrypty w dwóch wersjach:
Bez tła, z tłem + wspólny plik z konfiguracją.

Jeśli możesz to wyrzuć z repo skrypt pod nazwą : 10plush.py (bo zawiera błąd w stopniowaniu mocy palnika) i skrypt z konfiguracją, a wrzuć nowe. Pliki wysyłem na e-mail.
Oba powinny działać bez błędów. W tej chwili testuję wersję z tłem. Plik w wersji bez tła odpaliłem i nie było błędów.
dodane 2015-11-19 15:57Wysłane.
2015-11-24 12:08
  uzi18 Posts: 1343 Ostrzeżenie: 0
Aktualizacja:



dodane 2015-11-24 12:08Udostępniłem opis połączeń dla sterownika oraz wsad do zaprogramowania procesora.

Z czasem
, w wyniku rozwoju platformy, niektore polaczenia moga ulec zmianie, wiec prosze sie do tego naszykowac.

Zachecam do dyskusji.

Ps. program procesora obsluguje aktualnie obie dmuchawy (AC i DC) na raz,
w zaleznosci ktore elementy zostana podłączone taka będzie działać.
2015-11-24 12:52
  mark3k Posts: 484 Ostrzeżenie: 0
Zainteresowani własnym sterownikiem brać się do pracy. 
Mamy program napisany przez uzi18 pełen opis co z czym.
Teraz tylko pozostaje poskładać klocki i testować.
Można wykorzystać własną dmuchawę lub zainwestować w przyszłościowe sterowanie dmuchawą (bardziej precyzyjne i bardziej przewidywalne).
Do pracy
2015-11-24 13:12
  uzi18 Posts: 1343 Ostrzeżenie: 0
Z pewnoscia nie ma jeszcze wielu rzeczy ale beda dodawane z czasem.

Aktualnie najwazniejsze do zrobienia to zapamietywanie ustawien i strona z konfiguracja parametrow.


Niech chociaz kilka osob zlozy, to do pierwszych testow wystarczy.

Osoby chetne sie znajda jak beda miarodajne efekty.


Ktos potrzebuje tylko podlaczyc dmuchawe DC? To wtedy mozna przygotowac wersje minimum elementów.
2015-11-24 22:39
  mark3k Posts: 484 Ostrzeżenie: 0
Pierwsze koty za płoty.
Moduły zamontowane w skrzynce, a jutro kabelki.




2015-11-25 06:38
  Stan Posts: 2564 Ostrzeżenie: 0
Dołączę później, jestem na wyjeździe szkoleniowym z pracy.
Fajnie że coś się dzieje
2015-11-27 12:05
  uzi18 Posts: 1343 Ostrzeżenie: 0
Lista zmian w programie: Lista
Koniecznie prosze sprawdzac tez plik polaczenia w repozytorium, dzis np. zmienil sie pin dmuchawy na nr 12.


Aktualnie dodany heartbeat, stan brak polaczenia z bruli/ecoal - powolne mruganie dioda.
Sprawdzono, sterownik dziala tez poprawnie bez modulu ethernet.
Dodanie pompy CO na pin A9

dodane 2015-11-25 20:06Uwaga mała, pin 12 do dmuchawy DC - w opisie moze niejasno napisałem, chodzi o dodatkowe podciagniecie przez rezystor do +5V, chodzi o to aby dmuchawa sama nie wystartowała gdy nie dziala procesor.

dodane 2015-11-25 23:58Dodalem skrypt aktualizujacy sterownik do najnowszej wersji dla RPi/linux, dziala gdy arduino jest podlaczone przez usb z RPi/linux.
Do zaprogramowania sterownika pod windowsem polecam XLoader

dodane 2015-11-26 21:29konwerter jakiego uzywam: max3232 db9
dodane 2015-11-27 12:05aktualizacja softu ...
2015-11-28 20:17
  mark3k Posts: 484 Ostrzeżenie: 0
Prace ze sterownikiem posuwają się do przodu. Arduino uruchomione, połaczone z RPi , modułem przekaźników i modułem RS232. Wsystko działa ( na sucho). Trochę problemów było z
 konwerterem RS232 na TTL, ale udało się zwalczyć problem. 
Jest pełna komunikacja Arduino z eCoal.
Jutro podłączanie dmuchawy DC i próby sterowania kotłem z udziałem arduino.
Jutro wrzucę jakieś fotki.
dodane 2015-11-28 20:17Sterownik uruchomiony i podłaczony do kociołka.
Dmuchawa DC działa jak w książce pisze. Bardzo szybka reakcja dmuchawy na zmianę mocy w sterowniku.

Kilka fotek (wykonane telefonem).

2015-12-02 08:52
  uzi18 Posts: 1343 Ostrzeżenie: 0
Dopisałem dwie rzeczy do dmuchawy poza rozruchem doszedł plus i tło.
Ciekaw jestem jak te wynalazki działają ...
Na razie parametry na sztywno.
First pagePrevious page19 / 40Next pageLast page
Users on-line: Bartoszewski, dziuniek, falec1, Jack171, jakub, Krzysiek83, LiMat, mlynowo1, pavelm, przemas707, Sahy, SZPULA, wojtekwie

Recently added

Josef Jansa - dom

See more

Wyszukiwarka

Wpisz moc kotła do wyszukiwarki - zobaczysz wszystkie kotł...

See more

Bruli.pl

Chcesz dowiedzieć si więcej o sterowniku bruli.pl ?...

See more

eCoal.pl

Chcesz dowiedzieć się więcej o sterowniku eCoal.pl ?...

See more