Rozgrzewamy jesienne temperatury i z tej okazji przygotwaliśmy dla Państwa OBNIŻKI CENOWE wybranych produktów w naszym sklepie eSterownik.pl!
W zakładce "PROMOCJA" znajdziecie wszystkie produkty objęte rabatem
Forum  eSterownik.pl  Konfigurowanie TRK Subskrybuj
First pagePrevious page2 / 3Next pageLast page
2014-12-09 07:18
  Stan Posts: 2564 Ostrzeżenie: 0
Dokładnie, i muszę zaktualizować instrukcję.
2014-12-09 08:31
  uzi18 Posts: 1346 Ostrzeżenie: 0
Moge zrobic domyslne wartosci dla parametrow, nawet jak ktos o jakims zapomni to standardowa wartosc bedzie do niego przypisana, tylko czy to potrzebne? Zakladamy chyba ze uzytkownicy TRK sa osobami wiedzacymi czego chca ...
2014-12-09 14:06
  Stan Posts: 2564 Ostrzeżenie: 0
Niby tak, ale każdemu kto startuje dopiero z TRK na pewno to by pomogło w ogarnięciu konfiguracji.
2014-12-09 18:45
  uzi18 Posts: 1346 Ostrzeżenie: 0
To moze zaproponuj ustawienia domyslne ..., mysle ze w tych ustawieniach powinno byc max wszystko wylaczone, tj boilery dopalania itp. tak ze w konfigu wlasnym bedzie sie wlaczac tylko to co jest komu potrzebne

moj aktualny konfig

oraz lista zmian w konfigu
2014-12-09 19:17
  Stan Posts: 2564 Ostrzeżenie: 0
Coś typowego i przeciętnego.
Np, dolna 49, górna 51
bloki - start , normal, normal, normal, normal, stop
czas podawanie - 10, 8, 6, 4, 2, 0
czas nawiewu i przerwy  - 50, 50, 50, 45, 45, 60
moc nawiewu - 48,44,43,40,40,38
t górna - 0, 49.5, 50, 50.5, 51, 0
t dolna - 0 , 49, 49.5, 50, 50.5, 0 
dodane 2014-12-09 18:17Mój aktualny konfig


#===============================================================================
#                         Parametry wspolne
#
# Tutaj wpisz parametry globalne pracy
#===============================================================================

# automatycznie przelaczanie w tryb manual sterownika i w tryb auto po zatrzymaniu skryptu
autotrybmanual = False
#======== parametry CO ===============

tempZadanaGora = 51.5;
tempZadanaDol = 48.5;
tempZalaczeniaPomp = 45.0
# po spadku ponizej tempZadanejGora uruchamia bloki normal
wymuszonahistereza = True
histerezaBlokuStop = 0.0

#======== parametry podtrzymania ===============

podtrzymanie_postoj = 30 # w minutach
podtrzymanie_podajnik = 10
podtrzymanie_przerwa = 30
podtrzymanie_nadmuch = 40

#======== paramtery autoregulacji dopalania
tspalin = 80
deltaspalin = 10
min_obr_dmuchawy = 35
max_obr_dmuchawy = 38
tryb_autodopalania = True
opoznienie = 3
max_temp_podajnika = 50
staly_nadmuch = False

#======== Korekta grupowa =============

czasPodawania = 0;
czasPrzerwy   = 0;
czasNawiewu   = 0;
mocNawiewu    = 0;

#========== Parametry blokow ===================================================
# mozliwe tryby to - start, stop, normal, 1start, 1normal, 1stop

t_min          = [     0,    0, 48.5,    49,  49.5, 49.8, 50.1, 50.5,  51,  0,0]
t_max          = [  48.5, 48.5,   49,  49.5,  49.8, 50.1, 50.5,   51,51.5,  0,0]
czas_podawania = [  10,  0,  7,  6, 5, 4, 3, 2, 2,  0,0]
czas_przerwy   = [ 20, 30, 45, 45, 45, 45, 45,45,50,20,100]
czas_nawiewu   = [ 20, 30, 45, 45, 45, 45, 45,45,50,20,100]
moc_nawiewu    = [ 46, 43, 42, 41, 40, 39, 38,38,38,60, 38]
tryb = ['start','start','normal','normal','normal','normal','normal','normal','normal','stop','stop']



#=========== Parametry trybu Lato ==============================================

Tryb_autolato = False
T_zewnetrzna_lato = 15;
T_dolna_CWU = 48;
CWU_jako_bufor = False;
2014-12-09 23:53
  uzi18 Posts: 1346 Ostrzeżenie: 0
Hmmm, moze z czasem napisze sie taki autogenerator blokow w zadanych zakresach
2014-12-11 07:34
  Stan Posts: 2564 Ostrzeżenie: 0
Chyba byłoby dobrze rozdzielić konfig bloków od reszty parametrów.
dodane 2014-12-11 06:34Na tym konfigu , tak mi pracuje, myślę że jeszcze dołożę kilka mocy.
2014-12-11 08:57
  mark3k Posts: 484 Ostrzeżenie: 0
Na mojej trochę zmodyfikowanej wersji działa obecnie bardzo przyzwoicie.
Ustawionych mam 6 poziomów "mocy" palnika.
2014-12-11 10:15
  Stan Posts: 2564 Ostrzeżenie: 0
U mnie jak widać jest siedem bloków normal plus start to razem osiem poziomów mocy.
pracuje obecnie bardzo równo i ładnie sobie stopniuje moc zależnie od zapotrzebowania, spalanie też wygląda bardzo ładnie.
Ciekawi mnie czy dało by się przenieść mój konfig na zupełnie inny piec, paliwo i doregulować go tylko korektą grupową ?

Bartek, może spróbujesz ?
2014-12-11 14:22
  uzi18 Posts: 1346 Ostrzeżenie: 0
Stan: o ile pamietasz to wlasnie tak poczatkowo robilem - korygowalem tylko grupowym - tylko ja potrzebuje wyzszych temperatur.
mark3k: wlasnie chodzi o to abys potwierdzil poprawnosc dzialania na aktualnym TRK

U siebie dodalem jeszcze 2 moce poza tym co juz jest w konfigu na serwerze gist.
Uwaga od tej pory uruchamiam TRK bedzie pracowac do wieczora.
2014-12-11 20:42
  mark3k Posts: 484 Ostrzeżenie: 0
Po wczorajszych korektach w mocach tak to u mnie wygląda:


dodane 2014-12-11 19:42
2014-12-11 21:31
  uzi18 Posts: 1346 Ostrzeżenie: 0
Zmienilem zdanie zostawie to wlaczone do jutra na laptopie

2014-12-19 19:04
  Robosek Posts: 51 Ostrzeżenie: 0
Witam dlaczego zatrzymalo sie po blokach start uruchamiam bloki normal temp.43 i jest oczekiwanie a powinny sie zmienic na normal
Regulator CWU...
trend TSpal: 3.8/20s 11.6/60s 22.4/120s 31.2/180s
trend tts060: -0.2/60s  tspalin:146.7 tco:42.9
Regulator CWU...
trend TSpal: 3.7/20s 11.6/60s 22.6/120s 31.9/180s
trend tts060: 0.0/60s  tspalin:148.6 tco:43.1
== stop dmuchawa realny czas: 80.6083939075
Historia blokow:[0, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 1, 1, 2]
*** uruchamiam bloki NORMAL
START <43<= NORMAL <50<= STOP <50.0  tCO=43.1°C.
Historia blokow:[0, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 1, 1, 2, 0]
*** Oczekiwanie...
START <43<= NORMAL <50<= STOP <50.0  tCO=43.1°C.
Historia blokow:[0, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 1, 1, 2, 0, 0]
*** Oczekiwanie...
Regulator CWU...
trend TSpal: 3.7/20s 11.5/60s 23.1/120s 32.2/180s
trend tts060: -0.1/60s  tspalin:150.4 tco:43.2
START <43<= NORMAL <50<= STOP <50.0  tCO=43.2°C.
Historia blokow:[0, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 1, 1, 2, 0, 0]
*** Oczekiwanie...


dodane 2014-12-19 18:04Ok juz sobie poradzilem a jeszcze pytanie czy jest albo mozna dodac histereze CW
2014-12-20 22:21
  Stan Posts: 2564 Ostrzeżenie: 0
Da się na pewno, ale raczej nie oczekuj tego przed świetami  
2014-12-20 22:51
  Robosek Posts: 51 Ostrzeżenie: 0
nono napewno a mam jeszcze taki blad przy pompkach

Regulator CWU...
Regulator CO...
Exception in thread Thread-4:
Traceback (most recent call last):
  File "/usr/lib/python2.7/threading.py", line 552, in __bootstrap_inner
    self.run()
  File "/usr/lib/python2.7/threading.py", line 760, in run
    self.function(*self.args, **self.kwargs)
  File "./TRK.py", line 99, in _run
    self.function()
  File "./TRK.py", line 291, in regulatorCO
    if (pompa and c.getPompaCO() == False):
UnboundLocalError: local variable 'pompa' referenced before assignment
I czy mozna tak ustawic aby po przejsciu z podtrzymania do grzania startowal jakis blok z wieksza moca aby szybko nie spadala temp

2014-12-20 23:40
  Stan Posts: 2564 Ostrzeżenie: 0
Uruchom to na pythonie 3.3 i sprawdź czy też wystąpi ten błąd.
W chwili obecnej nie, ale rozważmy dodanie możliwosci zdefiniowania bloków tzw up i down a więc cos takiego o czym mówisz.
2014-12-21 00:09
  Robosek Posts: 51 Ostrzeżenie: 0
Testuje takie ustawienie teortycznie powinien startowac z bloku 1normal a potem w zaleznosci od temp. uruchamia odpowiedni blok z mniejsza moca ale moze sie myle

t_min                   = [ 0, 0,  0, 43, 46, 48,  49, 50 ]
t_max                  = [ 0, 0, 43, 46, 48, 49,  0,   0 ]
czas_podawania = [ 8, 0,  8,  5,  4,  3,  0,   0 ]
czas_przerwy       = [80, 60, 84, 54, 44, 34, 20, 100]
czas_nawiewu      = [80, 60, 84, 54, 44, 34, 20, 100]
moc_nawiewu       = [44, 43, 43, 41, 39, 37, 36, 34 ]
tryb = ['1normal','1normal','start','normal','normal','normal','normal','stop']

2014-12-21 01:38
  Stan Posts: 2564 Ostrzeżenie: 0
Trochę tu brak logiki, bloki typu normal uruchamiają się wewnątrz histerezy temperatury zadanej dolnej i górnej a więc po blokach typu start , tak wiec zapis gdzie bloki normal są przed blokami start jest nieprawidłowy.
Aczkolwiek w aktualnym skrypcie kazdy blok moze mieć swoją własną histerezę, to i tak taki zapis sekwencji nie gwarantuje prawidlowego działania.
Po za tym odstępy miedzy t_min i t_max moim zdaniem są za duże, chyba że Twoim zamiarem była praca typu dwustan.
2014-12-21 01:56
  Robosek Posts: 51 Ostrzeżenie: 0
Mozliwe ze masz racje dopiero zaczynam zabawe i moze to jest zla konfiguracja ale tak ustawione to po przejsciu z podtrzymania jako pierwsze bloki uruchamia 1normal 1normal a potem odpala blok normal w zaleznosci od temp
Jak mozesz to podpowiedz co zmienic i w jakim kierunku isc np tego co wkleilem
2014-12-21 08:56
  Stan Posts: 2564 Ostrzeżenie: 0
Napisz jak wyobrażasz sobie swoją sekwencję spalania i wtedy można się do tego odnieść.

Generalnie układając taką sekwencję to dobrze jest sobie narysować np poziomą oś z naniesionymi temperaturami CO gdzie zaznaczymy sobie w ktorym miejscu i z jakimi parametrami ma się uruchomić konkretny blok.

TRK w chwili obecnej może pracować pod kontrolą dwóch rodzajów histerezy CO i chociaż teoretycznie można je mieszać to trzeba naprawdę wiedzieć co się robi , tak więc na początek tego nie polecam.
Mamy klasyczną histerezę pod postacią temperatury zadanej dolnej i górnej, gdzie mamy takie trzy oddzielne pętle pracy , bloki start ponizej dolnej, bloki normal pomiędzy a bloki stop powyzej górnej.
W nowym rozwiązaniu TRK każdy blok ma swoją wlasną histerezę t_min i t_max i zeby sie to wszystko nie myliło proponuję dla tego rozwiązania rozpisywać całą sekwencję tylko na jeden rodzaj bloków.
Mozna to wymieszac ale staje się wtedy malo czytelne, tak więc nie polecam.
First pagePrevious page2 / 3Next pageLast page
Users on-line: bonus, jlotecki