Od poniedziałku (07.04.2025r) będą przenoszone usługi Zdalnego dostępu. Mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Forum eSterownik.pl TRK czyli mój sposób na tryb ręczny. Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona9 / 21Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
mark3k
![]() |
Faktycznie, tak jest szybko i bezboleśnie
W takim razie nie instaluję x-ów. Wrzuciłem jedynie serwet FTP. Pliki powrzucam do malinki przez winscp |
|||
|
||||
Stan
![]() |
Do FTP używam FileZili.
X-y są , ale nie startują automatycznie, może kiedyś się przydadzą. Doinstaluj jakiś serwer http, przyda się jak dorobimy się GUI webowego ![]() |
|||
|
||||
mark3k
![]() |
RPi już steruje kociołkiem.
Ale na stałe podłączę jutro. Dzisiaj cała pajęczyna na ławie. Jeszcze tylko wstawię pythona + skrypt i reszta do autostartu. Jeszcze nie wiem jak. Chyba w pliku: rc.local dopiszę linijkę startu z opóźnieniem np. 5s (sleep 5; python /home/pi/ecoal/TRK.py start) & Uruchomi się po odpaleniu systemu rasbian. Jak zrobić aby nie trzeba było się logować do systemu na RPi? Niech startuje bez logowania. |
|||
|
||||
uzi18
![]() |
Nie bardzo rozumiem, rc.local sie nie uruchamia bez zalogowania?
|
|||
|
||||
makog
![]() |
w/g mnie to rc.local musi sie uruchamiac przy starcie, nie ma sily, moze zle prawa sa nadane dla skryptu TRK.py i dlatego niechce z automatu wystartowac proponowal bym chmad +x TRK.py wtedy powinien odpalac przy starcie systemu
![]() |
|||
|
||||
uzi18
![]() |
hmm, predzej uprawnienia katalogu ecoal pokaz daje komenda:
ls -l /home/pi |
|||
|
||||
mark3k
![]() |
uzi18 napisał » 2014-10-04 07:53 Nie bardzo rozumiem, rc.local sie nie uruchamia bez zalogowania? Nie chodzi o rc.local , a o uruchamianie rasbiana bez podawania loginu i hasła. Chcę aby system uruchamiał się bez logowania + autostart pythona i TRK.py. Wszystko działa jak należy, jedynie chcę wyciąć logowanie do rasbiana. Wieczorem to zrobię, teraz tylko przerwa na obiad i ponowny wyjazd. |
|||
|
||||
uzi18
![]() |
Wiec loguj sie przy pomocy klucza, w putty mozna taki dodac.
|
|||
|
||||
mark3k
![]() |
Nie mogę zapisać żadnych zmian w pliku rc.local w malince.
plik ma uprawnienia 0755 czyli teoretycznie zapis jest dozwolony.' Otrzymuję komunikat: dostęp zabroniony. Jak to ominąć? W routerku takie zmiany są sprawą normalną gdy loguję się jako root.. |
|||
|
||||
krzy
![]() |
Jak używasz vi to :wq!
robi nadpisanie pliku. dodane 2014-10-05 21:17boobs jeśli inny użytkownik niż root to 5 nie ma zapisu, jedynie odczyt i wykonywanie. |
|||
|
||||
adkwapniewski
![]() |
@mark3k a jesteś userem z prawami root`a ?
krzy szybszy ![]() możesz spróbować sudo su ... |
|||
|
||||
mark3k
![]() |
Pracuję na systemie windows7, a routerkiem, czy RPi komunikuję się poprzez winSCP i PuTTY.
Zaraz coś wykombinuję. Loguję się do RPi jako root. Dzięki. Już OK. Zmieniłem hasło root w raspbian. |
|||
|
||||
uzi18
![]() |
nowa wersja do testow w repozytorium
![]() |
|||
|
||||
Stan
![]() |
Testuję, wydaje się działać ok, tak więc chyba wypróbuję autonawiew.
|
|||
|
||||
uzi18
![]() |
ustabilizowalem tez ... polaczenie ze sterownikiem i poprawke na tryb lato wrzucilem ale chyba to trzeba zrobic inaczej z tym latem ...
tlo tez jest fajne ... ale mysle ze powinno sie je dawac nie caly czas ale z przerwami, bo niepotrzebnie temp. CO rosnie zobacz na moj wykres ok. 22:25 |
|||
|
||||
Stan
![]() |
Mam wrażenie że u mnie autonawiew podziałał chwilę a potem załączyło się tło, potem spadła temperatura co i uruchomił się cykl trk.
|
|||
|
||||
uzi18
![]() |
jaka literka sie pojawila w logu? a tak nie powinno byc? Spadala temp. spalin to sie wylaczyl gdy pojawil sie ponowny wzrost temp.
|
|||
|
||||
Stan
![]() |
Zrobiłeś logowanie do pliku, czy jest tylko to w konsoli ?
Jeśli tylko konsola to nie wiem bo u mnie trk startuje z s systemem bez okna konsoli, a przynajmniej ja nie wiem jak to zobaczyć. |
|||
|
||||
uzi18
![]() |
no to jak chcesz wiedziec co sie dzieje ... gdy nic nie widzisz poza wykresami ;D
|
|||
|
||||
Stan
![]() |
No racja, do testów zawsze uruchamiam skrypt z kompa, a potem zwyczajowo przerzucam do RPi i nie patrzę, a teraz się pospieszyłem
![]() dodane 2014-10-05 23:08Na dzisiaj koniec testów, za chwilę włączam z powrotem coalę na auto i idę spać. |
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona9 / 21Następna stronaOstatnia strona | ||||