Forum  eSterownik.pl  TRK czyli mój sposób na tryb ręczny. Subskrybuj
First pagePrevious page9 / 21Next pageLast page
2014-10-03 23:09
  mark3k Posts: 484 Ostrzeżenie: 0
Faktycznie, tak jest szybko i bezboleśnie
W takim razie nie instaluję x-ów. Wrzuciłem jedynie serwet FTP.
Pliki powrzucam do malinki przez winscp

2014-10-03 23:16
  Stan Posts: 2564 Ostrzeżenie: 0
Do FTP używam FileZili.
X-y są , ale nie startują automatycznie, może kiedyś się przydadzą.
Doinstaluj jakiś serwer http, przyda się jak dorobimy się GUI webowego
2014-10-04 00:05
  mark3k Posts: 484 Ostrzeżenie: 0
RPi już steruje kociołkiem.
Ale na stałe podłączę jutro. Dzisiaj cała pajęczyna na ławie.
Jeszcze tylko wstawię pythona + skrypt i reszta do autostartu. Jeszcze nie wiem jak.
Chyba w pliku: rc.local dopiszę linijkę startu z opóźnieniem np. 5s (sleep 5; python /home/pi/ecoal/TRK.py start) &
Uruchomi się po odpaleniu systemu rasbian.
Jak zrobić aby nie trzeba było się logować do systemu na RPi?
Niech startuje bez logowania.
2014-10-04 09:53
  uzi18 Posts: 1346 Ostrzeżenie: 0
Nie bardzo rozumiem, rc.local sie nie uruchamia bez zalogowania?
2014-10-04 11:44
  makog Posts: 660 Ostrzeżenie: 0
w/g mnie to rc.local musi sie uruchamiac przy starcie, nie ma sily, moze zle prawa sa nadane dla skryptu TRK.py i dlatego niechce z automatu wystartowac proponowal bym chmad +x TRK.py wtedy powinien odpalac przy starcie systemu
2014-10-04 14:54
  uzi18 Posts: 1346 Ostrzeżenie: 0
hmm, predzej uprawnienia katalogu ecoal pokaz daje komenda:
ls -l /home/pi
2014-10-04 15:49
  mark3k Posts: 484 Ostrzeżenie: 0
uzi18 napisał » 2014-10-04 07:53
Nie bardzo rozumiem, rc.local sie nie uruchamia bez zalogowania?


Nie chodzi o rc.local , a o uruchamianie rasbiana bez podawania loginu i hasła. Chcę aby system uruchamiał się bez logowania + autostart pythona i TRK.py. Wszystko działa jak należy, jedynie chcę wyciąć logowanie do rasbiana.
Wieczorem to zrobię, teraz tylko przerwa na obiad i ponowny wyjazd.
2014-10-04 18:26
  uzi18 Posts: 1346 Ostrzeżenie: 0
Wiec loguj sie przy pomocy klucza, w putty mozna taki dodac.
2014-10-05 23:02
  mark3k Posts: 484 Ostrzeżenie: 0
Nie mogę zapisać żadnych zmian w pliku rc.local w malince.
plik ma uprawnienia 0755 czyli  teoretycznie zapis jest dozwolony.'
Otrzymuję komunikat: dostęp zabroniony.
Jak to ominąć?
W routerku takie zmiany są sprawą normalną gdy loguję się jako root..
2014-10-05 23:17
  krzy Posts: 800 Ostrzeżenie: 0
Jak używasz vi to :wq!
robi nadpisanie pliku.

dodane 2014-10-05 21:17boobs jeśli inny użytkownik niż root to 5 nie ma zapisu, jedynie odczyt i wykonywanie.
2014-10-05 23:19
  adkwapniewski Posts: 325 Ostrzeżenie: 0
@mark3k a jesteś userem z prawami root`a ?

krzy szybszy

możesz spróbować sudo su ...
2014-10-05 23:26
  mark3k Posts: 484 Ostrzeżenie: 0
Pracuję na systemie windows7, a routerkiem, czy RPi komunikuję się poprzez winSCP i PuTTY.
Zaraz coś wykombinuję. Loguję się do RPi jako root.
Dzięki.


Już OK. Zmieniłem hasło root w raspbian.
2014-10-05 23:42
  uzi18 Posts: 1346 Ostrzeżenie: 0
nowa wersja do testow w repozytorium
2014-10-05 23:50
  Stan Posts: 2564 Ostrzeżenie: 0
Testuję, wydaje się działać ok, tak więc chyba wypróbuję autonawiew.
2014-10-06 00:40
  uzi18 Posts: 1346 Ostrzeżenie: 0
ustabilizowalem tez ... polaczenie ze sterownikiem i poprawke na tryb lato wrzucilem ale chyba to trzeba zrobic inaczej z tym latem ...
tlo tez jest fajne ... ale mysle ze powinno sie je dawac nie caly czas ale z  przerwami, bo niepotrzebnie temp. CO rosnie
zobacz na moj wykres ok. 22:25
2014-10-06 00:50
  Stan Posts: 2564 Ostrzeżenie: 0
Mam wrażenie że u mnie autonawiew podziałał chwilę a potem załączyło się tło, potem spadła temperatura co i uruchomił się cykl trk.
2014-10-06 00:53
  uzi18 Posts: 1346 Ostrzeżenie: 0
jaka literka sie pojawila w logu? a tak nie powinno byc? Spadala temp. spalin to sie wylaczyl gdy pojawil sie ponowny wzrost temp.
2014-10-06 00:58
  Stan Posts: 2564 Ostrzeżenie: 0
Zrobiłeś logowanie do pliku, czy jest tylko to w konsoli ?
Jeśli tylko konsola to nie wiem bo u mnie trk startuje z s systemem bez okna konsoli, a przynajmniej ja nie wiem jak to zobaczyć.
2014-10-06 01:00
  uzi18 Posts: 1346 Ostrzeżenie: 0
no to jak chcesz wiedziec co sie dzieje ... gdy nic nie widzisz poza wykresami ;D
2014-10-06 01:08
  Stan Posts: 2564 Ostrzeżenie: 0
No racja, do testów zawsze uruchamiam skrypt z kompa, a potem zwyczajowo przerzucam do RPi i nie patrzę, a teraz się pospieszyłem
dodane 2014-10-05 23:08Na dzisiaj koniec testów, za chwilę włączam z powrotem coalę na auto i idę spać.
First pagePrevious page9 / 21Next pageLast page
Users on-line: