Od poniedziałku (07.04.2025r) będą przenoszone usługi Zdalnego dostępu. Mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Forum eSterownik.pl TRK czyli mój sposób na tryb ręczny. Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona10 / 21Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
uzi18
![]() |
Zerknij czy na moim wykresie jest ok ... faktycznie w autodmuchawe wchodzil za wszesnie ...
|
|||
|
||||
Stan
![]() |
Za bardzo namieszane, włączałeś i wyłączałeś tryb auto i po za tym pojawiły się duże rozbiory cwu.
Do takich wstępnych testów trzeba wybierać trochę spokojniejsze sytuacje ![]() Jutro popatrzymy dokładniej. |
|||
|
||||
uzi18
![]() |
TRK jak nowy ... czeka na testy, lada chwila bedzie mial jeszcze tryb podtrzymania.
dodane 2014-10-07 22:49No to mamy i podtrzymanie ... na razie bez tła, nie mam pomysłu jeszcze na to jak to ma dzialac ... Gdzie są chętni do testowania ? dodane 2014-10-07 23:59OK, z rozpedu dodalem jeszcze tryb autolato ![]() Skrypt dziala poprawnie u mnie wlacznie z dopalaniem ... (samo dopalanie wymaga jeszcze lekkiej poprawki i testow) |
|||
|
||||
Robosek
![]() |
uzi18 napisał » 2014-10-07 23:59 TRK jak nowy ... czeka na testy, lada chwila bedzie mial jeszcze tryb podtrzymania. dodane 2014-10-07 22:49No to mamy i podtrzymanie ... na razie bez tła, nie mam pomysłu jeszcze na to jak to ma dzialac ... Gdzie są chętni do testowania ? dodane 2014-10-07 23:59OK, z rozpedu dodalem jeszcze tryb autolato ![]() Skrypt dziala poprawnie u mnie wlacznie z dopalaniem ... (samo dopalanie wymaga jeszcze lekkiej poprawki i testow) Witam chetnie potestuje tylko takie pytanie dlaczego dostaje taki komunikat File "TRK.py", line 45 T_zewnętrzna_lato = 10; ^ |
|||
|
||||
uzi18
![]() |
To jest jakaś stara dawno nie aktualna wersja sprzed 6 dni: zmiana temperatury
Do tego nie wkleiles pełnego komunikatu błędu, brak dolnej linijki. Ściągnij sobie najnowsza wersje - Link Link do listy zmian: Lista zmian Stan, dodaj te linku do zawsze najnowszej wersji i do listy zmian do 1 postu. |
|||
|
||||
Stan
![]() |
Zrobione.
|
|||
|
||||
uzi18
![]() |
wkradly sie zmiany z "przyszlosci" skryptu, juz to poprawilem, wiec zalecam pobranie najnowszej wersji
|
|||
|
||||
mark3k
![]() |
Wyłączyłem kocioł. Teraz się wygasza.
Jest zbyt ciepło, aby palić dla samego palenia. Dzisiaj kocioł podtrzymuje sam siebie. ![]() Gdy się ochłodzi, testy wznowię. Pozdrawiam. |
|||
|
||||
uzi18
![]() |
UWAGA! konfiguracja polaczenia ze sterownikiem przeniesiona do nowego pliku ... trzeba sobie wyedytować plik konf_polaczenia.py
|
|||
|
||||
mark3k
![]() |
Śpisz czasami ?
![]() Non stop piszesz i poprawiasz. |
|||
|
||||
uzi18
![]() |
Zdarza mi sie ... od 1:00 do 5:00
![]() dodane 2014-10-09 16:25Temat dla zainteresowanych modulami dla sterownika sterowniki-podrzedne-i-skrypty-na-zamowienie-rozszerzenia-dla-ecoal-i-bruli dodane 2014-10-13 22:22Uwaga uwaga! Skrypt dziala juz na tyle samodzielnie ze pozwala na zmiane parametrow w pliku konf_TRK.py Po zapisaniu zmian wczytuje nowe wartosci i z nich korzysta - nie trzeba go teraz zatrzymywac. |
|||
|
||||
Stan
![]() |
No super. To teraz tylko testy nam pozostały i można się zastanowić na jakimś frontendem webowym ?
|
|||
|
||||
mark3k
![]() |
Tak, teraz to już niemal full wypas. Jeszcze tylko webowe gui i .... sezon czas zaczynać z nowym, lepszym, mocno zmodyfikowanym systemem spalania.
|
|||
|
||||
uzi18
![]() |
Mysle ze pora zalozyc temat z przykladowymi konfiguracjami/blokami dla TRK.
dwustan, dwustan z dopalaniem itp. tak aby dla "nowych" było łatwiej załapać o co chodzi. Myslalem o webowym interfejsie, tylko nie wiem czy mi sie chce za to zabierac, jest tyle wazniejszych rzeczy. ES jak widac ma w nosie aktualizowanie sterownika, nawet tej aktualizacji jezykow nie udostepnili. Bede musial dorobic u siebie odcinanie pompki CO w trybie manual, bo poprawki sie nie doczekam. |
|||
|
||||
mark3k
![]() |
To jest krok w dobrym kierunku. Część userów chyba nie bardzo wie o co chodzi i jedynie czyta ten wątek.
Ja zaproponuję swoje ustawienia, ale raczej po testach i proponuję podać groszek czy miał jakim palimy (kaloryczność i nazwę). Mam jeszcze odrobinę inny pomysł na dopisanie bloku o nazwie "pre-normal". Zrobiłeś taki blok pod nazwą "dodanie wymuszenia histerezy |
|||
|
||||
Stan
![]() |
uzi18 napisał » 2014-10-14 18:00 Mysle ze pora zalozyc temat z przykladowymi konfiguracjami/blokami dla TRK. dwustan, dwustan z dopalaniem itp. tak aby dla "nowych" było łatwiej załapać o co chodzi. Dokładnie myślałem o tym samym, i nawet zacząłem się przygotowywać do tematu ![]() Dwa , trzy dni testów i taki temat zakładam, bo nie chciałbym żeby ktoś się wyłożył na jakimś błędzie w programie. dodane 2014-10-14 18:45Właśnie zacząłem test najnowszej wersji. |
|||
|
||||
uzi18
![]() |
Moze problem jest gdzies indziej ... wydaje mi sie ze powinny byc 2, a moze i 3 histerezy ... i tyle samo mocy ...
powiedzmy normal0, normal1, normal2 ..., ktore zaleznie od spadku temp. na CO beda sie uruchamiac. |
|||
|
||||
mark3k
![]() |
To także jest krok w dobrym kierunku - kierunku "automatu" Może ktoś jeszcze zapoda dobry pomysł?
Od piątku ma się ochłodzić, odpalę kociołek i testowanie. |
|||
|
||||
Stan
![]() |
Może i tak, ale bardzo to skomplikuje zrozumienie idei działania TRK dla laików, chociaż można to "ukryć" w opcjach zaawansowanych i jak ktoś się czuje na siłach i ma potrzebę to niech ma.
Ale może najpierw dopieśćmy to co jest i ustawmy jako wersję stabilną, potem można rozwijać kolejne pomysły. |
|||
|
||||
uzi18
![]() |
Dodalem pomiar czasów dzialania podajnika i dmuchawy - zadana i otrzymana, u mnie wyglada ok, prosilbym o podeslanie wynikow dzialania skryptu
Poprawilem bloki jeden_start, niepotrzebnie byly ciagle aktywowane wiec ... sciagamy najnowsza wersje i jedziemy .... dodane 2014-10-24 09:16aktualizacja: zmienione zostalo sterowanie pompa CO i CWU - dodany parametr minimalna temp. zalaczania pomp, wylaczenie przy spadku t co o 5 stopni ponizej tego parametru dodany parametr (autotrybmanual) ktory automatyczne wlacza trybu manual po uruchomieniu TRK i przelacza na tryb sprzed uruchomienia przy konczeniu skryptu dodane 2014-10-25 12:23Fajnie gdyby osoby testujace skrypt podzielily sie spostrzezeniami, moze cos jest jeszcze do poprawki, a zostalo przeoczone. dodane 2014-10-25 23:49TRK ma teraz 4 moce liczac z podtrzymaniem, dodanie histerezy dla blokow stop pozwolilo na delikatne doladowywanie zloza, tylko trzeba sobie dodac 1 blok stop z podawaniem |
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona10 / 21Następna stronaOstatnia strona | ||||