Od poniedziałku (07.04.2025r) będą przenoszone usługi Zdalnego dostępu. Mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Forum eSterownik.pl TRK czyli mój sposób na tryb ręczny. Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona14 / 21Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
Stan
![]() |
Nazwa moc jest dla mnie umowna, nie chciałbym usztywniać algorytmu TRK do z góry założonych kroków.
Moim zamysłem, którego chcę się trzymać jest maksymalna elastyczność algorytmu, tak więc możemy tam ustawić jakąś dawkę paliwa i powietrza czyli moc ale niekoniecznie, i widełki temperaturowe też nie sztywne. Ja nazwałbym to tak: krok pierwszy , w skrócie K1 temperatura wyjścia CO z kroku pierwszego , w skrócie TK1 itd. Zachowujemy wtedy neutralność nazwy i elastyczność algorytmu. Dla przykładu który podałeś wyglądałoby to tak: TK1 = 48.5 TK2= 48.8 TK3= 49.1 TK4= 49.4 TK5= 49.7 TK6= 50 Algorytm działałby w ten sposób , po osiągnięciu TK1 dokończyłby wykonywać bloki przewidziane w K1 i uruchomił bloki przewidziane w K2 itd. Bloki nazywały by się BK1, BK2, BK3, BK4, BK5, BK6 z możliwością ustawienia w bloku czasu podawania, przerwy, czasu nawiewu i mocy nawiewu. Do tego dwa oddzielne bloki autonawiewu ze stałą i zmienną siłą nawiewu możliwe do uruchomienia w każdym kroku. |
|||
|
||||
mark3k
![]() |
Tak ja to także widzę i w tym kierunku powinno to zmierzać.
|
|||
|
||||
uzi18
![]() |
Widze ze juz kombinujecie jak mi tu zycie ulatwic
![]() Chcialbym sie bardziej trzymac pierwotnej koncepcji ale widac ze potrzebuje ona powiewu swiezosci, wszyscy to zauwazylismy ... trzeba to przemyslec |
|||
|
||||
minertu
![]() |
No myślcie bo dobrze Wam idzie
![]() |
|||
|
||||
Stan
![]() |
Ano, możesz na nas liczyć
![]() |
|||
|
||||
bgregor
![]() |
Witam
Właśnie testuję tryb TRK i muszę przyznać że jest super . Jednak mam problem. Jak ustawić aby pompa c.o. po spadku temperatury na piecu o powiedzmy 5 st wyłączała się ?Teraz pracuje cały czas. |
|||
|
||||
Stan
![]() |
Witamy wśród testerów
![]() W konfigu, w grupie parametry co ,masz parametr tempZalaczeniaPomp. Ustaw tam jaką chcesz. |
|||
|
||||
bgregor
![]() |
Dzięki Stan , jestem jeszcze słaby w te klocki..
Parametr tempZalaczeniaPomp uruchamia pompę przy temperaturze zadanej, to jasne ale w podtrzymaniu gdy nie ma odbioru ciepła pompa ciągle działa tylko po co. Albo ja czegoś nie rozumiem. |
|||
|
||||
Stan
![]() |
Jesteś w trybie lato ?
dodane 2014-11-08 07:24W normalnym trybie w podtrzymaniu nie może wyłączyć bo skąd byloby wiadomo że czas zacząć grzać? |
|||
|
||||
bgregor
![]() |
W moim przypadku wiadomo kiedy zacząć grzać bo dziala grawitacja.
Będę testować tak jak jest , skoro tak musi być |
|||
|
||||
Stan
![]() |
Acha, no tak. Pomyślimy na tym.
|
|||
|
||||
uzi18
![]() |
Jesli ustawisz temperature zalaczania pomp na taka sama jak tempCOdol, to gdy spadnie o 5 stopni t.co wylacza sie pompki.
mozesz tez napisac tak, tez zadziala: tempZalaczeniaPomp = tempZadanaDol dodane 2014-11-08 16:53Stan, mark3k: jest prostszy sposob na te wasze moce, sami o tym wiecie, moze go wprowadze niedlugo ..., mysle o regulacji przerwy w zaleznosci od temp.CO. |
|||
|
||||
Stan
![]() |
Kiedyś w tym celu wprowadziłem korektę grupową...
|
|||
|
||||
uzi18
![]() |
Tylko wlasnie ... czy na pewno dodawac do wszystkich blokow opoznienie (ktore maja opoznienie>0)?
|
|||
|
||||
Stan
![]() |
Co rozumiesz przez opóźnienie ? Wspominałeś o regulowaniu przerwy pomiędzy zadaniami a więc pośrednio o zmianie mocy.
|
|||
|
||||
uzi18
![]() |
opoznienie to znaczy zwiekszenie przerwy jesli czas przerwy >0
|
|||
|
||||
Stan
![]() |
Ale czas przerwy zawsze jest większy od zera.
|
|||
|
||||
mark3k
![]() |
Temat utknął w martwym punkcie. Czy to już koniec tworzenia lepszego skryptu ?
|
|||
|
||||
Stan
![]() |
Uzi, zdaje się jest teraz zaabsorbowany zaworem 4D.
|
|||
|
||||
uzi18
![]() |
Hmm, a co sie stalo? Nie, ... bylem na szkoleniu w Gliwicach, teraz tydzien urlopu
![]() Zawor jak pisalem sam sobie dziala ... z firmowego sterownika od pieca zaraz obok osrodka |
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona14 / 21Następna stronaOstatnia strona | ||||