Od poniedziałku (07.04.2025r) będą przenoszone usługi Zdalnego dostępu. Mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Forum eSterownik.pl TRK czyli mój sposób na tryb ręczny. Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona13 / 21Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
Stan
![]() |
Dwa , trzy dni testów i zobaczymy co lepiej się spisuje.
|
|||
|
||||
uzi18
![]() |
Cos ciekawego zobaczyles? Wydaje sie ze staly nawiew jest o tyle lepszy ze nie spieka ... u mnie spiekalo czasami.
|
|||
|
||||
Stan
![]() |
Jeszcze nie, nie mogłem dotąd zmienić skryptu w RPi, tak więc testy dopiero rozpocznę.
|
|||
|
||||
uzi18
![]() |
To na razie nic nie zmeniam ... pora na pauze.
Lada chwila przyjdzie silownik do 4D, wiec pora zaczac drugi projekt ... sterownik-sterownika ![]() |
|||
|
||||
Stan
![]() |
Jak na razie nie widzę większej różnicy, ale po pracy zobaczymy jak z popiołem.
Na chwilę obecną jest ok, brakuje tylko ze dwóch mocy pośrednich. Ten siłownik chcesz zrobić na oddzielnym sterowniku ? |
|||
|
||||
uzi18
![]() |
Tak, protoplasta dla TRK z niego będzie.
Do czasu jak nie dotrze silownik, spróbuje osiagnąć to co umie sample.py i sterownik.py, dalej to juz bedzie bajka ![]() |
|||
|
||||
Stan
![]() |
A jak tam , wszystkie części do rozbudowy RPi już doszły ?
Robiłeś już jakiś test funkcjonalny , czy to będzie działało ? |
|||
|
||||
uzi18
![]() |
Trochę tego przyszło ... czekam na resztę w tym gniazda.
Nie zamówiłem jeszcze części do detekcji zera sieci ... potrzebnych do poprawnego sterowania oryginalną dmuchawą. Testy ... hmm zobaczymy, czas pokaże ![]() |
|||
|
||||
Stan
![]() |
No to czekamy,.... niecierpliwie
![]() |
|||
|
||||
uzi18
![]() |
Jest i zawór ... zaraz zobacze czy to wogole dziala
![]() dodane 2014-11-06 18:11No to juz uruchomilem sterowanie zaworem (co prawda nie moje), na razie tak musi byc. Ustawilem 35 stopni i trzyma ![]() |
|||
|
||||
Stan
![]() |
Ciekawe jak wpłynie na prace pieca, obawiam się że nie za dobrze. Zawsze to dodatkowa zmienna.
|
|||
|
||||
mark3k
![]() |
Nie jest tak źle. Sterownik pogodowy dostosuje temp. na grzejnikach małymi kroczkami ( u mnie impuls trwa 2s) a czas przerwy regulowany jest w bardzo dużym zakresie. Nie ma gwałtownych zmian w krótkim okresie czasu.
dodane 2014-11-06 20:20 uzi18 napisał » 2014-11-06 18:11 Jest i zawór ... zaraz zobacze czy to wogole dziala ![]() dodane 2014-11-06 18:11No to juz uruchomilem sterowanie zaworem (co prawda nie moje), na razie tak musi byc. Ustawilem 35 stopni i trzyma ![]() Jeśli pompę dałeś za zaworem 4D, to regulacja będzie płynna i w szerokim zakresie. |
|||
|
||||
uzi18
![]() |
Tak pompe dalem za zaworem. Jak na razie dziala ok. Zmiany nie sa szybkie, reakcja co kilkadziesiat sekund. impuls na czas 2s.
Zawór ustawil sie na ok 70%, czyli 30 procent z pieca 70 z powrotu. |
|||
|
||||
mark3k
![]() |
Na moich wykresach temp. rzekomej podłogówki to faktycznie jest temp. wody na grzejniki za zaworem 4D.
|
|||
|
||||
uzi18
![]() |
Zauwazylem, chce wlasnie ten patent wykorzystać do sterowania 4D,
czujniki beda na brulim, a ja bede tylko korygować ... siłownik. Zadana bedzie szla z ... krzywej grzania Tylko Ciii! bo to tajne. |
|||
|
||||
mark3k
![]() |
Dokładnie tak ma działać pogodówka i u mnie tak działa.
Czy działasz może w kierunku odpalania "1_normal" na początku grzania przy spadku "tempCO" poniżej "tempZadGora" , ale wyższej od "tempZadDolna"? Wykorzystałbym to do szybkiego pogrzania palnika. |
|||
|
||||
Stan
![]() |
Nie mamy bloku 1_normal, jest 1normal.
Ale no właśnie może prościej jest zrobić nowy rodzaj bloku który będzie się uruchamiał raz w swoich widełkach niż dorabiać warunki wyboru kiedy ma się uruchamiać blok już istniejący ? |
|||
|
||||
mark3k
![]() |
Napisałem z pamięci nie patrząc do sktryptu.
Taki sposób uruchamiania bloku byłby łatwy i prosty w ustawianiu, a i kod programu byłby bardziej przejrzysty i czytelny. Ja za cieniutki jestem aby to napisać, .... niestety. Potrzebujemy z 4 - 5-ciu mocy uzależnionych od od spadku temperatury na kotle + dopalanie (nawet bez automatycznego dopalania). |
|||
|
||||
Stan
![]() |
No niedawno pisałem że 5-7 mocy byłby optymalne żeby równo jechać kociołkiem.
Uzi jak widzę dostał nowe zabawki i czasu ma coraz mniej ![]() ![]() |
|||
|
||||
mark3k
![]() |
A może zrobić to na takim selekcjonowaniu mocy: ?
TempZad CO = (np: 50oC) temp moc1 = TempzadCO - 0.3oC temp moc2 = TempzadCO - 0.6oC temp moc3 = TempzadCO - 0.9oC temp moc4 = TempzadCO - 1.2oC temp moc5 = TempzadCO - 1.5oC etc.... Założyć histerezę miedzy mocami ok. 0.1oC lub bez histerezy i każdy blok zrobić jako dwu-mocowy jak do tej pory lub nawet w celu uproszczenia zostawić na jednej mocy nadmuchu ? Być może to byłby krok w dobrym kierunku ? |
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona13 / 21Następna stronaOstatnia strona | ||||