Forum  eSterownik.pl  Biblioteka w Pythonie do obsługi sterownika Subskrybuj
Pierwsza stronaPoprzednia strona1 / 18Następna stronaOstatnia strona
2014-02-27 11:31
  ven Posty: 620 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM
Dla wszystkich, którzy chcą testować własne algorytmy udostępniamy bibliotekę napisaną w Pythonie do obsługi sterownika. Biblioteka jest w wersji 0.1 i będzie rozwijana w miarę potrzeb.

Biblioteka umożliwia:
- odczyt wszystkich aktualnych temperatur,
- odczyt stanów wyjść,
- odczyt i zapis mocy dmuchawy
- sterowanie wyjściami mocy (dmuchawa, podajnik, pompy)

Komunikacja ze sterownikiem odbywa się tylko przez port ethernet. Na takiej samej zasadzie jak przeglądarka.
 
Aby sterować wszystkimi wyjściami sterownika, musi być włączony tryb ręczny.

Uwaga ! Firma Elektro-System s.c. nie ponosi odpowiedzialności z tytułu ewentualnych szkód powstałych w wyniku działania biblioteki i/lub algorytmów powstałych przy jej użyciu.


Co jest potrzebne:
Python - sprawdzane na wersji 3.3.4 - http://www.python.org/download/releases/3.3.4/
httplib2 - do pobrania http://httplib2.googlecode.com/files/httplib2-0.8.zip

biblioteka sterownik.py - http://dev.esterownik.pl/python/sterownik.py
przykład kodu - http://dev.esterownik.pl/python/sample.py


Nowe propozycję proszę zgłaszać w tym wątku.




2014-02-27 11:39
  jorgo Posty: 306 Ostrzeżenie: 0
No i nastała jasność panowie...do roboty!
2014-02-27 11:47
  sebico Posty: 172 Ostrzeżenie: 0
He he niezłe posunięcie Gratuluję pomysłu
2014-02-27 12:44
  sebico Posty: 172 Ostrzeżenie: 0
Jest szansa na dopisanie funkcji ustawiającej tryb auto/manual ?
Pomocne było by z dwóch powodów:
- przy testach nie trzeba przełaczać manualnie w tryb ręczny (lenistwo )
- w razie problemów z "własnymi wypocinami" gdy starcimy kontrolę nad kotłem (np. przekroczenie temp CO) bedzie mozna programowo przełaczyć sterownik w tryb automatyczny, który nad nim zapanuje
2014-02-27 12:48
  ven Posty: 620 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM
Tak, co jakiś czas zbiorę propozycje i dopiszę.
2014-02-27 12:51
  mateuszm Posty: 141 Ostrzeżenie: 0
A co z możliwością połączenia przez esterownik?
2014-02-27 12:53
  ven Posty: 620 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM
W tej chwili tego nie przewidujemy.
2014-02-27 13:14
  miazio Posty: 294 Ostrzeżenie: 0
eheheh sterownik open
2014-02-27 15:40
  DarekB Posty: 16 Ostrzeżenie: 0

Dzięki nie wiem czy się praktycznie do czegoś przyda ale zawsze warto wiedzieć.


Ktoś pytał o przełączanie pomiędzy auto a manual: 


    def setTrybAuto(self, state):
        #auto 020100020033020001006503
        #manual  020100020033020000009103
        if (state):
            self._getRequest("020100020033020001006503");
        else:
            self._getRequest("020100020033020000009103");




Pozdrawiam
DarekB
2014-02-27 20:59
  konto usunięte Posty: 8869 Ostrzeżenie: 0
Jak ktoś zainteresowany ręcznym z przedmuchami, to coś tam na kolanie naskrobałem.

2014-02-27 21:07
  khojdys Posty: 163 Ostrzeżenie: 0
VERB, a bez metafor???
Jak już pisałem - jestem zainteresowny każdymdobrym rozwiązaniem, możesz opisać - co i jak i dlaczego i jak to instalować i gdzie to jest???
dzięki
Krzysiek
2014-02-27 21:18
  jorgo Posty: 306 Ostrzeżenie: 0
ja zainteresowany, tylko za kod programowy to serdecznie dziękuję - nie skorzystam.

2014-02-27 21:26
  konto usunięte Posty: 8869 Ostrzeżenie: 0
khojdys napisał » 2014-02-27 20:07
możesz opisać - co i jak i dlaczego
Zainstaluj co udostępniono.Ster działa pod kontrolą komputera, na którym zainstalowany jest Python.
khojdys napisał » 2014-02-27 20:07
i jak to instalować i gdzie to jest???
Jak uporasz się z odpaleniem stera za pomocą testowego sampla, to jesteś w domu. Daję Ci skrypt i jedziesz.
Wsad do stera jedynie ES.
2014-02-28 17:17
  DarekB Posty: 16 Ostrzeżenie: 0
mateuszm napisał » 2014-02-27 11:51
A co z możliwością połączenia przez esterownik?



Nie wiem czy można takie rzeczy robić ale dodałem do tej biblioteki parę linii kodu i zrobiłem możliwość łączenia się ze sterownikiem przez platformę esterownik. 
Można też skrypt wywołać z linii komend podając id sterownika, opcjonalnie można podać login i hasło żeby połączyć się w trybie do odczyt - zapis.


skrypt do pobrania z  https://drive.google.com/file/d/0B1rjRhAXEGUoN3hTV2xHWXFpaGs/edit?usp=sharing


Już kiedyś próbowałem rozpracować protokół sterownika ale kod javascript jest tak zaciemniony ze nie chciało mi się w to wgryzać.




Pozdrawiam
Darek
 
2014-02-28 21:03
  krzysIO Posty: 207 Ostrzeżenie: 0
http://ip-sterownika/?com=0201000600000000610
 od 3 lat pobieram dane do arkusza excela, żeby mięć swoje statystki.
2014-03-01 14:47
  Stan Posty: 2616 Ostrzeżenie: 0
To raczej efekt działania skryptu Verba.

2014-03-02 14:32
  konto usunięte Posty: 8869 Ostrzeżenie: 0
W trybie ręcznym termik nie działa ?
Ciut niebezpieczne - utrata połączenia w trakcie pracy daje niezłe fajerwerki...
2014-03-02 15:20
  adkwapniewski Posty: 309 Ostrzeżenie: 0
Stan napisał » 2014-03-01 14:03


Rajmund, dołożyłem się do statystyk odwiedzin, całkiem ładnie pracuje.


Gdyby nie non stop działający komp byłaby to fajna opcja, a tak to niezupełnie, po za tym jestem zajęty czym innym.



Zawsze można to odpalić na rasbery pi lub beaglebone black - i po kłopocie ... biorą po 3-5W , przyklejić do obudowy ecoala , switch`a tylko trzeba Dodatkowo można dopiąć sporo czujników temp , wilgotności itd , sterować centralką wentylacyjną itd, dostęp przez net , co sprytniejsi mogą sobie zrobić swoje UI  
2014-03-02 16:31
  konto usunięte Posty: 8869 Ostrzeżenie: 0
Plus za to.
2014-03-02 17:56
  Stan Posty: 2616 Ostrzeżenie: 0
I ode mnie
Pierwsza stronaPoprzednia strona1 / 18Następna stronaOstatnia strona
Użytkownicy online: wiktor96

Ostatnio dodany

Arkadiusz Nowak - dom

Czytaj więcej

Wyszukiwarka

Wpisz moc kotła do wyszukiwarki - zobaczysz wszystkie kotł...

Czytaj więcej

Bruli.pl

Chcesz dowiedzieć si więcej o sterowniku bruli.pl ?...

Czytaj więcej

eCoal.pl

Chcesz dowiedzieć się więcej o sterowniku eCoal.pl ?...

Czytaj więcej