Forum  eSterownik.pl  Najczęstsze problemy z połączeniem przez internet i stroną WWW w sterowniku 2.1 i 2.4 Subskrybuj
First pagePrevious page1 / 9Next pageLast page
2013-10-17 11:02
  kamil Posts: 117 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM

Zakładam ten wątek żeby zebrać w jednym miejscu najczęstsze problemy jakie są związane z internetem i stroną www w sterowniku.


Myślę, że możemy razem takie coś zredagować więc fajnie byłoby jakbyście dodali tutaj problemy z jakimi się spotkaliście u siebie i innych przy połączeniu. Może być opis problemu, mile widziany opis rozwiązania 


Proszę również o sprawdzenie i korektę tego co na razie napisałem, na pewno można to zrobić lepiej. Być może forma też powinna być inna.


Potem dodamy to do FAQ i być może instrukcji obsługi.


No to zaczynamy:




Nie działa mi połączenie w sieci lokalnej
 - Źle ustawiony adres IP, maska, brama
 - Uszkodzony kabel lub źle zaciśnięte końcówki
 - Włączony firewall który blokuje połączenie
 - Adres IP nie jest unikalny w sieci (konflikt adresów IP)


Nie działa mi połączenie przez esterownik, przez sieć lokalną jest ok
 - Nieprawidłowo ustawiona brama
 - Źle ustawiony identyfikator
 - Brak ustawienia Zdalny serwer: TAK


Połączenie przez esterownik działało i przestało
 - Jeśli była zmiana routera - ustawić ponownie ip, maske, brame
 - Sprawdzić kabel, ustawienia internetu w sterowniku


Diody w gnieździe Ethernet sterownika i przy routerze nie świecą/ nie migają
 - Sprawdzić kabel


Do sterownika nie dochodzi nawet polecenie PING
 - Sprawdzić kabel, ustawienia internetu w sterowniku
 - Możliwe uszkodzenie sterownika - polecenie ping jest obsługiwane sprzętowo przez sterownik
 - Ponownie sprawdzić kabel - zacisnąć ponownie końcówki RJ45


Nie działają mi wykresy, brak archiwum
 - Problem z kartą SD - sformatować lub wymienić na inną


Nie działa strona WWW w sieci lokalnej - pokazuje komunikaty z błędem, przez esterownik jest ok
 - Wrzucić ponownie na kartę SD stronę WWW za pomocą aktualizatora sterownika


Strona WWW nie działa poprawnie, nie odczytuje wszystkich danych itp.
 - Wgrać stronę WWW z odpowiednią wersją za pomocą aktualizatora sterownika
 - Wgrać ponownie soft do sterownika


Sterownik nie działa na kablu sieciowym, ale laptop na tym samym kablu działa
 - Ponownie zacisnąć końcówki RJ45, sprawdzić poszczególne żyły


Nie mam routera w domu, jak połączyć sterownik bezpośrednio
 - łączymy komputer ze sterownikiem kablem typu skrętka, najlepiej jeśli jest to kabel skrosowany
 - ustawiamy w sterowniku np: ip:192.168.0.111 maska: 255.255.255.0 brama: 192.168.0.1
 - w komputerze wchodzimy we właściwości połączenia lokalnego, wybieramy Protokół TCP/IP v4 i ustawiamy: 
   Uzyj nastepujacego adresu IP: 192.168.0.1, maska:255.255.255.0, brama: koniecznie zostawiamy puste
 - W przeglądarce wpisujemy http://192.168.0.111


Jak połączyć sterownik do posiadanej sieci WiFi?
 - Wystarczy dokupić AccessPoint pracujący w trybie Client
 - Konfigurujemy podłączając AP do komputera przez kabel, ustawiamy połączenie z siecią Wifi w AccessPoincie, następnie ustawiamy adres ip, maske, brame w sterowniku


Mam do internetu tylko modem USB - jak to połączyć ze sterownikiem
 - Należy dokupić router z obsługą danego modelu modemu który udostępni intenet na inne komputery
 - Następnie łączymy sterownik standardowo z routerem


Posiadam router Livebox i nie mam połączenia w sieci lokalnej
 - Sprawdzić czy konieczne jest dodanie adresu MAC w routerze
 - Wyłączyć firewall w routerze


Nie mam sieci w domu, czy mogę zobaczyć stronę WWW sterownika?
 - Tak, wystarczy połączyć komputer bezpośrednio ze sterownikiem lub połączyć przez RS232 i uruchomić program eCoalWWW_Proxy

2014-10-01 13:58
  Maad Posts: 54 Ostrzeżenie: 0
kamil napisał »


Nie działa mi połączenie przez esterownik, przez sieć lokalną jest ok
 - Nieprawidłowo ustawiona brama
 - Źle ustawiony identyfikator
 - Brak ustawienia Zdalny serwer: TAK

Połączenie przez esterownik działało i przestało
 - Jeśli była zmiana routera - ustawić ponownie ip, maske, brame
 - Sprawdzić kabel, ustawienia internetu w sterowniku

Do powyższych dodałbym - przypadkowa zmiana adresu MAC sterownika.
Można to zrobić z poziomu WWW sterownika (zakładka Internet), lub na kotle przywracając sterownik do ustawień fabrycznych poprzez naciśnięcie czerwonego przycisku „powróć” w trakcie uruchamiania sterownika.  Ponowne wpisanie danych  „z palca” bez kontroli adresu MAC skutkuje utratą połączenia przez esterownik. Z poziomu sieci lokalnej wszystko jest OK.

Rozwiązaniem problemu jest wpisanie starego adresu MAC przez WWW sterownika, jak się go ma gdzieś zapisanego np. w routerze.


Pytanie do ES. Czy opcja „zapis ustawień serwisowych” zapisuje również adres MAC?

dodane 2014-09-26 09:58
Maad napisał » 2014-09-24 08:27

Pytanie do ES. Czy opcja „zapis ustawień serwisowych” zapisuje również adres MAC?

Mógłbym to przetestować, ale dlaczego nie zapytać u źródła.
ES nie czyta?..
ES nie wie?...
ES nie chce powiedzieć?..

dodane 2014-10-01 11:58Puk.puk??!
2015-07-29 18:06
  zibi550 Posts: 37 Ostrzeżenie: 0
pierwsze podlaczenie:
robie wszystko wg powyzszych wskazowek i nie moge dodac sterownika...wszystkie dane sie zgadzaja, IP wpisuje w przegladarke i widze w kolorze caly sterownik tj.schemat, moge obslugiwac sterownik poza opcjami oczekujacymi na PIN (co to??), ale zdalnego dostepu brak...co moze byc nie tak??
2015-07-29 19:16
  rynio Posts: 52 Ostrzeżenie: 0
Prawdopodobnie to jest przyczyną :
 "Platforma eSterownik.pl działa bez pełnej funkcjonalności i nadal jest w trakcie testów. Mogą występować przerwy w działaniu. 

Za wszystkie utrudnienia serdecznie przepraszamy"
2015-07-29 19:32
  zbigmaz01 Posts: 1576 Ostrzeżenie: 0
Może 7492? Kiedyś w pierwszych wersjach ......
2015-07-29 20:56
  nicpol Posts: 23 Ostrzeżenie: 0
Ryni pewnie ma rację, że prawdopodobnie przyczyną jest:
 "Platforma eSterownik.pl działa bez pełnej funkcjonalności i nadal jest w trakcie testów. Mogą występować przerwy w działaniu."


Ja też nie mogę dodać urządzenia,
Dane do wpisania w sterownikuWejdź w sterowniku w menu "Internet" i wpisz następujące dane:
Identyfikator

Adres IP serwera


Port serwera


NIE SĄ AKTYWNE.

Poza tym mój sterownik nie ma nadanego numeru identyfikacyjnego. Czy może wiecie czy trzeba ten numer samemu nadać? 
2015-07-29 21:19
  zbigmaz01 Posts: 1576 Ostrzeżenie: 0
Nr powinien się sam generować
2015-07-29 22:08
  PrzemekP Posts: 902 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / ADMIN
nicpol napisał » 2015-07-29 20:56
Ryni pewnie ma rację, że prawdopodobnie przyczyną jest:
 "Platforma eSterownik.pl działa bez pełnej funkcjonalności i nadal jest w trakcie testów. Mogą występować przerwy w działaniu."


Ja też nie mogę dodać urządzenia,
Dane do wpisania w sterownikuWejdź w sterowniku w menu "Internet" i wpisz następujące dane:
Identyfikator

Adres IP serwera


Port serwera


NIE SĄ AKTYWNE.

Poza tym mój sterownik nie ma nadanego numeru identyfikacyjnego. Czy może wiecie czy trzeba ten numer samemu nadać? 



Dodawanie sterowników działa poprawnie.
Po kliknięciu na Dodaj pokazują się dane które należy PRZEPISAĆ do sterownika. Dodatkowo należy ustawić Adres IP Sterownika, Adres Bramy oraz Maskę.


Jeżeli te dane są poprawnie ustawione to sterownik powinien połączyć się bez problemu.
2015-07-30 11:54
  nicpol Posts: 23 Ostrzeżenie: 0
dzięki chodzi
2015-07-30 14:32
  zibi550 Posts: 37 Ostrzeżenie: 0
a u mnie ciagle dadaje i nic...komunikat jest zebym czekal na polaczenie z platforma, sekundy leca i nic...mam sprawdzic IP, brame itp. i ciagle czekam...
2015-07-30 14:46
  PrzemekP Posts: 902 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / ADMIN
zibi550 napisał » 2015-07-30 14:32
a u mnie ciagle dadaje i nic...komunikat jest zebym czekal na polaczenie z platforma, sekundy leca i nic...mam sprawdzic IP, brame itp. i ciagle czekam...

To napisz proszę jaką masz ustawioną Bramę, Maskę oraz Adres IP Sterownika.
2015-07-30 15:02
  zibi550 Posts: 37 Ostrzeżenie: 0
IP 192.168.0.104    
255.255.255.0
192.168.0.1
2015-07-30 15:03
  PrzemekP Posts: 902 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / ADMIN
No to jeszcze do kompletu Identyfikator jaki ustawiłeś podczas dodawania
2015-07-31 14:25
  zibi550 Posts: 37 Ostrzeżenie: 0
wnioski??
2015-07-31 14:30
  PrzemekP Posts: 902 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / ADMIN
Ten Identyfikator który podałeś nie próbował się z nami łączyć. Jeżeli masz możliwość teraz przeprowadzić całą procedurę dodawania (jesteś w domu przy sterowniku) to zadzwoń - sprawdzimy wszystko w locie.
2015-07-31 14:38
  zibi550 Posts: 37 Ostrzeżenie: 0
tel..??
2015-07-31 14:44
  PrzemekP Posts: 902 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / ADMIN
+48 24 253 76 63 - wewnętrzny 2  lub ktokolwiek się zgłosi prosić o przełączenie do Przemka
2015-09-11 17:44
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
Witam jestem tu nowy i mam ten sam problem co i wyżej kolega nie mogę połączyć sterownika z komputerem czy ten numer jest aktualny +48 24 253 76 63 - wewnętrzny 2 do pana Przemka wolałbym telefonicznie porozmawiać jak można bo już cośnapstrykałem w sterowniku i trzeba mnie pomału poprowadzić krok po kroku
pozdrawaim
2015-09-12 12:51
  DKo70 Posts: 2259 Ostrzeżenie: 0
Mariusz, ten wpis jest z 31 lipca. Czyżby urlop Przemka trwał tak długo?
First pagePrevious page1 / 9Next pageLast page
Users on-line: Criss, mencinas

Recently added

Krzysiek J - dom

See more

Wyszukiwarka

Wpisz moc kotła do wyszukiwarki - zobaczysz wszystkie kotł...

See more

Bruli.pl

Chcesz dowiedzieć si więcej o sterowniku bruli.pl ?...

See more

eCoal.pl

Chcesz dowiedzieć się więcej o sterowniku eCoal.pl ?...

See more