Profil użytkownika
posty użytkownika | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona3 / 3Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
berabs
![]() |
adam3773 - dziękuję, taki skład jest Okej, napisane wszystko od A do Z, Wiesz wszystko co potrzebujesz wiedzieć. Ja też mam takiego dostawcę b. solidnego z Żor, też 3 sezon od niego biorę: Chwałowice (piekło żółty luz )na zimę, a MIX Ziemowit-Piast na pozostały okres. A we wpisie poprzednim chciałem porównać ile bym przepłacił tego SOBIANKA sprowadzając go do siebie - na samym transporcie. Pozdrawiam.
|
|||
|
||||
berabs
![]() |
Doczytał się ktoś gdzieś w ich reklamach ceny transportu 1 tony tego SOBIANKU np. do Katowic ? - bo ja nie. Nie będę nanosił tego do koszyka lub dzwonił do składów żeby się tego dowiedzieć, taka informacja powinna być w reklamie.
|
|||
|
||||
berabs
![]() |
Rzeczywiście wykres już b. ładny. Ja bym mu powoli wydłużał czas postoju w podtrzymaniu,o ile dobrze będzie przepalał groszek.Co do kaloryczności węgla z poprzedniego załadunku do obecnego też może to być prawdą.
|
|||
|
||||
berabs
![]() |
Rzeczywiście ciekawa sprawa. Próbowałeś wyczyścić wyloty powietrza z dmuchawy znajdujące na tylnej i przedniej ściance podajnika? może się zapchały?, przecież kociołek jest "młody". Zmieniłbym jeszcze temp.obniżoną kotła na 0 stopni a wydłużył czas postoju na 50 - 60 minut w podtrzymaniu i podniósł tam także moc dmuchawy na 40 %, i ewentualnie wrócił do 10 sek. czasu pracy podajnika ?. Na zdjęciu widać bo bokach nie przepalony groszek. Pozdrawiam!
|
|||
|
||||
berabs
![]() |
leON22 a gdyby tak yahu83 podpiął się na początek pod Twoje namiary , nie zapominając o non stop pracującej pompie CWU, a potem sobie to doszlifował ? Jak widzę macie mniej więcej podobny obieg w instalacji ,z tym brakiem odbioru ciepła też prawda. Przepraszam że się wtrącam. Pozdrawiam,
|
|||
|
||||
berabs
![]() |
leON22 dzięki , cała przyjemność po mojej stronie ,odpowiadasz i piszesz nawet po północy , kiedy wypoczywasz ?. Widzę , że już czekają Ciebie nowe zadania , ale wiem , że z nimi sobie b, dobrze poradzisz , mam nadzieję , że nas starych "groszkowców" nie opuścisz i nadal będziesz pouczał .Ja w tej chwili mam problem z śmierdzącą ścianą od komina . Po półtorarocznym paleniu w mojej "M"-ce dopadł mnie ten ten sam problem co wielu innych , "rura" w kominie już w maju wsadzona , ale trochę zapachu zostało. Temat często wałkowany na forum , a moje pytanie brzmi : czy nie ma lepszego ,nowszego sposobu naprawy - od skucia tynku , nałożenia folii w płynie i ponownego zatynkowania ? pomijam przemurowanie w tym miejscu nową cegłą komina . 2.Czy na taką zafoliowaną ścianę można bez obawy nałożyć tynk? (nie spadnie, będzie się trzymał ?), Kombinuję jeszcze dołożyć tam folię termoizolacyjną z dwóch stron samoprzylepną i wzmocnić to siatką podtynkową . Taką temperaturę spalin jaką masz Ty na "M"-ce można wyciągnąć tylko przy długich mrozach . Co o tym sądzisz ? A może jeszcze kto pomyślnie rozwiązał ten problem - dołączy i podpowie coś nowego ?. Pozdrawiam
![]() |
|||
|
||||
berabs
![]() |
MONAT. Powiedz jak to palisz tym brykietem w OEPM20KW. Mielisz go czy kruszysz ? Nie uznaj pytanie jako złośliwe , tak tylko pytam z ciekawości. Co do grzania CWU grzałką czy kociołkiem, zdecydowanie polecam kociołek, też grzeję 140 L 3 osoby. Np. za miesiąc zużycie groszku 104,1KG wartość 81,1 PLN, dobowe 3,3KG wartość 2,5 PLN. A jeżeli to potwierdza Pan leON22 to pewne
![]() |
|||
|
||||
berabs
![]() |
MONAT. Co to za opał po takiej cenie? U mnie ,na dobowe zużycie 3,1 kg to koszt 2,4 PLN
|
|||
|
||||
berabs
![]() |
Według mnie-nie pasują mi Twoje parametry podtrzymania.Ja mam takie:czas pracy podajnika 10s.;czas postoju podajnika 60 min.;czas krótkiej przerwy 30 s.:ilość powtórzeń 2; moc dmuchawy 40%;temp. zadana kotła tak jak pisze leON22.Też mam M-kę; CWU 140l.Pompę dodatkową na powrocie.CWU załącza się około 5 razy na dobę.Takie ustawienia miałem w zeszłym sezonie letnim i też ustawiłem teraz,Jak przegrzewa to palić słabszym groszkiem;obecnie palę MIX Piast-Ziemowit, w zeszłym roku ruskim CZUK-iem.Spalałem około 3 KG na dobę
|
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona3 / 3Następna stronaOstatnia strona | ||||