Wyniki wyszukiwania
posty użytkownika | ||||
|
||||
slaw007
![]() |
danielch napisał » 2021-01-26 22:09 Mam kolejne "lamerskie pytanie". Czasem ktoś pisze "twój piec pracuję z mocą 5kW". Jak to się liczy ? Jakiś wzór jakieś reguły. Wiem ze jestem "cieniasem". Ale strasznie chcę wiedzieć jak to się liczy. Proste to. Każdy opał ma swoją kaloryczność. Wartość podana w MJ u Ciebie piszesz, że masz 26-28MJ. średnio to 27MJ. Jak to podzielisz przez wartość 3,6 otrzymasz informację ile 1 kg węgla może dostarczyć energii w ciągu 1 godziny. 27/3,6 = 7,5kWh To jest przy 100% sprawności kotła. W laboratorium, aby kocioł otrzymał certyfikat, sprawności te oscylują w granicach 90%. W praktyce przy dobrym spalaniu opału raczej nie uzyska się więcej niż 80%. Przyjmuje się sprawnośc w granicach 60-70%. W statystykach na esterownik.pl przyjęto szacunkową sprawność 65%. Czyli jeżeli spalasz 24kg opału 27MJ na dobę, to można oszacować przy sprawności 65% średnią dobową moc palnika na 4,88kW Jeszcze jedno wysokie sprawności osiągamy jak kociołek pracuje w wysokimi mocami. Jeśli np. kociołek OEPM 20kW 5klasa czy OEP 16kW w 4 klasie (to jest to samo) pyka sobie tak na 2-4kW, to należy się spodziewać sprawności w okolicach 40%. Wtedy może się okazać, że koszty paliwa przy 40% sprawności przy opalaniu węglęm są wyższe lub takie same jak przy ogrzewaniu gazowym ![]() |
|||
|
||||
leON22
![]() |
||||
|
||||
pawel3
![]() |
Witam.
Jeżeli chodzi o Statystyki to podczas zakupu paliwa, podałeś współczynnik podawania 0.22kg/min na podstawie pracy ślimaka i tego współczynnika są wyświetlane wykresy życia węgla. Wskaźnik poziomu paliwa to niezależne od siebie sprawy. Musisz wskazać sterownikowi Ile czasu musi pracować ślimak aby opróżnić cały zasobnik. jak już mamy określony czas to pamiętamy że zawszę zasypujemy zbiornik do pełna to określonego poziomu |
|||
|
||||
lan123
![]() |
Witam,po aktualizacji nie mam statystyk ,ktos pomoze
|
|||
|
||||
berabs
![]() |
tryt--dlaczego w ustawieniach w trybie pracy kotła nie przejdziesz na Auto Lato a w spalaniu na Retortowy Grupowe. Temp. zadaną kotła masz 52 st. i jeszcze ją obniżasz o 4 st. Opał też masz chyba tańszy od innych patrząc na Statystyki, może być trochę za lichy ?. Dużo jest możliwości tylko trzeba pokombinować tak jak pisze Pan leON22(dla mnie prof.). A może problem leży jeszcze w czym innym.Podaję ,że ogrzewam w lecie wodę w CWU ,( 140 l.)załącza się od 4 do 5 razy na dobę,a gdy zbiegnie się grzanie z godz. podtrzymania to temp. kotła idzie powyżej 60 st. Ilość spalonego groszku z przeciętnej miesiąca to 3,3 kg na dobę. Proszę się nie obrazić na mnie ,ale to takie moje skromne przemyślenia w temacie. Pozdrawiam.!
|
|||
|
||||
Sewmag
![]() |
Potwierdzam również umnie brak statystyk i wykresów ta sama godzina.
|
|||
|
||||
slaw007
![]() |
Wg statystyk właśnie palę swoją 50 tonę w OEP od 2013 roku. Tą toną okazało się Varmo, które generuje fajne spieki żużlowe. Nigdy z wcześniejszymi tonami opału tego nie miałem.
Obecnie chyba udało mi się znaleźć kompromis pomiędzy wielkością spieku, a czarnością kotła w środku. Z zakupionej 1 tony Varmo zostało mi jeszcze 450kg, to jakieś 2 tygodnie. Potem wracam do mojego "ruska". Tak przy okazji w tej cenie co kupiłem Varmo 1030zł za tonę, to średnio opłaca. Uwzględniając jego kaloryczność w takich samych pieniądzach wytworzymy kWh z gazu bez dosypywania węgla, wybieraniu popiołu i czyszczenia kotła. |
|||
|
||||
YuZJannowitz
![]() |
Nie nie. Przelicznik jest OK (0,2kg/min). 40 kg spala się w 200 min. Chodziło mi o to, że węgla zostało mi jeszcze w podajniku na 40 min. ale zmuszony jestem wcześniej dosypać kolejną porcję 40 kg (200 min). Po dosypaniu będę miał w podajniku opał na 240 min. w tym 40 min. z poprzedniego zasypu. Jaki ustawić czas: 240 min (czyli sumę zasypu + niespalony węgiel z poprzedniego), czy 200 min. (czyli tylko nowy zasyp, a sterownik będzie pamiętał aby uwzględnić jeszcze niespalone 40 min z poprzedniego zasypu do statystyk).
|
|||
|
||||
simko1
![]() |
Na Statystyki patrzałem po 23 i było 15kg albo źle patrzałem albo coś innego bo wczoraj spalił 17.3 . Czyli urwałem nie 6 tylko prawie 4kg co i tak jest niezłym wynikiem.
|
|||
|
||||
lan123
![]() |
witam, ktos wyjasni mi w statystykach podaje srednia moc 1104,0kw, a nie np. 1,1 kw.
|
Brak aktualności spełniających wpisane kryteria.
Brak pytań w FAQ spełniających wpisane kryteria.
Brak urządzeń spełniających wpisane kryteria.
Brak użytkowników spełniających wpisane kryteria.